SZÜLŐSÉG

Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

2016. május 3., kedd 08:50 |

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Öt perc alatt letesztelheti, önnek meglett-e volna a kettes tavaly. Az eduline tesztjét itt találják, amiből minden kiderül. ( az ötödik kérdésre nincs fent a válasz, de itt azt is megtalálják, a hetedik feladat megoldókulcsát nézzék. Ha pedig nem értik, a dobókockásnál miért az a jó válasz, ami, azt is megérthetik a megoldókulcsból.)

Az idei feladatlapról az eduline szerint az alábbiakat lehet tudni:

12 feladatból áll az első rész, ezekre 2-2 pontot lehet kapni. A feladatlap halmazelmélettel kezd, de van mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát.

Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is.

A második részben egy egyenlet és egy egyenlőtlenség a feladat, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben lehet elemezni egy diagrammot, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

Az első része könnyebb, a második kicsit nehezebb, mint a tavalyi

Az eduline-nak nyilatkozó szakértő szerint míg a feladatsor első része kicsit könnyebb a tavalyinál, a második rész trükkösebb, több nem teljesen egyértelmű feladat is van, illetve olyanok, amelyeknél kis figyelmetlenséggel is könnyű elcsúszni. 

A korábbi évek tapasztalatai szerint a második feladatlap második részéből - három feladatból kettőt kell választani - általában a  koordinátageometráit vagy a térgeometriát hagyják ki az érettségizők, idén viszont a statisztikafeladat ravaszabb az előző években feladottnál, így nyitott kérdés, melyiket választják majd sokan. 

Megérkeztek a nem hivatalos megoldások 

Ezek egyelőre nem a hivatalos javítókulcs szerinti eredmények, de tájékozódásra, támpontként már jól használhatók.

A középszintű első feladatlap megoldásai itt vannak

középszintű második feladatlap megoldásai pedig itt

Cikkünket frissítjük majd az újabb infókkal!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.05.03 21:35:45ubu1a

    Azért talán nem a kettesnek kellene lenni a mércének ilyen feladatok esetén. Tetszene megnézni a román középszintű feladatsort valamelyik korábbi évből. Ott egy átlag magyar érettségiző összeszarná magát.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta