SZÜLŐSÉG

Bárányhimlő és ibuprofen = horrorisztikus képek

2016. április 18., hétfő 18:56

Nemrég járták be a netet egy brit anyuka rémes fotói, amelyeket kiütéses, beteg gyermekéről készített. A gyerek bárányhimlős volt, lázcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából ibuprofen tartalmú gyógyszert kapott. (Ezen hatóanyagú gyógyszerek közül nálunk a gyerekgyógyszerek között a Nurofen a legismertebb.)

Ennek hatására alakult ki a képeken látható súlyos állapot, ami akár halállal is járhatott volna. Hayley Lyons, az anyuka azért posztolta ki szerencsétlen gyerek fotóit a Facebookra, hogy ezúton figyelmeztessen más szülőket is a gyógyszer veszélyére. De tényleg nem szabad ibuprofent adni bárányhimlőben? És mi baja lett pontosan a Lyons-gyereknek? Elmagyarázzuk.

Miért adnak egyáltalán gyógyszert?

Kezdjük az elején. A bárányhimlőt a Varicella zooster nevű vírus okozza. Erősen fertőző, cseppfertőzéssel terjed (azaz nem kell hozzáérnünk a bárányhimlőshöz, elég, ha egy helyiségben tartózkodunk). Hazánkban korábban a gyerekek 90 százaléka 2-6 éves kor között átesett a fertőzésen, ami a későbbiekben védettséget jelent. Ma már (választható) védőoltás is létezik a betegség ellen, így értelemszerűen akiket véd az oltás, azok nem kapják el, vagy ha el is kapják, jóval enyhébb, tünetszegényebb formában zajlik náluk a fertőzés.

A vírusos betegségek többségére nem létezik oki terápia, azaz nincs olyan gyógyszer, ami megöli a kórokozó vírust. Vírusos betegségekben tünetcsökkentés céljára szokás gyógyszereket adni. A bárányhimlő tünetei a viszketés, a láz, gyengeség, étvágytalanság. ezek közül elsősorban a viszketés csökkentésével szokás próbálkozni ecsetelőkkel, hintőporral, súlyosabb esetben antihisztamin tartalmú gyógyszerrel (pl. Fenistil). Zsíros krémmel kenni, vízzel borogatni tilos a pöttyöket, mert ezek növelik a bakteriális felülfertőződés veszélyét, azaz annak a kockázatát, hogy az eredeti vírusunk mellett még egy baktérium is beköltözik a bőrbe, és tovább rontja a helyzetet.

Illusztráció, az eredetiekért kattintson a képre!
Illusztráció, az eredetiekért kattintson a képre!
Fotó: Shutterstock

Lázcsillapítás bárányhimlőben: Aszpirint soha!

A láz többnyire nem túl magas és nem kell csillapítani, de esetenként előfordulhat magas láz is. Ennek a csillapítását is át kell gondolni: bár rém ijesztő, amikor 39 feletti értéket mutat a hőmérő, a korszerű ajánlások szerint ilyenkor sem muszáj csillapítani a lázat.

Ha mégis lázcsillapító gyógyszerre van szükség, akkor nagyon meg kell válogatni, milyen szert adjunk. Ha csak egy dolgot jegyez meg ebből a cikkből, akkor az az legyen, hogy aszpirint soha! Bárányhimlőben nem szabad acetilszalicilsav tartalmú lázcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszert adni, mert ez egy súlyos szövődményhez, az úgynevezett Reye-szindrómához vezethet. A Reye-szindróma több szerv károsodásával jár, tünetei a görcsrohamok, hányás és kóma, potenciálisan halálos szövődmény. Ezért erre nagyon kell figyelni.

Bárányhimlős gyerek lázcsillapítására a legbiztonságosabbnak jelenleg a paracetamol tartalmú készítményeket tartják (pl. Panadol szirup). Ezek mai tudásunk szerint nem lépnek semmilyen reakcióba az alapbetegséggel, és nem rontanak a helyzeten.

Szövődmények és az ibuprofen

A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a pöttyök bakteriális felülfertőződése, azaz amikor a bárányhimlő-vírusok mellé baktériumok is bejutnak és tovább rontják a helyzetet. A baktériumok hatására a bőr elgennyesedhet, tályog alakulhat ki, ezek gyógyulás után maradandó hegeket hagyhatnak maguk után.

Attól függően, hogy milyen típusú és mennyire agresszív baktérium okozta a felülfertőződést, ez az enyhe bőrfertőzésektől a szervezet egészébe továbbjutó, súlyos állapotig terjedhet.

A fotókat posztoló brit anyuka kisfia egy súlyos felülfertőződést kapott el, a bacik pedig nem álltak meg a bőrénél, hanem bejutottak a vérkeringésébe is - ezt szepszisnek hívja az orvostudomány és súlyos, kórházi kezelést igénylő állapotot jelent. Ilyenkor antibiotikumok adásával próbálják legyűrni a baktériumokat.

És mi köze mindennek az ibuprofenhez? Az, hogy a "nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek" (NSAID-ok), vagyis az a gyógyszercsoport, amibe az ibuprofen is beletartozik, a kutatások szerint bárányhimlő esetén növelik a bakteriális felülfertőződés esélyét.

A kutatások szerint 1,6-szeresére nő a bakteriális felülfertőződés esélye, ha a bárányhimlős gyereknek NSAID típusú szert adunk. A paracetamol esetében ilyen összefüggés nincs, vagyis az nem növeli a felülfertőződés kockázatát. Egyébként nem gyakori dolgokról beszélünk: a kórházi kezelést igénylő felülfertőződés a fenti felmérés szerint a gyerekek 2,8 ezrelékét érintette, ha ibuprofent adtak nekik, akkor ez a kockázat 4,6 ezrelékre emelkedett.

Az ibuprofen sok országban, így hazánkban is VÉNY nélkül kapható szer, többnyire Nurofen végbélkúp és szirup formájában szoktuk a gyerekbe juttatni. A Nurofen végbélkúp magyar nyelvű betegtájékoztatója egyébként említést tesz a veszélyről. Azt írják: „kivételes esetekben a bárányhimlő súlyos bőrfelületi elfertőződésekhez és bőr alatti kötőszöveti komplikációkhoz vezethet. Mivel bizonyos fájdalomcsillapítók, mint pl. az ibuprofén tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják ezen problémákat, bárányhimlő esetén a készítmény alkalmazása előtt kérje ki orvosa tanácsát.”

Ennek ellenére több, magyar nyelvű honlap is javasolja a paracetamol mellett az ibuprofen adását bárányhimlős gyerekek lázcsillapítására (abban szerencsére nincs vita, hogy az aszpirint kerülni kell, ezt szinte mindenhol említik).

A fentiek fényében azonban úgy tűnik, ha igazán óvatosak akarunk lenni, akkor lehetőség szerint igyekszünk kerülni a gyógyszeres lázcsillapítást, vagy ha mégis szükséges, akkor a paracetamollal próbálkozunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.18 20:37:10wmiki

  :0
  dehát mitől lesz valaki bárányhimlős?
  A szent, mellékhatás mentes védőoltások, amiket non-profit vegyszercégek állítanak elő nem védik meg gyermekeinket a betegségektől?

  Vagy csak ostoba, oltásellenes, tudománykáromló szülők gyermeke lehet beteg, akik az elmaradott, barbár nyugaton élnek, ahol nem kötelezőek, ezek a csodaszerek?

 • 2016.04.18 20:42:55vizsla_barat

  azok az angol orvosok. Nem olvastak el a konyvet. Mondjuk anyuci is csak rakares a google-n es maris lathatja mit adhat. Tudom nem szokas az antsz/cdc/nhs weboldalait bongeszni,de az alljon itt: Paracetamol is the preferred painkiller for treating the associated symptoms of chickenpox. This is due to a very small risk of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), such as ibuprofen, causing adverse skin reactions during chickenpox.

 • 2016.04.18 20:44:45Hóhér az utolsó barátod

  @wmiki: már ezen behányásod miatt is sitten vagy egy pszichiátria zárt osztályán lenne a helyed.

 • 2016.04.18 20:46:56wmiki

  tudom, tudom, a tudományban csak a hülyék kételkednek, mert annak lényege a hit.
  Ebből is látszik, hogy az mennyire nem olyan, mint egy szekta.

  Az ostoba Semmelweis Ignácot, aki láthatatlan lényekben hitt, korának felsőbbrendű értelmiségi tudósai be is záratták, nagyon helyesen...

 • 2016.04.18 21:10:17retinax

  wmiki: helyesbítek, a tudomány nem szekta, hanem minimum világvallás. Valójában a tudományban kételkedők a szektások, számarányukat és érdekérvényesítő képességüket tekintve. Bár nem is tudom, minek mentem be az utcádba.
  Ami viszont a témát illeti, ez tényleg ijesztő. Mivel nálunk a dokibácsi mindig megkérdezi, hogy lázcsillapító van-e otthon, a bárányhimlős gyerekeknél is csak bólintottam. Márpedig mi Nurofent szoktunk használni (az egész család). És simán beadtam a himlős-lázas, napok óta síró babának, mert senki sem szólt, hogy nem lenne szabad. Ráadásul mivel Nurofent használunk mindig, nem kezdem el minden betegségnél külön böngészni a betegtájékoztatót, hogy vajon erre szabad-e adni. Na mindegy, túl vagyunk rajta, és nem lett baj, de jó tudni az ilyesmit.

 • 2016.04.18 21:19:48háténimmár

  én csak részben vagyok "szektás", pont ezért lázcsillapítót nem szívesen adok a ygereknek. dolgozni hagyom a szervezetét. Akkor adtam neki eddig csak, amikor fájt is valamije (és a kettőre ugyanaz a gyógyszer), mert azért szenvedni természetesen nem hagyom. De ha "csak" lázas, akkor nem kap semmit :))

  Így a bárányhimlőnél fel sem merült a lázcsillapítás.

 • 2016.04.18 21:22:43fit3fun

  Mondjuk a paracetamol is nsaid, kicsit pongyola a megfogalmazás. Helyesen: a nem-szteroid gyulladás csökkentők közül a paracetamolt érdemes használni bárányhimlő esetén.

 • 2016.04.18 21:31:33dimitrisz

  Wmiki. Akkor ne higgy a tudományban es adjál a gyermekednek olyan lázcsillapitot amilyet akarsz. A cikk nem arról szólt hogy a védőoltás mellett lett valaki beteg.

 • 2016.04.18 21:34:46Liba Tóni

  A paracetamol a májat, az ibuprofen meg a gyomrot teszi tönkre. Lehet választani.

 • 2016.04.18 21:43:19Kara kán

  Kár, hogy az én koromban még nem volt védőoltás a bárányhimlő ellen, mert sokat szenvedtem vele gyerekkoromban. Utána meg visszatért övsömörként.

 • 2016.04.18 21:50:17retinax

  háténimmár: nem vagy te szektás :), a cikkben is benne van, a tudomány jelenlegi állása szerint a lázat nem kell csillapítani.

 • 2016.04.18 21:55:35Medgar

  wmiki: Kérlek magyarázd el, ha ennyire elítéled a tudományt, hogy vagy képes netezni?

 • 2016.04.18 21:56:58kapuka

  A bárányhimlő elleni oltás nem kötelező, a cikkben sincs sz arról, hogy a konkrét gyermek kapott-e oltást.
  Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert nem csak bárányhimlő esetén tilos adni, azt 12 éves (egyes vélemény szerint 18) korig egyáltalán nem lehet használni.

 • 2016.04.18 22:25:33drpuskaspalma

  fit3fun: igazából a paracetamolt nem mindig sorolják az NSAID-ok közé, az angolszász irodalomban pl. szinte egyáltalán nem, kutatásokban külön kezelik, de még magyar forrásokban se mindig. Valszeg azért, mert azokhoz képest a meglévő láz- és fájdalomcsillapító hatása mellett a gyulladáscsökkentő hatása elenyésző és a hatásmechanizmusa is picit más (kevesebb/szelektívebb COX gátlás, de emellett más hatások is).

 • 2016.04.18 22:41:43kissiú

  Ha még nem volt: hangsúlyozzuk ki, hogy itthon a leggyakoribb acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszer a KALMOPYRIN! Tehát ezt sem szabad adni bárányhimlősnek! (Sőt, az a biztos, ha 14 év alatt nem adjuk, mivel nem kizárt más vírusok esetén sem a Reye szindróma).

 • 2016.04.19 05:53:43HondásHeni

  Amíg az általános vélekedés szerint a 38 fok LÁZ és azt csillapítani KELL, addig nehéz bármivel is érvelni a népnek.
  Meg amikor enyhe vírusfertőzésre, piros torokra 3 napos Nurofen kúrát javasolnak egymásnak az anyukák.

 • 2016.04.19 07:33:15zetevar

  Nekünk 5 napig volt 40 fokos láza a kölyöknek. A lázcsillapító után 2 óra múlva már lázas volt. Az orvos csak csodálkozott, mikor mondtam neki az ibuprofen-nel kapcsolatos aggályaimat. A gyógyszerész meg algoflex baby-t adott, ami szintén ibuprofent tartalmaz. Ennyit a szakemberek tájékozottságáról.
  Egyébként a kisebbtől elkapta a kamasz fiam, aki korábban be volt oltva. Kiütése alig volt, de a 40 fokos láz őt is leterítette 5 napra. A lányomat viszont "megóvta" az oltás. Félek, hogy ő majd terhesen fogja elkapni... (ez a hátránya az oltásnak: nem tudhatod, mi lesz 10-20 év múlva, amikor már nem jön jól az ilyen fertőzés).

 • 2016.04.19 08:55:19Irkutszk

  zetevar: vérvizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e még védettsége az embernek adott kórokozó ellen.

 • 2016.04.19 10:12:52Rébusz

  Wmikivel nem érdemes leállni vitatkozni, főleg hogy még a nyugati gyakorlatban is tévedésben van. Az egy dolog, hogy nyugaton nem kötelező a védőoltás, ugyanakkor viszont ajánlott! Ajánlja a minisztérium, az orvos, a döntés viszont a laikus szülő kezében van. A bárányhimlőnél is ugyanez a helyzet. Aztán amikor az oviban, csoportban kiírják, hogy bárányhimlős gyerekük van, akkor kezd csak ijedezni a szülő, hogy oldja meg a gyerek otthoni felügyeletét, mert az oltatlan gyereket nem meri a járvány idejére az oviban hagyni. Ha meg elkapja és bakteriális szövődmény lesz, akkor jöhet az antibiotikum kúra, a gyerek magas lázzal fekszik, lefogy és megfertőzi még a testvéreit is. A Nurofennel volt már rossz tapasztalatunk, ahelyett hogy levitte volna a lázat, még lázasabb lett a gyerek tőle (mellékhatásként benne is van), ezért bár mindenhol rögtön ezt ajánlák, nem használjuk. Sajnos magyarországon nem terjedtek el a mefenaminsav készítmények (gyerekek számára is), pedig nagyon jó hatóanyagról van szó.

 • 2016.04.19 11:20:34constantinus

  A cikkben szereplő gyermeket nem az ibuprofen betegítette meg. Mint a szövegből kiderül, a felülfertőződés kockázatát emeli.

 • 2016.04.19 11:33:57panamcat

  Algopyrin..

 • 2016.04.19 12:46:25Zephyrous

  wmiki "dehát mitől lesz valaki bárányhimlős?
  A szent, mellékhatás mentes védőoltások, amiket non-profit vegyszercégek állítanak elő nem védik meg gyermekeinket a betegségektől?"

  1. attól lesz valaki bárányhimlős, mert cseppfertőzés útján terjedő vírus okozza és a gyerekek nem otthon a szülőktől, hanem közösségekben kapják el (bölcsőde, óvoda, iskola) egymást megfertőzve
  2. itthon a bárányhimlő elleni védőoltás nem kötelező, emiatt nem elég gyereket oltanak be, illetve többszöri oltás szükséges a teljes védelemhez
  3. informálódj mielőtt orbitális hülyeségeket magyarázol!

 • 2016.04.19 13:02:15BéLóg

  Igen. Ez a jó. A szalicilsav készítmények MEGNÖVELIK valamelyest (!) a bakteriális felülfertőződés arányát a Paracetamol viszont BIZTOSAN kinyírja az útjába kerülő májsejteket. Mondom BIZTOSAN.
  De hát a máj rohadt sokat elbír, miért is ne kezdjük a tréningezését gyerekkorban?
  Az megvolt hogy Németországban betiltottak mindenféle Paracetamol tartalmú gyerekgyógyszert, miután egy figyelmetlen orvos lázcsillapító kúpokat javasolt a gyereknek (telefonon). Csak az felejtette el megmondani, hogy van az 500-as gyerek és az 1000-res felnőtt kúp. 8 darabot kapott a gyerek, a hatodiknál már meghalt, csak akkor az még nem látszott.
  (A Paracetamol pontosan úgy gyilkolja a májat mint a mérgesgomba. Amikor az ember megeszi az utolsó adagot, még fogalma sincs róla hogy meg fog halni.)

 • 2016.04.19 13:21:02DFK

  Vicces, a paracetamol is NSAID. Ráadásul, mint azt valaki írta: egy májgyilkos.

 • 2016.04.19 14:28:02Souky Sanjay

  Az én gyerekem kapott védőoltást a bárányhimlő ellen.Kettőt is.Amikor megkapta a kórt,nagyon gyenge reakciói voltak.Gyakorlatilag egy pár pötty jelent meg rajta,ami természetesen nagyon viszketett neki.Kapott rá egy Revicet nevű szopogatós szert,mert a doki azt mondta,hogy a rázókeveréket nem szabad rátenni,mert elfertőződhet a kiütés.Láza nem volt,ezért ilyen irányú tapasztalataink nincsenek.

 • 2016.04.19 15:30:42Translator +X+

  wmiki

  :: tudom, tudom, a tudományban csak a hülyék kételkednek, mert annak lényege a hit.

  A hitben pedig csak az okosak kételkednek, mert annak lényege a.. most egy kicsit összezavarodtam.

  Amúgy nem, a tudományban az okosak kételkednek. Te túl hülye vagy ahhoz, hogy egy értelmes kérdést feltegyél.

  :: Ebből is látszik, hogy az mennyire nem olyan, mint egy szekta.

  Ja, mivel az okos emberekből kevés van, és közéjük soha nem tartozhatsz, érthető, hogy szektának tartod őket, teljesen átérzem a frusztrációdat XD

 • 2016.04.19 15:33:38Hórukk

  A paracetamol nem NSAID, nincs érdemi gyulladáscsökkentő hatása. Májkárosító hatása csak túladagolás esetén jelentkezik. Normál dózis esetén a májkárosodás irodalmi ritkaság.

 • 2016.04.19 15:57:52Rébusz

  @BéLóg. Nem lehet, hogy a Parkemed-del kervered, ami mefenaminsavat tartalmaz? A Parkemed, ami egyébként egy kiváló gyógyszer valóban tiltólistás Németországban. Nem úgy Ausztriában és Svájcban, ott még kisgyerekeknek is adható finom szirup formájában. A Parcetamolról nehezen tudom elképzelni, hogy tiltanák, persze ettől még lehet. Ausztriában már egész kicsi gyerekeknél is láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő paracetamol készítmény a Mexalen. A Nurofen mellett ezeket használják leggyakrabban.

 • 2016.04.19 16:00:01Rébusz

  @Hórukk: talán ennek tudható be, hogy a fájdalomcsillapító hatása is enyhébb, gyengébb, vagy rövidebb ideig tart, mint a többi hasonló gyógyszeré.

 • 2016.04.19 16:47:25webdiag.hu

  hihi, wmiki most itt trollkodik?
  a 444-ről már kivágták.

 • 2016.04.19 17:16:16Translator +X+

  wmiki már évek óta mindenhol trollkodik, mér pont ez a hely lenne kivétel?

 • 2016.04.19 17:31:36drpuskaspalma

  @DFK: igazából a paracetamolt nem mindig sorolják az NSAID-ok közé, az angolszász irodalomban pl. szinte egyáltalán nem, kutatásokban külön kezelik, de még magyar forrásokban se mindig. Valszeg azért, mert azokhoz képest a meglévő láz- és fájdalomcsillapító hatása mellett a gyulladáscsökkentő hatása elenyésző és a hatásmechanizmusa is picit más (kevesebb/szelektívebb COX gátlás, de emellett más hatások is).

 • 2016.04.20 17:44:49Valériundametadon

  Ez a cikk 2 ponton téves.
  Az egyik a Reye-szindróma, amit a szalicilátok ritkán okozhatnak, ezért szalicilátot 18 év alatt nem adunk. A bárányhimlős gyerek pusztán azért nem kaphat szalicilátot, mert nincs még 18 éves, és nem azért mert bárányhimlős.
  A másik az NSAID- csoport. Ez egy nagy csoport. Lényegében annyit jelent ez a gyűjtőnév, hogy lázcsillapítók. Minden lázcsillapító ebbe tartozik. Még a paracetamol is. Ha ezt a hatóanyagcsoportot kívánja elkerülni a cikk irója, akkor a lázcsillapítást, mint témát felejtse el.
  Aki egy picit is tartja még valamire az orvosok véleményét, az válassza az oltást az ilyen hatásvadász cikkek helyett, és akkor nem kell ronda fotókat posztolnia a facebookra a gyerekéről.

 • 2016.04.20 20:46:55lüke

  Egyetértek Valériundametadonnal

 • 2016.04.21 13:39:21kissiú

  Egyébként korábban már végeztem felméréseket a környezetem anyái között, ki tud a szalicilát származékok adásának tiltásáról gyermekek esetén. Megdöbbentő, de szinte senki sem tudott róla! Pedig überfontos (bár szerencsére ritka a Reye sy.) Idekopizom ezért az acetyl-szalicilsav-tartalmú szereket:
  ASPIRIN 500 mg tabletta
  ASTRIX 100 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
  KALMOPYRIN 500 mg tabletta
  ALKA-SELTZER 324 mg pezsgőtabletta
  ASPIRIN PROTECT 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta
  ASPIRIN PROTECT 300 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta
  ASASANTIN retard kapszula
  KARDEGIC 100 mg por belsőleges oldathoz
  ACIZALEP 75 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta
  Tabletta chinacisalis cum vitamino C FoNo VII. Parma
  Tabletta antidolorica FoNo VII. Parma
  Tabletta antidolorica FoNo VII. Naturland
  ASACTAL 100 mg gyomornedv ellenálló tabletta
  ASA PROTECT PHARMAVIT 100 mg gyomornedvellenálló filmtabletta
  BISOBLOCK PLUS 5 mg/100 mg kemény kapszula
  ASPIRIN PLUS C pezsgőtabletta
  ASPIRIN EFFECT 500 mg szájban diszpergálódó granulátum
  ASPIRIN ULTRA 500 mg bevont tabletta
  ASPIRIN PLUS C FORTE 800 mg/480 mg pezsgőtabletta
  ASPIRIN COMPLEX 500 mg / 30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz
  ASPIRIN COMPLEX FORRÓ ITAL 500 mg/ 30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz
  forrás: Pharmindex

 • 2016.04.21 15:28:15Epikus SZTK

  Gyereknek aszpirint adni nem helyes, ld. fentebb a Reye szindróma veszélye miatt. Gyereknek paracetamolt adni nem helyes, pláne, ha a gyerek épp valamely betegség miatt nem is eszik - általában nincs étvágyuk - ld. a toxikus dózis és a hatékony dózis közel áll egymáshoz + a terápiás sávszélessége is kicsi, sőt évről évre növekedik a májtoxikus esetek száma. Marad pl. az ibuprofen és az algopyrin. Utóbbi vényköteles. Azaz, mit ad egy szülő?
  Másik: ha a gyerekem/"párom"/ismerősöm eztmegazt ette/szedte/látta/hallotta és utána 1-2-3-nappal/héttel hirtelen csuklani kezdett, kapott pár intőt, rossz jegyet, hajszálakat vesztett, megdörszölte a szemét, vagy krákogott, akkor ne mindig arra az egy dologra gondoljunk, mint kiváltó tényezőre, amit ugyan nem szeretünk az életben, sőt szívesen felelőssé is tesszük (férj/feleség/anyós/oltás/kutya/macska/szomszéd/poltikus/cukor/liszt/hideg/meleg/stb). Muszáj mindenért valakit/valamit okolni, hibáztatni? Én pl. biztos azért nem nőttem alacsonyabbra, mert anyám nem járt nyírfaeerdőben, amikor első áldozó volt. Vagy csak egyszerűen "ez van" (!?)

 • 2016.04.22 05:34:47bnjudit

  A védőoltás nem a himlőt akadályozza meg, sem a viszketést, minden ugyanúgy végig mehet a gyermek szervezetén. Csak a szövődmények kialakulását akadályozza meg, én úgy tudom.

 • 2016.04.22 15:01:36ideasz

  az anyat bevallalnam.....

 • 2017.04.11 14:14:50Gaál Anett

  az én véleményem, hogy mindenképp jó ha átesik rajta, főleg ha kislány. Az immunrendszert kell megerősíteni, istápolni közben, mert akkor könnyen legyőzi. Tapasztalatom szerint a népi gyógyászat szereivel hamarabb rendbejön, mint gyógyszerektől, aloe vera alapú szerrel fújni, kenni, az immunrendszer megerősítésre pedig fokhagyma kapszula (lehet kapni kapszulásat ami nem bántja a gyomrot, szagtalan , apró pici, kicsiknek is lecsúszik a torkukon), nagy dózisú c vitamin (legjobb lázcsillapító), multivitamin...Nekünk bevált

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta