SZÜLŐSÉG

Varázskastély: itt egy új szuperkiállítás gyerekeknek!

2016. április 3., vasárnap 11:18

Azt gondoltuk nehéz lesz überelni a „Kaland a dzsungelben” és a „Titokzatos szavanna” című kiállításokat a szervezőknek, de azért szuper dolgot vártunk a Varázskastélytól is. Eddig mindig olyan időpontban mentünk szemlézni a kiállításokat amikor az iskolások éppen tanulnak, így el tudtuk kerülni az embercunamit, most viszont éppen a tavaszi szünet kellős közepén estünk be a Vajdahunyadvárában lévő Mezőgazdasági Múzeumba

Szóval nem találkoztunk még itt kígyózó sorral és meghökkenve nyugtáztuk, hogy igenis nagy a kereslet a kiállításra. 

Jó, abból a szempontból talán pozitív a dolog, hogy így legalább képet tudunk adni arról is, hogy mire számíthat munka-, vagy iskolaszüneti napon. És bár hátborzongatónak tűnik ez a rengeteg ember, szerencsére bent a kiállításon ez nem volt érzékelhető.

Korlátozott a személyek száma akiket egyszerre beengednek; viszont amíg várakozik, körbejárhatja a múzeumot és megnézheti az állandó kiállításokat

Az első helységbe érve azonnal feltűnt, hogy sokkal színesebbek, szebbek lettek az installációk, pedig az előző két kiállítás sem volt semmi. Eddig sokszor irigykedtünk a külföldi múzeumok gyerekeknek szánt kiállításain, most viszont végre van valami, amire itthon is büszkének lehet lenni.

Lenyűgözőre sikeredett, a feladatokat is újragondolták, persze, technikailag azért kicsit hasonlít a régiekre, de szerencsére tudtak újítani rajta. A grafikák lélegzetelállítóak, nagyon élénkek a színek, és szellemesek a szövegek, amik alapján haladni lehet a „kastélyban”. 

Mivel meseszerűek a szövegek, már a három-négy évesek is tudják értelmezni a kérdéseket, és abszolválni a feladatokat. De ne gondolja, hogy ettől még könnyű a dolog, mert volt olyan feladat, ahol mi sem vágtuk rá a kérdésre azonnal a választ. Szóval jó időre leköti a gyereket (és egyébként a felnőtteket is), mivel ez nem csak egy olyan „szaladjunk rajta végig” kiállítás, interaktív és tényleg élvezik a kicsik – legalábbis akiket láttunk, nagyon beleélték magukat a játékba.

Az illúzió és fantázia birodalma ez a képzeletbeli kastély, ahol egymásba nyíló szobákon keresztül lehet eljutni a célig, közben pedig játékos talányok, meglepő jelenségek és elvarázsolt lények teszik próbára tudását. Mutatunk pár fotót, hogy mire számíthat, de többet nem mondunk, mert nem szeretnénk lelőni a poént, de azért végezetül, adunk egy kis segítséget: nagyon figyelje a szőnyegeket! 

A kiállítás ezer négyzetméteren terül el, és ha egy feladatot elrontott, mehet vissza újrakezdeni megkeresni a hibát. Jó kacskaringós így a dolog, Isti, a fotósunk meg is jegyezte, hogy kicsit úgy érzi magát, mintha a Szigeten lenne és tuti, hogy erre készíti fel a gyerekeket a kiállítás.

Ez a „gyerekek szigete”, buliznak, új ismeretekre tesznek szert, ismerkednek, és jól elfáradnak mire a végére érnek. Ne hagyják ki, ez még jobb móka, mint az első kettő volt! 

Varázskastély

Időpont: 2016. március 19-től, május 1-ig, keddtől vasárnapig 10-17 óráig (május 1-jén is nyitva van)
Cím: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Időtartam: 1-1,5 óra
Belépőjegyárak:
felnőtt 1650 forint,
gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól): 1450 forint,
családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 5490 forint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.03 11:37:45sncf

  Nyilván jól fizetnek az ilyen reklámcikkekért, de a környezetemben lévő gyerekek kizárólag csalódottan távoztak. A kiállítás hivatalos oldala azt sugallja, hogy szobáról szobára lehet járni, a tükörszobából ki kell szabadulni, de a feladatok nagy része egyeteln egylégterű helyiségben van (a tükörszobából szabadulás azt jelenti, hogy 50 lapos és 1 magas autóból meg kell találni a kakukktojást) Az utolsó állomáson pedig ki van téve a játék teljes megfejtése. Az pedig, hogy ha tévedünk, akkor újra kell teljesíteni és keresni állomásokat csak azokra igaz, akik 8-10 mondatos, bonyolult nyelvezetű szövegeket el tudnak olvasni, de a számokat 16-ig nem tudják növekvő sorrendbe rendezni.

 • 2016.04.03 17:48:35Balázs Szatmári

  Mi is voltunk és a baráti társaságból szinte mindenki, különböző korú gyerekekkel, és mi nem csalódtunk. A gyerekek imádják ezeket a játékokat, már a korábbiakon is ott voltunk, ezt is élvezték, nagyon tetszett nekik. Egyébként akik csalódottak és vég nélkül panaszkodnak, azok sose a gyerekek, hanem a szülők. Ők azok, akikből már kiveszett a gyermeki kíváncsiság, nincs se kedvük, se türelmük játszani, és a hisztijükkel elrontják a gyerek örömét is. Akinek nincs se türelme, se fantáziája ezekhez a játékokhoz, az ne menjen el erre a kiállításra. Nem szorulnak rá a reklámra, van bőven látogatójuk a hisztisek nélkül is. Aki viszont értelmes, színvonalas programot keres a gyereknek, az ne hagyja ki. És ne hallgasson a fanyalgókra, ez tényleg egy jó gyerekkiállítás.

 • 2016.04.03 18:04:39Alíz Erdős

  Mi is voltunk 3 gyerekkel, fél órát álltunk sorban, de megérte, tényleg gyönyörűek a képek és tök jó a játék. Színvonalas az egész, nem értem, aki panaszkodik, mit várt? Ez egy fantáziajáték gyerekeknek!!!! Van leírás a kiállításról, képek is, a tévé is mutatta, aki nem tudja, milyen lehet, nézzen utána! Ja, és a kicsiknek még ajándék is járt, úgyhogy teljesen korrekt volt.

 • 2016.04.07 13:56:38Celtic

  En egy eve voltam (Husvetkor). Mar nem emlekszem, milyen kiallitas volt, de az akkor 6 eves kiscsajnak nem jott be. Nem mondom, hogy utalta, de nem is kototte le. Mesemuzeumba meg akarhanyszor megyunk, mindig elvezi es nyilvan a Csodak Palotajat is, megunhatatlan.
  Mondjuk, multkor a Miniverzumban voltunk, nekem nagyon tetszett, a gyerek meg ott is csak elvolt, nem elvezte annyira, mint en.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta