SZÜLŐSÉG

Meg tud különböztetni egy nyolcévest egy péktől?

2016. április 25., hétfő 13:43

Szeptemberben elsős lesz a fiam, hamarosan megtartják a nulladik szülői értekezletet. Az erre szóló meghívón jelezték, hogy addig az időpontig mindenki menjen el az okmányirodába, és kérje ki a gyerek NEK azonosítóját, aminek az birtokában az iskola megigényelheti a központtól a gyerek diákigazolványát.

Az évek óta tartó, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés okán bízom az iskolában, de erre azért már felhúztam a szemöldökömet: minek egy hétéves gyereknek diákigazolvány? Nyilván első ránézésre is látni fogja rajta a MÁV kalauz, hogy a kis 120 centisem nem szabadnapos vájár, sem költségoptimalizáló punk, hanem azért utazik kedvezményes árú diákjeggyel, mert gyerek. És mivel Magyarországon minden gyerek 16 éves korig tanköteles, vajon minek kell külön igazolvánnyal bizonyítani, hogy mellesleg diák is?

Megkérdeztem az iskola alsósokért felelős igazgatóhelyettesét, aki szintén nem érti, hogy miért van szükség a kicsiknek diákigazolványra, de „meg szoktuk csináltatni a gyerekeknek, mert van, ahol kérik” - mondta. Viszont legalább jó sok plusz adminisztrációval jár, mire a dolog végére járnak, de nincs mit tenni.  

Kérdéseinkre az Oktatási Hivatal is válaszolt, azt írták, "Az utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet szabályozza, a diákigazolványhoz köti a kedvezmények igénybevételét".

Vagyis azért lehet csak diákigazolvánnyal igénybe venni a diákkedvezményt, mert így döntöttek.

A válasz így folytatódik: "A kormányrendelet 1. mellékletéből  látható, hogy a jogosult munkarendjétől függően eltérő kedvezmények vehetők igénybe helyi és helyközi közlekedésben, valamint a lakóhely és az intézmény települése között. Azon adatok, melyek a kedvezmény megállapításához szükségesek a személyi igazolványon nem találhatók meg, ezért jelenleg szükség van arra, hogy minden jogosult rendelkezzen diákigazolvánnyal."

Vagyis képzeljünk el mondjuk egy levelezős, vagy esti tagozatra járó nyolcéves gyereket, na, ő nem jogosult ugyanazokra az utazási kedvezményekre, mint egy rendes, minden hétköznap nyolcra járó iskolás.

A diákigazolványt egyébként – ellentétben a személyi igazolvánnyal – nem kötelező elkészíttetni, vagyis, ha valaki úgy érzi, hogy neki erre nincs szüksége – például soha nem tömegközlekedik – nyugodtan eltekinthet tőle. És hát a vidéki, autós családoknál ez az általános.

Idén viszont már ingyen van, (tavaly még fizetni kellett érte 1400 forintot), vagyis az egyetlen, amit veszíteni lehet rajta, az az okmányirodai sorban állásra és ügyintézésre fordított idő.

A legismertebb kedvezmények, amik a diákigazolvánnyal járnak, utazással kapcsolatosak: a MÁV, a busztársaságok és a helyi tömegközlekedési cégek egyaránt biztosítanak diákkedvezményeket. Van, ahol eleve csak diákigazolványra adják ki a diákjegyet, van, ahol nem, és láss csodát: a világ nem rosszindulatú hülyékkel van tele, a kalauzok legtöbbször maguktól, ránézésre is meg tudják állapítani egy gyerekről, hogy gyerek, és nem mondjuk kicsire nőtt pék.

A diákigazolványhoz kötött kulturális kedvezmények nagyjából a közkönyvtárakra vonatkoznak, melyek a beiratkozási díjból 50 százalék kedvezményt adnak, de bármilyen magán gyűjtemény adhat árengedményt a diákigazolvánnyal rendelkezőknek. Más kérdés, hogy ha ott áll a család az ablaknál, akkor elkérik-e a plasztikot, vagy ránézésre megint csak meg tudja állapítani a pénztáros, hogy ez itt egy gyerek, és nem egy lapos sarkú cipőbe bújt aprócska key account manager.

Ugyanakkor abba már belefutottunk, hogy cirkuszi belépőt vásároltunk volna a porontyoknak elővételben, és a gyerekjegy kiadásához be kellett mutatni a plasztikot. Ünnepelt is a család, három év után először előkerült a lányunk diákigazolványa, amire azelőtt még egyszer sem volt szükség.

Egy kis szemfülességgel további kedvezményeket is ki lehet használni a diákigazolvánnyal, itt a lista, hogy milyen cégek adnak tetszőleges árengedményt a kártyát felmutatóknak. Itt aztán tényleg az abált szalonnától a zsiráfbőrös kulacsig minden van, ráadásul folyamatosan frissülnek a kedvezmények és az akciók. Az más kérdés, hogy mondjuk egy kávézó nem egészen úgy gondolja, hogy hatéves Pisti diákigazolványára a család fél áron kávézik, mert Pisti gavallér, és fizet, hanem a nagyobb diákok térnek be a kedvezményért a helyre. De hát az végül is mindegy, a diákigazolvány az diákigazolvány.

Az új diákigazolvány – a gyerek idén már ilyet kap – European Youth Cardként is üzemel, vagyis világszerte lehet kedvezményeket igénybe venni vele. 

Ön szerint a diákigazolvány alsós gyerekeknek

 • 609
  Fölösleges, látszik a gyereken, hogy gyerek
 • 505
  Kell! Amiről nincs papír, az nem létezik!
 • 429
  Biztos valakinek ez biztosítja a megélhetését
 • 341
  Annyi hülyeséget meg kell tenni, eggyel több vagy kevesebb...
 • 228
  Ezen még nem gondolkoztam, de nem is akarok

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.25 16:17:33Csipyke

  23 évesen kiválltottam a nemzetközi diákot, amikor Párizsba mentünk. Az egyetlen hely, ahol kedvezményt adtak (volna) rá, az a szexmúzeum volt. No comment.

 • 2016.04.25 16:40:25zizi77

  Moziban pl. csak akkor adnak diákjegyet, ha beolvassák a vonalkódját. Ezzel biztosítják, hogy ne adjon a pénztáros el diákjegyet égnek-szélnek, vagy ne rakja el a különbözetet.

 • 2016.04.25 16:40:57OkoskaTo:rp

  A 0 éves gyereknek is kötelező személyi igazolvány nem zavar jobban?

  Ügyintézéshez úgyis mindenhol a születési anyakönyvét kérik, tehát tök felesleges, amíg nem járkál egyedül, vagy nem viszed külföldre. Az új e-személyiken levő TAJ számot még pár évig úgysem tudják elérni a rendelőben, tehát a TAJ kártyát szintén hordani kell mellé.

 • 2016.04.25 16:53:42Primilla

  OkoskaTo:rp: De, csak arról már írtam tavaly.[link]

 • 2016.04.25 16:58:06bocinet

  Én csak azt nem értem, mit kell ezen agonizoálni.
  Bemész a zokmányirodába, vagy kormányablakba(hoz vagy hogy kellene ezt ragozni) és kb 5 perc alatt készítenek egy fotót, adnak egy számot, és kész, innentől kezdve már automatán működik a dolog, az iskola kitölti az adatokat egy online felületen és már csak évek kérdése és szépen kinyomtatják, és meg is kapja a gyermek.

 • 2016.04.25 17:14:10retinax

  bocinet: Nekem direkt hobbim az okmányirodába rohangálni a gyerekkel együtt. Meg a földhivatalt is szeretem, de a legjobb a MÁK, hát az a kedvencem, oda legszívesebben hetente mennék.

 • 2016.04.25 17:31:59JónásBrigi35

  retinax: :D :D :D

 • 2016.04.25 19:21:05anyaika

  Ez mind semmi. A most 19 éves lányom első általánosba való beíratásakor a lelkünkre kötötték, hogy az oktatási azonosító lapot (egy sima, kisalakú cetli) el ne veszítsük, mert továbbtanulásnál nélkülözhetetlen lesz, és másikat nem lehet kapni. Nem veszítettük el, megtette helyettünk a két iskola, melyek között át kellett jelentkezni egy időközben történt, nyári lakásváltoztatás miatt. Még jó, hogy azóta változott a jogszabály, szegény báránykám, birka maradt volna... Komoly dolgok ezek!

 • 2016.04.25 19:35:57philoxenia

  zizi77 így legalább a nagymamának kérnie kell az unokától egy diákigazolványt, ha kedvezményt venne igénybe...

 • 2016.04.25 19:39:48moxika973

  Létezik olyan 90 %-os utazási kedvezmény, amelyet a lakóhely és a másik településen lévő iskola közötti utazáshoz lehet igénybe venni (nem diákbérletet vesz az ember, hanem ezt).Ide kell a diákigazolvány, mert ezzel igazolod azt, hogy melyik iskolába jár a csemete.

 • 2016.04.25 19:44:08retinax

  Moxika973: akkor adjanak ezeknek a gyerekeknek egy jogosító kártyát, a többit meg hagyják békén :)

 • 2016.04.26 09:09:30bbrrr

  Az senkinek nem jut eszébe, hogy esetleg a diákbérletre való jogosultság nem csak annyi, hogy az ember iskolába jár? hanem hogy RÁÍRJA az igazolvány számát, jelezve ezzel, hogy HOZZÁ tartozik az adott bérletszelvény. Igazolvány nélkül ez elég nehézkes lenne...
  Tudom, ma már nem divat, hogy a gyerek tömegközlekedik, és oké, hogy első-másodikban még úgyis a szülő hozza-viszi, de miért húzzuk meg a határt például az alsó tagozat tetején? miért ne kaphatna egy elsős gyerek diákigazolványt? diák? igen. Akkor?

  Nem értem, hogy miért probléma ez, pláne akkor, ha NEM KÖTELEZŐ, hanem csak egy LEHETŐSÉG, ráadásul INGYENES! Jobb lenne, ha csak 10 éves kortól kaphatna a gyerek diákot, előtte nem? vagy ha elkezdődnek látszani a másodlagos nemi jellegei?
  Akinek a mostani rendszer nem tetszik, igazán javasolhatna jobbat...

 • 2016.04.26 09:11:54zizi77

  Philoxena, a fénykép miatt elég sok előkészület kéne, hogy a nagyi használni tudja a 8 éves diákját. :)

 • 2016.04.26 11:23:34retinax

  bbrrr: minden gyereknek kötelezően van személyi igazolványa, annak a számát nyugodtan ráírhatja a bérletre. VAgy a bérletigazolvány számát.

 • 2016.04.26 11:26:14BékiPeti

  Tegnap jött meg a 9 éves fiam diákja. Szép, meg jó, de ez 8 évig lesz használható. Gimi harmadikban még ugyanez a fotó lesz rajta. Biztos felismerik majd.

  Van amúgy neki személyi igazolványa is. Annak van száma, arcképes is, gyerekeknek mintha gyakrabban kellene a fotó miatt újat csináltatniuk. Nem lett volna elég még pár évig bérlet-, és diákjegy vásárláshoz?

 • 2016.04.26 13:44:20Pink Pancser

  Nono! Én hallottam egy nőről aki hét apró termetű vájárral élt együtt! Mi van ha gyereknek adják ki magukat amikor a szabadnapjukon tömegközlekednek?

 • 2016.04.26 15:21:58zizi77

  Békipeti, új iskola, új diák.

 • 2016.04.26 15:52:32cso zsi

  Elveszett diákigazolványt lassan egy éve nem tudnak pótolni.
  Amíg az anyjával, vagy az osztállyal közlekedik a gyerek, nincs gond.

 • 2016.04.26 21:00:07D2

  Én azt nem értem, hogy a nagyszerű diákon (amit tényleg egy okmányirodás időpontfoglalással el lehet intézni), miért nincsen egy olyan QR, amit a BKK automata felismer, hogy beolvassa az igazolványszámot.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta