SZÜLŐSÉG

Legjobb videós tippek gyerekeknek, akiket bántanak otthon

2016. május 5., csütörtök 16:23

Hogyan lehet bezárkózni a szobánkba kulcs nélkül, hogy apa ne tudjon bejönni, ha anya elmegy otthonról? Hogyan készíthetünk a ruha alatt láthatatlan védőfelszerelést, hogy kevésbé fájjon, ha a hasunkat, derekunkat ütik/rúgják, vagy a könyökünkre esünk? Hogyan tehetjük észrevétlenül esésbiztosabbá a gyerekszobát, ha arra számítunk, hogy jöhet egy akkora pofon, amitől az ágy sarkát, a fiókot vagy a kilincset fogjuk lefejelni? 

Ezekre a kérdésekre adnak választ az Unicef kampányában a gyerekek, méghozzá olyan videókban, amelyek kisértetiesen hasonlítanak a tini vloggerek által publikált átlagos videókra. Csak a téma meredekebb egy kicsit.

Mindent azért a szülő sem viselhet el a gyerektől, mondjuk, ha már megint hármast hozott haza, mit lehet tenni, dirr, egy pofon, és mindjárt szorgalmasabban tanul. Ha meg felreped a szája, ott a sebtapasz, amit direkt az így szerzett, és megérdemelt sebekre gyártottak. Ugye? 

Vagyis nem. Éppen ellenkezőleg!

Zéró tolerancia van, mégis belefér egy pár pofon

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekek bármiféle fizikai bántalmazásával szemben, ennek ellenére évente 15 ezer gyerek válik családon belüli fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás áldozatává.

A közelmúltban az Unicef online kérdőívvel mérte fel a hazai helyzetet, vagyis, hogy ki mit gondol a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Egy hónap alatt hétezer felnőtt válaszolt, 83 százalékuk ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (aminek végtelenül leegyszerűsítve az a lényege, hogy NEM fér bele egy pofon sem), mégis minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja a törvény. Pedig nem.

A gyermekek bántalmazásának négy formája van: a leggyakoribb az elhanyagolás, ez teszi ki az összes bántalmazás mintegy felét. Fizikai bántalmazástól az érintett gyerekek 25 százaléka szenved, 20 százalékuk érzelmi bántalmazást él át, és 5 százalékukat ér szexuális abúzus. Fizikai bántalmazásnak minősül a pofon és a gyerek bezárása is, ennek ellenére a felnőttek 16 illetve 9 százaléka szerint ez nem gond.

Bárcsak meg se születtél volna!

A lelki bántalmazás ennél is nehezebben megfogható kategória. Ide tartozik a szidalmazás, a kirekesztés, a közöny és a gyermek megalázása is. A kutatásból azonban kiderült, hogy még sokan nincsenek tisztában a tényekkel. A válaszadók 6 százaléka szerint nem minősül gyerekbántalmazásnak, ha azt mondja a gyerekének, hogy „Bárcsak meg se születtél volna”. Minden harmadik válaszadó szerint az is rendben van, ha ráüvölt a gyermekére. A gyerek megszégyenítéséről pedig minden nyolcadik válaszadó azt gondolja, hogy nem tartozik a gyermekbántalmazás kategóriájába.

Az Unicef erre szeretné felhívni a figyelmet, hiszen a családon belüli gyermekbántalmazás a legtöbbször láthatatlan marad. 

És hogy honnan lehet megismerni, ha egy gyereket bántalmaznak otthon? A bántalmazott gyerek jeleket küld. Testi tünetek (foltok, zúzódások) mellett intő jel, ha megváltozik a gyerek korábbi viselkedése, kedélye, figyelme, romlanak a jegyei, elfordul a társaitól, vagy épp agresszív lesz velük.

Az Unicef arra biztat mindenkit, aki hasonlót lát, vagy erre gyanakszik, és segíteni akar másokon, hogy forduljon hozzájuk bizalommal.

Az idei kampányukban sokkoló módon szembesítik a felnőtteket azzal, hogy mit tesznek a gyerekeikkel. A gyermekáldozatok sebeit az OMV kutak pénztáránál kihelyezett sebtapaszokkal teszik láthatóvá, méghozzá úgy, hogy a bántalmazások banális okaira hívják fel a figyelmet: egy rossz jegy, egy felelőtlen játék, vagy csak elfogyott apu/anyu türelme. A sebtapaszok árából befolyt bevételt az Unicef a gyermekjogi tevékenységének a folytatására fordítja – ahogy az idei adó 1%-okból felajánlott összeget is.

