SZÜLŐSÉG

Így neveljen zöldségevőt!

2016. április 26., kedd 16:07

Babakorában megette a brokkolit, és a spenótot is, sőt a sütőtök volt a kedvence. Amióta óvodába jár, válogat, a top három pedig nem más, mint a pizza, a sült krumpli és a sajtos tészta. Dr. Kollár László gyermekorvossal beszélgettem arról a dilemmáról, hogy a hozzátápláláskor alapvetően zöldség- és gyümölcsevő babákból hogyan lesz oviskorra egyoldalúan étkező kisgyerek. A folyamat elkerülhető, illetve visszafordítható, így tippeket és trükköket is megosztunk az olvasóinkkal.

Hozzátáplálás négy hónaposan?

Alapjában véve a kisbaba életének első fél évében a legjobb táplálék az anyatej. Ám előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető a szoptatás, vagy egészen egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, ekkor a kismamáknak általában tápszert javasolnak.

Ám, ha a baba szépen fejlődik, és eléri már a három-négy hónapos kort, de nincs elegendő anyatej, a gyümölcsök, zöldségek bevezetése előrébb is hozható. „Sokak számára lehet, hogy eretnekül hangzik, én mégis felvállalom, hogy a hozzátáplálás bevezetése előrébb hozható, de csakis abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű anyatej. Már három-négy hónaposan is bevezethetjük az almát, a burgonyát – mondja Dr. Kollár László gyermekorvos.

Az ízeket is tanulni kell

A hozzátáplálás időszakában az egyik legalapvetőbb erénye a szülőnek az, ha kitartó és következetes. A kisbaba és a kisgyerek életében a rendszer és a kiszámíthatóság adja a biztonságot, így érthető, ha az első vagy akár a harmadik kínálásnál sem ízlik még az újonnan bevezetett íz.

A kínálás időszakában éppen ezért ne törekedjünk „gourmand” kisbabák nevelésére, egyfajta íz kínálásával eltölthetünk 5-7-10 napot is akár. Ha ugyanis minden nap más ízzel traktáljuk a kicsit, nincs ideje megszokni, ténylegesen megtanulni az új ízt. Ezért is lényeges, hogy a bevezetés időszakában bő egy hetet hagyjunk egy-egy íz „megtanulására”.

„Az egyik kis páciensem például hét napon keresztül utasította el, köpte ki a répát, fancsalította el az arcát, amikor édesanyja kínálta neki. A család legnagyobb megrökönyödésére, a nyolcadik napon viszont az egész tányér tartalmát bekanalazta, és azóta is az egyik kedvence a répa.” – mondja a doktor. Sok esetben nyomon követhető, hogy azok a babák, akiknek nem volt elég idejük az ízek megtanulására, kisgyerek, illetve felnőtt korukban is kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak szívesen.

Őrizzük meg a változatos étrendet

Amennyiben a bevezetés időszaka jól sikerült, általában elmondható, hogy egy kisgyerek 15-20 féle zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, leginkább főzelékek és pürék formájában. Nekünk szülőknek az egyik feladatunk, hogy egészséges táplálkozásra neveljük gyerekeinket, hiszen ezáltal olyan egészségmegőrző „kulcsot” adunk a kezükbe, mellyel egy életen át sikeresen élhetnek. Hiszen babakorban a legtöbb kisgyerek szívesen megeszi a sütőtököt, a brokkolit, a répát, sőt még a paszternákot, vagy a spenótot is.

Hogyan lehetséges, akkor, hogy óvodás korra mindez a pizza, a virsli, a sült krumpli, és a különböző tészták szintjére redukálódik? A folyamat részben természetes, a gyerekek 2-3 éves korukra rémesen konzervatívvá válnak, már ami a táplálkozást illeti - vagyis a szülők részéről nagyon tudatos munkára és odafigyelésre van szükség, hogy ezt elkerüljük. 

A reform menzák idejében pedig többé nem varrhatjuk az iskolák és óvodák nyakába ezt a felelősséget.

„Ne hagyjuk, hogy az alapvetően zöldségen és gyümölcsön felnövő gyerekünk az egyszerűbb, gyorsabb „délibábja” következtében egyoldalúan étkezzen. Ne adjuk fel mi szülők, ne engedjük, hogy az egy évesen egészségesen étkező gyerekből pár év leforgása alatt jó esetben hatféle ételt fogyasztó óvodás váljon.” – hangsúlyozza Dr. Kollár.

Együnk többfélét

Ciceró is tudta már az ókorban, hogy a változatosság gyönyörködtet, és ez az étkezésünkre is igaz. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy minél többfélét fogyasszunk, zöldségből, gyümölcsből, de a húsokból és a gabonákból is! Ne vegyük mindig a szokásos paradicsom-paprika-uborka kombót, próbáljunk ki más zöldségeket is a vacsorához, vagy a gyerek iskolai szendvicsébe. Csíráztassunk magvakat, válasszuk a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a piacokon, csempésszük be a gyógynövényeket az étrendbe, használjunk fűszernövényeket.

Csak egy kis fantázia kell hozzá, és a szendvicskrémnek készített tojáskrémet megszórhatjuk egy kis csipet szárított csalánnal, vagy a krémleveseket is ízesíthetjük kakukkfűvel, szerecsendióval, tökmaggal. Persze a tavasz és a nyár a leggazdagabb, ha a gyümölcsökről, zöldségekről beszélünk, de próbáljuk ki bátran ősszel a naspolyát, főzzünk céklát, és nem ördögtől való a csicsóka, és a birsalma sem, mely utóbbiak betakarítási ideje tél elejére esik. Azt pedig a legtöbb ovis is tudja, hogy a kökény is akkor a legfinomabb, ha megcsípte az dér.

„Érdemes nem csupán a ropogós zöldségekből, gyümölcsökből változatosan étkezni, de a húsok közül is frissíthetjük a palettát, biztonságos forrásból beszerezhető ma már a bárány, vagy a vadhúsok, mely utóbbiak biztosan nem hormonkezeltek, és a génmanipulált takarmányozás árnyait is elfelejthetjük. Nem kell nagydobra verni, hogy nyúlhúsból készült a pörkölt, vagy galambból a leves.” – mondja a gyerekorvos.

Színekkel az egészségért

Régi trükk, és a gyerekek imádják, ha a játék a mindennapok részévé válik. Bevezethetjük például, hogy vacsoránál, amikor együtt a család, megbeszéljük, hogy ki milyen színt eszik, van-e piros, zöld, sárga, fehér a tányéron.

Minél több színt eszünk annál jobb. Nem kell a konvenciókat követni, a vajas kenyérhez nyugodtan lehet egy szem szedret bekapni, hogy letudjuk a lilát, vagy egy szelet sárgarépát elmajszolni, ha a narancssárga hiányzik, a zellerzöldről nem is beszélve.

A szülőknél a labda, ők maguk jelentik a mintát

„Az egyik családnál, - akik hozzám jártak három gyermekükkel -, láttam azt a hatalmas ötletet, amit azóta én is megvalósítok, ha időm engedi. Az anyuka minden nap összevágott egy nagy halom gyümölcsöt egy öblös tálba. Volt benne kivi, szőlőből kétféle, alma, és tél idején persze a konzerv ananász, vagy a kamra polcáról az őszibarackbefőtt. Délután, amikor mindenki hazajött, nem a házi feladatnak estek neki, hanem körbeülték a gyümölcsöstálat, villával a kézben, és meséltek egymásnak a napjukról, miközben egy tálból csemegéztek. Ez több ponton is üdítő, feltöltő. Egyrészt elvárások nélkül, mindenki azt ehette ki a tálból, amihez kedve volt: a savanykásabb ízek kedvelői a kivit, a kisebbek az almát, banánt, az ínyencek jobb napokon a gránátalma magjait.

Másrészt minőségi időt töltöttek el együtt, tudtak egymás dolgairól, miközben vitaminokat és ásványi anyagokat juttattak szervezetükbe. Nem utolsó sorban pedig kiemelném a szülők példamutatását, hiszen lehet papolni az egészséges táplálkozásról, de jogos a kérdés, hogy miért enne meg a gyerek bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, ha a szülő már hetek óta nem harapott bele egy almába?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.26 18:30:17tantum verde 3

  A cikk címe helyesen:
  Így kell ostoba pöcsöt nevelni a gyerekből a hülye picsa anyukának

 • 2016.04.26 18:31:48tantum verde 3

  A gyereknek az agyfejlődéshez szüksége van állati fehérjére, ahogy később is az izmok és csontok egészséges fejlődéséhez.

  Kár, hogy a sok ostoba barom vega szülő képes tönkretenni a gyereke egész életét már gyerekkorban.

 • 2016.04.26 19:04:02Zephyrous

  Várjuk a következő cikket: Így neveljen fényevőt!

 • 2016.04.26 19:18:55midnight coder

  @tantum verde 3: Ehhez elég az anyukától örökölt génállomány. Viszont nagyot röhögök majd pár év múlva, amikor az unatkozó brit tudósok a növényevés káros hatásait fogják kimutatni, és sorra jönnek a zöldségzabálásról leszoktató egészséges életmód programok. A lényeg hogy mindig legyen valami amivel az istenadta nép figyelmét el lehet terelni a valódi problémákról.

 • 2016.04.26 19:49:07wmiki

  :0
  de miért kéne zöldségeket enni?
  Azok mérgezőek!
  A tévedhetetlen tudomány is megmondja, hogy az ember mindenevő.
  Aki nem eszik húst, az mind meg is hal, ez tudományos tény!
  Márpedig a tudomány sosem téved!

 • 2016.04.26 19:52:13wmiki

  /irónia off:
  Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az emberszabásúakat az anatómiájuk alapján növényevésre tervezték, de ezt a félhülye index olvasók úgysem fogják megérteni.
  Ezért nem is világos, hogy miért próbálkoztok ezzel, ezen a propaganda oldalon.
  A húsfogyasztás sokkal nagyobb hasznot terhel, több gyógyszer kell mellé, és előbb megdöglik tőle a polgár, így nyugdíjat sem kell fizetni.

 • 2016.04.26 20:42:42wmiki

  :(
  tudom, ti itt az indexen mindent tudtok arról, milyen hülyének lenni **

 • 2016.04.26 22:14:42mataharesz

  Atyaég, itt mindenki funkcionális analfabéta? Vagy a cikk címének elolvasásáig jutott csak el? Egy szó sem esik ebben az írásban arról, hogy KIZÁRÓLAG zöldséget egyen a gyerek!

 • 2016.04.26 23:53:04Mák Vilma

  tantum verde 5: A cikkben többször is megemlítik, hogy a húsokból is törekedjünk a változatosságra, már aki megteheti anyagilag, hogy bárányt mag vadhúst , horribile dictu, galambot varázsol a családi asztalra. Szóval nem a vegetarianizmust propagálják.
  Más kérdés, hogy ha a zöldségevés olyan életfontosságú volna, sok gyerek már nem is élne - köztük az én lányom se.

 • 2016.04.27 07:19:02midnight coder

  @wmiki: Hát nem. A testfelépítésünk alapján mindenevők vagyunk. A mindenbe amúgy leginkább a hús és a gyümölcsfélék és egy-két gyökér férnek bele: a nyers fűvel, levelekkel az emésztésünk nem igazán tud mihez kezdeni, szemben az igazi növényevőkkel. De mivel az ember pár millió éve már feldolgozott ételt eszik, így eleve a kérdés feltevésének sincs sok értelme. Az ember paprikáskrumpli-evő, és rántotthúsevő, és palacsintaevő, és halászléevő, stb.

 • 2016.04.27 07:46:28wmiki

  @midnight coder: Hát nem. Persze a tudomány nevű szekta azt szajkózza, hogy mindenevők vagyunk, mert ez a gazdasági érdek, és ez a szekta mindig is az aktuális hatalmat szolgálta ki, de aki jobban utána néz, látja, hogy a tudomány, mint mindig, most is hazudik.
  [link]

 • 2016.04.27 07:50:44wmiki

  Képben:
  [link]

 • 2016.04.27 07:53:03wmiki

  Természetesen ettől még lehet bármit enni, ehetsz akár nyers cigarettát, ürüléket, műanyag darabokat, fehér port, ezeket mind megeheted, de ez nem jelenti azt, hogy ez a természetes a számodra, és ez szolgálja az egészségedet.

 • 2016.04.27 08:46:45zizi77

  Wmiki, viszont az is tény, hogy az ember agyi fejlődése a sült húsnak köszönhető többek között.
  Az általad belinkelt cikkben a csak hús- és csak növényevőkkel hasonlítják össze sz embert. Mivel se nem ez, se nem az, irreális az összehasonlítás. Tudjuk, hogy szerinted a tudomány a Sátántól való, de nem hiszem hogy az ősemberek a tudományos cikkek hatására kezdték megenni a húst.

 • 2016.04.27 09:06:31wmiki

  ...tudom, tudom, itt az indexen a vélemény = tény.

 • 2016.04.27 10:21:02Csaba121

  Az ember bélrendszere viszont a mindenevőkével, pl. a disznókéval egyezik meg, és ez számít az étel hasznosítása szempontjából.
  Továbbá az ember számára szükségesek olyan nélkülözhetetlen fehérjék, amelyeket a szervezetünk nem állít elő, és nagy mennyiségben csak a húsokban van.
  Harmadszor a kutatások szerint a leghosszabb várható élettartammal azok az emberek rendelkeznek, akik sok zöldség és gyümölcs evése mellett mérsékelten fogyasztanak fehér húsokat (halat, szárnyast stb.-t) is. Akik csak zöldségen élnek, azok várható élettartama az előbbi csoporténál kicsit rövidebb és megegyezik azokéval, akik mérsékelten vörös húsokat is fogyasztanak. Ezeknél a csoportoknál viszont már jóval rövidebb életre számíthatnak azok, akik nagyban zabálják a vörös húsokat...

 • 2016.04.27 10:29:12wmiki

  nélkülözhetetlen fehérjék???
  Én úgy tudtam, hogy az emberi szervezet a fehérjéit aminosavakból építi fel, és nem átveszi a döglött disznóét, de hát az indexes propagandaoldalon az ember mindig tanul valami új... zagyvaságot... :x

 • 2016.04.27 10:56:33Csaba121

  Tanulni még nem késő, akár le is érettségizhetnél! Az, hogy a fehérjék mennyire fontosak, köztük az állati eredetűek, azt már középiskolában is tanítják:

  [link]

 • 2016.04.27 13:45:20fizetekmegegysort

  Szeretem az ilyen okos elméleti cikkeket. 3 tök egyforma étrenden tartott, tök egyformán nevelt gyermekem közül kettő zöldséget is, gyümölcsöt is szívesen eszik. A középső meg hamarabb lőné magát fejbe, mint hogy zöldséget vagy gyümölcsöt vegyen a szájához. Hol a hiba a képletben, ha mindegyiket ugyanúgy "tanítottam/neveltem" evésügyileg? :)

 • 2016.04.27 14:35:44lórum ipsum

  olvasni:

  [link]

 • 2016.04.27 22:44:12momori

  És még mindig vannak, akik leállnak wmikizni.

 • 2016.04.28 10:32:55lórum ipsum

  momori:
  Egy újszülöttnek minden vicc új. A rossz viccek is. Wmiki az internet rossz vicce.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta