Mutatjuk hol kap szupináló cipőt, ingyen!

Rengeteg kisgyereknek van szüksége szupináló cipőre ami korrigálja a boka bedőlését, a bökkenő csak annyi, hogy ezek a gyógycipők elég sokba kerülnek. Persze nem mindig, ugyanis van rá OEP-támogatás szerencsére. De csak egyszer egy évben. És hát ugye mit kezd egy gyerek egy pár cipővel? Hordja azt télen, nyáron? És akkor még nem is beszéltünk a kinti és benti cipő mizériáról.

A helyzet az, hogy pár éve még évente két ilyen cipőt írhatott fel az orvos – ami még mindig nem sok, ugye – viszont ezt a kis támogatást is sikerült csökkenteni, hiszen most már csak évi egy pár cipőt kaphat a rászoruló kedvezményesen. Szóval a szülők fizethetnek tízezreket, hogy gyerekükön olyan cipő legyen, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát és megoldást nyújt a befelé dőlő lábfejre. 

Mitől alakulhat ki a befelé forduló boka?

Fiatalkorban még hirtelen változik a gyerekek testsúlya, illetve a magasságuk és ezzel a gerinc egyensúly helyzete is. Előfordulhat, hogy a lábizmainak fejlődése lemarad, ilyenkor történik meg, hogy a sarkak befelé kezdenek dőlni és a testsúly a sarkak belső részére tevődik. Ilyenkor a boka befelé fordul, amit viszont korrigálni kell, hogy a későbbi problémákat megelőzzük.

Az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges

Fontos megjegyezni, hogy az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges. A későbbi elváltozások, mint a bokasüllyedés, a dongatalp, lúdtalp mind a nem megfelelő cipők és/vagy az izmok gyengesége miatt alakulnak ki. A mászós időszak alatt, amikor a gyermek 8-12 hónapos a jellemző mozgás a négykézlábon való járás. Ebben az időszakban a gyermek bokái főleg befelé fordult helyzetben vannak. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O” alakot formál. Ez a rendellenes tartás idővel átmegy ellenkezőjébe, a térdek közelebb kerülnek egymáshoz. Végül a gyermek lába 6 éves korára teljesen kiegyenesedik. Forrás: Szamos Kft.

Gyógycipőt, ingyen!

Szerencsére akadnak olyanok, akik tudnak segíteni azoknak a szülőknek, akik nem tehetik meg, hogy több pár szupináló cipőt vásároljanak. A Lupa Cipő felhívást tett közzé, miszerint szívesen fogadják a a már kinőtt, nem használt cipőket, hogy aztán továbbadhassák ezeket, ingyen.

„Mint tudjátok az új cipő a legjobb, de sajnos nem mindenki teheti meg, hogy ilyen cipője legyen. Ha már használtat kell hordjon a gyerek, akkor is inkább ilyen legyen. (Mi akik ezt hordjuk csak pakolgatjuk ide-oda a sokszor szinte újonnan kinőtt cipőket pedig valaki biztos nagyon örülne neki...) Ha pénzt nem is, de jó tettünkért biztos jót kapunk valahogyan.” – írják Facebook oldalukon.

Ha önnél is van elfekvőben pár ilyen cipő, ne legyen rest bevinni hozzájuk, biztosan jó helyre kerülnek majd a lábbelik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra