SZÜLŐSÉG

Államosíthatják a szakképző magániskolákat is

2016. április 13., szerda 13:55

Tavaly gőzerővel kezdte el szétverni a szakképzést az állam azzal, hogy állami befolyás alá kezdte el vonni őket. A 444 most azt írja: a cél teljes központosítás, így könnye lehet, hogy idén ősszel az iskoláknak az épületüket és a felszerelésüket is az államnak kellene beszolgáltatniuk – mindezt persze ingyen. A magyarázat: keretszámok!

Mi történt eddig? 

Hogy könnyebben megérthessük a folyamatot, leírjuk, hogy milyen lépések vezettek idáig:

  • 2013-ban a kormány az önkormányzati szakiskolákat államosította (bekerültek a KLIK alá)
  • 2015-re a szakképzőiskolák az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerültek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), illetve az agrártárcához.

Ezután az NGM centrumokat hozott létre (ezek lettek a fenntartók, megyénként 1-2, Budapesten öt) – ezek között pedig szétosztották az állami szakiskolákat. A szakiskolák az általános iskolák-KLIK pároshoz hasonlóan majdnem teljesen elvesztették a gazdasági és a szakmai önállóságukat – egyetlen kivétel akadt: az igazgatók a korábbi esetben megtarthatták munkáltatói jogaikat, itt viszont elvesztik.

  • 2015 októberében minden, korábban szakképzőiskolát fenntartó önkormányzattal aláírattak egy megállapodást, amelynek értelmében minden ingó és ingatlan szakiskolai vagyont ingyenes használatra átadnak a centrumoknak. Hasonló történhet most a magániskolákkal is.

Keretszám

Ezzel indokolja döntését az állam: a felsőoktatáshoz hasonlóan ugyanis szeretnék szabályozni azt, hogy egy szakmát hányan végeznek el. Tennék mindezt "állami és piaci igények figyelembevételével úgy, hogy a hiányszakmáknak szabad kezet adnak". Az NGM ezért felajánlotta az alapítványi iskoláknak, hogy egyszerűbb eljárásban hagyjanak fel magántevékenységükkel, valamint adja át az iskola minden vagyonát az államnak: épületeket, gépparkot, táblát – lényegében mindent.

Érthető tehát, hogy az iskolák minden fórumon tiltakozásnak adtak hangot (a diákok is bukhatnak azon, ha a költséges tanulmányok után nem akkreditálják a megszerzett képzését), mi pedig nem szeretnénk riadalmat kelteni, de az állam kezébe adott javakról nekünk a köddé váló magánnyugdíj-pénztári befizetések jutnak eszünkbe.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta