SZÜLŐSÉG

Az iskolában tanítják tüntetni a holland gyerekeket

2016. április 6., szerda 17:16

Az ön gyereke tanul állampolgári ismereteket az iskolában? Elmondják neki, hogy a civil kurázsi nem egyenlő a hőbörgéssel, és ha valami az állampolgárok érdekei és akarata ellen való, akkor igenis joguk van kiállni az igazukért?

A hétvégén Hollandiában voltunk, az ott élő ismerőseink egy szívmelengető történetet meséltek arról, hogy éppen egy nappal azelőtt hogyan mutattak példát erre az iskolásoknak.

Történt ugyanis, hogy kiderült, a gyerekek iskolája melletti zöld területet, ahol egyébként gyakran ejtőznek, vagy fogyasztják el az ebédjüket, a város be akarja építeni, méghozzá egy parkolóházat terveznek oda. Látták a gyerekek a terveket, még a sulirádióban is bemondták, hogy mire készül a városvezetés.

Az iskola népe érthető módon aggódni kezdett. A gyerekek egymás közt és otthon is csak erről tudtak beszélni, érezhetően problémaként élt bennük a lehetőség, hogy elveszik a zöldjüket, és helyette autók (értik, autók, Hollandiában, ahol télen-nyáron mindenki biciklivel közlekedik) fognak ki-be állni az iskola mellett.

A fotó nem a helyszínen készült
A fotó nem a helyszínen készült
Fotó: Primilla

A tanárokkal együtt napokon keresztül törték a fejüket, hogy hogyan védhetnék meg a parkot, milyen eszközöket tudnának felvonultatni. Végül meghirdettek péntekre egy tüntetést, amire napokon át gyártották a tiltakozó táblákat. Az egész iskola kivonult megvédeni a fákat-bokrokat, és a városháza illetékeseit is várták az eseményre, hogy átnyújthassák nekik a petíciójukat.

Csak ott derült ki, hogy az egész nem más, mint áprilisi tréfa. A park biztonságban van, senki sem akar parkolóházat építeni. A gyerekek viszont gyakorolhatták a demokráciát, hogy hogyan kell kiállni a jogaikért, milyen eszközeik vannak rá, és hogy ezt igenis megtehetik, mondhatnak nemet a hatalomnak – még akkor is, ha még kicsik.

Végül mindenki jót nevetett, a gyerekek megkönnyebbültek, mi pedig – velük együtt – gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal.

Az ön gyerekének az iskolájában gyakorolják valahogy a jogérvényesítést, vagy évente egyszer, diákdiri választáskor letudják a demokráciát? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.06 20:03:21wmiki

  Akkor a hollandok iskolákba viszik a politizálást?
  Ami miatt, amikor a Fidesz volt ellenzékben, és ti voltatok az szdsz szócsöve oly hevesen ajvékoltatok?
  Most meg persze megint propagáljátok....

 • 2016.04.06 20:56:33Mayer Tamás

  Kéretik disztingválni!

  Politizálás = a bennünket érintõ közéleti kérdésekben, mindenféle párttól teljesen függetlenül, nyilvánosan állást foglalni. Ott a helye az iskolában - egy jó pedagógus el tudja dönteni, hogy mekkora gyerekeket, milyen kérdésekbe, milyen módon lehet bevonni.

  Pártpolitizálás = bármiféle kérdésben valamelyik párt mellett agitálni, ill. álláspontját nyilvánosan hangoztatni, az adott párt (valamely vezetõjének/képviselõjének) dícséretével vagy/és más párt (valamely vezetõjének/képviselõjének) bírálatával egybekötve. Iskolába NEM való!

 • 2016.04.06 23:34:11Amocsok2

  wmiki, wmiki!
  Netán erre gondolsz?
  Amikor Hoffman Rózsa beszélt a civil oktatási tüntetésen, és a gyerekeket dolgozattal büntették
  [link]
  Vagy erre?
  Szőnyeg szélére állították a Fasori Gimnázium tanulóit, mert az iskola előtt demonstráltak
  [link]
  Jaj, hát ki is ajvékol hangosan?

 • 2016.04.07 12:01:46NekemNemEzKell

  Amocsok2 jaj valami forrás kellene, de ez a két fosöntő az nem forrás! Az hülyeségek eszement szektások kábítószere!
  Szöveg értelmezésed, pedig látszik, valami szocialista vagy liberális tanárod volt, mert az egész holland akció,mint írják: "Csak ott derült ki, hogy az egész nem más, mint áprilisi tréfa." Tehát egy hülye libsi játszadozás a diákok rovására! Szokás szerint!
  Már megint a más faszával verték a csalánt!

 • 2016.04.07 13:07:50tommygun

  ebből lesznek az olyan demagóg butaságok mint a tegnapi népszavazás.

 • 2016.04.07 14:22:16fidesz maszop dk egykutya

  Tegnap volt népszavazás? Hol?

 • 2016.04.08 14:47:54HKrisz2

  Nem tudom, mit rinyálnak itt egyesek, de a cikk nem arról szólt, hogy liberális vagy konzervatív, sem arról, hogy ki milyen párt mellett szavazzon vagy kinek a szlogenjeit szajkózza. Idekint igen is nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek önálló véleménye és szabad akarata legyen. Ezt pedig csak akkor lehet megvalósítani, ha teret adnak nekik ahol elmondhatják a véleményüket az aktuális dolgokról. Ezért van az is, hogy már 6 éves kora óta az iskolában gyerekeknek készített híradót néznek majd megbeszélik a látottakat. A lányom nagyon szereti és már most több fogalma van a korosztályán belül másik ország iskoláiba járókkal szemben. Arra tanítják őket, hogy amikor valami sérti az igazságérzetüket, ne féljenek azt megmondani és kiállni a véleményük mellett.
  Az pedig, hogy az adott iskola/önkormányzat egy áprilisi tréfát szervezett nem volt kiszúrás a gyerekekkel, mert átélhették és tapasztalatot szerezhettek, hogyan kell megvalósítani az életben a fent említetteket. Nem csalódásként élték meg, hanem hasznos tapasztalatként.

 • 2016.04.08 15:53:38hollandrémület

  Hollandiaban nepszavaztak az ukranokkal kapcsolatban tegnaop.
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta