SZÜLŐSÉG

Mennyi cukor hat úgy a gyerek agyára, mint a bántalmazás? Kiszámoltuk!

2016. március 22., kedd 15:00 |

Egyelőre még csak állatkísérletekben mutatták ki, hogy a cukor ugyanúgy károsítja a fejlődésben lévő agyat, mint a bántalmazás, ami jó hír, mert van remény, hogy a gyerekekre nem ugyanígy hat. A rossz hír viszont az, hogy nagyjából napi két túró rudival ki is meríti a gyerek a még egészségesnek mondható hozzáadott cukor-bevitel keretet.

A cukorfogyasztás egy új kutatás szerint, amit kölyökpatkányokon végeztek, lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. A bántalmazás pedig úgy hat az agyra, hogy csökkennek a kognitív kontrollfunkcióik, a stressztűrő képesség, a bántalmazott gyerekek hajlamosabbak lesznek később a mentális betegségekre, gyakoribb náluk a szorongás, a depresszió, az elhízás és a droghasználat is.  

Vajon tényleg ugyanezt tenné a gyerekekkel is a cukor? Ami azt jelentené, hogy a szervezete számára mindegy, hogy ütik-e, vagy édességgel tömik a gyereket?

És egyáltalán mennyi cukor számít „túl soknak”, mi az a mennyiség, amivel a szervezet még gond nélkül megbirkózik, és mi az a mennyiség, ami a hatását tekintve „bántalmazásnak” számít? 

Mondjuk a szokásos menzakoszt mellett belefér még egy túró rudi? Indíthatjuk a reggelt gabonapehellyel és gyümölcsjoghurttal, vagy már az is túl sok?

shutterstock 56000212

A kutatás számtalan kérdést felvet, ezért megmutattuk a tanulmányt egy táplálkozási szakembernek és egy gyermekneurológusnak, a cikkünk végén pedig ezt az értéket átszámítjuk túró rudira és más nyalánkságokra. 

Mindketten siettek leszögezni: azt, hogy a túlzott cukorfogyasztás a gyermekbántalmazáshoz hasonló hatásokat vált ki, (ahogy az eredeti cikk is megemlíti) még csak patkánykísérletekben bizonyították. 

Napi 45 gramm a plafon, de a még kevesebb jobb

A dietetikustól megtudtuk, maximum napi 45 gramm hozzáadott cukor bevitelét javasolja a WHO a gyerekeknek, de ha ennél kevesebbet fogyaszt, annak valószínűleg további jó hatásai is vannak. Nézzük az okleveles táplálkozástudományi szakember, Szűcs Zsuzsa válaszát.  

„Először is fontos megjegyezni, hogy bár a hivatkozott tanulmány számos érdekes kérdést felvet, de ezek meggyőző igazolására hosszú távú, megfelelő módszerrel elvégzett (pl. legyen kontroll csoport), humán vizsgálatok eredményeire van szükség. A szerzők által is megfogalmazódik, hogy az állatkísérleti eredmények csak korlátozottan vonatkoztathatók az emberre, bár a cikkben hivatkozott irodalmak között megtalálhatók olyanok is, amelyek néhány humán tapasztalatot is bemutatnak. 

További módosító tényező lehet még a kísérlet során alkalmazott táplálék összetétele, amely jelentősen eltér az ajánlásokban javasolt tápanyag arányoktól, illetve a táplálkozási felmérésekben megfigyelt hazánkban fogyasztott étrend összetételétől. Azoknál jelentősen több szénhidrátot tartalmaz, és bár erről nincs pontos információ, feltehetően több cukrot is.  

Az egyoldalú, túlzott kalóriatartalmú étrend (ez származhat bármilyen kalóriatartalmú tápanyag, pl. cukor vagy zsír túlzott fogyasztásából) hosszú távú fogyasztása biztosan negatív hatással van nem csak a fizikai, de a szellemi teljesítőképességre, egészségre is. Ez a tény önmagában nem hatalmas újdonság, hiszen egy egyoldalú étrend nagy valószínűséggel hiányos azon értékes tápanyagokban (pl. egyes nyomelemek) amelyek pozitívan hatnak az agyi fejlődésre, szellemi teljesítményre, illetve az ilyen étrend nagyon gyakran párosul egészségtelen, inaktív életmóddal is. 

Igen, a hazai dietetikai gyakorlatban is évek, évtizedek óta szerepel a cukorfogyasztásra vonatkozó iránymutatás. Ebben minden esetben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfogalmazott ajánlásokat követjük. A legutolsó ilyen globális állásfoglalás tavaly jelent meg.

shutterstock 187575212

A WHO azt javasolja, hogy a hozzáadott cukorfogyasztás (ételekhez, italokhoz adott cukor/szirup/méz formájában) ne haladja meg a napi kalória bevitelünk 10 százalékát. Ez egy ülő munkát végző felnőtt esetében 200 kcal-t, vagyis kb. 50 g cukrot jelent. Ebben a gyümölcsök, tej stb. természetes cukortartalma nincs benne. A Referencia Beviteli Érték a teljes (hozzáadott, plusz természetes) cukorra vonatkozóan 90 g/nap.

Ugyanez az ajánlás fogalmazódik meg a gyermekek számára is (az 5-10 éves gyermekek számára meghatározott referencia beviteli értékek alapján a hozzáadott cukor legfeljebb 180 kcal, vagyis max. 45 g, míg a teljes cukorbevitel naponta max. 85 g lehet). A WHO ajánlása egyébként megfogalmazza, hogy az előzőekben említett 10%-os határ alatti (a napi kalória bevitel max. 5%-a) cukorfogyasztástól feltehetően további előnyök várhatók, de itt még további tudományos bizonyítékokra van szükség.

Ezek a mennyiségek csak a cukorra és nem a teljes szénhidrátfogyasztásra (kenyér, tészta, krumpli stb.) vonatkoznak, ezekre külön ajánlás/referencia van."

A fenti ajánlások megvalósítására a hazai táplálkozástudományi szakemberek is azt javasolják, hogy például:

 • Csak kismértékben édesítsük az ételeket, italokat, használjuk a lehető legkevesebb cukrot, mézet vagy ahol felesleges, ott hagyjuk el teljesen, pl. a gyümölcsöket ne cukrozzuk, szoktassuk rá a gyerekeket ezáltal az ételek természetes ízére. 
 • Olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, hasonlítsuk össze az összetevőket, cukortartalmat, válasszuk az alacsonyabb értékekkel rendelkező terméket.
 • Édességet mérsékelt mennyiségben (pl. 1-1 szelet sütemény vagy 2 gombóc fagyi, vagy 3-4 dkg csoki) fogyasszunk, hetente legfeljebb 2-3 alkalommal."

Eddig a szakember válasza, és most jöjjenek a számok. 

Megnevezés egy adag cukortartalom (gramm) napi ajánlott bevitel  teljes cukorbevitel %
Pöttyös túró rudi 30 g 11 13%
Danone Görög joghurt (citromos) 125 g 15 g 17%
Nestlé Cini Minis 30 g 7,4 g 8,2%
Asia kínai édes-savanyú mártás 200 ml 28 g 31%
Nutella 1 evőkanál 21 g 23%
Győri édes Jó reggelt (csökkentett cukort.) 1 cs/50 g 8,5 g 10,5%
Nesquik kakaó 40 g 20g 22,2%
Milka fehércsokoládé 4 kocka 10,5 g 11,7%
Mars szelet 47 g 29,2 g 32,4%
Coca-cola 250 ml 28 g 31%


A táblázatban a gyerekek számára ajánlott teljes napi bevitellel számoltunk (90 g), az ugyanis nem igazán derül ki az élelmiszerek csomagolásáról, hogy mekkora a saját, illetve a hozzáadott cukor tartalom.

Az, hogy a WHO ajánlása szigorú-e, vagy sem, megítélés kérdése. Nyilván, az a gyerek, aki ahhoz szokott hozzá, hogy jó sok cukorral kapja a teát, és csak üdítőt hajlandó inni, mást nem, annak szigorú, bár valószínűleg nem törődik vele. Aki viszont nem annyira édesszájú, az nem fog sírva fakadni, ha egy nap csak két túró rudit ehet, meg még egy kis kekszet, többet nem, sőt, lehet, hogy simán beéri a gyümölccsel is. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.22 15:39:37babó

  30 g túró rudiban 38,2 g cukor? valamit csúúúúnyán félreolvastak a cikkírók :)

 • 2016.03.22 16:44:55bölcsuhu

  Egyem a szívét ennek a sok idióta dietétikus apostolnak!
  Ha végeztek orvosit, akkor elárulnák, hogy mi a francot csináltak az élettan órákon s főleg az anyagcseréről szólókon? Nem hallottak esetleg arról, hogy a szervezet alap fűtőanyaga a glükóz? S arról,,hogy a fehér cukor (c) glükózból és fruktózból áll, s hogy minden más monozaharid (köztük a fruktóz is) glükózzá vagy zsirrá alakul, ahogy a zsírsavak a glicerin és az aminosavak is átalakulhatnak glükózzá?
  Árulják már el, hogy az agy, az izmok honnan s miből kapják a működésükhöz szükséges energiát, nem a glükózból? Alap-, energetikai - és köztes anyagcseréről sem hallottak s ha igen, akkor miért, kiknek a pénzéért prostituálva magukat, hűlyítik a laikusokat?

 • 2016.03.22 17:13:15OkoskaTo:rp

  bölcsuhu: Akkor te csak és kizárólag (fehér)cukrot fogyassz energiabevitelnek!

 • 2016.03.22 23:19:16bocinet

  Az a baj, hogy igazából csak kiragadtok részleteket innen onnan, oszt jó lesz az...
  Mindent testömegre érdemes átszámolni, mert nem mindegy, hogy egy 10kg-os gyerekről beszélünk, vagy egy 60kg-os 200 cm magas gyerekről beszélünk ...

  A másik, miért kell egy gyereknek egyátalán cukrot adni? Miért kell mekibe vinni egy 2 évest, miért kell neki cukros üdítőt adni, miért kell nutellával, cukros gabonapehellyel etetni?

  Miért nem lehet neki vizet adni? Miért nem lehet neki túrórudi helyett egy almát a kezébe nyomni?

  stb stb stb stb stb stb stb stb stb stb stb ............................................................................

  Nemértem én ezt a mai világot, az unokaöcsém sem hajlandó meginni a vizet, viszont a kólát nagyon szépen fogyasztja, Persze ha nem csokit kap valamilyen ünnepre, akkor meg csunyán néznek rám a szülei...
  Aztán meg engem kérdezgetnek, hogy miért hiperaktív a gyerek, mit csináljanak vele ...

  Nem kell válaszolni a kérdésekre, csak elmélkedtem:)

 • 2016.03.23 06:09:28HondásHeni

  A gyerekeim kb. 2 éves korukig nem kaptak hozzáadott cukrot tartalmazó ételt-italt. Jaj, de mennyit küzdöttem ezért, mert persze én voltam a szívtelen anya, aki sajnálja a szegény 10 hónapostól a tejszeletet, meg az 1 évestől a csokinyuszit, meg egyáltalán mi az, hogy gyümölcstortát csinálok az 1. szülinapjára, miért nem kaphat jó kis cukrászdait?
  Persze, ahogy jött a bölcsi-ovi-suli, úgy lazultak a szabályok, most már nem vagyok olyan szigorú, ezért van itthon gyári gyümölcsjoghurt, túrórudi, Nutella, szörp stb.
  De azért örülök, hogy legalább 2 évig megkíméltem őket...

 • 2016.03.23 07:50:04Arany Sakál

  "bölcsuhu" a bölcset elhagynám és maradna a Hugó..

  szóval ha nem glükóz akkor zsírsavak és ketontestek azok amikből egy egészséges szervezet energiához jut. 4 éve gyakorlom, neve "nutritional ketosis": bővebben[link]

  gyógyszermentes inzulinmentes megoldás cukorbetegeknek és azoknak akik nem akarnak civilizáciüs betegségeben szenvedni. Ennyi meg egy bambi.

 • 2016.03.23 07:52:49Arany Sakál

  "bölcsuhu" még annyit hogy az anyatejen felnövő csecsemő (hozzátáplálás nélkül) enyhe ketózisban van. és ezzel jár a legjobban.
  Ugyanis nem jár hiánybetegséggel a szénhidrátok teljes kiiktatása a hiszen nem eszenciális tápanyag. A szervezet képes külső forrás nélkül a glükóz előállítására.
  Tudatlanul nem kellene ekkora hangerővel reklamálni!

 • 2016.03.23 08:55:53Könnyen elkaptuk, uram!

  Kedves Arany Sakál! Azért remélem, odafigyelsz arra, hogy a szervezeted először a fehérjéből termel energiát, nem a zsírból. Azzal is tisztában vagy, hogy a ketózis mérgezéses állapot....

 • 2016.03.23 09:13:29zetevar

  Nekem még a napi 45g is soknak tűnik. Nálunk heti 2 alkalommal van 2-3 kocka csokoládé. .. Persze sütök is időnként, de sokan vagyunk és 1 tepsi süti sem fogy el 1 nap alatt. Kólát nem iszunk, a teát nem ízesítjük (szörnyű ízű az édesített tea... 1-2 hét cukor nélküli teafogyasztás után már más is így érezné).
  Sok a napi 45g!

 • 2016.03.23 10:36:04Haloperidol

  @bölcsuhu
  nem tudom, milyen iskolát végeztek a cikkírók vagy a dietetikusok, de hogy neked nem sok esett le az élettenból vagy biokémiából, ha tanultad egyáltalán, az holtbiztos.

  Persze, hogy a szervezet legfőbb "fűtőanyaga" a glükóz és ebből kell táplálkoznia a szerveknek.

  Azonban úgy látszik, hogy nem hallottál az emésztés nevű dologról, ami arról szól, hogy a komplex tápanyagmolekulákat a szervezet (többek között) glukózzá és más, egyszerű cukrokká bontja le, és így kerül a bélből felszívódásra.

  Hogy miért nem egészséges tiszta glükózt vagy más egyszerű cukrokat enni, azt itt kissé hosszú lenne kifejteni, de talán nézz utána a az "inzulinrezisztencia", "glikémiás index", "2-es típusú cukorbetegség" címszavaknak.

  Utána el lehet gondolkodni, hogy miért baromság, amit írtál...

 • 2016.03.23 13:14:30Doryyka

  @aranysakál: mert az anyatejben nincs cukor/szánhidrát? hahahahah

 • 2016.03.23 14:10:29encir

  Sokan élnek ketogén diétán és jól vannak, köszönik szépen.

 • 2016.03.24 01:37:42Cockwarrior

  Az agy cukortól pörög, pont ezért tűnik finomnak. A sok cukortól meghízhatsz, vagy diabéteszed lehet, de tuti nem árt az agynak.

 • 2016.03.24 08:22:11Körömcsiga

  Cockwarrior: cukor, pontosabban szénhidrát nem csak a cukorból lesz... A cukor azonnal felszívódó szénhidrát, amelyet ha nem is használsz fel azonnal be is épül a raktárba... A lassan felszívódó szénhidráttal tudod megalapozni a napod és a szénhidrátháztartásod (pl rostok).

 • 2016.03.24 12:24:56HUN_Sector

  zetevar: remélem azt is tudod mindezek mellett, hogy a legtöbb itthon kapható tea kis túlzással élve hulladék, padlóról felsöpört maradvány, összekeverve - leginkább az ízesítettek - egy csomó aromával.
  Ugye ez legfőképp a papírdobozos, filteres teákra igaz.
  A darabos gyümölcstea meg minden, csak nem tea. Bár rengeteg frissen facsart citromlével nyáron egész fogyasztható valami hozható ki belőle, csak sok benne a sav.

  Na de az echte török tea. Az önmagában fogyasztva élénkítő és rendkívül jó ízű.

  Egy szó mint száz: azért nem lennék gyerek nálatok. Cukor mindenben van, tehát ne színtiszta 45 gramm kristálycukrot képzelj el. Kenyér, tészta, gyümölcsök, ezek mind-mind tartalmaznak cukrot valamilyen formában.

 • 2016.03.25 15:49:31Cefrekecske

  Jézusom... Az írokat azért bántalmaznám miközben cukorral tömöm őket.

 • 2016.03.26 10:37:30momori

  HondásHeni

  Te csináltad jól, iszonyatos látni, hogy már cumiban adják a cukros szrt a gyerekeknek.

 • 2016.03.27 20:51:58anothernick

  HUN-sector - tanuljál meg olvasni, a 45g a HOZZÁADOTT cukorról szóló ajánlás, a kenyérben, tésztában és gyümölcsben olyan nincs. Kenyérben és tésztában szénhidrát van, amiből cukor lesz az emésztés folyamán, a gyümölcsben pedig van természetes gyümölcscukor. Tehát amiket írtál, AFELETT mondja a cikk a max 45 g-t. amúgy igen, én sem értem, minek a sok cukor. van, aki akkor ébred, mikor a gyerek tejfoga is lyukad már - mitől is? érdekes, az enyém minimális cukros ételt eszik és potyognak ki a tökéletes tejfogai. aztán sokan meg meglepődnek, hogy rendes ételt nem eszik a gyerek, csak olyat, ami minimum édes, vagy hozzárakjuk a jó cukros kecsöpöt. cukiba sem kötelező ám menni, meg csak azért naponta fagyizni, mert nyár van... meg a vattacukor és társai. én nem értem, miért hisszük azt, hogy attól lesz boldog a gyerek. sőt, csak attól. majd áldani fog minket, mikor mindenféle baja lesz már 30 körül a sok cukortól.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta