SZÜLŐSÉG

Leharcolt plüssből is lehet szervdonor!

2016. május 16., hétfő 19:35

Zseniális kezdeményezésre bukkantunk: a Second Life Toys (Második életet kapó játékok) a gyerekeknek segít megérteni a szervadományozást. A projektben bárki részt vehet, akinek van egy sérült plüsse – amiből később donor vagy éppen "szervet" kapó kisállat lesz.

Talán nem tűnik túlságosan nagy fontosságúnak a dolog, pedig az. A világ minden fejlett országában sokkal többen várnak szervekre - vagyis sokkal több élet lenne megmenthető, vagy méltóvá tehető, mint ahány átültethető szerv van. Eközben pedig rengeteg olyan szerv "megy veszendőbe", ami megmenthetné valaki életét, ám rendelkezés híján ez nem történik meg.

A kampány oldalán egy rövid videót találhatunk, amiben Japán példájával élve elmondják, hogy az országban 14 ezren várnak új szervre, ebből viszont mindössze évente 300-an kapják is meg azt. Éppen ezért fontos, hogy már a gyerekek is találkozzanak a donorság témakörével – ebben segít ez a projekt.

Plüssök akkor is küldhetőek be, ha szeretnék azokat egy új testrésszel visszakapni, és akkor is, ha felajánlják a "szerveit". A végeredmény? Mindenki boldog: aki visszakapja a kisállatát, az azért, aki pedig odaadta a sajátját, hogy "megmentsen" egy másikat, az pedig azért, mert egy szívhez szóló levelet kap az új élethez jutó darab gazdájától.

A videóban egyébként példákat is mutatnak: készült már medve majomkarokkal, elefánt mókusfarok ormánnyal, de bálna sárkányszárnyakkal is. Bevalljuk, nekünk majdnem hogy jobban tetszenek ilyen formában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta