SZÜLŐSÉG

Kik lógnak mindig Facebookon? A kisgyerekes szülők!

2016. április 24., vasárnap 10:15

Ha úgy érzi, hogy Facebook hírfolyamát elárasztják az ismerősök gyerekeiről készített fotók, akkor önnek tökéletesen igaza van.

A Facebook IQ, a közösségi média társaság kutatócsapata, az Ipsos MediaCT-vel és a Sound Research-csel karöltve végzett egy kutatást, amelyben világszerte különböző korú gyerekek szüleit kérdezték meg (25 és 65 éves kor között) – adta hírül a Yahoo. A kutatók nyolc országban elemezték a szülők Facebook és Instagram aktivitását is: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában, Mexikóban, Németországban és Spanyolországban, és 8300 fő visszajelzéseit gyűjtötték össze.

A kutatók arra jutottak, amit magától is tud minden Facebook-felhasználó: „A szülőség ma már egy digitálisan megosztott élmény”, az apák és az anyák világszerte több fotót, videót és státuszfrissítést posztolnak, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

A büszke, frissen szülővé vált felhasználók számszerűen 2,3-szor több fotót, 2,9-szer több videót és 1,8-szor több státuszfrissítést tesznek közzé, mint egy átlagos júzer.

shutterstock 273254378

Sokan persze aggódnak amiatt, hogy a barátaik leállítják a követésüket a sok gyerekfotó miatt, ám ez teljességgel alaptalan félelem. Valójában egy kisbabáról készült fotó 37 százalékkal több reakciót kap a rokonoktól, és 47 százalékkal többet a barátoktól, mint az egyéb témájú fényképek. 

A kisbabás szülők gyakran már az igen kora reggeli órákban, nagyjából hajnali 4 óra körül elkezdik a facebookozást, (OMG!) a csúcspont pedig reggel hét órakor érkezik el. A kutatók szerint reggel hétkor a fiatal szülők 56 százaléka csekkolja a mobilján, hogy vajon mi történik a Facebookon.

Ön szereti nézegetni az ismerősei gyerekfotóit, vagy az udvariassági lájkolás után gyorsan továbblapoz? 

Ön szereti a kisbabás/gyerekes fotókat?

 • 185
  Igen, így legalább tudom, hogy kinek született/mekkora már a gyereke
 • 125
  Igen, általában viccesek és aranyosak
 • 434
  Udvariassági lájk után pörgetem
 • 380
  Legszívesebben betiltanám
 • 212
  Gyerekfotót posztolni? Rohadt felelőtlen szülők!
 • 458
  Én csak azokat nem bírom, akik a profilképük helyére is a gyerekeiket rakják

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.24 10:30:50penumbra1984

  Ez egy nagyon kényes téma, kinek mi a fontos az életében, akinek gyereke született, az nem győzi telekürtölni vele a világot, van aki folyton arról posztol, hogy mit és hol zabál vagy szórakozik, mit vásárolt, stb. No most ha szóvá teszed, hogy gáz ennyi fotót meg státuszt kipakolni, csak mert született egy gyereked, akkor magadra vonod a népharagot, ami olyan szempontból jogos, hogy az ebéd meg a legújabb cipő posztolása se különbözik ettől, csak a téma más. Ez a facebook is már csak egy újabb felület, ahol elő lehet adni magunkat meg a tökéletes életünket, családunkat. Elejében még izgalmas volt, de már a többség csömört kapott a más életét csodálástól/irigykedéstől.

 • 2016.04.24 10:48:33dhrbikes

  Kb 5 kisgyerekes fotót bírok, utána letiltom az illetőt a hírfolyamból :) (Van gyerekem, semmi bajom velük, de ha már valamit kirak, annak legyen valami értelme is azon kívül, hogy tibike mosolyog) Ugyanígy járnak a virágos képpel nagy életbölcsességeket megosztók is.

 • 2016.04.24 11:07:52Lady Scarlett

  Én azokat tiltom le akik nem érdekelnek. Függetlenül a babás, macskás, kutyás, utazós, kajás, sminkes, és a többi témától. Nem a posztoktól függ hogy ki érdekel. A poszt annyit jelent hogy őt mi érdekli. Senki nem azt posztolgatja ami a másik embert érdekli hanem azt amit őt magát.

 • 2016.04.24 11:14:14Lady Scarlett

  Ha meg egy nemrég szült kisgyerekes anya egy Sepultura koncertről posztol akkor meg abból van kanyarítva egy "milyenanyazailyen" poszt.

 • 2016.04.24 17:51:23kisvirag78

  Nincs fészbukom.

 • 2016.04.24 18:39:17Csipyke

  Már nincs fészbukom, mert nagyon sok időt elrabol, de: még nem volt 5 hónapos a fiam, amikor külföldre költöztünk. Különösen a tágabb család volt nagyon hálás a képekért és a helyzetjelentésekért, Ráadásul az elején nekem is jelentős háttértámogatást adott itt a nagy ismeretlenben, hogy legalább ott vannak kapcsolataim. Azóta persze eltetl 4,5 év, itteni kapcsolataim is lettek szép számmal, meg meg is untam a fészbukot. Igy viszont a tágabb családdal veszett el kicsit a kapcsolat, a közeliekkel meg átalakult fésztájmmá és i-messagekké.

 • 2016.04.24 19:54:18Zephyrous

  Eddig az volt, hogy a kisgyerekes mamák otthon baszott elfoglaltak, annyira sok feladatuk van, alig bírják. Erre kiderül, hogy egésznap fészbúkozgatnak! Bravó!

 • 2016.04.24 20:19:32neet

  emailben ki lehet elégíteni a rokonok/barátok kíváncsiságát, pár kép, beszámoló és ennyi
  minek ehhez fb, sose értettem
  ha van fix 3 ember, akinek küldözgetek témábavágó dolgokat, (kb ennyit érdekel őszintén!) azokat berakom egy csoportba, vagy nem vagyok lusta mind3 nevéből 1-2 karaktert bepötyögni, és már hozza is fel a címét
  nem értem a fb létjogosultságát ilyen esetekben
  a volt oszt.társam meg, akivel 20-30 éve nem találkoztam, nem beszéltem élőben, biztos rózsásat álmodna a gyerekem produkciójától, hánnem hádde :D megkímélem tőle

 • 2016.04.24 20:59:04Hurrá Torpedó

  A folyton tibi atyat, ebedet, munkahelyi szart, peticios cuccot, politikai megaszondjat, eletbolcsesseget kepeken, nyeros loheret, asztrolofaxot, turbofeltoltos kispolszkit, eztnezdmeg blogosat, kerekparos megmodosat posztolok jobbak?
  Nem. Posztoljon mindenki amit akar. Ha gyerekeset akar, akkor azt. Akit meg nem erdekel rejtse el a francba. Az o maniaja meg mast nem fog erdekelni...

 • 2016.04.24 22:17:30Csipyke

  Barmi hihetetlen, az en rokonaim (vagyis a ferjeme igazabol, de hat ugye...), 90 szazalekanak emilje nincs, csak feszbukja.

 • 2016.04.25 08:05:45Void Bunkoid

  @Csipyke: az "emil" szó használatáért jogosan jár a tockos.

 • 2016.04.25 08:43:38levente11

  Én Hurrá Torpedónak adnék igazat. Persze, abban is feltétlenül van igazság, hogy néha a kevesebb több lenne, de valahol azért érthető, hogy egy gyesen lévő Anyuka (akinek gyereknevelésből áll a 24 óra) érdeklődési köre - jelen életciklusában - ebből áll. Másnak meg másból.
  Egyetlen jó módszer, akit ez zavar: tessék tovább pörgetni.

  Nézzük az érem másik oldalát. Engem pedig az zavar (és sokkal inkább, mint a fenti tábor), ha vannak olyan egyének, akik ezt hangosan szóvá is teszik, háborognak, sőt, cikket, sőőőőt, „kutatómunka” (muhaha) alapján kimutatást készítenek róla, százalékokkal, táblázatokkal, hogy hány Anyuka posztolt mondjuk 10 és 12 óra között.

  Ugye tudjuk, hogy ők nem mások, mint az alábbiak egyike: frusztrált, besavanyodott, gyerekellenes, a sajnos még mindig divatos (bár, szerencsére kezd kopni ez a divat) SZINGLI, a homárok, a jogvédők, lmbt-k és egyéb családellenes, konzervatív életfelfogást, hagyományt nem tisztelő liberális perszónák, megmondó bloggerek, akik ilyenkor, ha a hagyományos családmodellt (Apa-Anya-gyerekek) kell szidni, akkor rögtön elfelejtenek toleránsak, befogadóak, liberálisak lenni.

  Én inkább ezeket az _önmegvalósítókat_ tiltom le.

 • 2016.04.25 08:53:39R2D2 & C3PO

  Innen látszik, h mennnnnnyire uuuuuuunaaaaaaaalmaaaaaaas otthon egy kisgyerekkel... Mindenki úgy könnyít magán, ahogy tud.

  És nem, egy egyéves kúszása NEM a világra csodálkozás. Kőkemény munka, állandó gyakorlás és igazából nem érdekes. Nyilván évi 3 alkalmas rokonnak az. Ha a fosbukon jön szembe, akkor meg - lásd fenntebb.

 • 2016.04.25 09:08:15zizi77

  Neet +1
  3 gyerek, kicsi 2,5 hónapos, és nincs is fb-om. Nem vagyok kíváncsi más/majdnem idegen/ hülyeségeire, ellenben a magamét is csak szelektált rokonokkal, barátokkal osztom meg. Viszont szoptatás közben szívesen olvasom, az ilyen hülye postokat. :)

 • 2016.04.27 08:08:45YoDawg!

  Végre egy jó poszt, ahol kifejthetem véleményemet azokról az "emberek"ről, akiknek a személyisége önmaguk reprodukálása után megszűnik létezni. Ezt a jelenséget sosem értettem (valószínűleg nem is fogom) mikor valakinek születik egy gyereke és lecseréli a SAJÁT PROFILKÉPÉT egy csecsemőre. Kb annyi eszük van mint egy tyúknak amelyik tojás után világgá kürtöli a sikert. A gyereknek persze a coitus pillanatától kezdve minden szívdobbanása meg van örökítve 23D-s felvételeken, videókon, képeken és alaposan dokumentálva van és közzé van téve boldog-boldogtalan számára, holott teljes bizonyossággal hiszem hogy ha mondjuk valakinek van 500 ismerőse akkor ebből körülbelül 20 embert érdekelhet. Arra természetesen magasról sz*rnak, hogy egy csecsemő is egy emberi lény akinek esetleg joga lehetne arra, hogy ne legyen kiszolgáltatva az ostoba, idióta szüleinek akik szánalmas tudatlanságukban kiszolgáltatják minden egyes fingását az interneten. Gondolom nagyon fogja élvezni a gyerek mikor általános iskolában megtalálják az osztálytársak az albumokat, vagy a kollégák, vagy a leendő főnökei, vagy akárki akinek abszolút semmi köze a gyerekkorához és ne adj Isten nem szeretné közszemlére tenni milyen volt mikor még maga alá csinált.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta