SZÜLŐSÉG

A szex és a szobában alvó gyerek: szabad vagy sem?

2016. március 23., szerda 20:53

Nagy port kavart egy bejegyzés a Netmums nevű fórumon, ahol egy anya elismerte, hogy szexelnek a férjével, miközben ugyanabban a szobában alszik a nyolc és tíz éves gyerekük. A hozzászólások a megengedőtől a mélységesen elítélőig terjedtek, a gyermekbántalmazás fogalma is felmerült. Egy biztos: sokakat megmozgatott a téma, és messze elterjedt a fórum híre.

A kérdés tehát az, vajon szabad-e szexuális életet élni, miközben a szobában vannak, elvileg alszanak a gyerekek. A zsigeri válasz a többségnél valószínűleg nemleges, és végső soron a pszichológiai válasz is az.

Miközben legyünk őszinték, olyan „jóléti” maga a kérdésfelvetés is, hiszen ahol sokan élnek egy szobában, és azon a szobán kívül csak a vizes helyiségek vannak (ha vannak), és szóba sem jön egy nappali kényelmes kanapéval, sem pedig olyan trükkök, hogy a gyerekek a nagyiékkal moziba mennek, miközben a szülők otthon édes kettesben lehetnek, egyszerűen nem életszerű a felvetés. Úgy oldják meg a szülők, ahogy tudják, gyorsan, csendben, éjjel a paplan alatt.

És mégis, több okunk is van azt mondani, hogy ne, lehetőleg ne! Kezdjük azzal, hogy alszanak a gyerekek? Egyrészt ezt honnan tudnánk: bármikor felébredhetnek. Természetesen következik az alvásciklusból, hogy többször kerülünk az ébrenlét közelébe, de ha semmi sem zavar meg minket, akkor egy pillanatig tart ez az éber állapot, nem is emlékszünk rá. De naiv elképzelés azt hinni, hogy lehet rendszeresen szexelni úgy a gyerekek mellett, hogy sosem fogják hallani. A másik szempont, hogy az emberhez sok impulzus elér alvás közben is, például kísérletileg bizonyított, hogy még műtéti altatásban is reagál a személy, ha érzelmileg felkavaró dolgokról beszélnek körülötte. Ne higgyük, hogy a gyereket semmilyen módon, tudattalanul sem érinti az élmény!

shutterstock 323923007

Vekerdy Tamás tapasztalata szerint azok a gyerekek, akik alvó-félalvó állapotban átélik, hogy a szobában a szüleik szexuális életet élnek, különféle pszichológiai tesztekben viharról, birkózásról szőnek történeteket, és különös zaklatottsággal beszélnek erről, vagy hasonló nyugtalansággal rohangálnak körbe-körbe, azaz látszik rajtuk, hogy történt valami velük, amit nem tudnak egyedül feldolgozni, ami felzaklatta, megterhelte őket.

Bár Freud óta tudjuk, hogy szó sincs arról, hogy a kisgyerek aszexuális lény lenne, a szexualitása még éretlen. Van nemisége abban az értelemben, hogy felfedezi a testét, élvezi az erogén zónák izgatását, de a felnőtt szexualitás számára ijesztő, érthetetlen, inkább agresszívnek tűnik. Tehát anya és apa valami nagyon furcsát csinál, amit ő nem ért, egész másképp viselkednek, más a hangjuk, mint egyébként... Ha pedig érti, legalábbis értelmi szinten, akkor is zavaró a szerepütközés: neki másfajta kapcsolata van a szüleivel. Még a kamasz, a felnőtt sem szeret gondolni rá, hogy a szülei szexuális lények, zavarba ejtő, ha ez nagyon egyértelműen kerül terítékre.

A szóban forgó élethelyzet azért is problematikus, mert a gyerek nem tudja kontrollálni. Kisebb probléma, ha rányit a csemete a szüleire. Akkor világosak a határok, tudja, hogy kora reggel, késő este, ha csukva van az ajtó, akkor az az ő privát birodalmuk, neki pedig kívül kell maradnia. Azonban, ha egy gyereknek azt kell átélnie, hogy számára bejósolhatatlan és befolyásolhatatlan módon olykor a szülők szexelésére ébred, akkor kiszolgáltatott helyzetben van. Hasonló a probléma azzal, ha áthallatszik a szobájába a szülők nemi élete.

Sokan azon háborodtak fel, hogy a konkrét esetben nyolc és tíz évesek a gyerekek, azaz túl nagyok. Ami az életkort illeti, onnantól biztosan problematikus a szexuális élet a gyerek mellett, hogy „öntudatára ébredt”, azaz kialakul az éntudat, a világ már nem valami diffúz benyomás, mint csecsemőkorban, hanem van én és másik, és viszonyulnak valahogy egymáshoz. De legjobb eleve arra berendezkedni, hogy a gyerek világa és a szülők szexuális élete elváljon egymástól.

Sokszor összemosódik a téma olyan kérdésekkel, amik nem feltétlenül azonosak ezzel. Ilyen a meztelenség kérdése, a másik pedig a gyerekkel egy szobában, esetleg egy ágyban való alvás témája. Ami az utóbbit illeti: attól, hogy a család megosztja a szobáját, még elkülöníthetik a nemi életüket, azaz találhatnak más alkalmakat. Az alvás nem szexuális helyzet.

Ugyanez igaz a meztelenségre. A médiának, a reklámoknak köszönhetően már-már azt hisszük, az emberi test egyetlen jelentése és funkciója a szexualitás. Holott a meztelenség nemcsak a szexhez kapcsolódik, hanem a fürdéshez, szaunázáshoz, nudista strandoláshoz, napozáshoz is. Ahogy egy művészi aktkép láttán sem okvetlenül élünk át nemi izgalmat, sem a nudista strandon, úgy otthon sem zaklatja fel a gyermeket, ha a szüleit ruha nélkül látja.

Persze, ha mégis zavarja, arra tekintettel kell lenni! Kulturális kérdésről van szó, ahogy az a kis jelenet is mutatja, ami egy dokumentumfilmben játszódott le: egy angol férfi mutatta be a finnek fürdőzési szokásait. Alkalmazkodott a helyiekhez, megvált ruhájától, de azért a hideg tóból kijőve zavart megjegyzéseket tett saját meztelenségére. Mire a finn elnéző mosollyal felelte: „Nahát, milyen problémáid vannak...” Ő ezt nem is értette.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.23 21:51:48Puckman Éliás

  Én osztálykiránduláson matyiztam, miközben 20-an aludtak a szobában.

 • 2016.03.23 21:54:15Nazareus

  Alapvetöen semmi probléma nincs a gyerekek elötti szexuális élettel. Mi, felnöttek csinálunk ebböl problémát, pontosabban a vallási származék okozta jelenlegi erkölcs miatt.

  Egy Amazonas menti törzsben - biztos vagyok benne - a gyerekek biztos rendszeresen találkoznak a felnöttek szexuális életével mégsem lesz belölük pszichopata, sem pedig hátrányosan fejlödött gyerek-felnött. Ha nincs ráhordva a kulturális máz, akkor pont olyan természetes dolog, mint az evés, ivás vagy épp wc használat.

  Nyilván nem nevelem a gyerekem úgy, hogy elötte szexelek a párommal, de nem azért, mert veszélyesnek tartom, hanem mert alkalmazkodom a körülöttem lévö társadalmi "normákhoz", mert _azzal_ okoznék kárt a gyermekemnek, ha nem az aktuális környezetünk normáli szerint nevelném.

 • 2016.03.23 22:03:33toportyánféreg

  szerintem a gyerekkel nem

 • 2016.03.23 22:08:21Tisztességes Természettudomány

  A szex és a szobában alvó gyerek teljesen természetes. Szex az egyik szobában, alvó gyerek a másikban. Vagy szex a szobában nappal, amikor nincs ott a gyerek.

 • 2016.03.23 22:29:48lencsipencsi

  En gyerekkent sajnos többször ebredtem arra,hogy anyam a pasijaval szexel. Igen is baj! Nagyon megrazo volt es nekem problemakat okozott. Megtöbb problemat okozott,ahogy anyam reagalt amikor megtudta,hogy en többször is ébren voltam amikor szexeltek. Viccesnek találta..Egy gyereknek nem ugy kell megismerkednie a szexel,hogy a szüleit rajtakapja. Teljesen abnormalis,meg igy felnöttkent, nagyon jo önismerettel is hanyingerem van,ha eszembejut..

 • 2016.03.23 22:31:18fityfirity

  Nagyon nagy gondok vannak azok agyával akiket csöppet sem zavar a saját gyermeke gyertyatartósága.... :o

 • 2016.03.24 03:00:48karandash

  @ lencsipencsi
  2016.03.23 22:29:48

  Ez dolog azert okoz neked problemat, mert eleve feltekeny voltal az anyadra aszexualis eletvitelt vartal volna tole vagy tudat alatt a pasijat irigyelted. A hiba benned van, remelem sikerul legyozni a demonaidat. A szex a gyerekkel megosztott szobaban azert tabu, mert a tarsadalom rank kenyszeriti ezt. Japanoknal az is tabu, hogy valaki hazassag es gyerekvallalas utan meg szexel a felesegevel vagy nyilvanosan megcsokolja. A gyerek szuletese utan a no masik szobaba koltozik a gyerekkel, sok szex utana nem lesz a par tagjai kozott. Aki nem igy tesz, arra ugy neznek, mint perverz csaladra...

  Az egy 20. szazadi luxus, hogy az embereknek tobb szobaja van. Regen egy futott szobaban aludt mindenki. Ott szexeltek a szulok, ahol a gyerek is aludt. Persze ez nem azt jelenti, hogy 5 szexpozt varialtak masfeloran at es volt elojatek meg kozos furdes meg gyertyafenyes vacsora es bevettek harmadiknak a feleseg hazibaratjat is es oral, anal meg arcra elvezes volt a menu... Egyszeruen a takaro alatt 2 perc alatt elinteztek.

  A klerikalis elnyomas szepen elulyette a szegyenerzetet az europaiakban es foleg az amerikaiakban. A szex egy termeszetes dolog, de ha nem takaro alatti 2 perces kufircra vagyunk, akkor jobb, ha nem a gyerekkel kozos haloszobaban csinaljuk. Egyszeruen ez a klerikalis elnyomas meg mindig rendkivul eros es valoszinuleg a nem vallasosokra is hat, hogy nem erdemes szembemenni a tarsadalmi normakkal.

  Ha jo, minosegi szexet akar az ember, akkor nem egy alvo gyerek mellett lopva dug es fejezi be minel rovidebb ido alatt. A mai szexualitas az elvezetrol szol, nem pedig 2 perces kufirc gyerekcsinalasra kihegyezve. Olyan ez a szex ma mar, mint egy nagyon elegans etterem, ahol az eves kap egy szorakozas jelleget is, oda gyereket nem viszunk.

 • 2016.03.24 07:28:49lencsipencsi

  Karandash!
  Ahhoz nem ertem hogy jössz,hogy engem kioktass meg kijelents rolam dolgokat,amikor fingod sincsen rola,hogy ki vagyok. Mit kepzelsz te meg is?
  Birom amikor ilyen nagy arcuak minden tudas nelkül idegeneket akarnak analizalni. Hidd el nem leszel pszichologus,ha elolvastal 1-2 könyvet a temaban. Meg ha az lennel sem jogosit fel semmi,hogy egy par mondatos komment utan altalanosits.
  Nem tudom te pontosan mivel foglalkozol,en pedagogiat es pszichologiat tanulok,ismerem magam nagyon jol es tudom,hogy nekem miert es milyen problemakat okozott a dolog.
  A hiba bennem van/volt? :D Nyilvan egy 5 eves tehet rola,hogy furan erzi magat miutan vegignezte ahogy az anyja lenyomott egy oralt a pasijaval. En csak feltekeny voltam.

 • 2016.03.24 08:24:23elemes

  szerintem túl van lihegve. ha ott alszik a gyerek. nyilván nem fognak francia forradalmat játszani, hangosan visongva, hanem csendben paplan alatt.

  persze, jobb, ha nem alszik ott a gyerek, egy aggódós nőnek biztosan nem lesz orgazmusa, egy aggódós férfinak meg lekókad a büszkesége bármi zajra.

 • 2016.03.24 08:25:11mone1234

  Nyugi lencsipencsi, az én szexuális életemet is rendesen elbaszta az, hogy 14 évesen egy szobában voltam és az anyám és a nevelöapám szeretkeztek. Nyílván fogalmuk sem volt arról, hogy ébren vagyok.
  Hiába van most minden rendben az én szexuális életemmel, ha erre visszagondolok....nem tudom úgy venni,hogy ez normális. Pont. Részemröl a téma lezárva, mert ez nem ugyanaz, mint amikor tudod, hogy csinálják, hanem hallod, esetleg látod...stb

 • 2016.03.24 18:32:15lencsipencsi

  Ugy nez ki 11110000 te is egy "megmondoember" vagy :)

 • 2016.03.24 21:38:58Doryyka

  Attol senki nem fel, hogy a gyerek elmeseli, rosszabb esetben elöadja egy ellenkezö nemü tarsaval az oviban/suliban, miket csinalnak a szülei ejjel? Mert en elsüllyednek az tuti, a nemi eletem nem a tanito- vagy ovonenire tartozik.

 • 2016.03.25 12:06:19Shadow82

  Nem ertem az egesz problemat. Az emberek 1000 evekig eltek egy legteres helyeken: kis hazakban, jurtakban stb ugy, hogy kozben egy halom gyerekuk volt (azaz nyilvan szexeltek, mert ugy keszult a gyerek). Az a szegeny lelkitorott gyerek raadasul minden nap lathatta, hogy hogyan dugnak a kutyak vagy a lovak, ugyanis az elovilaggal nem csak kepeskonyvekben talalkozott. Tehat nyilvan az a termelszetellenes, ami most van.
  Azon kivul pedig ezt az alszentseget is nehezen viselem, hogy peldaul ugyanarrol a cimlaprol, ahonnan ide is idetalaltam, lehet kattintani kivillano ciciket-puncikat meglesett szexet, nagy piros betukkel szedve, barmelyik gyerek megleshet barmit, csak ra kell klikkolni arra, hogy elmult 18. Ne tegyunk mar ugy, mintha nem igy lenne.

 • 2016.03.25 15:20:48greenkeeper

  egymás baszogatásában már jók vagytok. :)))

 • 2016.03.26 10:30:57momori

  Tipikusan sötét kommentek, höö, mer régen...Remélem akkor a "mai" orvosi ellátást is megtagadjátok.

  11110000

  Te nagyon rugózol a "a mai nőkön", teljesítményen...akár azt is kiírhatnád ezzel az erővel: "szarul teljesítettem az ágyban, ezért mindenki hibás és itt kompenzálok".

 • 2016.03.26 11:39:59Shadow82

  @11110000

  „Mondjuk tegyük hozzá azt is, hogy ezekben az évezredekben a dugás kb. 1 percig tartott”

  Ezt nem tudom honnan szeded. Van valami bekattant előítéletes elképzelésed arról, hogy milyenek voltak eleink, emberrobotok vagy mit tudom én. Elárulom: ugyanolyanok voltak, mint mi. Például mind a Biblia mind a középkori értekezések meglehetősen sokmindent tiltanak vagy legalábbis említenek azok közül a dolgok közül, amit szexuális játékoknak szoktunk nevezni. Most ezeket vagy előrelátóan tiltották meg a modern embernek, vagy pedig igenis csinálták. Az emberek pontosan ismerték a csikló szerepét, az orális dolgokat, a dildót (kőkorból is lehet találni, meg görög vázákon is szerepel), maszturbáltak, sőt szerelmesen egymásnak estek (aztán volt házasság előtti terhesség is, ami nyilván max erőszakból lett volna, ha a nők nem élvezik a dolgot). Nézd már meg, hogy a Káma Szútrát mikor írták!

  Szóval ideje lenne kihúzni a fejed a seggedből, és téveszmék meg hiedelmek helyett a valósághoz igazítani a világképedet.

 • 2016.04.14 02:29:11ubu1a

  Más forrásból is hallottam már hasonlót, mint amit Vekerdy Tamás mondott, nevezetesen, hogy a szüleik együttlétét megtapasztaló gyerekeknél megjelenik a vihartól való félelem. Volt egy időszak gyerekkoromban, amikor én is nagyon féltem a vihartól. Már akkor sem értettem saját magamat és azóta sem értem, hogy miért volt ez. Mikor először hallottam erről az összefüggésről, azt hittem, megvan a magyarázat. De saját szobám volt, úgyhogy mégsem áll össze a történet.

  Nudista strandon nem szerencsés nemi izgalmat átélni, ezzel a dologgal vigyázni kell. Nem szokták a többiek értékelni, ha valaki álló brével mászkál köztük.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta