Levendulavíz a pelus alá, muskotályzsálya hiszti ellen

Milyen illóolajakat és hány éves kortól használhatunk biztonságosan a gyerekeknél? Hogyan kell a gyerekszobában profi módon párologtatni? Ja, és majdnem elfelejtettem, melyik illóolaj jó a hiszti ellen? Most első kézből tudhat meg mindent az illóolajakról a kisgyerekekre fókuszálva.

Hollódi Gergely aromaterapeuta gyógymasszőrrel, az Aromatika magazin főszerkesztőjével, a tavaly ősszel megalakult, és idén márciusban bejegyzett AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) elnökével beszélgettem.

Cenzúra nélkül, egyenesen az agyba

Öt érzékszervünk közül a szaglás az egyetlen, mely közvetlen kapcsolatban áll az agy limbikus rendszerével, így az orrunk által felfogott ingerek átkapcsolás, azaz „cenzúra” nélkül egyenesen az agyba futnak be, ahol azokra azonnal válasz születik. Az illatra adott válasz reakcióideje 0,5 másodperc, míg a fájdalom által kiváltott reakcióhoz majdnem kétszer ennyi időre, 0,9 másodpercre van szükségünk! Ha ebbe belegondolunk, világossá válik számunkra, miért van óriási szerepe életünkben az illatoknak, szagoknak, még akkor is, ha nem ebben a hiszemben éljük a mindennapjainkat.

shutterstock 284140853

Rendkívül jól működik a gyerekeknél

Az aromaterápia az alternatív gyógymódok között az egyik legszelídebb és legkellemesebb kezelési módszer, melynek hatásosságát mára már több száz tudományos kutatás támasztja alá. A tiszta, ellenőrzött forrásból származó, hamisítatlan, hígítatlan illóolajok a természet potens orvosságai, hozzáértő kezekben komoly fegyverténynek számítanak.

Az illóolajok azonban nem játékszerek, hiszen rendkívül tömény koncentrátumok, tiszta esszenciák, ezért csakis szakember által összeállított recepteket, és alkalmazási módokat szabad követni, főleg, ha kisgyerekek esetében használjuk azokat.

„Rendkívül fontos betartani az aromaterapeuta adagolásra vonatkozó ajánlásait, belégzéses, vagy bőrön való alkalmazás esetén egyaránt, mely a kisgyerekek kezelése esetében soha nem egyenlő azzal, hogy elosztjuk kettővel a felnőttek számára előírt cseppszámokat!” – hangsúlyozza Hollódi Gergely.

„Mindemellett az aromaterápia rendkívül jól működik a kisgyerekeknél, akár megelőzési szándékkal alkalmazzuk az illóolajokat, például az immunrendszer támogatására, akár egy hirtelen kialakult betegség tünetének enyhítésére, mint amilyen a nátha esetében az orrfolyás, vagy a hörghurutnál a kínzó köhögés.” A kisgyerekek meglepően gyorsan reagálnak az illóolajokra, melyek nem csupán fizikai síkon hatnak, de az érzelmeket is elsimítják, csökkentik a szorongást, a félelmet, mérséklik a dühöt, vagy éppen jókedvre derítenek, egyszóval kiegyensúlyoznak és harmóniát teremtenek.

Csak a valóban tiszta, minőségi illóolaj működik

Nagyon fontos tisztázni, hogy az aromaterápia csak akkor működik, ha tiszta és terápiára alkalmas illóolajokat használunk, melyek ellenőrizhető forrásból származnak.

„Az aromaterápia népszerűsítésén túl, azért hívtuk életre az AME-t (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesületét) hogy hiteles és megbízható információval szolgálhassunk mindazoknak, akiket érdekel az illatok varázslatos világa, akár tanulni szeretne, akár a megbízható illóolajok, termelők, gyártók felől érdeklődne.

shutterstock 204696667

Az európai szabályozás szerint a 100% tisztaságú illóolajakat 49%-ig lehet felhígítani természetazonos vegyülettel sőt, tartalmazhatnak akár szintetikus anyagokat is, hiszen a címkén csak az 1%-nál nagyobb mennyiségben szereplő összetevőket köteles a gyártó feltüntetni.

Ezért fontos, hogy csak megbízható, lehetőleg illóolajakat gyártó, forgalmazó cégek, manufaktúrák termékeit vásároljunk, a piacokon, drogériákban kapható pár száz forintos illatos olajakat pedig felejtsük el, melyek nagy valószínűséggel szinte teljes egészében szintetikumok, melyek akár allergiát, ekcémát is okozhatnak.” – magyarázza Hollódi Gergely.

A jó minőségű illóolajat sötét üvegbe töltik, aminek a címkéjén szerepel többek közt a latin binomiális név, a származási ország, a termelés módja (vadon gyűjtött, ökológiai gazdaságból származó, termesztett) és a felhasznált növényi rész (virág, kéreg, gyökér, mag stb.) is. A terápiás hatással bíró illóolajok éppen ezért drágák, egy 10ml-es orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaj korrekt ára 1500 és 2000 Ft., egy 1ml (és nem öt ml!) valódi damaszkuszi rózsa olaj (Rosa damascena) ára pedig 8000 és 15.000 Ft.- körül mozog.

Hány éves kortól alkalmazhatjuk bátran az illóolajokat?

Mindig az adott illóolajtól, annak biokémiai összetevőitől, bizonyos molekulák százalékos eloszlásától függ, hogy azt hány éves kisgyerek esetében használhatjuk.

„Kevesen vannak tisztában azzal, hogy többféle levendula illóolaj létezik, és azt sem helytálló, hogy a levendula feltétlenül csak nyugtat. A valódi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja ténylegesen lazító hatású, és akár az egy éves kisbaba esetében is alkalmazhatjuk, míg a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) illóolaja magas cineol és kámfor tartalma miatt kisiskoláskor előtt nem ajánlott.

Arról nem is beszélve, hogy ez utóbbi illóolaja inkább élénkít és frissít, mint nyugtat és elaltat. Még mindig a levenduláknál maradva, a Lavandula stoechas keton tartalma miatt kerülendő a kisgyerekek számára, az amúgy rendkívül sokféleképpen alkalmazható és remek illóolaj, a lavandin (Lavandula x intermedia) – mely egyéb iránt az angustifolia és a latifolia faj keresztezéséből született – magasabb kámfortartalma miatt szintén kevésbé alkalmas kisgyerekek számára.” – mondja az aromaterapeuta.

shutterstock 269293244
  • Ha egy éves kor előtt szeretnénk az illatok erejével hatni, akkor használjunk hidrolátumokat (aromavizeket), melyek teljesen biztonságosak, ha megbízható forrásból származnak.
  • Egy és három éves kor között a bőrön csak nagyon alacsony (1%-os) hígításban használjuk az illóolajokat, melyeket minden esetben hidegen sajtolt, növényi hordozó olajban oldunk fel. Gyerekek esetében a legbiztonságosabb bázis olajok a jojoba-, a sárgabarackmag-, vagy az édesmandula-olaj. Ebben az időszakban az illóolajak levegőbe való porlasztása is ideális megoldás, főként a vírusok, kórokozók elpusztítása végett.
  • Három és öt éves kor között már megemelhetjük 2%-ra az illóolajok hígítási arányát a bőrön való alkalmazás esetén.
  • Öt és hét éves kor között a hígítási százalék már elérheti a 3%-ot is.
  • 7 éves kor felett pedig már 4%-os hígítást is alkalmazhatunk, ha szükséges.

Mit, mire, hogyan?

„Mindig érdemes a célt tisztázni, azaz, hogy milyen problémát szeretnék kezelni, az illóolajokat ugyanis rendkívül sokféleképpen alkalmazhatjuk. A teljesség igénye nélkül a kisgyerekek esetében igen hatékonyan kezelhetjük az illóolajok erejével az emésztési-, légzőszervi panaszokat, támogathatjuk az immunrendszert, fájdalmat csillapíthatunk, jókedvre deríthetünk, segíthetjük az elalvást, vagy éppen a koncentrációt, megnyugtathatunk, vagy felpörgethetünk, sőt enyhébb sürgősségi esetek ellátásakor, - mint amilyen például a horzsolások, zúzódások, csípések kezelése -, is jó választást jelenthetnek az adott illóolajok.” – mondja az AME elnöke.

Készíthetünk a gyerekeknek illatos fürdőt, mellkas bedörzsölő olajat, vagy párologtathatunk is a gyerekszobában. Ez utóbbi esetben azonban soha ne használjunk nyílt lángot feltételező aromamécsest, inkább válasszuk a sokkal biztonságosabb és praktikusabb ultrahangos illóolaj porlasztókat melyek egyenletesen, és az illatmolekulák roncsolása nélkül juttatják a levegőbe az illóolajokat.

Levegő fertőtlenítésére

A levegő frissítésére egy átlagos szobára számolva cseppentsünk a porlasztó vízzel telt tartályába 5 csepp citrom, 5 csepp Eucalyptus radiata illóolajat, és hagyjuk bekapcsolva maximum 15-20 percen keresztül.

Aromafürdő hiszti ellen

Cseppentsünk 4 csepp valódi levendula (Lavandula angustifolia) és 4 csepp muskotályzsálya (Salvia sclarea) illóolajat 2 deciliter tejbe, keverjük jól el, majd adjuk hozzá egy teljes kád fürdővízhez.

shutterstock 199647116

Az immunrendszer támogatására

Oldjunk fel 50ml hordozóolajban (jojoba vagy sárgabarackmag) 15-18 csepp illóolajat, mely lehet a gyerekeknek való eukaliptusz olajok közül az Eucalyptus radiata, az Eucalyptus citriodora, vagy az Eucalyptus smithii, a mirtusz (Myrtus communis), a levendula (Lavandula angustifolia) vagy a citrom (Citrus limon) is.

Tíz biztonságos illóolaj a gyerekszobában

Mandarin (Citrus reticulata) – a jókedv illata

Valódi levendula (Lavandula angustifolia) – a jolly joker

Eucalyptus radiata – a légúti betegségek réme

Római kamilla (Chamaemelum nobile syn. Anthemis nobilis) – a gyógyító

Muskotályzsálya (Salvia sclarea) – a legklasszabb illóolaj a hiszti ellen

Citrom (Citrus limon) – Frissesség mindenek felett

Ravensara v. ravintsara (Cinnamomum camphora) – pusztuljanak a vírusok

Rózsa (Rosa damascena) – a lélek balzsama

Teafa (Melaleuca alternifolia) – kórokozók, baktériumok, gombák sipirc!

Három gyerekeknek való hidrolátum

A hidrolátumok biztonsággal alkalmazhatóak akár az egy éves kor alatti csecsemők esetében is. Az aromavizeknek is nevezett hidrolátumok az illóolajok gyártásakor keletkező „melléktermék”, nagyon kis mennyiségben tartalmazza az adott növény gyógyító esszenciáját.

  • levendulavíz: a popsi tisztántartására
  • rózsavíz: nyugtatás, bőrápolás
  • római kamilla víz: gyulladáscsökkentésre
shutterstock 215243839

Tiltólistások

Bizonyos kémiai összetételű, agresszív illóolajokat tilos kisgyerekek esetében alkalmazni, ilyenek a monoterpén-ketonokat, fenolt, vagy a nagyobb mennyiségben geraniolt, eugenolt, kámfort tartalmazó illóolajok, nevezetesen

  • az orvosi zsálya (Salvia officinalis),
  • a mentolos eukaliptusz (Eucalyptus dives), az Eucalyptus polybractea,
  • a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia), a Lavandula stocheas, a lavandin (Lavandula x intermedia),
  • a rózsamuskátli (Pelargonium graveolens)
  • a szegfűszeg (Syzygium aromaticum),
  • a fahéj levél (Cinnamomum verum foliae).

Fényérzékenyítő illóolajok, nyáron tilos!

A jó idő közeledtével nem szabad elfeledkeznünk a fényérzékenyítő (fototoxikus) illóolajokról sem, melyek fény hatására a bőrön maradandó károsodásokat okoznak, ilyen

  • a legtöbb citrusféle, a hidegen sajtolt citrom (Citrus limon), bergamott (Citrus bergamia), grapefruit (Citrus x paradisi), keserű narancs (Citrus aurantium var. amara), és limett (Citrus aurantifolia).
  • Nem utolsó sorban 6 éves kor alatt ne alkalmazzuk a borsmenta (Mentha x piperita) és az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) illóolajakat, mert magas mentol és cineol tartalmuknál fogva csecsemőknél, kisgyerekeknél esetlegesen görcsös köhögést válthatnak ki.

És végül három ökölszabály

  • Soha ne hagyjuk gyerekek számára elérhető helyen sem az illóolajokat, sem az illóolaj párologtatót, porlasztót!
  • Csak és kizárólag hígítva – bázisolajban, tejben feloldva – mindig kis dózisban, alacsony, a gyerek korának megfelelő hígításban (1-5%) alkalmazzuk az illóolajokat, legyen szó akár bőrön való alkalmazásról, akár aromaterápiás fürdőről!
  • Ne alkalmazzuk az illóolajakat belsőleges használatra, csak és kizárólag orvos vagy aromaterapeuta tanácsára.
Oszd meg másokkal is!
Mustra