SZÜLŐSÉG

Főiskola után duplázódik a fizetés

2016. május 21., szombat 18:38

Szakközépiskolában tanít az egyik barátnőm, idén érettségiző osztálya van. Pár nappal ezelőtt, éppen az írásbelik után, és a szóbelik előtt mesélte, mostanában állandóan amiatt idegeskedik, hogy a diákjai vajon mennyire veszik komolyan a felkészülést, vagy mennyire csapják szét magukat, mondjuk, a szerenád alkalmával, és hogy fognak teljesíteni végül a szóbelin?

Szakközépben ugyanis viszonylag gyenge a motiváció a jó eredményekre, a továbbtanulásra, hiszen ha túlesnek az érettségin, lesz egy szakmájuk, és különben is, úgy le vannak terhelve ilyenkor a végzősök szellemileg, nem beszélve a lelki nyomásról, hogy a legtöbben csak a minimumra hajtanak, elég lesz, ha görbül.

shutterstock 90557392

Pedig néhány év múlva rájöhetnek, hogy mégis főiskolára szeretnének menni (a jelenlegi szakközépiskolásoknak még jó esélyük van rá), és akkor nagy hasznát vennék a jobb jegynek – aggodalmaskodott a barátnőm.

Elgondolkoztatott a kérdés, vajon én mit tennék, hogyan próbálnék rávenni egy csapat lestrapált és motiválatlan 18 évest, hogy igyekezzen, és ha egy mód van rá, próbáljon meg továbbtanulni, diplomát szerezni? 

Például megmutatnám nekik ezt a két diagramot, amin egyértelműen látszanak a diploma előnyei és a tanulatlanság hátrányai.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az első diagramon az látszik, hogy minél tanultabb valaki, annál többet keres, statisztikai átlagban persze. A középfokú végzettség és a főiskolai diploma között már kiugró a kereset-különbség: az érettségizettek munkabére 2014-ben átlagosan 172 ezer forint volt, főiskolai végzettséggel 303 ezer forint, egyetemi diplomával pedig már 402 ezer forint körül volt a bruttó átlagbér.

Vagyis 3 év tanulással nagyjából kétszer annyit lehet keresni, és ha még rátesz pluszban két évet, annál is jóval többet. Persze ez múlik az elsajátított készségeken is, de alapvetően jól látszik: a tanulás szuper befektetés, három év plusz tanulással az élete hátralévő részében kétszer olyan jó dolga lesz a gyereknek. Legalább is anyagilag.

2015-ös adatok, saját diagram a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján
2015-ös adatok, saját diagram a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján

A másik diagram pedig az elrettentést szolgálja. Ezen az látszik, hogy a különböző iskolai végzettségűek hány százaléka nem talál magának állást. Az adatokat egyébként erősen torzítja a sehová sem vezető közmunkaprogram, amiben elsősorban a képzetlenek dolgoznak nagy számban. Vagyis anélkül még csúnyábban nézne ki az első két oszlop.

A szakmával és érettségivel is rendelkezőknek csak nagyjából 5 százaléka volt állás nélkül 2015-ben, főiskolai végzettséggel viszont ennek már csak nagyjából a fele, 2,8 százalék volt a munkanélküliség. Az egyetemet végzetteknél pedig nem éri el a két százalékot sem.

Ehhez azért még érdemes hozzátenni, hogy EU-szerte jelentős problémát okoz az ifjúsági munkanélküliség, Magyarországon ez tavaly 20,5 százalékos volt átlagosan, vagyis nagyon nem mindegy, hogy honnan, milyen végzettséggel – és esélyekkel startol a gyerek a munkaerőpiacon. Mivel ez a 20,5 százalék csak átlag, és nem ugyanakkora arányú a különböző iskolázottságú és szakmájú fiatalok között, a képzetlenek nagyobb, a képzettek pedig kisebb arányban lesznek csak munkanélküliek. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.23 15:40:13vélemény74

  Ezzel csak egy a baj, hogy ingyenes főiskola nincs és manapság a családok nagy részének nincs kapacitása a gyermekeit még 4 évig tandíjjal iskoláztassa. Szomorú de ez van.

 • 2016.05.23 17:11:47Reszelő Aladár

  A vége a kedvencem. Akkor döntsük el, hogy mit is szeretnénk. Gondoskodunk magunkról, magukért járunk iskolába, magunkért tanulunk és a magunk sikerét érjük el. Vagy állambácsi miatt tesszük mindezt, de akkor ne csodálkozzunk ha annyit is kapunk érte.

 • 2016.05.23 19:45:07pneumónia

  Szép grafikonok, de csak a fővárosra igaz, Keleten oszd el kettővel... :(
  A vidékiek megint le vannak ejtve, az albi árak lassan a 70E-t súrolják, élhetetlenek
  a vidéki városok... jobban teljesít, mi...

 • 2016.05.26 08:42:16vackorazelsőbében

  Pneumónia! Így van. A nyugati határszélen se sokkal jobb a helyzet. Max. egy-két szakmában ill. bizonyos pozíciókban, ahol pedig nem a végzettséged és a képességeid döntenek. Vidéken csak az árak közelítik a fővárosiakat, a lehetőségek és a fizetések nem. Megint az okos statisztikák ... Van még valaki, aki hisz ezeknek??? Egy jó szakma vidéken többet ér egy diplománál. Főleg ha a szülők össze tudnak kaparni annyi pénzt, hogy elindíts egy saját kis vállalkozást. Vagy irány Ausztria, Németország. Ha nincs kezdőlóvé, így is úgy is kiszolgáltatott multirabszolga leszel ...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta