SZÜLŐSÉG

Heti cuki: ha a lányok kevesebb pénzt kapnak ugyanazért

2016. április 8., péntek 21:07

Gyerekeken tesztelték le, hogy mi történik akkor, ha ugyanazért a munkáért a lányok kevesebb pénzt kapnak, mint a fiúk – csakúgy, mint a való életben. A tesztről filmet is forgattak (vigyázat, cukiságfaktor az egekben!): mindenki egyformán elvégezte a munkáját, majd amikor fizetésre került a sor, a fiúk elégedetten lobogtatták a pénzüket, a lányok viszont értetlenkedve kérdezték, hogy mi ez, ők miért kapnak kevesebbet?

Pár másodperccel később azonban, amikor a felnőttek megpróbálták elhitetni velük, hogy ez normális, már a fiúk sem érezték magukat olyan jól, és fiúk-lányok együtt magyarázták, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ez így igazságos. Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, ha el nem felejti addig. Nincsenek rá szavak, hogy ez milyen rossz érzés – mondta az egyik kislány.

A kisfilm célja persze az, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre. A nők világszerte 36 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, és habár a munkaerő 40 százalékát ők adják, a javaknak csak 20 százaléka fölött rendelkeznek, a felső vezetők között pedig kevesebb, mint 20 százalék a nők aránya. 

A filmet az Australia and New Zealand Banking Group Limited készítette, így ausztrál adatokat is közölnek, eszerint, miután a nők az egyéves szülési szabadság után visszatérnek dolgozni, 7 százalékkal lesz kevesebb a fizetésük, több gyereknél pedig ez elérheti a 12 százalékot is. Ezt nevezik „anyasági büntetésnek”. Emellett a nők nagyjából kétszer annyi házimunkát végeznek, mint a férfiak.

Április első keddje minden évben a láthatatlan munka világnapja. Láthatatlan munka az, amit úgy végez valaki, hogy nem vár érte anyagi ellenszolgáltatást. Hagyományosan ide tartoznak a különböző házimunkák, de az is, amikor az idős, beteg vagy fogyatékkal élő rokonról, ismerősről gondoskodunk, és hát igen, a gyereknevelés, a gyermekekről való gondoskodás is.

Ha a házimunkára szánt időért pénzt kapnánk, az a KSH szerint 33 százalékkal növelné a családok bevételeit, és 23 százalékkal a GDP-t.

Összegezve pedig úgy néz ki a dolog, hogy nőnek és anyának lenni anyagilag dupla szívás: a fizetett munkáért kevesebb pénzt kapnak a nők (és az anyák még kevesebbet), a fizetetlen házimunkából viszont kétszer annyi jut nekik. Még szerencse, hogy legalább a gyerekek érzik, hogy ez így nem oké. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.09 19:05:38Zsuzsi25

  Kalbasz!;igen. A ferfiak korabban halnak. Mert basznak az egeszsegukre, nem jarnak szuresekre, max akkor ha mar log a beluk, zabalnak osszevissza mindent. Nozgas meg nuku

 • 2016.04.09 19:17:47Espada Rodelero

  Ekkora baromságot

 • 2016.04.09 19:18:07Espada Rodelero

  Ekkora egy mocskos hazúg szart, ráadásul kisgyerekeket használnak fel a terjesztésére.
  Hát a femináciknak tényleg semmi se szent?
  De ha már ilyet csinálnak, lehetett volna tovább menni:
  - pl. a fiút tovább dolgoztatják időben
  - pl. a a fiú olyan feladatot kap, ami veszélyes és akér bele is halhat
  - pl. két melót ajánlanak fel nekik: az egyik nehezebb, de többet fizet, a másik könnyebb, de kevesebbet ad
  - pl. ha olyan munkára kérik őket, amihez kell speciális tudás(pl. olvasás) és mondjuk az a lánynak nincs meg

  Áh, ezek nőellenese scenariók.
  "Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon,"
  Ennek a kissrácnak elmondtátok, hogy pontosan mit is vártok tőle?
  Hogy majd kérjen direkt kevesebbet, ha interjúra megy?
  Ha főnök lesz, akkor ne teljesítmény alapján ossza ki az emeléseket, hanem adja mindet a nőknek?

  Nem is értem, hogy miért engednek ilyen uszítást a netre!

 • 2016.04.09 19:19:55Espada Rodelero

  Ja, azt meg miért nem bizonyítják konkrét példákkal, hogy valaki férfi többet keres, mint az ugyanazt, ugyanaddig, ugyanannyira végző, ugyanolyan végzettségű nő?
  Na, gyerünk, valaki?

 • 2016.04.09 19:47:34retinax

  Espada Rodelero: szerintem tanulmányozd az Európai Bizottság weblapját, és meg fogod kapni a válaszokat:[link]
  Gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a nők átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Lehet ezt kétségbe vonni, csak nem érdemes.

 • 2016.04.09 20:06:49Espada Rodelero

  retinax:
  Megnéztem, de egyetlen tényleges adatot nem találtam, ahol ezt konkrét esetben leírték, sőt, a linken, amit küldtél, olyan "statisztikák" vannak csak(reportokat, fact-sheeteket néztem át), ahol bármilyen chart úgy kezdődik, hogy "In your OPINION..." Ugye nem ezekre gondoltál?

  Te, itt nincs mivel vitatkozni. Ezek brit tudósok-szintű megállapítások.
  Mutass nekem 1 konkrét példát!

  Erős a gyanúm, hogy ezek a számok úgy készültek, hogy fogták a nőket az egyik oldalon, összeadták a fizukat és leosztották az említett nők számával, majd ugyanezt csinálták a férfiakkal is és lám, bebizonyították, hogy több férfi dolgozik, többet dolgoznak és jobban fizető pályákra mennek... de jobb eladni az egészet egy nőellenes, összekacsintós összeesküvésnek.
  Látni akarom a statisztikák forrását, a nyers adatokat. Ez a munkám, utána fogok tudni számolni.

 • 2016.04.09 20:14:11comment #1

  Na ide is eljutott ez a baromság... Ne felejtsük el, hogy itt Ausztráliáról van szó. Egy egyszerű kereséssel kideríthető, hogy számos tanulmány alátámasztja, hogy a nők ugyanazért a munkáért nem kapnak kevesebb fizut. Ez az egész feminista mitológia (angolul: gender wage gap) egy rendkívül buta "statisztikán" alapul mégpedig azon, hogy összeadták az összes férfi összes keresetét és az összes nő összes keresetét és az jött ki, hogy a nők összes keresete alacsonyabb.

  Csakhogy ez rendkívül félrevezető! Be is nyelik sokan. Ez a "statisztika" ugyanis semmilyen szinten nem veszi figyelembe a különböző pozíciókat, a munkával töltött időt, szülést stb. Amennyiben ezeket a faktorokat is figyelembe veszik akkor a különbség olyan 5%-nyira vagy még kisebbre csökken, aminek szintén csak egy része magyarázható diszkriminációval (ha egyáltalán). Pl. az USA-ban és azt hiszem Ausztráliában is a frissen diplomázott fiatal nők ugyanazon munkáért statisztikailag igazoltan több fizetést kapnak (nem nagy mértékben, olyan 2-5%) mint azonos helyzetben lévő férfi társaik! Persze feminista körökben erről nem illik beszélni...

  Ez a videó kifejezetten problémás az abban elhangzó rendkívül egyoldalú, illetve sokszor kettős mércén alapuló kijelentések miatt, arról nem is beszélve, hogy gyerekeket használnak fel egy közgazdaságilag/statisztikailag cáfolt hazugság terjesztéséhez. Aki egy kicsit is követi a feminizmus jelenlegi állását az USA-ban, Ausztráliában, Angliában az számtalan videóval találkozhatott, ami ezt színtiszta propaganda szintű reklámot kritikai éllel darabokra szedi.

  Akit érdekel, hogy mi van ez ügyben nyugaton keressen rá a következő szavakra: gender wage gap myth.

  És ismétlem itt Ausztráliáról van szó nem Magyarországról.

 • 2016.04.09 20:43:23retinax

  comment #1: úgy érted, eleve arra kell rákeresni, hogy ez egy mítosz? Hát akkor nyilván mítoszra fogsz találatot kapni. Mint például ha rákeresel arra, hogy bullshit, akkor bullshiteket találsz.

 • 2016.04.09 20:44:03YoDawg!

  Espada Rodelero: Osztozom felháborodásodban és a többiekében is. Szégyenteljes, hogy gyerekeket felhasználva terjesztenek efféle ostobaságokat.

  Ohhai kollégának tökéletesen idevág a linkelt videója mindenkinek érdemes végignéznie és elgondolkodni azon, hogy ebben az esetben vajon miért nem mindenhol nőket alkalmaznak, ha nekik kevesebbet kell fizetni és jobban dolgoznak mint a férfiak (ahogy a feministák gyakran hangoztatják)?! Nagyon egyszerű az oka: mert hazugság.

  Ennek a cikknek is hasonló a célja: a klasszikus népbutítás. Ezt a motívumot a mélyen tisztelt "szerző" minden egyes megnyilvánulásában megfigyelhetjük. A "cukiságfaktor" és hasonló erőltetetten modoroskodó kifejezések és a stílus csak hab a tortán.

  Zárás képpen én is posztolnék egy linket, úgy érzem nagyon idevág a definíció:

  [link]

 • 2016.04.09 20:44:29retinax

  Ja, és Magyarországon ugyanez a szakadék 20,1%.

 • 2016.04.09 21:18:34comment #1

  retinax: Amit írsz az csak akkor probléma ha valaki kritika nélkül be is nyeli azt amit írnak. Én azért szeretem, hogy ha valaki valamiről azt állítja, hogy "myth", akkor azt tényekkel alá is támasztja.

  Keress rá és meglátod. Nem véletlenül nevezik úgy ahogy. Amerikában már frázis van rá: "myth", de ha neked jobban tetszik úgy is keresheted, hogy "critique of gender wage gap ". Amit találsz az nem összeesküvés-elmélet lesz, hanem többnyire tudományos szintű kritika.

  Itt egy link, ami USA vonatkozású:

  [link]

  A Harvard közgazdaságtan professzora mondja el amit leírtam. Tonnányi hasonló infó van szemezgess nyugodtan.

 • 2016.04.09 21:20:56comment #1

  retinax: Amerikában a feministák szerint ez a különbség 23%!!!

  Azaz több mint a Te számod, ami szerintem szintén valótlan, de ezt most ennyiben hagynám.

 • 2016.04.09 21:35:30eßemfaßom meg áll

  @retinax

  "Gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a nők átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak."

  Hyakorlatilag azt is tényként kezelték egy időben, hogy a föld lapos, ez önmagában nem igazán perdöntő. De hol van az a kollektiv szerződés amiben szerepel a munkavállaló neme és a munkabére közti összefüggés? Mert enélkül marad bullshit.

 • 2016.04.09 21:38:28eßemfaßom meg áll

  @retinax

  "Ja, és Magyarországon ugyanez a szakadék 20,1%."

  Ugyanabban a munkakörben Ugyanannyi elvégzett munkával Ugyanannyi munkaórával?

 • 2016.04.10 01:20:09eßemfaßom meg áll

  ...

 • 2016.04.10 01:22:50eßemfaßom meg áll

  ez miért nem megy át?

  @retinax

  "Espada Rodelero: szerintem tanulmányozd az Európai Bizottság weblapját, és meg fogod kapni a válaszokat:[link]
  Gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a nők átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Lehet ezt kétségbe vonni, csak nem érdemes."

  Jó ez a link, konkrétan leirják benne, hogy az a "tény" amiről beszélsz egy nagykupac bullshit, hiszen kizárólag a darab/órabér alapon dolgozik, se képzettséget, se valóselvégzett munkát se semmi egyebet nem vesznek benne számításba.
  idézném:


  "Az EU-ban a nők és a férfiak közötti bérszakadék hivatalosan „a nők és a férfiak
  közötti nem korrigált bérszakadékot” jelenti, mivel a számítás figyelmen kívül hagy
  néhány befolyásoló tényezőt, például az eltérő képzettséget és munkatapasztalatot, a ledolgozott órák számát, a munka jellegét stb."

 • 2016.04.10 10:34:22retinax

  eßemfaßom meg áll: azt írják, a nők ugyanolyan képzettek, mint a férfiak. Vagyis ugyanannyit tanulnak, elvégzik az egyetemet, megkapják az oklevelüket, itt még nincs különbség. És akkor jön a döntés, hogy önként szar munkákat fognak elvállalni inkább, hogy kevesebbet kereshessenek? Vagy inkább a hagyományosan női munkaköröket rosszabbul árazza be a piac, illetve a nők kevesebb munkatapasztalatot gyűjtenek, mert közben szülnek és gyereket is nevelnek? De hát ezt nehogy már megfizessék nekik, mert ez nem munka, ugyebár. Házasodjon jól és szüljön fiút, az a dolga.

 • 2016.04.10 11:32:12eßemfaßom meg áll

  @retinax

  látom téged még az se zavar meg a hitedben amit te magad linkeltél be

 • 2016.04.10 11:35:44retinax

  eßemfaßom meg áll: ezzel a mindent vivő érvvel nehéz érdemben vitatkozni

 • 2016.04.10 12:17:02eßemfaßom meg áll

  Ugye? Az a rohadék valóság és az ő tényei felülirják a fikciót. És a legkellemetlenebb az lehet neked, hogy ezt pont a saját linked tartalma mutatta meg, innentől tényleg nehéz lehet érdemben vitatni azt amit magad hoztál ide

 • 2016.04.10 13:55:29ohhai

  @retinax:
  Azt kell megérteni, hogy a gazdaság azokat az állásokat fizeti meg jól, ami magas hozzáadott értéket ad. Ha önszántadból olyan munkát választasz, ami nem fizet olyan jól, de elég biztos, hogy 40 évig dolgozhatsz abban (pl admin munkák), akkor ezt választotttad. Ez senki másnak nem a hibája, csak a tied. Miért a gazdaságot, államot vagy férfiakat hibáztatod emiatt?

 • 2016.04.10 14:11:18zizi77

  Ohhai, kérdés, hogy nem azért végez-e admin munkát, mert vezetői pozíciót nem kaphat családanyaként, vagy leendő családanyaként. Én speciel nem vagyok karrierista, de az tény, hogy interjún rákérdeznek erre a nem éppen elhanyagolható motívumra. Aztán vagy elhiszik vagy nem, hogy Te soha nem akarsz gyereket.

 • 2016.04.10 14:54:19ohhai

  És mi van a női kvótákkal a vezetői pozíciókban? :)

 • 2016.04.10 17:56:05Szubrina

  Én retinaxnak adok igazat, az a tapasztalatom, hogy a női munkakörök nincsenek jól megfizetve, pl. a kereskedelembe javarészt nők mennek és minimálbért lehet vele keresni.
  .
  Az, hogy a férfiak korábban halnak, a mértéktelen hús és alkohol (sör) fogyasztásnak köszönhető, ezt azért nem kéne a nők számlájára írni, mert ez nagy baromság, a nők jobban vigyáznak az egészségükre, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.
  .
  Valóban, azoknál a családoknál, ahol alkásban laknak, ott a férfi konkrétan semmit nem csinál, minden a nő dolga. Bevásárlás, főzés, takarítás, mosás, vasalás, gyereknevelés.
  .
  A mosás pedig még mindig eléggé megterhelő feladat, de ha férfitársaim úgy gondolják a "mosógép kimos", akkor örülnék, ha ezt a dolgot átvennék a nőktől!
  .
  Én se csodálom, hogy nem akarnak szülni a nők, hiszen, ahogy itt is írnak a terhességről, mintha valami rohadt szemét önző dolog lenne...nem is értem egyébként, hogy mer valaki szülni, ahelyett, hogy dolgozna, hiszen a munkáról szól az élet. Mondjuk nem tudom ki gyártja le a következő munkaerőt...
  .
  Engem azért basztatnak, hogy nem szülök, akkor ki termeli ki a nyugdíjat, meg azért is, hogy ha szülni merek, fel se vesznek munkahelyre...ki van ez találva nagyon...
  .

 • 2016.04.10 17:57:58eßemfaßom meg áll

  "kérdés, hogy nem azért végez-e admin munkát, mert vezetői pozíciót nem kaphat családanyaként, vagy leendő családanyaként."

  Kérdés, hogy azért nem ő kapja mert "családanya vagy leendő családanya" vagy azért nem mert van rá alkalmasabb jelentkező?

 • 2016.04.10 18:03:56eßemfaßom meg áll

  @Szubrina

  " a női munkakörök nincsenek jól megfizetve, pl. a kereskedelembe javarészt nők mennek és minimálbért lehet vele keresni."

  A teszko árufeltöltőfiú többet kap mint az árufeltöltőlány?

  "Az, hogy a férfiak korábban halnak, a mértéktelen hús és alkohol (sör) fogyasztásnak köszönhető"

  Ilyen baromsággal igen könnyü hitelteleniteni azt is, ha esetleg később lenne értelmes gondolatod is. (szerk) tovább olvastam, szerencséd van nincs mit hitelteleníteni)

  "Valóban, azoknál a családoknál, ahol alkásban laknak, ott a férfi konkrétan semmit nem csinál, minden a nő dolga"

  Minden nö pénzéhes k urv a. Általánosítani nem nehéz.

  "A mosás pedig még mindig eléggé megterhelő feladat, de ha férfitársaim úgy gondolják a "mosógép kimos", akkor örülnék, ha ezt a dolgot átvennék a nőktől!"

  Rendszeresen én mosok. Illetve a mosógép. Ha szerinted ez nehéz munka akkor még soha nem voltál bevásárolni sem :)

  A basztatásodat inkább nem kommentálom.

 • 2016.04.10 18:36:05ohhai

  "Én retinaxnak adok igazat, az a tapasztalatom, hogy a női munkakörök nincsenek jól megfizetve, pl. a kereskedelembe javarészt nők mennek és minimálbért lehet vele keresni."

  --> de megint az a kérdés, hogy miért oda mennek? senki nem kényszeríti őket erre, ma már a felsőoktatásban nagyobb a nők aránya mint a férfiaké...

  ja tudom az a baj, hogy nem STEM-területen tanulnak (erre szintén senki nem kényszeríti őket), így maradnak az ilyen munkák....

 • 2016.04.10 18:37:17ohhai

  vagy térjünk vissza az előző gazdasági rendszerhez ahol minden munkakör ugyan azt a fizetést hozta?

 • 2016.04.10 19:11:08egalion

  Ha a piac valamiért kevesebbet fizet, akkor az kevesebbet ér. Miért nem képesek a nők azonos munkára? Miért dolgoznak olyan szarul, hogy csak a háromnegyedét tudják elkérni érte? Ismerek én nagyon keményen dolgozó nőket, és képzeljétek: ők ugyanannyit keresnek. A munkáltató ugyanis egy mocskos kapitalista: neki az eredmény kell, a minőség, és azon belül a legalacsonyabb ár. Érdekes, hogy nincs tele minden cég nőkkel, ugye?

  Folyamatosan azt látom, hogy a nők vádaskodnak, miközben a munkájuk kevésbé értékes. Nem kéne összekapni magatokat?

 • 2016.04.11 09:08:17retinax

  ohhai: a gazdaság nem azt a munkát árazza be magasan, ami nagy hozzáadott értéket termel, hanem azt, ahol sok pénz mozog. Hasonlítsuk össze például a banki marketinges vagy a kórházi szakápoló bérét, ami ugye máris egy vicc. A marketinges eladott valamit, aminek a társadalmi hasznossága, hát, nem ugyanaz, mintha a rák gyógyszerét találta volna meg, ugyebár. A szakápoló viszont segít emberéleteket menteni. Vagy nézzük az oktatást, a tanárok jellemzően nők. Jó, a szakápoló "csak" életet ment, de a tanár szerepe azért elég nagy abban, hogy valakiből sikeres ember lesz-e. Vagyis a munkájának az értéke nagy, a fizetése viszont a töredéke az ingatlanügynökének.

 • 2016.04.11 11:37:41eßemfaßom meg áll

  @retinax
  "Hasonlítsuk össze például a banki marketinges vagy a kórházi szakápoló bérét, ami ugye máris egy vicc."

  És ez hogy jön ide? Bankban nem dolgoznak nők és kórházban nem dolgoznak férfiápolók? Vagy a bankban kisebb jutalék%-al dolgozik az üzletkötőnő mint az üzletkötőférfi?

 • 2016.04.11 11:43:46Lady Scarlett

  Gyerekem születéséig karrierista pitsa voltam. Amióta megszületett a fiam, nem érdekelnek az irodai hülyeségek, exceltáblázatok, meetingek pozíció harcok, folyosói pletykák, ivós céges bulik. Karrierista pitsából ős-bezzeganya lettem. Ha megtehetném nem mennék vissza "dolgozni". Az legyen csak a többi karrierista pitsa játszótere.

 • 2016.04.11 13:48:03retinax

  eßemfaßom meg áll: valóban nem vontam le a konzekvenciát, azt gondoltam, hogy az már menni fog, de akkor levonom. Szóval ohhai azt állította, hogy a piac a megtermelt érték szerint árazza be a tevékenységet, amire én úgy reagáltam, hogy szerintem ez nem áll, mert nem a hasznosság szerint áraz a piac, erre hoztam a példákat. És akkor a következtetés: a hagyományosan női szakmák, mint például a tanítás vagy a betegápolás, és még a kiskereskedelmet is ide sorolnám, erősen alul vannak árazva. És igen, vannak női banktisztviselők is, igaz, hogy az igazán jól kereső topmenedzserek között már jóval kevesebben - holott a nők és a férfiak képzettsége azonos.
  Hagyományosan itt szokott jönni a vicceskedő, lesajnáló személyeskedés, de mindenkit megkímélek tőle. De biztos nem azért van kevesebb topmenedzser nő, mert a nők nem akarnak sokat keresni, vagy hülyék elvégezni a munkát.

 • 2016.04.11 16:25:14eßemfaßom meg áll

  @retinax
  "ohhai azt állította, hogy a piac a megtermelt érték szerint árazza be a tevékenységet"

  keresem ezt az állítást de nem találom.

  Viszont amiről irsz az pont a piaci árazás, a munkaerő piaci értéke. Amig van a piacon munkavállaló aki annyiért megcsinálja addig annyit fognak fizetni.

  "De biztos nem azért van kevesebb topmenedzser nő, mert a nők nem akarnak sokat keresni, vagy hülyék elvégezni a munkát."

  Nem tudom, hány topmenedzserek jelentkező és minden feltételnek megfelelő nőt nem vesznek fel azért mert nő? Van erről valami statisztika? Esetleg előfordulhat, hogy eleve kevesebb nő indul el a topmenedzserszakirányban és járja végig a szamárlétrát?

 • 2016.04.12 11:19:45Kivancsi

  en is felmerest csinaltam.... adott a 2 alany az asszony meg en....
  anyu 3 kulonbozo csaladnal hazvezetono...
  takarit mos rendet tesz heti 4x8oraban plus 1nap 4oraban...
  en irodai melos vagyok kb napi 8 ora ulles a szamitogep elott...
  szegeny anyu sokat ganajozik masok utan es estere faradt...
  ezert megertem ha otthon hagy teret nekem is en is kibontakozzak :):)
  mosok, mosogatok, fozok... teszek veszek aprosagok
  anyu takarit mert csak akkor boodog es nyugodt ha o csinalhatja....
  mint ferfi ember anyu bodogsaga fontos nekem :):) meg lusta is vagyok :):)

  nos 2 hete vettem okosorat hasznaljuk.... na es mit latok?
  en az irodaban ucsorgo lustasag napi 10/12/15e lepest teszek mig anyu az egesznapi robottal sem eri el a 10e lepest....
  ezek utan kinek mennyi piiiz jar?

  akkor hogy is van ez?

 • 2016.04.12 17:00:42ebhebhebh

  Közszférában bértábla van, már csak ezért is kizárt ez az eltérő bér hazugság, versenyszférában pedig ha tényleg ugyanazt a munkát végezné egy nő kevesebb pénzért, akkor mindenhol minden vállalkozó csak nőket alkalmazna. Logikus, nem? Ki az a hülye aki többet fizet ugyanazért? DE hát látjuk mi a helyzet, ebből egyenesen következik hogy itt is hazugság.

 • 2016.04.12 17:01:22ebhebhebh

  Az Alkotmánybíróság mindenkire kiterjedő hatállyal döntött:
  A szórakozóhelyek nem alkalmazhatnak nemi alapon eltérő belépődíjakat.
  .
  Ne hagyd hogy diszkrimináljanak! Amit még nem tudsz azt itt találod:
  .
  [link]

 • 2016.04.12 17:45:40Sydra7

  Miben reménykednek? Ha gyerekekkel próbálják eladni a milliószor megcáfolt hazugságot, akkor majd az emberek elhiszik?

 • 2016.04.12 23:07:21Mindenki egyéni, én nem.

  Már megint egy liberalista erőfeszítés, hogy a férfiakat és a nőket egymás ellen fordítsák.
  Egy tisztességes csládban úgyis a nő osztja be a bejövő pénzt, mert a férfi normálisan "haza adja" a fizetést.

  A jelen gazdasági-politikai rendszer nem attól rosz, hogy a nőknek kevesebbet fizet, hanem hogy felrúgta a hagyományos munka és családmodellt, és minden szinten egymásnak ugrasztja az embereket, hogy jobban ki lehessen őket használni.

  Ez a mostani gumicsont is csak arra, jó, hogy egymásra mutogassanak, és ne vegyék észre hogy végülis kik rángatják a madzagokat.

  Nem az az igazságtalan, hogy a nők 30-40%-al kevesebbet keresnek, hanem hogy emberölő munkákban zsibbadnak naphosszat, ahelyett, hogy a gyerekeket nevelnék. Nem az ő hibájuk, hanem a rendszeré... De a rendszer a férfiak ellen fordítja őket, hogy nem a vlósággal foglalkozzanak.

 • 2016.04.13 10:09:58Pamacs1

  Én mondok nektek példát: projekt menedzsment órabér. Egy férfi uralt szakmában - mint a számítástechnika - akármilyen jó vagy, beleütközöl az üvegplafonba.

 • 2016.04.13 10:12:16közösperonos átszállás

  @retinax: " És akkor a következtetés: a hagyományosan női szakmák, mint például a tanítás vagy a betegápolás, és még a kiskereskedelmet is ide sorolnám, erősen alul vannak árazva."

  Ráadásul ebben az a különösen mókás, hogy a tanítás volt már hagyományosan férfiszakma is (pl. a Monarchiában), igen magas anyagi és erkölcsi megbecsüléssel. Ahogy esett a presztízs és a fizetés, úgy nőiesedett el az egész szakma.

  (Aki szerint meg a kiskereskedelem echte női munka, nézzen meg egy árufeltöltést egy Pennyben.)

 • 2016.04.13 10:15:33Pamacs1

  És például Ákossal értek egyet: hogy nem kéne versenyezni a férfiakkal, mert TÉNYLEG nem az a nő feladata. DE ha úgy döntök hogy most márpedig éppen dolgozni fogok, akkor elvárom, hogy ugyanannyit kapjak ugyanazért a munkáért. Még a legelhivatottabb családanyának is vannak az életében ugyanis ilyen időszakok, összesen akár 30 év is!!! És ha itt tartunk: az is jó lenne ha a gyes /gyereknevelés időszaka nem minimálbérrel vagy a nagy semmivel számítana a nyugdíjba.

 • 2016.04.13 10:21:52Pamacs1

  Kiváncsi!
  vasalás 0 lépés 2 órán keresztül, ruha hajtogatás szintén, főzés: ugyanmár: álldogál a nejed a konyhában- nem komoly!
  Gyerekkel tanulás: egy helyben ül!
  De ha te lesétálsz kávézni cigizni vagy a nyomtatóhoz, meg kimész kávét inni napközben, na AZ meló, azért jár a pííz.
  (Szóval tréfa ide vagy oda - ezt így nem lehet összehasonlítani)

 • 2016.04.13 10:28:46közösperonos átszállás

  @eßemfaßom meg áll: "Nem tudom, hány topmenedzserek jelentkező és minden feltételnek megfelelő nőt nem vesznek fel azért mert nő? Van erről valami statisztika? Esetleg előfordulhat, hogy eleve kevesebb nő indul el a topmenedzserszakirányban és járja végig a szamárlétrát?"

  A dolog mögött van még az is, hogy mennyire elfogadott egy női felsővezető. (Sőt, igazából erről szól az egész: ugyanannyira elfogadott-e, mint egy férfi. Mert a különbségnek egy részét mindenképpen magyarázza a gyerekszülés miatti kiesés (a gyereknevelés már nem _egyértelműen_ női feladat, legalábbis biológiai determinációról ne beszéljünk már). A kérdés az, hogy az egészet-e.) Egyébként pont ezért zsákutca a közalkalmazotti bértáblára hivatkozás, hiszen aszerint sem keres ugyanannyit egy dékán meg egy takarítóférfi.

  Namost, nézzük meg mondjuk a magyar minisztereket:

  [link]

  11+1 jóvágású férfi.

  Ugyanez Finnországban:

  [link]

  13+1 ember, 9 férfi, 5 nő.

  Vagy itt vannak a svédek, az állás 11-11.

  [link]

  Románia: 16-7.

  [link]

  Szlovákia: 13-2.

  [link]

  Franciaország: 17-17.

  [link]

  Nyilván a 17-17 mögött már tupírozás van, hogy lám-lám, nálunk ugyanannyi (a svédeknél sem kizárt), de azért arra marha kíváncsi lennék, mitől ennyire izé, hogy is mondjátok? alulmotiváltak a magyar nők kábé a komplett kontinens nőihez viszonyítva, hogy csak simán nem akarnak miniszterek lenni, pedig a kapuk tárva-nyitva állnak előttük is.

 • 2016.04.13 11:38:15rezfaxubagoly

  Kedves felhaborodott noszemelyek. Azoknak szeretnek irni akik eleve fogekonyak a jozan eszre es ervekre. Sajnos erzelmi patyolgatassal nem szolgalhatok. Elnezest az ekezetek hianyaert(Nem Magyaroszagon eleg, nincs magyar billentyuzetem).

  IT szakmaban dolgozom ahol eleve magasak a fizetesek. Mar a liceumot is programozo osztalyban vegeztem ahova vizsga alapjan jutottak be a diakok. Az osztalyok nagyjabol 60%(fiu)-40%(lany). Tulzas nelkul a 4 ev utan fiuk 60% a megertette az anyagot mig a lanyok alig 10%. Egyetem utan legtobb lany Informatika tanarno lett mivel az iparban legkisebb eselyuk sem lett volna. Azok akik iparban probaltak elhelyezkedni a legegyszerubb munkakoroket valasztottak es utobbi 10 evben ceget nem csereltek, elorehaladas semmi. Ebben a szektorban Minek is kellene egyforma fizetes??? Technikai teljesitmeny alapu szektorokban ugyan kit erdekel mi van annak a laba kozt aki kepes a cegnek moldani a problemajat? Jo 10 ev alatt elvetve lattam jo programozo noi szemelyt.

  Nemetorszagban a cikk elelnkezojet tapasztalom. Hatranyos melyzet ferfiak szamara. Ugyebar bevezettek a kvota noket. Ami azt jelenti egy 1000 fos IT vegnel kotelesek bizonyos szamu noi alkalmazottat felvenni(HA TUDNAK VALAMIT AZ ILLETO NOK HA NEM). Konkretan 250 nobol akit felvesznek jobb esetben 20 tud valamit! A tobbi annyira suttyo nincs mit kezdeni veluk. Szoval mind fonokok leszenk. Fonokseggel jo fizetes is jar! Ez sokszoros vesztesseg a cegek szamara.

 • 2016.04.13 11:41:31tüszimanó

  @közösperonos átszállás

  szerintem a magyar nők azért nem mennek politikusnak fele-fele arányban, mert a nöipolitikusfizetés 20% alacsonyabb mint a férfipolitikusfizetés. Kötelezni kellene a választókat, hogy 50%-ban nőket válasszanak be a parlamentbe és a kormányt, hogy 50%-ban nökből álljon.

 • 2016.04.13 12:01:00rezfaxubagoly

  Elnezest kerek a helysirasi hibakert. Felkesz allapotban ment ki a komment(veletlenul). Es itt lehetoseg nincs javitani. :) Remelem a mondanivalo nem veszit letjogosultsagabol es a lenyeget mindenki le tudja szurni.

 • 2016.04.13 15:56:19nyman

  Mint ahogy leirtak mar sokan, hulyeseg, hogy ugyanazert a munkaert a nok kevesebbet kapnak mint a ffiak.

  Ha ez igy lenne a versenyszfera igyekezne noket alkalmazni a legtobb teruleten, hiszen ugyanazt olcsobban vegzik el.

  Mar jo ideje unom, hogy sokan a sajat sikertelenseguket azzal magyarazzak, hogy no, cigany, x eves, oreg stb vagyok.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta