Hogyan szőrtelenítsen egy tizenkét éves?

Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán eljön az első szőrtelenítés kérdésköre, hiszen a lányom még csak tizenhárom lesz, de a szőrök nem vártak még éveket a növéssel, csak hogy nekem ne kelljen ezzel foglalkozni.

Nóra korán érő típus, és bár hálistennek igazi gyermeklélek, simán középiskolásnak nézik ismeretlenek. A nőiesedés velejárója viszont a szőrösödés is, ami eleinte izgatottsággal, nem titkolt büszkeséggel töltötte el, mostanra viszont teher lett számára. Főleg a hónalj- és lábszőrzete miatt vannak komplexusai (tényleg nem 4-5 szőrszálról van szó), amit télen még tudott takargatni, de nemsokára itt a jó idő, és már most szorongással tölti el, hogy ujjatlan felsőt, rövid nadrágot kell majd felvennie. 

shutterstock 220912123

Szerintem ez a pont az, amikor a szülőnek nem kell kézzel-lábbal tiltakoznia a szőrtelenítés ellen csak azért, mert mindössze egy tizenkét évesről van szó. Az ötletet a lányom vetette fel, én pedig rövid időn belül kötélnek álltam: ha ezzel segíthetek a gátlásai feloldásában, miért ne engedném meg neki? Tiltás helyett inkább megtanítom a higiéniára, mire figyeljen oda, ha szőrteleníteni kezd, milyen veszélyei vannak, stb. Ha már csinálni fogja, akkor legalább helyesen tegye, ne legyenek bőrproblémái a későbbiekben. 

A pszichológia általában azt mondja erről a kérdésről, hogy ha a gyerek elég nagy ahhoz, hogy felvesse a szőrtelenítés kérdését, akkor ahhoz is elég nagy, hogy eldöntse, mennyire szeretne szőrös lenni, vagyis: engedjünk neki. Azzal semmit sem érünk el, ha azt hajtogatjuk, hogy "ugyan, az a kis szőr egyáltalán nem gond", ha őt zavarja.

Bár sokszor automatikusan az jut az eszünkbe, hogy a szőrtelenítéssel is nagyobb, vagy "nőbb" szeretne lenni  gyerek, fontos, hogy főleg a korán szőrösödő lányok esetében a szőrtelenítés motivációja nem feltétlenül ez. Sőt! Náluk gyakran az a helyzet, hogy azért szeretnének megszabadulni a szőrtől, mert az osztálytársak, barátok még nem szőrösek, és ők sem szeretnének mások lenni, ezzel kitűnni.

Viszont az is fontos, hogy ne hozakodjunk elő ezzel addig, amíg a gyereknek nincs erre igénye, és semmiképpen ne támadjunk rá kifent borotvával csak azért, mert a lábán megjelent néhány (őt nem zavaró) szőrszál.

Ok, szőrtelenítsünk, de mivel? 

Borotválás: a legolcsóbb, leggyorsabb, legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a lábszár és a hónalj szőrtelenítésének, de ehhez a borotva helyes használatát is meg kell tanítani a gyereknek. A bőrt mindenképp érdemes szappannal, borotvahabbal, vagy kimondottan nők számára kifejlesztett, bőrkondicionáló anyagot tartalmazó borotvazselével felpuhítani, különben csúnya kiütéseket okozhat az eljárás. A villanyborotva használata kényelmesebb és biztonságosabb, de kevésbé tartós hatású. 

Szőkítés: ez is egy fájdalommentes módszer, de fontos megjegyezni, hogy a szőkítés nem tünteti el a szőrszálakat, azok csupán kevésbé lesznek feltűnőek. Hátránya, hogy erős vegyszer hatásának van kitéve a bőr, és csak kozmetikus végezheti el a műveletet. Leginkább karon és arcon szokták alkalmazni.

Gyantázás: a hideg- és meleg viaszos eljárás lényegében ugyanúgy működik, csak előbbit nem kell hevíteni. A gyantázás elvégezhető otthon, de ezt is érdemes inkább kozmetikusra bízni. A módszer tartós, hátránya viszont, hogy gyakran fájdalmas, a procedúra pedig akkor ismételhető meg, ha a szőrszálak ismét elég hosszúak. 

Szőrtelenítőkrém: ennek a lényege, hogy a krémben lévő hatóanyag feloldja a szőrszálakat. Fájdalommentes, de elég büdös és macerás folyamat, míg a kádban ülve várakozik az ember. A vegyszerek ebben az esetben is könnyen irritálhatják a bőrt, az érzékenyebb hónalj miatt a krémeket legtöbb esetben csak lábszárra ajánlják.  

Epilálás: epiláló készülékek számos fajtája ismert, a folyamat pedig a gyantázáshoz hasonlóan kitépi a szőrszálakat. A legtöbb típus lábszárra javasolt, de már vannak olyan fajták is, amik kiválóan alkalmasak hónaljra és a bikiniszőrzet eltüntetésére is. Ez a módszer sem fájdalommentes, bár a gyártók igyekeznek mindenféle masszírozó görgőkkel, hűsítővel redukálni a szenvedést. 

A meleg idő még viszonylag messze van, úgyhogy addig azt is eldöntjük, milyen módszerrel fogunk megszabadulni a szőrszálaktól. Kozmetikusunk a gyantázást egyelőre nem ajánlja, úgyhogy valószínűleg borotvát fogunk bevetni a cél érdekében. Önök mit javasolnak?

Oszd meg másokkal is!
Mustra