Színesbőrű lánya született, beperelte a spermabankot

Egy fehér bőrű, ohio-i nő három és fél évvel ezelőtt gyönyörű, egészséges kislánynak adott életet. A kislány bőrszínét tekintve minimum félvérnek látszik, de semmi esetre sem fehér – ez különösen annak fényében meglepő, hogy a szülőanya partnere is fehér bőrű, mi több, nőnemű, ugyanis egy leszbikus párról van szó. Az anya végül múlt héten be is perelte a megtermékenyítésben részt vevő spermabankot.

Jennifer Cramblett, a pereskedő anyuka és párja néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy azonos nemű pár lévén spermabank segítségét veszik igénybe a gyermekvállaláshoz. Az amerikai törvények ezt lehetővé is teszik, így 2011-ben megtörtént az inszemináció (azaz a műszeres megtermékenyítés) a donor spermával. Mivel Jennifer és párja, valamint tágabb családjuk is fehér bőrű, ezért a donor választásakor kifejezetten fehér bőrű donort kértek.

Aztán megszületett a baba, aki nagyon cuki, de szemlátomást afroamerikai apától származik. A spermabank ugyanis tévedésből fekete bőrű férfi donorspermáját adta Jennifernek. Bár a pár mindkét tagja szereti a lánykát, a kislány bőrszíne miatt állításuk szerint számos, előre nem várt nehézséggel szembesülnek, amire egyáltalán nem voltak felkészülve.

141002-cramblett-payton-645a 324983896281903960c26cf57237242d.nb
NBC News

A nehézségek annak is köszönhetőek, hogy a pár egy döntően fehérek lakta és általában eléggé rasszista nézeteket valló lakókörnyezetben él. Ráadásul tágabb családjuk sem igazán toleráns a helyzettel kapcsolatban: már azt is nagyon nehezen fogadták el és kínosnak érzik, hogy Jennifer azonos nemű párt választott. Ebbe a nem igazán toleráns környezetbe érkezett a sötét bőrű kislány, akinek, anyja állítása szerint így még több stigmatizációval és előítélettel kell megküzdenie.

Az anya egyszer már perelt ugyanebben az ügyben egy másik államban, akkor az igényét elutasították, de most újra próbálkozik. Úgy véli ugyanis, hogy a spermabank adatkezelési gyakorlata miatt történhetett mindez. Ők a párjával annak idején gondosan kiválasztották a donort, olyasvalakit, aki mindkettőjükhöz hasonló genetikai adottságokkal rendelkezik.

Csakhogy a szóban forgó spermabank az elektronikus adatbázis helyett még mindig papíron vezeti a kliensek adatait, a hibát pedig vélhetően az okozta, hogy a donor kézzel írt azonosítószámát egyszerűen félreolvasták. A sértett anya több mint 150 ezer dollár (kb. 40 millió forint) kártérítést követel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek