SZÜLŐSÉG

A pártpolitika csak károkat okoz a fiatalok szerint

2016. április 25., hétfő 19:38

Oktatás, egészségügy, környezetvédelem, munkahelyteremtés, szegénység felszámolása - ezek azok a kérdések, amelyek az alapvetően apolitikus magyar fiatalokat is érdeklik. Illetve érdekelnék, mert az Y generáció úgy érzi, nincsen olyan párt, amely képviselné a nézeteiket, sőt, a pártpolitikát az ország szempontjából kifejezetten károsnak találják, a politikusokban pedig egyáltalán nem bíznak. (És még mondja valaki, hogy baj van a mai fiatalok értékrendjével!!!)

Egy regionális, négy országra (Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária) kiterjedő kutatás arra volt kíváncsi, milyen a fiatalok viszonya a politikával, ebből az derült ki, hogy a magyar 15-35 éveseket gyakorlatilag teljesen hidegen hagyja ez a terület. Az érdeklődés hiánya azonban csak egy tünet: a legtöbben egyáltalán nem bíznak a politikusokban, és úgy gondolják, hogy amit itt a politikusok művelnek, káros az országnak.  

A kutatás szerint a magyar fiatalok politikai érdeklődése még regionális összevetésben is rendkívül alacsony. Még a harminc százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen szinten figyelik az eseményeket, és ez 20-25 százalékkal marad el az Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban mérttől. A magyar fiataloknak 20 százaléka még szavazni sem menne el.

Az Y generációba tartozó magyar fiataloknál szinte teljesen hiányzik az a réteg, amely kimondottan élénken érdeklődik a közélet eseményei iránt. Létezik a politikai közömbösségnek még egy mutatója, az eddigiek fordítottja: a magyar 15-35 éveseknél 30 százalék, aki teljesen elzárkózik a politikától. 

A Millennium Dialogue nemzetközi ifjúságkutatás során ennek az okait is keresték. (Ennek a kutatásnak a fiatalok boldogságérzésével kapcsolatos eredményeiről itt írtunk korábban.) Tisztán látszik, hogy a 15-35 évesek legnagyobb része azért nem foglalkozik politikával, mert nem bízik a politikusokban.

Sokukat persze tényleg egyáltalán nem érdekli a közélet (42,4%), ugyanakkor majdnem 40 százalék a „politikai árvaház lakója”, vagyis ennyien nem találtak olyan pártot, amely képviselné a nézeteiket. Nagyjából ugyanennyien vallották azt, hogy azért nem érdeklődnek a politika iránt, mert nem támogatják a jelenlegi politikai rendszert.

Szintén 35 százalék fölötti aránnyal szerepelnek azok a vélemények, miszerint az összes párt és politikus egyforma, illetve egyik politikai opció sem tetszik. A mindent vivő „vannak ennél fontosabb dolgaim” lehetőséget 34 százalék ikszelte be.

A vizsgált országok (Ausztria, Bulgária, Lengyelország és Magyarország) fiataljai tehát alapvetően szkeptikusok, Magyarországon például minden második fiatal egyáltalán nem bízik a politikusokban, de Ausztriában is 40 százalék ez az arány.

Nemcsak közömbös, hanem kimondottan káros a politikusok ügyködése

Mind a négy ország fiataljai úgy vélekednek, hogy a pártpolitika károkat okoz az országnak. Bulgáriában a megkérdezettek négyötöde, Magyarországon pedig háromnegyede vélekedik így, sőt nálunk minden második fiatal szerint kifejezetten nagyon káros az országnak az, amit a politikusok művelnek. (Ausztriában és Lengyelországban ugyanez 20 és 25 százalék).

Ha véletlenül olvasnák politikusok ezt a cikket, akkor azt is eláruljuk, hogy mik azok a szakpolitikai kérdések, amik viszont kimondottan érdeklik a fiatalokat, amin rajta tartják a szemüket. Ezek pedig az egészségügy, az oktatás és a munkahelyteremtés. Ezeket a történéseket figyelik. Emellett a szegénység felszámolása és a környezetvédelem is eléggé kiemelt helyen van a fiatalok fontossági sorrendjében.

Ami viszont nagyon nem jön be, az a fiataloknak szóló politikai rendezvények, ilyesmire még az érdektelenek 9 százaléka se menne el. Tehát míg az egészségügy helyzetének javításával, vagy az oktatás reformjával meg lehetne szólítani a fiatalokat, a politikusok által szervezett koncertekre, majálisokra nem fognak elmenni, kár a gőzért. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.25 20:50:39wmiki

  Akkor most mi lesz?
  2018ban is marad a Fidesz?
  De az nem diktatúra, ha a legtöbb szavazatot szerző párt van hatalmon?

 • 2016.04.25 23:32:46Orrban Viktorr

  Mi mast lehetne varni 0 iq-s gyokerektol, akik a drogok meg az alkohol tartalmu italok nevein kivul semmit sem ismernek a vilagbol.

 • 2016.04.25 23:41:07Orrban Viktorr

  Túrós:"Mert nincs is jelenleg olyan párt ami akár csak az egyiket is helyre tudná .."

  Kiveve a fideszt, aki ezen dolgozik mar 5-6 eve, csak hat 50-60 evnyi elmaradast nem lehet ledolgozni par ev alatt. Mar az is szep volt, hogy sikerult az mszp altal eloidezett alamcsodot elkerulni, es nem a Gorogokhoz hasonloan haldoklunk mar evek ota.

 • 2016.04.26 11:58:05Lady Ann

  Orrban Viktorr@ Ezért most k. gyorsan felhúzunk 5-6 stadiont, mert az elmaradt az elmúlt 50-60 évben...

 • 2016.04.27 03:33:25Gerberus

  Annyira maníros, sztereotip, izzadságszagú, unalmas és ceremoniális minden "fiataloknak szánt" meg nem szánt politikai rendezvény, hogy ez teljesen érthető. Azért, hogy pulpitusokról ellenzékben hótkomoly arccal elmondják, hogy a hatalmon lévő XY gazember és mondjon le, illetve kormányoldalról, hogy minden siker és előttünk a jövő untig elég a híradót vagy a hírportált megnéznie, akit egyáltalán érdekel. De ha valaki csak úgy simán beszél az is legtöbbször dögunalom. És ha valamit kerülnek a fiatalok, mint a leprát (ha tehetik) az pont az unalom: nekik izgalmas, laza, könnyed, kötetlen, szórakoztató, "jó fej" emberek, helyek, szituk kellenek, a politikai megnyilvánulások pedig olyan messze vannak ettől legtöbbször, mint Makó Jeruzsálemtől!

 • 2016.04.27 07:56:53A csótány is ember

  4x van leírva, hogy nem bíznak a politikusokban. Értem én, hogy a poszter a saját értékrendjét is terjeszteni szeretné de ez kicsit átlátszó, nem? :)
  10 évvel ezelőtt engem sem nagyon érdekelt ez az egész, szóval annyira nem csodálkozom. Az, hogy nincs 1 párt sem ami bejönne részben annak is köszönhető, hogy gondolom azzal sincsenek tisztában milyen pártok vannak. Érdekes lett volna a kettőt kicsit összekeverni - felsorolás, + 1 reprezentatív dolog ami eszükbe jut az adott pártról.

 • 2016.04.27 12:35:20senkiember

  Szerencsere a gyerekeim kulfoldrol kozombosek a magyar partpolitikaval.

 • 2016.04.28 09:36:10retinax

  A csótány is ember: ezek a drága, jó politikusok pedig mindent megtesznek a bizalomért, még soha nem kapták őket hazugságon, és amit ígértek, azt be is tartották kivétel nélkül. De hát kitehetik a lelküket, ezek a gaz fiatalok csak nem bíznak bennük.

 • 2016.04.28 15:27:57Vipera01

  Hogy egy tizenévest nem érdekel a politika az rendben van. Én is 19 évesen kezdtem el érdeklődni iránta.
  Huszon-harmincévesen viszont már kellene. Nem állandóan azzal foglalkozni, de fontos lenne, hogy az emberek érdekelje a közélet, a híreknek utánaolvassanak, és felelős döntést hozzanak. A "nem érdekel a politika" "nincs egyik sem, aki képviselne" sajnos nem jó hozzáállás. A pártpolitika tényleg nem jó dolog, de jelenleg nincs más. 1947-től 1989-ig nem volt pártpolitika, de akkor meg amiatt panaszkodtunk.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta