Meg tud különböztetni egy nyolcévest egy péktől?

Szeptemberben elsős lesz a fiam, hamarosan megtartják a nulladik szülői értekezletet. Az erre szóló meghívón jelezték, hogy addig az időpontig mindenki menjen el az okmányirodába, és kérje ki a gyerek NEK azonosítóját, aminek az birtokában az iskola megigényelheti a központtól a gyerek diákigazolványát.

Az évek óta tartó, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés okán bízom az iskolában, de erre azért már felhúztam a szemöldökömet: minek egy hétéves gyereknek diákigazolvány? Nyilván első ránézésre is látni fogja rajta a MÁV kalauz, hogy a kis 120 centisem nem szabadnapos vájár, sem költségoptimalizáló punk, hanem azért utazik kedvezményes árú diákjeggyel, mert gyerek. És mivel Magyarországon minden gyerek 16 éves korig tanköteles, vajon minek kell külön igazolvánnyal bizonyítani, hogy mellesleg diák is?

Megkérdeztem az iskola alsósokért felelős igazgatóhelyettesét, aki szintén nem érti, hogy miért van szükség a kicsiknek diákigazolványra, de „meg szoktuk csináltatni a gyerekeknek, mert van, ahol kérik” - mondta. Viszont legalább jó sok plusz adminisztrációval jár, mire a dolog végére járnak, de nincs mit tenni.  

Kérdéseinkre az Oktatási Hivatal is válaszolt, azt írták, "Az utazási kedvezményeket a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet szabályozza, a diákigazolványhoz köti a kedvezmények igénybevételét".

Vagyis azért lehet csak diákigazolvánnyal igénybe venni a diákkedvezményt, mert így döntöttek.

A válasz így folytatódik: "A kormányrendelet 1. mellékletéből  látható, hogy a jogosult munkarendjétől függően eltérő kedvezmények vehetők igénybe helyi és helyközi közlekedésben, valamint a lakóhely és az intézmény települése között. Azon adatok, melyek a kedvezmény megállapításához szükségesek a személyi igazolványon nem találhatók meg, ezért jelenleg szükség van arra, hogy minden jogosult rendelkezzen diákigazolvánnyal."

D MTZ20120424007
Máthé Zoltán / MTI

Vagyis képzeljünk el mondjuk egy levelezős, vagy esti tagozatra járó nyolcéves gyereket, na, ő nem jogosult ugyanazokra az utazási kedvezményekre, mint egy rendes, minden hétköznap nyolcra járó iskolás.

A diákigazolványt egyébként – ellentétben a személyi igazolvánnyal – nem kötelező elkészíttetni, vagyis, ha valaki úgy érzi, hogy neki erre nincs szüksége – például soha nem tömegközlekedik – nyugodtan eltekinthet tőle. És hát a vidéki, autós családoknál ez az általános.

Idén viszont már ingyen van, (tavaly még fizetni kellett érte 1400 forintot), vagyis az egyetlen, amit veszíteni lehet rajta, az az okmányirodai sorban állásra és ügyintézésre fordított idő.

A legismertebb kedvezmények, amik a diákigazolvánnyal járnak, utazással kapcsolatosak: a MÁV, a busztársaságok és a helyi tömegközlekedési cégek egyaránt biztosítanak diákkedvezményeket. Van, ahol eleve csak diákigazolványra adják ki a diákjegyet, van, ahol nem, és láss csodát: a világ nem rosszindulatú hülyékkel van tele, a kalauzok legtöbbször maguktól, ránézésre is meg tudják állapítani egy gyerekről, hogy gyerek, és nem mondjuk kicsire nőtt pék.

A diákigazolványhoz kötött kulturális kedvezmények nagyjából a közkönyvtárakra vonatkoznak, melyek a beiratkozási díjból 50 százalék kedvezményt adnak, de bármilyen magán gyűjtemény adhat árengedményt a diákigazolvánnyal rendelkezőknek. Más kérdés, hogy ha ott áll a család az ablaknál, akkor elkérik-e a plasztikot, vagy ránézésre megint csak meg tudja állapítani a pénztáros, hogy ez itt egy gyerek, és nem egy lapos sarkú cipőbe bújt aprócska key account manager.

Ugyanakkor abba már belefutottunk, hogy cirkuszi belépőt vásároltunk volna a porontyoknak elővételben, és a gyerekjegy kiadásához be kellett mutatni a plasztikot. Ünnepelt is a család, három év után először előkerült a lányunk diákigazolványa, amire azelőtt még egyszer sem volt szükség.

Egy kis szemfülességgel további kedvezményeket is ki lehet használni a diákigazolvánnyal, itt a lista, hogy milyen cégek adnak tetszőleges árengedményt a kártyát felmutatóknak. Itt aztán tényleg az abált szalonnától a zsiráfbőrös kulacsig minden van, ráadásul folyamatosan frissülnek a kedvezmények és az akciók. Az más kérdés, hogy mondjuk egy kávézó nem egészen úgy gondolja, hogy hatéves Pisti diákigazolványára a család fél áron kávézik, mert Pisti gavallér, és fizet, hanem a nagyobb diákok térnek be a kedvezményért a helyre. De hát az végül is mindegy, a diákigazolvány az diákigazolvány.

Az új diákigazolvány – a gyerek idén már ilyet kap – European Youth Cardként is üzemel, vagyis világszerte lehet kedvezményeket igénybe venni vele. 

Ön szerint a diákigazolvány alsós gyerekeknek

Oszd meg másokkal is!
Mustra