Nem csak a videók sokkolnak egyébként, hanem a hozzájuk érkező kommentek is, érdemes elgondolkozni, milyen világban él vajon, aki mondjuk Luca bezárkózási trükkökre tanító videójából azt a tanulságot szűri le, hogy a készítők "így ekézik az apákat."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.05 18:37:47cipraszon

  "Az idei kampányukban sokkoló módon szembesítik a felnőtteket azzal, hogy mit tesznek a gyerekeikkel." Ehhez csak gratulálni lehet.

 • 2016.05.05 19:09:13egysmás

  A Bibliában az van, hogy verni kell a gyereket.
  Kövér megmondta, hogy itt kereszténység van.

 • 2016.05.05 20:37:13spinneli

  cipraszon-pedig buksisimit érdemelnének.

 • 2016.05.05 22:14:45bElannaTorres

  a hozzászólások tényleg szánalmasak. Egy rakás hülye aki nem képes túllátni a saját mikrokörnyezetén. Azért mert ő nem bántja a gyerekét attól még van aki megteszi. Szerintem jó a sokkolás, főleg amíg ennyire tabu téma ez. Szegény gyerekek akiknek így kell felnőni.

 • 2016.05.06 01:20:31balhorogg

  Jo otletek. Mostantol szamitok ra, hogy a kis rohadek vedekezik, ugyhogy nagyobbat fogok rugni. Ha meg megse akkor ugy jart.

 • 2016.05.06 09:29:54Vipera01

  @egysmás: nem kell verni a gyereket. Nem SZABAD De azt mindenkinek meg kell értenie (még a legelvakultabb skandináv jogvédőknek is) hogy egy-két nevelési célzatú pofon még nem családon belüli erőszak.

  Ha rendszeresen verik a gyereket, az más. Azt keményen büntetni kell.

 • 2016.05.06 12:54:03Papucsban a Teraszon

  Bocsánat, mit jelent a zéró tolerancia ebben az esetben? Eljárás indul minden egyes ember ellen, aki megüti a gyerekét?

 • 2016.05.06 13:06:09bElannaTorres

  Nevelési célzattal mi? Nézzen mindenki magába aki nevelési célzattal üt meg gyereket, hogy valójában nem a saját idegességét akarta csökkenteni ezzel?
  Nyilván van ki nem, de az nem is erőből üt, és ezt látja jó megoldásnak ésszel.
  Én mondjuk az ordibálással se tudok egyetérteni, az is van olyan durva, meg a gúnyolódás, lelki nyomasztás is.

 • 2016.05.06 13:12:38zizi77

  Engem az érdekelne, hogy a filmekben szereplő gyerekek szülei majd hogyan védik meg magukat az igazságosztókkal szemben. Pl. Luca apukája, aki a film alapján molesztálja a lányát. Nyilván a való életben nem, de mint tudjuk Izaurának is gyűlt a pénz a felszabadításra.
  Egyébként elgondolkodtató filmek, annak ellenére, hogy pl. a kicsi kezére én is rá kell néha csapjak, amikor önveszélyes dolgot csinál. Egy 2 évesnek meg magyarázhatod, hogy mit miért nem szabad, amikor 20x is megpróbálkozik vele.

 • 2016.05.06 14:52:20aegithalos

  "Szerintem jó a sokkolás, főleg amíg ennyire tabu téma ez."

  Mgennn... Milyen celt er el a sokkolas? Aki nem bantalmazza a gyereket, az ezutan se fogja. Aki meg bantalmazza, az hirtelen jo ember lesz? Most mas elkepzelt celt nem tudok elkepzelni.
  Ha ezek lenennek a celok, akkor mar csak egy kerdesem van: elerik a spotok a celjukat?
  Sejtesem az, hogy a nem-bantalmazo szulo enelkul se kezdene verni a gyereket, a bantalmazo... Na, lehet eloiteletes vagyok, de azok egy ilyen cikkre ra se kattintanak. A videora se. Leszarjak az egeszet.

 • 2016.05.06 14:58:31aegithalos

  "Én mondjuk az ordibálással se tudok egyetérteni"

  Ahany haz, annyi szokas. En peldaul azzal nem tudok egyeterteni, hogy - a zajok alapjan - a szomszed csaj a pareves gyereket a csap ala tartja, amikor az ordit, node ki tudja, lehet, hogy van olyan pedagogiai iskola, ahol ez a jo modszer.

 • 2016.05.06 15:27:00Kong.Kinga

  És ha a gyerek veszekszik velem folyton? Gyerek általi szülőbántalmazás?

 • 2016.05.06 15:30:02Kong.Kinga

  "amikor önveszélyes dolgot csinál."
  Ez az ami tök jogos, a gyerekért van.

 • 2016.05.06 15:30:46Kong.Kinga

  És amikor 25-ször kértem először szépen, majd hangosabban, hogy fürödjön, menjen aludni, és mire ő nem?

 • 2016.05.06 15:31:04bElannaTorres

  aegithalos - az erőszakot el kell ítélni, és tudatossá tenni, hogy bűncselekmény. Mint pl. a nemi erőszak. Ha szomszédban azt hallod hogy segítségért kiállt egy nő kihívod a rendőrt, mert ez a normális.
  Az a cél, hogyha valaki tud róla, hogy rendszeresen verve van egy gyerek a környezetében, az ne fordítsa el a fejét, hogy nem az ő dolga. Lehet hívni segítséget.
  Ezek azok a dolgok amikhez generációváltás kell. Régen pl. az iskolában is ütötték a gyerekeket. Nem tartom normálisnak.De ha akkor születek, lehet hogy annak találtam volna...
  Viszont magától nem változnak a dolgok, sokszor kell szájbarágni, szociopata szülők nyilván nem változnak meg, de a gyereke már megtudhatja hogy ami vele történik az nem normális, nem kell neki is így nevelnie majd.

  A vízaládugást is elítélem. Az is csak arról szól, hogy a szülő idegbeteg és még buta is.

 • 2016.05.06 15:36:38Liquid_Night

  Jó poén, bár legközelebb ne olyan szobákat tegyetek a gyerekek mögé, amik azért magyar szinten kimerítik a "fullos" fogalmát...

  Amúgy valóban, a célközönséghez az ilyen sose jut el. Ami viszont eljut, az a képmutatás meg a gyávaság, amitől viszont feljogosítva érzi magát mindenki a kisebb-nagyobb aljaskodásra

 • 2016.05.06 15:40:19aegithalos

  "Régen pl. az iskolában is ütötték a gyerekeket. Nem tartom normálisnak.De ha akkor születek, lehet hogy annak találtam volna... "

  En kaptam egy-ket makarenkoi pofont. Megdolgoztam mindert. Biztos lett volna mas modszer is, akkor ott az volt. Lehet, Stockholm-szindroma. :)

  "Lehet hívni segítséget." Nahhh, ez az, amiben nem hiszek. Illetve, abban hiszek, hogy lehet hivni segitseget, de hogy barmi haszna lenne, az kerdes. Lasd pl:
  [link]

 • 2016.05.06 15:45:17bElannaTorres

  aegithalos - igen ezért is fontos, hogy változzunk, az meg nem történik meg magától.

  Én nem kaptam pofont, semmit a tanártól, nem is érdemeltem volna meg, de volt olyan aki megzavarta az órát, megoldották máshogy. Akkor kiküldéssel, igazgatóhoz küldéssel, vagy intővel. Jól nézne már ki, munkahelyen is az lenne, ha nem csinálsz meg valamit, vagy késel, akkor odamenne a főnök azt adna egyet a fejedre.
  Gyerekekkel szemben pedig még durvább. Meg lehet magyarázni, de a lényeg mindig ugyanaz, levezeti az ideget az erőszak által. És miért? mert így látta, és sose tudta meg hogy nem normális.

 • 2016.05.06 15:48:44aegithalos

  Nem ugyanabban a vilagban elunk.

 • 2016.05.07 17:59:03zati

  Olvasom a kommenteket, és soktól el vagyok hűlve.
  Emberek, az lejött, hogy itt nem "egy-két atyai pofonról" szól a történet..?
  Az, amikor a kislány arról beszél, hogy "bejön apukám, és bepróbálkozik"... A másik azt magyarázza, hogy nem fáj annyira egy rúgás... Rúgás??? Egy gyerekbe??? Ezek nem amerikaifutballisták, akik önként vállalják!
  Ezek gyerekek, akiket a bántalmazójuk nem "nevelési céllal" akar meglegyinteni, hanem aljas undorító ösztöneiket kiélni a gyengébben. Az csak részletkérdés, hogy a saját gyerekén, a másén, esetleg egy állaton.
  A bántalmazók ellen tűzzel-vassal fel kell lépni, börtönbe zárni, és rohadtul nem relativizálni a gazemberséget és a "skandináv jogvédők picsogásán" röhögni.
  Nagy itt a baj egyesek fejében.
  Abban csak bízom, hogy a felvételen látott fiatalok csak statiszták, és nem a saját sorsukat mutatják be.

 • 2016.05.07 23:11:14GiaMarie

  Magyar valóság: társasház, jó hangos veszekedés, pofonok, sikoltozás este 10-kor. Eltelt 10 perc, teljesen meglepődtem, hogy senki nem vet ennek véget, ezért hősiesen kimentem az 50 kilómmal, és felkiabáltam a lépcsőházba, hogy ha nem fejezik be azonnal, rendőrt hívok. ERRE kijön a szomszéd középkorú pasas pongyolában, hogy mit óbégatok itt, fogjam be a számat, ez az Ő dolguk. Még a végén lejön a "Kovács" ide balhézni, hát kinek kell az. A "Kovácsné" meg megérdemli a sorsát, úgy kell neki, ha tűri. És ez nem 1992, hanem két évvel ezelőtt, és még csak nem is egy régi lepukkant lakótelep, hanem egy igen drága lakópark...

 • 2016.05.08 21:24:28indapass

  Az egyik gyerekem ritka kitartó és akaratos 2-3 éves volt. Hosszan és hangosan fejezte ki nemtetszését, ha a világ nem körülötte forgott.

  Na kaptam én bőségesen tanácsot okos emberektől, hogy mit kellene a gyerekkel csinálni (verjem meg, hideg víz, stb.). De utóbb a szomszédasszony is mesélte, hogy kérdezték tőle is, verjük-e a gyereket, hogy ennyit sír. Még szerencse, hogy ő látta élőben is a ded műsorát és megnyugtatta az aggódó lakót, hogy nem bántjuk, csak nem az van, amit ő szeretne.

  Tény, hogy néha nagyon idegborzoló tud lenni egy ellenkező gyerek, de valóban a szülő kudarca, ha tehetetlenségében bántja.

 • 2016.05.08 22:55:31Csipyke

  @indapass: a kicsink (3 ev 2 honap), pont ilyen. Van vege?;)

 • 2016.05.09 17:56:58susuaasarkany

  A gyerekbántalmazás rossz. Igen, ezt értjük. Viszont a kampány nem jól nyúlt ehhez a kényes témához. Az alaphelyzet, hogy a gyerek családon belüli erőszak esetén, NEM FOGJA TUDNI MEGVÉDENI MAGÁT, hiszen kiszolgáltatott helyzetben van, mindegy hogyan trükközik. Hibás megközelítés, hogy tegyünk úgy, mintha bármi jelentősége lenne a gyerek felkészítésének. Az én nem bántalmazott gyerekemnek pedig hosszan kéne magyaráznom, hogy miről is szól pl. Luca videója, miért is kellhet valakinek megvédeni magát apukától. De tegyük fel, hogy a videó nem a gyerekeknek szól, hanem figyelemfelhívás a felnőtteknek. A bántalmazó szülő nem fogja megnézni ezeket a videókat, mert nem kíván változtatni semmin, a nem bántalmazó szülőnek pedig csak egy alkalom hogy kiakadjon milyen állatok mások (a közösségi oldalak is sokszor csak ezt az igény szolgálják ki). Szóval nem sokra megyünk az egésszel, pedig valóban lenne hová fejlődni.

 • 2016.05.25 18:40:43Alfax

  Az a legjobb tanács, hogy zárkózz be? Nem az, hogy beszélj róla?

  Egyébként már az ombudsman előtt vannak a videók.

 • 2016.05.25 18:41:28Alfax

  Ja és Primilla, látszik, hogy nincs gyereked.

 • 2016.05.25 18:44:28Alfax

  "Az idei kampányukban sokkoló módon szembesítik a felnőtteket azzal, hogy mit tesznek a gyerekeikkel."

  Hogy molesztálják és véresre verik? Ezt teszik a szülők a gyerekeikkel? Ezzel szembesítenek engem?

  Hogy lehet ilyet leírni te szerencsétlen picsa?

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta