Ha gyermekszemészt keres, ne Budára menjen

A felére esett vissza a gyermekszemészeti kapacitás a Budai Gyermekkórházban és a Szent János Kórház Diós árok telephelyének szemészetén - írja az Inforádió. Nagy Péter a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója a magánrendelőket okolja a kialakult helyzet miatt. 

„A János Kórház gyermekszemészeti ellátása a Budai Gyermekkórház területén zajlott ezidáig heti 108 órában" - mondta Nagy Péter az Inforádiónak. A változást azzal indokolta, hogy a magánintézmények elszívták az orvosokat. 

"Jó néhány gyermekszemészünket elhívták magánintézetek gyermekszemészeti rendelőjébe. Ennek következtében jelentősen csökkent azon óraszám, amit elsőre le tudtunk fedni. Ahhoz, hogy a továbbiakban is teljesíteni tudjuk a gyermekszemészeti ellátással kapcsolatos elvárást, át kellett szerveznünk a betegutakat is.

A gyerekek egy részét a budai régi gyermekszemészeten látjuk el, a másik részét pedig – elsősorban a lakosság kérésére – a délutáni órákban a Diós árok telephelyen működő felnőtt szemészet rendelőjében” - indokolta a változást az orvosigazgató.

A rendszert az elmúlt két hónapban kellett átalakítani, amikor 3-4 gyermekszemész is otthagyta a munkahelyét, és akik maradtak, azok nem tudják lefedni a teljes óraszámot. 

shutterstock 159528842
Shutterstock

Magyarországon a gyermekszemészet licencvizsgához kötött, ezért nagyon kevés gyermekszemész van, nem csak a Jánosban, de az egész országban. Viszont az ellátáshoz nem csak gyerekszemészeket lehet alkalmazni, hanem felnőtt szemészeket is, akik speciális helyzet esetén a János Kórházban maradt gyermekszemésszel konzultálnak. 

„Megpróbáljuk az itt dolgozó szemészkollégák munkaidejét úgy átcsoportosítani, hogy a gyermekszemészeti ellátás ne szenvedjen csorbát. Remélhetőleg egy-másfél hónapon belül ismét elérjük a teljes üzemeltetési maximumot” - nyugtatott meg mindenkit a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra