SZÜLŐSÉG

28 évesen szül először a magyar

2016. március 29., kedd 09:52

2014-ben összesen 5,1 millió baba született élve az Európai Unióban, a nők pedig átlagosan 29 éves korukban váltak anyává – derül ki az Eurostat egyik friss sajtóközleményéből. Az adatokat országos szintre bontva is közölte a szervezet, így megtudtuk, hogy Magyarországon 2001 és 2014 között mindössze 0,13-mal nőtt a teljes termékenységi ráta és azt is, hogy a magyar nők átlagosan 27,7 éves korukban adnak életet első gyereküknek.

Nem sok minden változott 13 év alatt: 2014-ben ugyanis 5,1 millió bébi született az EU-ban, míg 2001-ben 5,06. A legtöbb gyereket megint a franciák produkálták (819 ezer), őket követi az Egyesült Királyság (776 ezer) illetve Németország (715 ezer). A legfiatalabb anyák Bulgáriában vannak (ők még nincsenek 26 évesek, mikor először szülnek), a legidősebbek pedig Olaszországban: ott a nők már elmúlnak 30 évesek, mire anyává válnak.

Nyugaton nagyobb a szülési kedv (a különböző színek a teljes termékenységi arányszámot jelölik)
Nyugaton nagyobb a szülési kedv (a különböző színek a teljes termékenységi arányszámot jelölik)
Fotó: Eurostat

Az Európai Unió teljes termékenységi arányszáma a 2001-es 1,46-os értékről 1,58-ra mozdult. A legrosszabb Portugáliában a helyzet (ott ez a ráta 1,23), a legjobb pedig Franciaországban (ahol 2,01). A legnagyobb változást a 13 évben Litvánia produkálta, ahol 1,22-ről nőtt 1,65-re, a legnagyobb csökkenés pedig Cipruson következett be (-0,26).

Mi az a teljes termékenységi arányszám?

A szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna. Egyszerűbben: a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. (Forrás)

Bár a 2001-es 1,3-es értékhez képest két évvel ezelőttre ez a szám 1,44-re nőtt, Magyarországon ez a ráta az 1975-80-as években jelentkező csúcs óta rohamosan csökken. Az értékeink leginkább a szomszédos Szlovákiáéra hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy ott hamarabb lesznek anyák a nők, mint nálunk. Az EU átlaghoz képest egyébként korábban szülünk, a svédekhez képest pedig még inkább: hiába éri el náluk a majdnem 2-es értéket (1,88) a teljes termékenységi arányszám, elmúlnak 29 évesek, mire megszületik az első baba.

A részletes adatokat ide kattintva megnézheti, egy részükről pedig infógrafikát készítettünk, hogy könnyebben érthető legyen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.29 11:30:45fityfirity

  Minden épeszű ember tudja hogy egy gyerek lemondásokkal jár. 27éves korom előtt én sem a bulizásról, sem a spontán programokról, se semmiről nem akartam lemondani. Nem mondom hogy nem hiányzik semmi-pláne hogy 2perc alatt egy darab péntárcával és lakás/kocsikulccsal lelépjek itthonról akkor amikor épp eszembejut- de most van egy 2évesem, és a velejáró örömök/bosszúságok. ;)

 • 2016.03.29 12:37:56kisvirag78

  Nem hiszem, hogy mindenkit ez a lemondás tart vissza a gyerekszüléstől egy bizonyos kor előtt, én pl. azelőtt sem voltam bulizós, és amennyit eljártam, annyit most is tudok (havi 1-2 alkalom). Amennyit akkor ittam, pl. évente 5-6 x 1-1 pohár bor, annyit most is tudok.
  Sokkal inkább az, hogy 1. tanulnak a lányok, általában 24-25 éves korig, 2. utána először próbálnak valahol dolgozni, egzisztenciát, karriert alapozni, ha nem is építeni, hogy a szülés után nyugodtan otthon maradhassanak, és ne terheljék magukat azzal, hogy gyerek mellett kell pályakezdőként indulniuk, 3. alapegzisztencia kell a gyerekneveléshez, pl. lakás, kocsi, még ha kicsi és olcsó is, vagy legalábbis a reménye, hogy rövidesen összejön.
  A lényeg pedig az, hogy a tartós kapcsolatok általában nem jönnek össze 20 évesen, ahhoz pedig kell pár év együtt, hogy nyugodtan szülni akarjon az adott kapcsolatban a nő.
  Ezeket összetéve a születésszám növelése érdekében nem feltétlen az a legcélravezetőbb, ha erőltetjük, hogy előbb szüljenek a nők, mert úgysem fog menni. A 28-30 év nagy átlagban nem zárja ki a több/sok gyereket.
  Különben meg ezek a statisztikák azért is sántítanak, mert a legtöbb gyermeket produkáló Franciaországban és Angliában a többletet a bevándorlók (ahol a nőknek többnyire az egyetlen feladatuk, hogy anyák legyenek) hozták össze, maga a francia és angol nép vészesen csökken.

 • 2016.03.29 16:37:51petivagyok innen

  A mi falunkban az első gyerek átlagosan 17-18 éves korban érkezik a lányoknak. Bár magyar kevés van közöttük, nagy részük inkább romungro.

 • 2016.03.31 09:28:06csalibaba

  Fiatalabb koromban úgy gondoltam, hogy korán fogok szülni. A szüleim is fiatalon vállaltak gyereket, tök jó lesz. Aztán rájöttem, hogy nem egyszerű 16-17-18 évesen eldönteni, hogy mit szeretnék kezdeni az egész életemmel. Pedig középiskolában már úgy kéne orientálódni, úgy kéne fakultációkat felvenni. Mivel mindig jó tanuló voltam, jó iskolába jártam, egyértelmű volt, hogy szeretnék egyetemre menni, diplomát szerezni. Ez a szüleim számára sem volt kérdés, szerették volna, ha a gyerekeik messzebbre jutnak, mint ők maguk. Kicsit sokáig tartott, de végül jött az isteni szikra, rájöttem, hogy orvos szeretnék lenni. 20 évesen tudtam elkezdeni az egyetemet, addig főállású kórházi munka mellett készültem érettségizni/újraérettségizni a felvételihez szükséges tárgyakból. Az egyetem sem ment teljesen simán, részben a professzorok igazságtalanságából, részben saját butaságomból/rossz időbeosztásomból kifolyólag. Most már a célegyenesben vagyok, de csak 28 évesen kapom kézbe a diplomámat. És még szerencsém is volt, mert közben 22 évesen megtaláltam a férfit, akivel szeretném leélni az életem. De mivel az orvosi egyetem nem az a hely, ahova csak melegedni járunk, és közben/helyette lehet munkát vállalni, jelenleg a párom fizetéséből élünk, én hétvégente dolgozom, hogy valamit én is hozzá tudjak tenni a közös kasszához. Mivel a nincsre nem vállalnék gyereket, amíg tanulok ez nyilván nem opció. Hát így nem fogok fiatalon szülni. De most már úgy gondolom, hogy nincs ezzel semmi baj, 29 évesen sem leszek kiszáradt öregasszony (főleg, hogy még most is mindig elkérik a személyimet, ha veszek egy üveg bort), és bőven lesz időnk annyi gyereket vállani, felnevelni, amennyit szeretnénk.

 • 2016.04.06 15:44:18kalbász

  Természetesen nem 28 évesen szül a magyar nő először.

  Ha nem akarunk homokba dugott fejjel élni, akkor szét kell nézni.

  A romák nem 28 évesen szülnek először, hanem jellemzően már 18 év alatt.
  35 éves korukra nem ritkán nagyszülők legalább 3, de jellemzően 5 saját gyermekkel.

  2006 óta több roma születik az országban, mint nem roma. Mindezt vessétek össze a katasztrofális össz születésszámmal és lassan kezdhetitek látni, mi lesz itt 10-15 év múlva.

  A magyar nő, tehát nem 28 évesen szül először, hanem jóval később. A roma nő pedig sokkal hamarabb sokkal többet.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta