Leharcolt plüssből is lehet szervdonor!

Zseniális kezdeményezésre bukkantunk: a Second Life Toys (Második életet kapó játékok) a gyerekeknek segít megérteni a szervadományozást. A projektben bárki részt vehet, akinek van egy sérült plüsse – amiből később donor vagy éppen "szervet" kapó kisállat lesz.

Talán nem tűnik túlságosan nagy fontosságúnak a dolog, pedig az. A világ minden fejlett országában sokkal többen várnak szervekre - vagyis sokkal több élet lenne megmenthető, vagy méltóvá tehető, mint ahány átültethető szerv van. Eközben pedig rengeteg olyan szerv "megy veszendőbe", ami megmenthetné valaki életét, ám rendelkezés híján ez nem történik meg.

A kampány oldalán egy rövid videót találhatunk, amiben Japán példájával élve elmondják, hogy az országban 14 ezren várnak új szervre, ebből viszont mindössze évente 300-an kapják is meg azt. Éppen ezért fontos, hogy már a gyerekek is találkozzanak a donorság témakörével – ebben segít ez a projekt.

Plüssök akkor is küldhetőek be, ha szeretnék azokat egy új testrésszel visszakapni, és akkor is, ha felajánlják a "szerveit". A végeredmény? Mindenki boldog: aki visszakapja a kisállatát, az azért, aki pedig odaadta a sajátját, hogy "megmentsen" egy másikat, az pedig azért, mert egy szívhez szóló levelet kap az új élethez jutó darab gazdájától.

A videóban egyébként példákat is mutatnak: készült már medve majomkarokkal, elefánt mókusfarok ormánnyal, de bálna sárkányszárnyakkal is. Bevalljuk, nekünk majdnem hogy jobban tetszenek ilyen formában.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek