SZÜLŐSÉG

Állj! Senki se rendeljen még jövő éves tankönyvet!

2016. április 8., péntek 15:09

Április 1-én megkezdődött az iskolákban a tankönyvrendelés a következő tanévre, amit máris szeretne lefújni a Civil Közoktatási Platform (közelebbről a Tanítanék Mozgalom, de ha így jobban megy: Pukli Istvánék). Konkrétan arra kérik az iskolákat, hogy az április 12-i tárgyalásokig, de inkább április 20. előtt ne adják le a tankönyvrendeléseket, ugyanis abban bíznak, sok minden megváltozhat akkor, és jövőre már normális könyvekből tanulhatnak a gyerekek.

A kormány három évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatta a rendszert, államosította a tankönyvkiadás jelentős részét és a tankönyvterjesztést (és létre hozta a célra a másik gigát, a KELLÓ-t). A kísérleti tankönyvekkel és az állami kiadók könyveivel sok a probléma, a korábban használt és bevált tankönyvek közül pedig egyre kevesebb rendelhető meg.

2013 óta a magánkiadók könyveit például egyáltalán nem engedélyezik, vagyis újak nem kerülhetnek fel a listára, a „remek” kísérleti könyveket viszont sebtében szerkesztették össze, és a gyerekeken, élesben kísérletezik ki.

A szabad tankönyvválasztás követelése szerepel a Civil Közoktatási Platform először március 15-én, Pilz Olivér által ismertetett 12 pontja között. Azt akarják, hogy ne korlátozza semmi a magas színvonalú, és hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek és programcsomagok használatát az iskolákban. Azt akarják, hogy a kormányzat és a KLIK hagyjon fel a „kötelezően választandó tankönyvlistával” és más burkolt beavatkozással. 

Ezzel együtt újra kell indítani a magánkiadók könyveinek engedélyezését, de mivel ez nem tud pár nap alatt lezajlani, a következő tanévre azokat a taneszközöket is rendelhetővé kell tenni, amelyeket a kiadók átdolgoztak a kerettanterv szerint, viszont a kormányzat megakadályozta az engedélyeztetését.  

Vagyis, hogy idén már rendelhetőek legyenek azok a tankönyvek is, amelyek 2013-ban rajta voltak a tankönyvlistán, de az engedélyük azóta lejárt, és nem is kérhették a meghosszabbítását.

Ennek érdekében azt is kérik, hogy hosszabbítsák meg a tankönyvrendelési időszakot május 30-ig, de április 20-a előtt egyik iskola se adja le a saját listáját, mivel a tankönyvekkel kapcsolatos követeléseket polgári engedetlenséggel, vagy akár sztrájkkal is ki fogják kényszeríteni. Előtte azonban, április 12-én tárgyalni hívják a kormány képviselőit, ahol megpróbálnak megegyezni.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága (élén a Pedagógusok Szakszervezetének vezetőjével, Galló Istvánnéval) viszont nem vár tovább, április 20-ára országos, egész napos sztrájkot hirdettek a minden oktatási intézményben. Vagyis részükről a tárgyalásoknak vége, jelenleg semmi esélyt nem látnak arra, hogy az álláspontok sok fontos kérdésben közeledjenek.

Visszatérve a tanárok követeléseihez, azt is kifogásolják, hogy alsó tagozaton kötelező a tartós tankönyvek használata, aminek a problémáiról már mi is írtunk korábban. Követelik ennek az eltörlését, és azt is, hogy az alsós évfolyamokon is rendesen finanszírozzák a tankönyveket, és ne „örökléssel” oldják meg a dolgot.

Pár nappal ezelőtt Palkovics István oktatási államtitkár azt nyilatkozta, hogy az elsősöknek és másodikosoknak valószínűleg jövőre már nem lesznek tartós tankönyvek, mert „ilyen kisdiákoktól nehéz elvárni, hogy ugyanúgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek”.

A probléma ezzel ugyan nem oldódik meg, mert a tankönyv ugyebár használati tárgy, és a tartós tankönyvet pont használni nem lehet, csak simogatni, de ígéretnek ez is jól hangzik. De legfőképpen nem az állaguk miatt kéne aggódni, hanem inkább amiatt, hogy a gyerekek nem tudnak rendesen tanulni belőlük, és a fejlesztés miatt évről évre változnak is.

A tanárok követelik, hogy teljes alsó tagozaton, már a következő tanévtől szűnjön meg a tartós tankönyvek kötelező használata, és az 1-3. osztályban is biztosítsanak olyan keretösszeget, amiből új, és használható minőségű tankönyveket lehet vásárolni. Erről szól a Meixner Pedagógia Egyesület petíciója is, amit itt lehet aláírni.

A sokszor ellentmondásos és nehezen átlátható jogszabályokról, lehetőségekről érthető összefoglalót is készített a Civil Közoktatási Platform, amit itt lehet elérni és tanulmányozni.

Kétségtelen, hogy a szabad tankönyvválasztás követelése nagyon komoly ütközési pont. Szakértők szerint ebben aligha fog engedni a kormány, mivel ez nemcsak pénz kérdése, hanem politikai is. A felmenő rendszerben bevezetett ingyen tankönyv ugyanis legalább olyan fontos húzás, mint a rezsicsökkentés, amit nem fognak egykönnyen beáldozni. A tartós tankönyveken való megtakarítás nélkül, és magán, vagyis profitorientált tankönyvkiadókkal viszont ez nem lesz tartható. Nem beszélve arról, hogy üzletági pletykák szerint az egyentankönyv bevezetése a miniszterelnök személyesés kifejezett kívánsága volt, szóval kemény harc lesz ez.

Legyen újra szabad tankönyvválasztás?

 • 343
  Igen
 • 19
  Nem
 • 11
  Ez nem fontos

  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.08 20:49:49bölcsuhu

  A közoktatás attól az ami, mert az ország összes állami iskolájába járó gyereknek ugyanazt az ismerethalmazt kell kapnia! Nem engedhető meg az sem, hogy történelmi eseményeket, irodalmi személyiségeket, természettudományi tényeket a könyvek szerző kényük kedve szerint tárgyaljanak, mutassanak be. Nem lehet az egyik iskolában felmagasztalni pl. a Tanácsköztársaságot, a másikban meg kritizálni, evolúciót vagy teremtést/értelmes tervezést tanítani, Illés Bélát vagy Tormay-t tanítani, stb.
  Ami lehetséges, az olyan választható könyveket nyomtatni, amelyek ugyanazt az anyagot, ugyanabban a szellemben, de eltérő nehézségi fokon tárgyalják. A tankönyirás és előállitás biznisze nem jöhet újra vissza!

 • 2016.04.08 21:14:22gébics

  "Azt akarják, hogy ne korlátozza semmi a magas színvonalú, és hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek és programcsomagok használatát az iskolákban." Hát, ezen jót röhögtem! Ilyet csak az követel, aki nem ismeri a tankönyvhelyzetet. A helyzet az, hogy a mára megszépítő messzeségbe került magánkiadók tankönyveiben éppen annyi szakmai és pedagógiai hiba volt, mint a most tankönyvjegyzéken levő könyvekben. Ezeket a tankönyveket sem hosszú évek alatt fejlesztették ki, hanem a piaci verseny diktálta rohamtempóban, rövid hónapok alatt! Évek legutoljára az egy tankönyvű Kádár-rendszerben álltak rendelkezésre a fejlesztésre. És bizony a magánkiadók sem voltak szentek, ha a haszonról volt szó. Simán megfizették a terjesztőket, olykor a tankönyvrendelésért felelős személyeket, hogy az saját kiadványaikat tolják előtérbe. Szóval, vigyázzunk: nehogy csöbörből vödörbe kerüljünk tankönyvügyben!

 • 2016.04.08 21:53:40wmiki

  Készítetek majd arról is egy cikket, hogy miért kell a tudomány nevű szekta dogmáit állami intézményekben bemagolni?

 • 2016.04.08 21:56:33retinax

  bölcsuhu: erre való az engedélyezési eljárás. Nyilván olyan tankönyveket akarnak fejleszteni a magánkiadók, amik ezen az eljáráson átmennének, különben fölöslegesen dolgoztak. Éppen ezért nem valószínű, hogy bárki is a tanácsköztársaságot éltetné, és úgy jutna el az ilyen tankönyv az iskolákba, hogy közben senki sem vette észre. Ez azért elég egyszerű összefüggés.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta