Az iskolában tanítják tüntetni a holland gyerekeket

Az ön gyereke tanul állampolgári ismereteket az iskolában? Elmondják neki, hogy a civil kurázsi nem egyenlő a hőbörgéssel, és ha valami az állampolgárok érdekei és akarata ellen való, akkor igenis joguk van kiállni az igazukért?

A hétvégén Hollandiában voltunk, az ott élő ismerőseink egy szívmelengető történetet meséltek arról, hogy éppen egy nappal azelőtt hogyan mutattak példát erre az iskolásoknak.

Történt ugyanis, hogy kiderült, a gyerekek iskolája melletti zöld területet, ahol egyébként gyakran ejtőznek, vagy fogyasztják el az ebédjüket, a város be akarja építeni, méghozzá egy parkolóházat terveznek oda. Látták a gyerekek a terveket, még a sulirádióban is bemondták, hogy mire készül a városvezetés.

Az iskola népe érthető módon aggódni kezdett. A gyerekek egymás közt és otthon is csak erről tudtak beszélni, érezhetően problémaként élt bennük a lehetőség, hogy elveszik a zöldjüket, és helyette autók (értik, autók, Hollandiában, ahol télen-nyáron mindenki biciklivel közlekedik) fognak ki-be állni az iskola mellett.

A fotó nem a helyszínen készült
A fotó nem a helyszínen készültPrimilla

A tanárokkal együtt napokon keresztül törték a fejüket, hogy hogyan védhetnék meg a parkot, milyen eszközöket tudnának felvonultatni. Végül meghirdettek péntekre egy tüntetést, amire napokon át gyártották a tiltakozó táblákat. Az egész iskola kivonult megvédeni a fákat-bokrokat, és a városháza illetékeseit is várták az eseményre, hogy átnyújthassák nekik a petíciójukat.

Csak ott derült ki, hogy az egész nem más, mint áprilisi tréfa. A park biztonságban van, senki sem akar parkolóházat építeni. A gyerekek viszont gyakorolhatták a demokráciát, hogy hogyan kell kiállni a jogaikért, milyen eszközeik vannak rá, és hogy ezt igenis megtehetik, mondhatnak nemet a hatalomnak – még akkor is, ha még kicsik.

Végül mindenki jót nevetett, a gyerekek megkönnyebbültek, mi pedig – velük együtt – gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal.

Az ön gyerekének az iskolájában gyakorolják valahogy a jogérvényesítést, vagy évente egyszer, diákdiri választáskor letudják a demokráciát? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek