Mivel jön ki a bébiétel a ruhákból?

Gyakorló anyaként is kifogott rajtam gyeden lévő kolléganőm kérdése, aki abban bízva, hogy négy gyerek után én már tudom A Nagy Titkot, áruljam már el, mivel szedtem ki a sütőtököt, répát, banánt, és egyéb kajafoltot a kölykök ruhájából. A helyzet ugyanis az, hogy én elég hamar feladtam a küzdelmet a zöldség- és gyümölcsfoltokkal, az elszíneződött rugdalózók és bodyk pedig inkább a kukában landoltak a kísérletezések helyett.

shutterstock 325657778

Egy dologra esküszöm, az pedig a gyerek egész testét eltakaró előke, amit mi a baráti társaságból örököltünk meg, de némi kreativitással otthon egy törülközőből is átszabható, sőt, tudom ajánlani a fodrászok által használt beterítőkendőt is

"Egészen addig meg voltam győződve róla, hogy a makacs gyümölcsfolt csak valami, a reklámokban létező marketingduma, amíg el nem kezdett az első gyerekem rendes kaját enni. Azóta meg sajnos tudom, hogy vagy az van, hogy valaki nagyon rendes anyuka, aki rögtön leveszi a gyerekről a ruhát, ha arra rácsöpögött a reszelt alma leve, mert frissen minden kijön. Vagy olyan, mint én, és nem öltöztet át naponta ötször, és szív a mosásnál. Azt is azóta tudom, hogy nincs az a vörösboros-pörköltszaftos folt, ami nagyobb rohadék lenne, mint a gyerek által szétnyammogott, nyállal lassan nyakba csorgatott alma és banán" - véli kolleganőnk.

Érthető módon persze nem mindenki olyan lusta, mint én voltam, több ismerősöm is állítja, hogy a megoldás kulcsa az ő kezükben van, és az interneten is találtam egy-két használhatónak tűnő tanácsot. 

  • Munkatársam a fújós Vanish plusz a fehérítős Ariel kombinációjára esküszik, azt mondja, ez a módszer a beleszáradt reszelt almán és banánon kívül mindenre jó. Szerinte az a titok, hogy nem szabad hagyni, hogy megszáradjon a ruha, ha mosás után foltos maradt, azonnal fújni kell, aztán némi várakozás után jó tömény mosóporos lében áztatni a következő mosásig. "Minél frissebb a folt, annál könnyebben kijön, és javítja az esélyeinket, ha már az első mosás előtt folttisztítózzuk+áztatjuk egy kicsit"- teszi hozzá.
  • Anyám a Vanish szappannal csutakolta ki a foltokat, de ahogy olvasom, ez sokaknál nem hozott megoldást.
  • "Ha egyből beáztatod, kimosod belőle kézzel a foltot, akkor bármivel kijön, volt, hogy én gyorsan csak folyékony szappant nyomtam rá, és fél perc alatt kimostam belőle a csapnál. Azt is szoktam, hogy ha foltos lesz, akkor rögtön beáztatom sima mosószerrel vagy Ariel folttisztítóval, a mosásnál ezek után meg kijön. Ha meg foltos mosás után is, akkor én a fehér ruhából Domestossal szedem ki a foltot. Ha az sem segít, akkor semmi" - írta az egyik internetező. 
  • Valaki más a Marhaepeszappant javasolta: "Mindent visz. 10 percre bedörzsölöm a ruhát, felakasztom valahová száradni, ha aznap nem mosok éppen, hogy mégse büdösödjön be, és mehet sima mosás 40 fokon. Nem kell sem Ariel, sem Vanish és hasonló vackok, meg éjszakai áztatás. Percek alatt kiszedi a foltokat."
  • Nagyon sokan egyébként a szódabikarbónát és a citrom levét írták. 
shutterstock 318675362

A tippek sora tehát végtelen, de ha csak egy is beválik, sokat spórolhat a család a ruhadarabokon. Önöknek milyen módszerei vannak?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek