SZÜLŐSÉG

4+ 1 tévhit, ami pokollá teszi egy friss anya életét

2016. április 11., hétfő 15:09

Ne egyél kelkáposztát! Egyél vitamindúsan, idényzöldség, idénygyümölcs! Pihenj sokat, hogy legyen tejed!  Szedj vitamint, különben tönkremennek a fogaid, legyengülsz!  Ne szedj vitamint, hizlal! A gyereket is!  Ne emelj! ( de azért lásd el a háztartást és a másik gyereked)  Mozogj sokat, sétálj a friss levegőn, hogy mielőbb erőre kapj!  Igyál sokat, hogy legyen tejed! Egyél madártejet! Ne szexelj, úgysincs kedved! Szexelj mielőbb, hogy helyrerázódjanak az idegeid!

Nem kell attól félni, hogy a frissen szült kismamát információhiányban hagyná a környezete. Evés-ivás-pihenés-szoptatás, csak úgy kapjuk az ívet, mit hogyan kéne, nem kéne. Az információk forrásaként általában az egyéni tapasztalatok szolgálnak, ami klassz, de mi van, ha velem máshogy van? Vagy mi van akkor, ha sokféleképpen van?

Ilyenkor jól jönne a szaksegítség, de azon csak az elsőgyerekes anyák csodálkoznak (egy ideig), hogy a védőnő, a gyerekorvos meg az internetes fórumok háromfélét javasolnak. Úgyhogy anya ilyenkor mérlegeli az információkat, forráskritikával él, idegen nyelvű szakirodalmat olvas. Az anyaság az új egyetem!

shutterstock 375178963

Jöjjön most néhány, az anyai testet érintő tévhit cáfolata.

Tévhit 1:

Fő a nyugalom! Lényeg az anyatej!

"Az első féléveben a legjobb, ha az anya pihen, sétál, nem erőlteti meg magát, nem mozog, nem kezd semmi testmozgásba, „élvezi az anyaságot”. Az anyák maradjanak nyugton szépen!"

Kezdjük ezzel, mert a tapasztalataim szerint ha valamivel igazán fel lehet húzni, és ki lehet akasztani a egy friss anyát, akkor az a fentiekhez hasonló mondatok hangoztatása! Természetesen semmiféle „aktivitás” nem lehet előírás a kismamáknak, ez oké. Viszont az első időszak általában sokkal inkább szól az új helyzetbe való belerázódásról, az ezzel járó hullámvölgyekkel együtt, mint az idilli, gondtalan pihenésről.

Másrészt miért ne lehetne mozogni, akár napi szinten sportolni? Szoptatási tanácsadók számtalan helyen cáfolták, hogy a sport negatív hatással lenne a tejmennyiségre.

A szülés utáni első félév ilyen „pihenőidőnek” való tekintése valójában inkább kultúrafüggő.

Az a belga, francia vagy amerikai anya, aki szoptatás után 2-3-4 hónappal visszatér a munkahelyére, aligha engedhetné meg magának ezt a hosszú, idilli elzárkózást, de a második-harmadik gyereknél is életszerűtlen, hogy az anya hónapokig kizárólag a kisbaba és az otthona köré szervezze az életét.

Tévhit 2

A legjobb testmozgás az anyának, ha futni jár!

Ha a fenti tévhit jól megtépázza az anyák idegrendszerét, akkor ez viszont egyenesen a testét teszi tönkre.

A futás szuperpraktikus, mert olcsó, és bárhol, bármikor végezhető, jól illeszkedve ezzel a kiszámíthatatlan napirendbe. Viszont kifejezetten KÁROS LEHET az első pár hónapban, jellemzően a kizárólagos szoptatás időszakában.Ennek oka, hogy ilyenkor még nagyon erősen jelen van a szervezetben a relaxin nevű hormon, ami a szülésre készíti fel a testet, „ellágyítja” a szöveteket. Az általában gyenge és erősítsre szoruló gátizomnak és az ízületeknek is rosszat tesz a futással való rázkódás. Ennek tünetei lehetnek mindenféle hát- gerinc- és egyéb fájdalmak, illetve a futás közbeni akaratlan vizeletcsöpögés.

shutterstock 186292634

Tévhit 3

Ha a hathetes kontrollon rendben találtak, akkor már minden oké, nem lehet semmi gond!

Sajnos a híres-nevezetes vízválasztó hathetes kontroll nem terjed ki egy csomó tipikus probléma csekkolására. Én még nem hallottam orvosról, aki kérés nélkül ellenőrizte volna, hogy szétnyílt-e az anya hasizma. Pedig ez, a diastasis recti nevű állapot a terhességek 30 százalékában előfordul, azaz minden harmadik nőnél számolni kell vele, és feltétlenül szaksegítséget ( gyógytornász által előírt speciális gyakorlatok és kontroll) igényel.

Szintén nem szokás ellenőrizni a gátizmok állapotát. Más országokban alapból intimtornára küldik a nőket szülés után, esetlegesen műszeresen, méréssel is ellenőrizve a romlást vagy javulást. Emlékeznek például „A legjobb dolog” című francia filmre, ahol „kegelezni” küldik az anyát? Franciaországban ez teljesen bevett dolog, Tízalkalmas, receptre felírt intimtorna jár mindenkinek.

Tévhit 4

A szoptatós anyának kerülnie kell bizonyos ételeket, mint a kelkáposzta vagy a túl f ű szeres dolgok. Más ételek viszont segítik a tejtermelést.

Ez egy régesrégi, szakállas „rossztanács”, érthetetlen, hogy még mindig tartja magát a fejekben, ezért nem lehet elégszer elmondani: nincsenek „tejszaporító” ételek, felesleges benyomni a rengeteg madártejet vagy a csokitortát.

A tej nem szaporodik, a kilók viszont igen. Még ennél is feleslegesebb kerülni a „k-betűs” zöldségeket, ennek a következménye csak a kiegyensúlyozatlan táplálkozás által előidézett vitamin-és tápanyaghiány lehet. ( Mindez nem jelenti azt, hogy nem kell figyelni, hogy vannak-e a kisbabánál esetlegesen megjelenő ételallergiák, emésztési problémák, jellemzően például tejfehérje- intolerancia, ami kemény tejmentes diétát követelhet a szoptatós anyától. De ez, szerencsére, ritkább, és nem általános érvényű dolog.)

Tévhit +1

ott a kötelező szűrés, az ortopédorvos majd jelzi a gyerekkori mozgásproblémákat.

De jó lenne! Pedig a kötelező csípőszűrésen egy dolgot ellenőriznek: a csípőízület tágságát, mozgathatóságát. A mozgásproblémák ennél sokkal nagyobb része teljesen más jelekkel jár. Bármilyen gyanú esetén érdemes felkeresni a neurológust, vagy egy Dévény-módszerben (DSMT) jártas gyógytornászt. A hosszú évek után végre államilag is támogatott DSMT -szakemberek pedig gyakran hangsúlyozzák, hogy bizonyos esetekben különösen érdemes figyelni, és akár párhetes korban elvinni egy ellenőrzésre a babát: ilyen lehet az elhúzódó vajúdás, a problémás szülés, vagy a hosszú túlhordás. Itt ez a remek füzetke, milyen mozgásformákat érdemes figyelni, és a probléma esetén azonnal lépni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.11 17:41:45katorna

  helyesen: DSGM, azaz Dévény Speciális Manuális tecnhika- Gimnasztika Módszer

 • 2016.04.11 18:08:02D2

  _"Jöjjön most néhány, az anyai testet érintő tévhit cáfolata."_
  Jah, ezek a cáfolatok pontosan annyira megalapozottak, mint a "tévhitek". :P

 • 2016.04.11 22:18:55fityfirity

  Nekem olyannyira tele lett a tököm az okosságokkal hogy fogtam magam, és szépen leszartam mindet. Nem érdekelt egy tiltás sem, ami jólesett azt csináltam/ettem/ittam.

 • 2016.04.11 22:26:23standupc

  Hasizmot valóban nem nézett a doki rutinszerűen, én viszont szóltam. Megnézte, tényleg az. Viszont egy év kell a maradandóság kijelentéséhez. Amikor ez letelt, akkor mentem tovább általános sebészhez és szépen összevarrták (enyhébb köldöksérv is társult hozzá, így TB alapon lezongoráztuk a műtétet). Sőt, "bariból" a kifordult köldökömet is megplasztikázta a műtét alatt a sebész. Így már nincs harmadik mellbimbóm. :)

 • 2016.04.11 23:40:50elemes

  @D2

  pedig.

 • 2016.04.12 07:35:09István Magyari

  A b@szással kapcsolatos tévhit cáfolata elmaradt.

 • 2016.04.12 12:13:05gchg

  "Az a belga, francia vagy amerikai anya, aki szoptatás után 2-3-4 hónappal visszatér a munkahelyére" Inkább szülés után, mint szoptatás után. Az anyák egy része munka mellett is szoptat, más részük meg azt se tudja, mire való a mell. Komolyan: volt olyan holland nő, mellesleg értelmiségi szülők gyereke, aki azt hitte, hogy a mellbimbón lyukakat kell szúrni tűvel, és mivel ő nehezen tűri a fájdalmat, ezért nem is akar szoptatni.... Nem kamu.

 • 2016.04.12 14:19:49nagyonanyuka

  A 4. számú tévhithez: első gyermekemet várva én is azt olvastam valamelyik kismamáknak szóló magazinban, hogy ez egy tévhit. Nem kívánom senkinek azt az éjszakát, amikor ebédre kelbimbót ettem, a kicsi lányom pedig üvöltött a hasfájástól, és reggelre egy KÉKET kakilt. Szerencsére ugyanazok a vitaminok nem csak egyféle zöldségben fordulnak elő, azt kell választani, ami nem puffaszt. A többi gyereknél meg tényleg azt ehettem, amit csak akartam, miután leteszteltem, hogy az ő pocijuk nem érzékeny. Az a legnagyobb tévhit, hogy minden gyereknél beválik valami, vagy minden gyerek ilyen vagy olyan!

 • 2016.04.13 00:09:18Pistának jó lesz

  "és reggelre egy KÉKET kakilt."

  Képet, vagy nem történt meg.

 • 2016.04.14 09:26:04báró Csekonics

  @gchg: én azt nem tudom hogy a férfi mellbimbónak mi a funkciója. :-)

 • 2016.04.14 10:24:56Zka

  jaj ezek a nagyonanyukák az anekdotikus "utána történt, tehát amiatt" baromságaikkal...

 • 2016.04.14 12:47:00laposmacska

  "utána történt, tehát amiatt" baromságaikkal...

  Valóban, a gyerek az anyjával van kapcsolatban, kizárólag anyatejet eszik, amit az anya szervezete választ ki abból, ami van, tehát amit az anya eszik. Biztos nincs semmi kapcsolat, mind hülyék vagyunk. Bezzeg a napszél meg a chemtrail...

 • 2016.04.15 13:49:20BluE

  Ez a cikk is csak karcolgatja a felszínt, biztos vagyok abban, hogy egy anya előbb-utóbb ösztönösen megérzi mi a jó neki és a babának. Minden anya és minden baba más és más. Mi is kaptunk mindenféle tanácsot, mert a gyereknevelés az, amihez mindenki ért...

  Ékes példa erre a gyerekkel kapcsolatos tanácsok közül, amikor a gyerekorvos kihangsúlyozta, hogy a baba mindig hason aludjon, akkor ha bukik nem lesz gond. A védőnő azt mondta, hogy jobb ha a hátán alszik, mert a legújabb kutatások azt igazolták, a hason fektetéskor megfulladhat (az újabb szakkönyvek is ezt írják). A kórházban pedig oldalt fekve, megtámasztva kellett altatni, ugyanezekért az okokért.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta