SZÜLŐSÉG

Hogyan szőrtelenítsen egy tizenkét éves?

2016. március 16., szerda 15:01

Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán eljön az első szőrtelenítés kérdésköre, hiszen a lányom még csak tizenhárom lesz, de a szőrök nem vártak még éveket a növéssel, csak hogy nekem ne kelljen ezzel foglalkozni.

Nóra korán érő típus, és bár hálistennek igazi gyermeklélek, simán középiskolásnak nézik ismeretlenek. A nőiesedés velejárója viszont a szőrösödés is, ami eleinte izgatottsággal, nem titkolt büszkeséggel töltötte el, mostanra viszont teher lett számára. Főleg a hónalj- és lábszőrzete miatt vannak komplexusai (tényleg nem 4-5 szőrszálról van szó), amit télen még tudott takargatni, de nemsokára itt a jó idő, és már most szorongással tölti el, hogy ujjatlan felsőt, rövid nadrágot kell majd felvennie. 

shutterstock 220912123

Szerintem ez a pont az, amikor a szülőnek nem kell kézzel-lábbal tiltakoznia a szőrtelenítés ellen csak azért, mert mindössze egy tizenkét évesről van szó. Az ötletet a lányom vetette fel, én pedig rövid időn belül kötélnek álltam: ha ezzel segíthetek a gátlásai feloldásában, miért ne engedném meg neki? Tiltás helyett inkább megtanítom a higiéniára, mire figyeljen oda, ha szőrteleníteni kezd, milyen veszélyei vannak, stb. Ha már csinálni fogja, akkor legalább helyesen tegye, ne legyenek bőrproblémái a későbbiekben. 

A pszichológia általában azt mondja erről a kérdésről, hogy ha a gyerek elég nagy ahhoz, hogy felvesse a szőrtelenítés kérdését, akkor ahhoz is elég nagy, hogy eldöntse, mennyire szeretne szőrös lenni, vagyis: engedjünk neki. Azzal semmit sem érünk el, ha azt hajtogatjuk, hogy "ugyan, az a kis szőr egyáltalán nem gond", ha őt zavarja.

Bár sokszor automatikusan az jut az eszünkbe, hogy a szőrtelenítéssel is nagyobb, vagy "nőbb" szeretne lenni  gyerek, fontos, hogy főleg a korán szőrösödő lányok esetében a szőrtelenítés motivációja nem feltétlenül ez. Sőt! Náluk gyakran az a helyzet, hogy azért szeretnének megszabadulni a szőrtől, mert az osztálytársak, barátok még nem szőrösek, és ők sem szeretnének mások lenni, ezzel kitűnni.

Viszont az is fontos, hogy ne hozakodjunk elő ezzel addig, amíg a gyereknek nincs erre igénye, és semmiképpen ne támadjunk rá kifent borotvával csak azért, mert a lábán megjelent néhány (őt nem zavaró) szőrszál.

Ok, szőrtelenítsünk, de mivel? 

Borotválás: a legolcsóbb, leggyorsabb, legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a lábszár és a hónalj szőrtelenítésének, de ehhez a borotva helyes használatát is meg kell tanítani a gyereknek. A bőrt mindenképp érdemes szappannal, borotvahabbal, vagy kimondottan nők számára kifejlesztett, bőrkondicionáló anyagot tartalmazó borotvazselével felpuhítani, különben csúnya kiütéseket okozhat az eljárás. A villanyborotva használata kényelmesebb és biztonságosabb, de kevésbé tartós hatású. 

Szőkítés: ez is egy fájdalommentes módszer, de fontos megjegyezni, hogy a szőkítés nem tünteti el a szőrszálakat, azok csupán kevésbé lesznek feltűnőek. Hátránya, hogy erős vegyszer hatásának van kitéve a bőr, és csak kozmetikus végezheti el a műveletet. Leginkább karon és arcon szokták alkalmazni.

Gyantázás: a hideg- és meleg viaszos eljárás lényegében ugyanúgy működik, csak előbbit nem kell hevíteni. A gyantázás elvégezhető otthon, de ezt is érdemes inkább kozmetikusra bízni. A módszer tartós, hátránya viszont, hogy gyakran fájdalmas, a procedúra pedig akkor ismételhető meg, ha a szőrszálak ismét elég hosszúak. 

Szőrtelenítőkrém: ennek a lényege, hogy a krémben lévő hatóanyag feloldja a szőrszálakat. Fájdalommentes, de elég büdös és macerás folyamat, míg a kádban ülve várakozik az ember. A vegyszerek ebben az esetben is könnyen irritálhatják a bőrt, az érzékenyebb hónalj miatt a krémeket legtöbb esetben csak lábszárra ajánlják.  

Epilálás: epiláló készülékek számos fajtája ismert, a folyamat pedig a gyantázáshoz hasonlóan kitépi a szőrszálakat. A legtöbb típus lábszárra javasolt, de már vannak olyan fajták is, amik kiválóan alkalmasak hónaljra és a bikiniszőrzet eltüntetésére is. Ez a módszer sem fájdalommentes, bár a gyártók igyekeznek mindenféle masszírozó görgőkkel, hűsítővel redukálni a szenvedést. 

A meleg idő még viszonylag messze van, úgyhogy addig azt is eldöntjük, milyen módszerrel fogunk megszabadulni a szőrszálaktól. Kozmetikusunk a gyantázást egyelőre nem ajánlja, úgyhogy valószínűleg borotvát fogunk bevetni a cél érdekében. Önök mit javasolnak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.16 17:46:02Doryyka

  Rettenetesen szőrös volt a lábam tizenévesen (most is az lenne, de már magamnak rendezem). Egyszer pont veszekedtem anyukámmal a kérdésen, amikor megérkezett keresztanyám. Na, muti azt a lábat! Hát, ezt szőrteleniteni kell. igy aztán anyu lenyelte a békát. A bajuszom viszont még attól is rosszabbul esett mindig, de az is megoldódott.

 • 2016.03.16 19:06:48Applepie

  A láb meg hónalj szerintem mehet korán is de az intim testrésszel vigyázni kell, minél kevesebb a szőr, annál több kórokozó jut belülre. Persze nem kell csubakkának lenni ott sem, csak ésszel csinálni.

 • 2016.03.16 19:14:16Panacea Regina

  Sajnos én nagyon korán értem (9 évesen már megjött), így 10 évesen már rendszeres vendége voltam a kozmetikusnak. 15 éves koromig csak gyantáztattam, majd valami bekattant bennem, és elkezdtem borotválni. Na ezt nem kellett volna.... A szépen kikoptatott szőröm borzalmasan megerősödött, ott is, ahol előtte csak szőke pihe volt... 17 éves koromtól 20 éves koromig epiláltam (hetente), ami jobb volt egy fokkal, mint a borotva, de nem volt túl kellemes (főleg az intim, amikor becsípte, brrr). Mivel nagyon érzékeny a bőröm, a krém szóba sem jöhet. 20 éves koromtól visszatértem a kozmetikushoz, talán most már kezd újra gyengülni. Egyszer próbáltam otthon gyantázni magam, csúnya vége lett, a hideg gyanta meg halottnak a csók (nem az én erős, fekete szőrszálaimra találták ki :D ) azóta csak a szakemberekben bízom. Sajnos megkérik az árát, de inkább ez, mint még egyszer a borotva... Ha a lányom lenne ilyen szerencsétlen, mint én, és neki is ennyire hamar ezzel kellene foglalkoznia, a gyantázást ajánlanám neki.

 • 2016.03.16 21:02:54fityfirity

  Ha lányom volna és látványosan szőrös, magam adnám a kezébe a borotvát/gyanta időpontot a kozmihoz.

 • 2016.03.16 21:36:15indapass

  Tudom, ma az az elvárás, hogy a felnőtt nő is legyen szőrtelen, mint egy gyerek (lassan már az intim testrészeken is), de azért nagyon örülök, hogy az ántivilágban = én gyerekkoromban :-) még nem kellett ezzel foglalkozni, simán előfordulnak a korabeli filmeken felnőtt, ivarérett nők szőrös lábakkal, hónaljakkal és az volt a természetes. És voltaképpen AZ a természetes. Csak nem az a divatos.
  De ha már, akkor gyanta, szakemberrel, vagy végleges szőrtelenítés, ha belefér.

 • 2016.03.16 22:13:25Ane

  Én 12 éves korom óta gyantázom a lábam, anyu elvitt kozmetikushoz, akkoriban még a rezsón melegítős gyanta volt... Szerintem simán mehet a gyanta - miért ne mehetne amúgy csak azért, mert 12 éves? Egy időben próbáltam a borotvát, de folyton begyulladtak a befelé növő szőrszálak, az epilátort meg csak térdtől lefelé bírom elviselni. Szóval ha már mehet a szőrtelenítés, szerintem nyugodtan kipróbálhat különböző módszereket, aztán majd eldönti, melyik jön be. A házi gyantázás sem olyan bonyolult egyébként, patronos készülékkel fillérekből jön ki, viszont tény, hogy kicsit tornázni kell hozzá, és kevésbé kényelmes, mint kozmetikushoz menni.

 • 2016.03.17 00:30:19reeingre

  indapass: A ragyás bőr és a rohadó fog is természetes végül is. A nők már nagyon régen szőrtelenítenek, csak nálunk volt divat az igénytelenség a kádár korban.

 • 2016.03.17 06:50:49arncht

  Korszakonkent es kulturankent valtozott, hogy mikor mit tartottak kivanatosnak.

 • 2016.03.17 08:08:51zizi77

  Anno azt tanultuk, hogy a pubertás végéig nem szabad semmivel hozzányúlni a szőrökhöz. Én a szőkítést választanám ennyi idős gyereknél, ha tényleg annyira gáz. Lassan nálunk is elő fog jönni a téma. Az biztos, hogy a lehető legrosszabbat teszi a posztoló, ha gyereknek borotvát ad a kezébe. 1-2 év, és simán naponta kell majd alkalmazni. Gondolom a kozmetikus nem ezt javasolta.
  Annyit még, hogy a gátlások feloldásában szerintem máshogy kéne segíteni, és nem úgy, hogy ész nélkül a GYEREK kezébe adjuk a borotvát. Vannak még fokozatok.

 • 2016.03.17 09:18:19macihagyma

  "reeingre csak nálunk volt divat az igénytelenség a kádár korban."

  Baromság! Nézz meg egy 30-40 évvel ezelőtti pornófilmet vagy egy akkori plakátot! Bizony, gyönyörű rombusszal megáldott NŐKET lehet látni. Ez a hülye pedo divatot a kozmetikaipar találta ki. A pina szőrösen, bozontosan szép. Egy csupasz pinát szerető férfi valószínűleg látens pedofil.

 • 2016.03.17 09:19:31macihagyma

  Mondjuk a háta, lába, melle ne legyen szőrös, de a hónalj lehet.

 • 2016.03.17 11:11:04Borzasztó Károly

  Ne szőrtelenítsen még, teljesen felesleges. Ki fog alakulni benne a megfelelési kényszer, később pedig csak rosszabb lesz.

 • 2016.03.17 13:17:43Advanced Flight

  Borzasztó Károly: ja, így meg majd szimplán kiröhögik. Jó is az.

 • 2016.03.17 13:50:22connector

  Mióta szőkíthet csak kozmetikus? Karon-lábszáron simán meg lehet csinálni otthon. Fodrászcikkesnél kapható szőkítőpor + hidrogén-peroxid. Csak gyengével kell kezdeni és tesztelni. Mondjuk intim tájékra nem ajánlanám.

 • 2016.03.17 14:51:26indapass

  @reeingre
  Csúsztatás. A szuvas fog beteg. A hormonális zavar okozta túlzott akné vagy szőrösödés is orvosi probléma. De ha nincs ilyen a háttérben - és többnyire nincs -, akkor nem egy kategória a beteg foggal. A szőrnek megvan a maga élettani funkciója, olvass utána.

  Más kérdés, hogy manapság mik azok a társadalmi elvárások, amikhez igazodunk, és ami miatt a nők - de sok férfi is - szőrtelenít.

 • 2016.03.17 15:42:15aaeronika

  A szőkítésnek aztán semmi értelme. A szőke hajú embereket sem látjuk kopasznak, nem igaz?

 • 2016.03.17 16:40:20cselaxi

  Persze, hogy csupaszítson. Amikor megkapja érettségire a melleit, akkor lesz kész. Most ez van.

 • 2016.03.17 17:44:02aranea

  10-12 éves lehettem, amikor szőrösödni kezdtem. A '80-as években még egyáltalán nem volt divat az intim szőrtelenítés, anyám hülyének is nézett, amikor rákérdeztem, hogyan lehet eltüntetni. Jobb ötletem nem lévén, egyenként fogtam a szőrszálakat, és manikűrollóval levágtam a tövénél. Babramunka volt, szúrt is, de legalább nem látszott... aztán borzalmasan begyulladt. Akkor a kis hólyagokat nyomkodtam... veszekedés, cirkusz, nem használt. Nagy nehezen elvitt egy kozmetikushoz, de az is lebeszélt, és nagy nehezen csak bikinivonalat szedett, nem kell még az egy gyereknek.... persze a suliban ötleteltünk a lányokkal, különböző krémek-borotva kipróbálása után végül vettem rendes "rezsós" gyantát, amivel házilag megoldottam magamnak Évekig csináltam, míg egy rossz mozdulattal nagyon durván összeforráztam a kezem (épp a szűrés előtti nagyon híg állapotába volt felmelegítve). Ekkor döntöttem el, hogy addig megyek, amíg nem találok valakit, aki megcsinálja nekem. Szerencsére akkor már a megyeszékhelyen laktam, és a 4. helyen sikerrel jártam. Egyszerűen zavarnak a szőrszálak (mi több, a férjemen is zavarnának, ha nem gyantáztatna ő is). Úgyhogy ha gyerekem lenne, és rákérdezne, gondolkodás nélkül vinném a kozmetikushoz.

 • 2016.03.17 18:20:09Dr_utcai_arcos

  "A szőrnek megvan a maga élettani funkciója" Ja. Ha a fán vagy, akkor az eső lecsorog rólad. Ha meg összebújtok a barlangban, akkor melegít...

 • 2016.03.17 18:22:38Doryyka

  Ordas nagy baromság, hogy a borotvától a szőr "megerősődik", több lesz. 35 vagyok, és ma sem kell naponta borotválkoznom, pedig sok- sok éve használom a borotvát.

 • 2016.03.17 18:24:17Doryyka

  A borotválástól nem nő az embernek több szőrtüszője-különben az összes kevés hajú ember tarkopaszra borotválná a fejét...

 • 2016.03.17 20:36:30Panacea Regina

  Doryyka

  Akkor te szerencsés alkat vagy ;) Nekem a borotvától úgy megerősödött (nem több lett, hanem erősebb, vastagabb, a szőke szálak is feketévé váltak), hogy a kozmetikus 2* annyi időt töltött a gyantázással, mint előtte kellett volna... De ez sajnos még most is így van, ha véletlenül borotválnom kell, utána sokkal tovább tart, és fájdalmasabb a gyantázás...

 • 2016.03.17 21:25:40Dogla

  Sosem felejtem el, mikor 14 évesen ismerősöm beszólt, hogy "de szép bundád van". Majd' elsüllyedtem :D Addig nem zavart (amúgy is későn értem, kb. addigra nőtt ki), nem is tudatosult a dolog, ez viszont rádöbbentett, hogy foglalkozni kell vele.
  Én saját tapasztalat alapján kozmetikusnál való gyantázást ajánlok. Nekem a borotvától a szőke szőröm fekete és erős lett - pár alkalom után abba is hagytam, hosszú évek gyantázása után halványodott (nagyjából) vissza. Ha már fazont/hónaljat mindenáron gyantázni akarsz, akkor azt ajánlom használj két külön eszközt a két külön tájékon, és jelöld is meg melyikre melyiket használod, én így tudtam csak elkerülni, hogy kipattogjak / begyulladjon. Egy idő után erre is ráuntam, most már mindent kozmetikus szed. Krémet egyetlen egyszer használtam, utána olyan helyen, ahol egy-két milis pihe volt, fél centis bunda nőtt, és azóta is sűrű és hosszú, ha néha hagyom a gyantához összenőni. Epilátort és az önmagam gyantázását is próbáltam, de előbbi fájt, utóbbinál meg utáltam a hülye pózokat, hogy mindent mindenhol elérjek.
  Kislánynak mondjuk még vszg. hibátlan a bőre, de idősebbeknek gyantázás előtt azért megfontolandó, mennyi kinövése (úgy mint szemölcs, nagyobb anyajegy) van, ezeket azért nem feltétlenül szerencsés folyamatosan rángatni. Nekem van olyan anyajegyem, amit pont azért vetettem le, mert állandóan attól féltem, hogy megsértem borotvával.
  Így hirtelen ennyi jutott eszembe.

 • 2016.03.17 21:27:52Dogla

  Hülyeséget írtam, javítom: "Ha már fazont/hónaljat mindenáron borotválni akarsz..'

 • 2016.03.17 21:39:57Shabby Bear

  A problémát értem..azt viszont nem hogy egy kiskamasz lány hogy lehet olyan szőrös mint egy csimpánz...

 • 2016.03.18 07:16:23Irdésmond

  Na én is szórtelenítettem, hát kaptam is érte, de nem csak anyámtól, hanem az osztálytárasak is körberöhögtek , a 70-es évek vége, ugye.Most én röhöhögök.
  (egyébként krémet lehetett kapni, de a borotva az borzalmas volt)

 • 2016.03.18 08:44:46R2D2 & C3PO

  Ez nem korai érés, hanem genetika...

  Nekem is igazi bundám volt, aztán gondoltam egyet, vettem krémet és évekig azt használtam. Mikor befejeztem az egyetemet, cca 10 évvel később kezdett zavarni az az irdatlan összeg, amit ebbe beleöltem és áttértem a borotva-epilátor kombóra.
  Ha nem teszem, akkor ma puliként élnék. ;)))

  Szóval a technika alapvetően attól függ, milyen is az illető. Kemény, erős, sűrű szőrhöz az epilálás kell, kiegészítve pl. borotvával. Ha van lovetta, akkor a "végleges" epilálás a nyerő.

  Szerintem.

 • 2016.03.18 09:50:25prolee

  Tévhit, hogy a borotvától erősödnek a szőrszálak.
  A szőrtelenítésnek olyan módját kell választani, amit a gyerek bőre elvisel és lehet kombinált módszereket alkalmazni.
  Az én lányaim nagyon szőrösek.
  Nálunk ez vált be:
  A lábukat, karjukat görgőfejes gyantapatronnal én szőrtelenítem (a kozmetikus is ezt teszi). De az alsó lábszárat rendszeresen radírozni kell, mert enélkül a kinövő szőrtől gyantázás után két-három héttel begyulladnak a szőrtüszők.
  A hónaljat villantjuk, mert annyi még belefér és az egy nagyon problémás terület náluk.
  Intim részeknél kozmetikussal gyantáztattunk, de állandóan begyulladt, ezért a bikinivonal gyantát kap, a többit hajvágógéppel rtimmeljük.

 • 2016.03.18 09:57:37Vermine

  Iszonyú szőrös voltam mindig, hasam alján, combomon, fenekemen, alkaromon is, sajnos hormonok + mediterrán típus vagyok :-S nagyon gátlásos voltam emiatt mindig, megkeserítette a fiatalkori. Örülök, h a lányom legalább világos hajú lett, de ha kamaszkorban nagyon szőrösödni kezd, amint lehet, lézeres kezelésre viszem. Semmi sincs olyan káros, mint az évtizedekig tartó súlyos önbizalomhiány :-(

 • 2016.03.18 10:04:07prolee

  Egyébként pedig indapass komment-társsal értek egyet, idióta és káros dolognak tartom a szőrtelenítési őrületet és nagyon örülök, hogy az én fiatalkoromban ez nem volt elvárás.
  Persze ez a divat is növeli valakik profitját.
  A lábamat, hónaljamat borotválom, a bajuszt, bikinivonalat szemöldökcsipesszel szedem, mert minden mástól begyullad.
  Intim részen trimmelek, de módjával, mert a párom tiltakozik a pucérság ellen, mondván, hogy nincsenek pedofil hajlamai.

 • 2016.03.18 10:16:47FogarasiArpi

  Heheh...ahogy látom igazából nincs megoldás, mindenkinek más jön be, de semmi sem 100%.

  Minden tiszteletem azoké a nőké, akik adnak magukra és próbálnak megtenni mindent, hogy csinosak maradjanak.
  Alul meg ki mit szeret, állítólag a régi divat kezd megint begyűrűzni, bár a szép tiszta, ápolt és borotvált szerintem még mindíg sokkal izlésesebb.

  Bár ezért még nem szeretem a serülő leánygyermekeket, inkább az érett, szép nőket....

 • 2016.03.18 10:21:51prolee

  Ami pedig a kozmetikust illeti, éppen elég az, hogy a pubertás gyerek arcbőrét rendben tartsa évente négyszer (két gyereknél ez nyolc alkalom).
  Ha még a szőrtelenítést is kozmetikusra bízzuk, az már nagyon megerőltető az én pénztárcámnak a sport, zeneiskola, rajziskola, nyelvtanulás, egyetemi tandíj, nyelvvizsgadíj, jogosítvány, okj-képzések, stb. mellett.
  Tehát ez nem teljesen úgy néz ki, hogy vidd el a kozmetikushoz szőrteleníteni és kész. Pedig én jóval a magyar átlag fölött keresek.

 • 2016.03.18 10:48:08prolee

  Ami pedig az itt említett "igénytelenséget" illeti.... Szerintem a természetesség nem jelent igénytelenséget. Egy tiszta ember eleve nem igénytelen és pusztán attól sem lesz igényes, hogy leszedi a szőrt magáról.
  Az "igényesség" fogalmát mindig a profit diktálja. Volt, amikor évente fürödtek és a szagokat kölnivel nyomták el, tetvek másztak a feltornyozott rizsporos parókán, s ez jelentette az igényességet a legmagasabb társadalmi körökben.
  Ma is látok olyan nőket, akik éppen azért tűnnek számomra igénytelennek, mert teljesen szőrtelenek, szemöldökük sincs, viszont 20 db csillámos műkörmöt és dúsan feltöltött műszempillát rebegtetnek, feketére szoláriumozott arcukat jégszőkére szívott haj keretezi, 40 kilósra sorvasztott testüket míderbe préselve egyensúlyoznak a patacipőjükön.
  És ez ma minden divatirányzatnak megfelel.

 • 2016.03.18 10:52:56indapass

  @Dr_utcai_arcos
  A szőrszálat vezetik el az izzadságot, ami így nagyobb területen terül el és hatékonyabban hűt.
  Ettől még nem kell, hogy tetsszen neked.

 • 2016.03.18 10:53:18indapass

  Jav: szőrszálaK

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta