SZÜLŐSÉG

Egyedülálló szülő: az államra ne számítson

2016. április 27., szerda 16:24

Egyedülálló szülőnek lenni az esetek többségében érzelmileg, anyagilag és praktikusan is szívás, valamiért azonban úgy látszik, ez sem tartozik azok közé a hátrányok közé, amelyeket az állam hanyatt-homlok, és hatékonyan enyhíteni szándékozna.

Holott ez egyáltalán nem egy elszigetelt probléma, jelenleg a gyerekek 27 százaléka egyszülős családban él, ami lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy mondjuk az ön gyerekének a 28 fős osztályából heten az egyik szülőjükkel (és esetleg a testvérükkel) alkotnak családot. Közelebbről hatan az édesanyjukkal, és egy pedig az édesapjával, és akkor most kerekítettünk, hogy elkerüljük a személyekre értelmezhetetlen törtszámokat, valójában a képzeletbeli 28 fős osztályból csak 0,84 gyerek él az apjával statisztikailag, vagyis a gyerekek 3 százaléka. Az anyával meg a 24 százalékuk, vagyis négyből egy. 

shutterstock 259673669

Jelenleg az egyszülős családok az átlagnál kétszer nagyobb eséllyel élnek szegénységben, ami azt jelenti, hogy minden harmadik egyszülős család a szegénységi  küszöb alatt él.

Melinda egyedül vállalta a gyerekét, mivel az apa a terhesség alatt meggondolta magát. Az apaság ellen ugyan nem volt kifogása, csak a vele járó feladatokhoz nem volt kedve, így Melinda a szülés után másfél évig, amíg a gyereket föl nem vették a bölcsődébe, egy lépést sem tudott tenni a baba nélkül, mivel nem igazán volt őt kire bíznia. 

„Elég érdekes helyzetek álltak elő néha, volt olyan, hogy vizeletvizsgálatra volt szüksége a babának. Hajnalban fölkeltünk, begyűjtöttem a vizeletet, aztán magamra csatoltam a gyereket (a trolira nem lehetett feltenni a babakocsit, olyan ügyetlenül volt megoldva), elutaztunk a rendelőintézetbe leadni a mintát, majd hazajöttünk. Taxira egyedülálló, gyedes anyaként persze nem volt pénzem, kocsim nem volt, a reggel hét óra pedig elég korai időpont ahhoz, hogy senkit se tudjak megkérni, hogy vigyázzon a lányomra, és ne kelljen őt magammal rángatni télen, sötétben, betegen.”

Melinda szerint egy állami vagy önkormányzati bébiszitter szolgálat jól jött volna azokban az időkben, de hát ez nagyjából a sci-fi kategóriába tartozik, ő is belátja. Az viszont nagy segítség volt, hogy egyedülálló szülőként rögtön fölvették a gyerekét a bölcsődébe. Igaz, ezzel az előnnyel sokan visszaéltek, volt a csoportban olyan kisgyerek, aki szintén az anyja egyedülállósága jogán került be, miközben a szülők kézen fogva, nagy egyetértésben jöttek érte minden nap. Persze nem a helyet sajnálja a szülőktől, elég gyász, hogy hazudni kell a bölcsődének, hogy az ember visszamehessen dolgozni.

Jelenleg tehát a bölcsődei elsőbbségen kívül a következő segítségre számíthatnak az államtól azok a szülők, akik egyedül küzdenek meg a gyereknevelés problémáival:

Magasabb családi pótlék: Egy gyermek után 13.700, két gyermek után gyerekenként 14.800 forint jár gyerekenként, ez 1500 forinttal több, mint azokban a családokban, ahol két felnőtt, azaz jó esetben két kereső van. Hát, döntse el mindenki, hogy ez az összeg jelentős-e, vagy inkább csak jelképesnek mondható, tegyük hozzá, hogy lassan egy évtizede nem is változott. Három és több gyereknél már csak ezer forint a különbség. Az egyedülálló szülők családi pótlékának emelését kezdeményezte pár napja a parlament Népjóléti bizottságában az LMP, ám ezt a kormánypárt vissza is verte, így a javaslat nem is kerül az országgyűlés elé.

Gyermekápolási táppénz: Ez főleg az időről szól. Az összegben nincs különbség, az igénybe vehető napok számát azonban úgy állapították meg, hogy az egyedülálló szülők kétszer annyit kapnak. Úgy, mintha mondjuk aput is be tudnák rántani, vigyázni a beteg gyerekre. A gyermek hároméves koráig nincs különbség, 3-6 éves kor között gyerekenként 84 nap, 6-12 éves korig 28 nap gyermekápolási táppénz jár az egyedülállóknak, ami kétszer annyi, mint a gyermeküket közösen nevelő szülőknek. Az persze megint más kérdés, hogy mit szól a munkáltató, ha a szülő egy évben, mondjuk, 2 gyereke után igénybe veszi mind a 168 nap betegállományt?

Hiteltámogatás: Ha az ember hitelből szándékozik lakást vásárolni, nehezen fog menni kezes – jellemzően házastárs – nélkül. Egyedülállók igénybe vehetik lakásvásárláshoz az állami kezességvállalást, ami nagy segítségnek tűnik, egészen addig, amíg meg nem nézzük az értékhatárokat: Budapesten új lakásra 15 millióig, használt lakásra 12 milliós vételárig, vidéken pedig 12 illetve 8 millió forintos vételárig vállal kezességet az állam. Sok szerencsét a megfelelő lakás megtalálásához ezekkel a paraméterekkel, ráadásul 35 év alattinak is kell lenni hozzá, és nem lehet más lakástulajdona sem a szülőnek, sem a gyermeknek.

shutterstock 343179281

Szolgáltatói számlák: Ez mondjuk már nem konkrétan állami segítség, hanem az energiaszolgáltatók (habár igaz, többségük már állami tulajdonban van) adnak kedvezményeket az egyedülállóknak a gázért, távfűtésért, villanyért. Utána kell járni.

Gyermektartásdíj: Ezt aztán semmiképpen nem lehet azok közé a támogatások közé sorolni, amivel az állam szeretné segíteni a gyerekükkel magukra maradt szülőket, mivel ezt a különélő szülőnek kell fizetnie, egy gyermek után jellemzően az előző évi átlagjövedelme 20 százalékát, kettő után 40, és három gyerek után akár az 50 százalékát is. Annyiban azonban mégiscsak lehet számítani az állam segítségére, hogy ha a különélő szülő ezt a pénzt nem óhajtja odaadni, akkor az állam megelőlegezi, majd behajtja. A településileg illetékes gyámhivatalnál kell utánajárni.

Gyermekvédelmi támogatások: A rendszeres gyermekvédelmi támogatás azoknak jár – egyedülállóságtól függetlenül – ahol a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 39.900 forintot, a támogatás összege pedig a minimálnyugdíj 22 százaléka. Ez idén 6270 forint, és hát bizonyos vélemények szerint havi 45 ezer forintból már meg lehet élni, szóval ez a kettő együtt már majdnem annyi. Ezt az önkormányzat adja, ahogy a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is, amit akkor kaphat a szülő, ha valami miatt megszorul. Ez a nyugdíjminimum 180 százaléka lehet, ha egyébként a rendszeres segélyt nem veszi fel az illető. Lehet választani, havi 6270 Ft, vagy évente egyszer 51300.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatást tényleg csak a legszegényebbek kapják, viszont további kedvezményekkel is jár: például ingyenes iskolai étkezéssel és tankönyvvel.

Az óvodai étkezésért már nem kell fizetni bizonyos jövedelem alatt, (és nem kérhetnek jövedelemigazolást), az iskolai étkezés, és a tanszerek azonban komoly érvágást jelenthetnek. Erre sajnos nincs orvosság, az egyedülállóság önmagában általában nem jogosít semmiféle kedvezményre.

Az általános iskola első három évfolyamán (és felmenő rendszerben jövőre már a negyedikeseknek is) rászorultságtól teljesen függetlenül ingyen vannak a tankönyvek, afölött viszont senkit sem érdekel, hogy egyedül küszködik a szülő, ahogy az étkezési térítési díjból sem lehet erre hivatkozva engedményt kérni három gyerek alatt.

Pedig elég nagy szükség lenne a támogatásra, józan ésszel belátva sem mindegy, hogy egy családban egy fizetésből, vagy kettőből kell kijönni egy hónapig, fenntartani a lakást, stb., nem beszélve az egyedülállósággal járó egyéb költségekről, pl. bébiszitter, ha nincs segítség. És hát a szomszédot sem lehet állandóan szívességkéréssel zaklatni.

A legtöbb egyedülálló szülő szerint egyébként ez a fő probléma: (na jó, a pénz is, mivel pénzzel megoldható lenne) hogy nincs kire hagyni a gyerekeket, vagy folyton szívességet kell kérni. Egy szülői értekezletre például nemigen küldhet el maga helyett mást az ember, és valakinek a gyerekekre is vigyázni kell közben, ha még kicsik. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.27 17:09:48Zsuzsi25

  Es apuka nem fizetett gyerektartast?

 • 2016.04.27 17:33:00Nzoltan

  Vélemënyem szerint a szülōk töketlenkedését teljes mértékben nem finanszírozhatja a társadalom.
  A válásban bizony ez is benne van.

  Azt azért ne feledjük, hogy a gyereket egyedül nevelō szülō kapja szinte az összes támogatást!

 • 2016.04.27 17:40:47gabardin

  Ketten neveljük a gyerekeinket, én kérek elnézést.

 • 2016.04.27 17:41:18Amusing

  és hány olyan van, hogy csak papíron neveli egyedül a gyereket? Rengeteg ilyet ismerek...

 • 2016.04.27 18:07:29Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  Nálunk a gyerek ovistársai között van egy kislány, akinek az anyukája Ausztriábabn fodrászkodik. Én sem keresek rosszul, de ő nálam többet keres. Ennek ellenére- mivel egyedülálló - olcsóbban kapja a gyerek a kaját, mint az enyém. Kicsit fura.

  Nem mintha nekem szükségem lenne támogatásra, de neki sincs.

 • 2016.04.27 18:22:08Asidotus

  okosabban kéne párt választani.
  Rengeteg egyedülálló férfi van, aki ugyan nem néz ki jól (felmérések szerint a nők a férfiak 80%-át átlag alatti megjelenésűnek tartják), nem is gazdag, de rendes ember.
  És nem kap párt, mert a nők bugyija nem nedvesedik a jelenlétükben.

 • 2016.04.27 18:43:10micsoda?

  A gyermekek 27 %-a él egyszülős családban? Minden harmadik,negyedik? Ez bizony szomorú. Megérne egy misét az is, hogy miért.
  Persze vannak példák, hogy csak a törvény előtt egyedülálló szülő, mint ahogy sok özvegy sem egyedülálló, és kapja az özvegyi nyugdíjat. Persze mindegyik csalás, de a megítélésnél a többségből kéne kiindulni.

 • 2016.04.27 18:54:25dr. pretender

  Az a baj, hogy ezek megint rosszul célzott, alanyi jogon járó/nem járó támogatások (nagycsaládos kedvezmények ugyanez.). Ezek miatt kap az is, aki nem szorulna rá, aki pedig igazán rászorulna, annak ez a támogatás semmire nem elég. Nyilván mindenki ismer ügyeskedőket is, akik csak papíron élnek egyedül.

 • 2016.04.27 20:18:45deszant

  Az exem keres nettó 170 ezret. Tőlem kap 70 ezer gyerektartást, egy gyermek után. Emellett van állandó partnere, aki hazavisz 250 ezer körül.
  Papíron egyedülálló.
  Mennyire korrekt ez azzal szemben, aki közmunka/minimálbér körül tengődik????

  És a taktikai válásokról nem beszélek. Hogy még többet ki lehessen húzni a közös kasszából.

 • 2016.04.27 22:12:59retinax

  deszant: ha 70 ezer gyerektartást fizetsz, akkor a fizetésed legalább 450 ezer nettó. Az nagyjából ugyanannyi, mint amit az exed gyerektartással és a hapsijával együtt hazavisz, csak ők hárman vannak rá. Plusz övé az összes meló a gyerekkel.
  Mennyire korrekt a hozzászólásod vele szemben?

 • 2016.04.27 22:41:39momori

  deszant

  Faszért csináltál gyereket, ha még ezt is sajnálod tőle.

  asidotus

  Na persze, gondolom te is leállnál egy számodra csúnyácska lánnyal (ok, kinek mi a csúnya). Aranyerkölcsű, tiszta ember, lol.

  Nzoltán

  "Vélemënyem szerint a szülōk töketlenkedését teljes mértékben nem finanszírozhatja a társadalom." Na ebben van valami, bármilyen genyón hangzik.

 • 2016.04.28 10:02:34vöröspanda

  sajnálom, de jól meg kellene alapozni azt a gyerekvállalást, és akkor talán normális családban nőhetnének fel a gyerekek, ami ugye nekik is jobb lenne, de itt a gyerekek érdekei úgy tűnik senkit nem érdekelnek, pedig az egyszülős gyerek nagyot szívhat felnőtt korában, mert például az apakép úgy ahogy van kimaradt az életéből.

 • 2016.04.28 13:28:59Tyto Alba

  deszant
  Az exem keres nettó 170 ezret. Tőlem kap 70 ezer gyerektartást, egy gyermek után.

  Te adod? Ennyit nem kapna a bíróságon megítélve.70 ezerből vastagon ki lehet egy gyereknek ny***lni a s***ét. A te gyereked, nem?

  Emellett van állandó partnere, aki hazavisz 250 ezer körül.

  Közöd hozzá??

  Papíron egyedülálló.

  És???

  És te kivel fexel le?

 • 2016.04.28 18:06:31fuszujka

  @deszant:
  1. te csináltad a gyereket
  2. exed is legalább ugyanannyit rákölt a gyerekre havonta mint amennyit te adsz gyerektartás címén, plusz az idejéből jóval többet áldoz rá
  3. vélhetően neked is van partnered, aki keres

  De ha valaki a saját gyerekéről így nyilatkozik, annak a gyereknek tényleg jobb még akár egy egyedülálló szülő mellett is mint egy ilyen "apával".

 • 2016.04.28 20:23:59aszora

  Az egyszülős családmodell nem társadalmi cél, a gyermek érdekét sem szolgálja, így éppenséggel hiba lenne túlzottan támogatni.
  A státusszal járó korábbi kedvezmények (volt valamikor dupla családi pótlék is stb.) miatt pedig széles körben elterjedt volt a visszaélés, ahogy mások is írták korábban.
  A család minden korban gazdasági egység (is) volt (megrakják a tüzet, mégis elaluszik...), így az egyedülálló szülők alanyi jogú támogatása akár konkrétan családrombolónak is tekinthető.

 • 2016.04.29 08:07:23indapass

  @aszora
  Nem cél. De ha már így alakult, a gyermek érdekét ugye az sem szolgálja, hogy nélkülözzön?

  A probléma az, hogy a támogatások igénybevételénél nincs mód a valós anyagi helyzet ellenőrzésére. Így valóban nem csak a rászorulók részesednek belőle.
  Viszont a fürdővízzel nem kellene a gyereket is kiönteni.

  Itt van az ingyen tankönyvek esete is. Most már, akarod vagy sem, kapod az egyentankönyvet, ingyen. Pedig sokan vannak, akik inkább kifizetnék a másikat - még akkor is, ha nem veti föl őket a pénz -, minthogy egy színvonaltalan könyvet kelljen a gyerek kezébe adni. De itt sincs se választás, se különbségtétel.

 • 2016.04.29 12:28:28vélemény74

  Egyedülálló szülő nem csak válást követően lehet valaki, vagy mert nem vállalta a gyereket a másik fél. Balesetben és betegségben elhunyt emberek is voltak. És vannak. Ők a félárvák. És az özvegyek.

 • 2016.04.29 12:54:43fityfirity

  Akik kapnak árvaellátást. Anno én is jó összeget kaptam ezen a címen, anyámnak szava sem lehetett...

 • 2016.04.30 05:28:14szokecsaj12

  Ez a cikk a népjóléti bizottság fizetett hirdetése?
  Igen, egy gyereknek nem egyszülős családban kellene felnőni. Az enyémnek sem. De nem az én hibám. Az apja elvesztette a munkáját, előttem is titkolta, eljárt otthonról, elkezdett inni, és amikor firtattam a villanyszámlára adott pénz hollétét, 8 hónapos várandósan átestem a vakkomondoron. Nem volt visszaút. Ennek 9 éve. Azóta küzdünk.
  Ami jár, az a plusz 1500 forint és semmi egyéb. Még bölcsis volt, amikor elkezdtem intézgetni ezeket a dolgokat, nos a helyzet a következő:
  - vidéki megyeközpontban lakunk, nálunk nincs kedvezmény a szolgáltatóknál semmire (akkor se volt, most sincs)
  - bölcsödéből, óvodából, iskolai étkeztetésből nem járt kedvezmény, csak ha az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 28500 forintot, márpedig ennyiből vidéken is csak éhen halni lehet (egy kicsit többet keresek, de azzal együtt is a KSH megszüntettett létminimuma alatt élünk)
  - vagy a gyermek tartósan beteg, ami igaz is, viszont az ő allergiáját, ami évi 10 hónapon át keseríti meg az életünket, nem támogatják, így az iskolai ebédért teljes árat fizetek
  - gyermektartásra 25 ezer alatti összeget állapítottak meg, az is végrehajtáson van, évek alatt felgyűlt összegekkel, 4 éve tart a bírósági eljárás, eredmény nulla forint
  - járna rá a gyámügyi megelőlegezés, de az is csak ha a 28500-at nem ugorjuk át
  - gyermekápolási táppénz: ja hogyne, ha táppénzre megyek, éhenhalunk, szerencsére a nagyszülőkre ebben számíthatok.
  Hát mi így élünk. Most beadtam a kukás kezdvezményes papírt, talán azt a havi 800-at meg tudjuk csípni. Egy vigaszom van: hogy ő egy csodálatos gyerek, jó tanuló, jó sportoló, lesz belőle valami. :))))) Ha közben belehalok is. Életem egyetlen vagyona. :)

 • 2016.04.30 05:37:46szokecsaj12

  Persze, elhiszem, hogy valaki havi 5 ezerért egyedülállónak mondja magát, én is ismerek olyat, aki 1500-ért is megteszi.
  Sőt olyat is ismertem, akinek orvosi papírja volt a gyerek tejallergiájáról (az óvodai étkeztetési támogatásért), és két pofára tolta a tejes cuccokat. (Mi gyalog jártunk oviba, ők szép nagy terepjáróval. Bizonyára rászorultak. De azért a szívem szakadt meg, amikor a gyerek megkérdezte, hogy "anya mi szegények vagyunk?" Mert hogy a kispajtás, aki csak papíron tejallergiás, ezt mondta neki.)
  Sőt olyat is ismerek, aki azért jelentkezett be máshoz, hogy a gyereke az elitiskolába legyen körzetes és felvegyék.
  A város másik végére se kellett volna bölcsibe járnunk, ha a közeli bölcsi vezetőjét megtámogatjuk egy huszassal.
  Egyszóval csalók vannak, voltak, lesznek, mindig. De egy csomó egyedülálló szülőt élből és helyből családi pótlék csalónak minősíteni, ez azért meredek.
  A környezettanulmány pont azért van, hogy ezeket kiszűrjék. Csak nem szűrik. Mert olcsóbb inkább megbélyegezni családokat.

 • 2016.07.25 16:03:38Serafinaff

  Helló,
  Ennek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, hogy Mrs. Jane Alison, egy privát kölcsön hitelező nyit egy pénzügyi lehetőséget mindenkinek szüksége semmilyen anyagi segítséget. Adunk ki hitelt, 2% -os kamatláb az egyének, cégek és vállalatok szerint világos és érthető szabályait és feltételeit. kapcsolatba még ma hozzánk e-mailben, hogy ki tudjuk adni a hitelfeltételek között, hogy: (saintloanss@gmail.com)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta