Ingyen látogathatóak a múzeumok kedden

Ha egy kis kultúrát szeretne a gyerekbe tölteni  ráadásul mindezt ingyenesen –, most a hosszú hétvége alatt megteheti, jó pár múzeum térítésmentesen látogatható az ünnep alatt. 

Magyar Természettudományi Múzeum

Itt található hazánk legnagyobb természetrajzi gyűjteménye, úgyhogy szerencsére a szerteágazó gyermeki kíváncsiságot elég jól kimeríti. Ha gyereke bírja az ásványokat, őslényeket, növényeket, na, meg érdekli az állat-, és embertan, akkor fellélegezhet, egy kis időre kikapcsolhatja a szülőfunkciót. Bónuszként, vigyen magával headsetet, hogy kellemes zene mellett üsse el idejét a múzeumban – feltéve persze, ha gyereke elég nagy már ahhoz, hogy ne kelljen neki infózni a látottakról.  

Infó: ne zavarja meg, hogy a Természettudományi Múzeum honlapján nem írták ki külön az ünnepi nyitva tartást (kedden amúgy zárva volnának), Facebook oldalukra pár napja posztolták, hogy igenis, lehet hozzájuk jönni március 15-én is.

Cím: Budapest, Ludovika tér 2-6, 1083. Nyitva tartás: 10-től 18 óráig, telefonszám: 06-1/210 1085

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Ha gyermeke kedvenc időtöltése, hogy játékfegyverekkel a „sírba küldje” önt, két dolgot tehet: vagy megmutatja neki a Hadtörténeti Múzeum fegyvergyűjteményét, ahol majd a szája is tátva marad a kézi-,és gépfegyverektől, illetve az egyéb haditechnikai eszközöktől, vagy inkább egy másik ingyenes programra viszi. Főleg, ha nem akarja, hogy ezentúl csak ide kelljen járniuk, plusz az esetleges hisztit is elkerülheti a múzeum shopjánál. Mi szóltunk. Egyébként, ha emlékezetes születésnapot szeretne neki (és mellőzni az otthoni hadiállapotot, ami ezzel jár), erre is fel van készülve az intézmény. 

Cím: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. Telefonszám: 06-1/325-1600, nyitva tartás: K-V 10-16

Tűzoltó Múzeum

„Tűzoltó leszel s katona!” - hallják az altatóban a gyerekek, most meg még meg is nézhetik, hogy pontosan mi is ez a szakma. A Tűzoltó Múzeum, avagy csikorgóan hivatalos nevén a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a tűzoltás, illetve a tűzoltók eszközeinek és tevékenységének bemutatásával foglalkozó kiállítás, jó időtöltésnek tűnik.

Cím: Budapest, Martinovics tér 12, 1105. Telefonszám: 06-1/261 3586, nyitva tartás: hétfő - csütörtök 7:30 - 16:00

Szentendrei Skanzen

Ha lerágott csontnak érezné a szentendrei Skanzent, gondoljon bele: ha kimozdulna a városból és összekötné a múzeumozást egy kis friss levegővel, na, meg az ilyenkor kihagyhatatlan lángosozással, akkor van jobb kikapcsolódás? Ha érdekli, hogy éppen mi történik a szabadtéri múzeumban, webkamerán keresztül megteheti.

Cím: Budapest, Szentendre, Sztaravodai út, 2000. Telefonszám: 06-26/502 500, nyitva tartás: 9:00–17:00

Néprajzi Múzeum

fotó 1
Ajpek Orsi

Egyáltalán nem hazai hagyományokra épülő - de annál látványosabb kiállítást lehet megnézni a Néprajzi Múzeumban, „Angyalok és koponyák” (Ünnepi papírdíszek Mexikóból) címmel. A gyűjtemény több, mint 200 tételből áll: különleges, rituális kellékek, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát. Az ezekből nyílt kiállítás a halottak napjától szilveszterig mutatja be a különleges, kevert jellegű mexikói ünnepeket és a kapcsolódó érdekes papírdíszeket. A múzeum állandó kiállítása pedig  „A magyar nép hagyományos kultúrája” pedig a népi kultúrát mutatja be a magyar parasztság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékein keresztül, ha esetleg inkább ez jobban vonzaná. 

Cím: Budapest, Kossuth Lajos tér 12, 1055. Telefonszám: 06-1/473 2400, nyitva tartás: 10:00–18:00

Aquincumi Múzeum

A múzeum Budapest római kori régészeti, történeti emlékeinek legnagyobb gyűjtőhelye. A helyben kiásott és a fővárosban máshol, főként Óbudán fellelt római kori emlékek egy töredékét megnézhetik a romkertben, persze, ha az idő is úgy engedi. A romkert, i. sz. 2-3 századi Aquincum polgárvárosának mintegy negyedét mutatja be, köztük a városközpont legjellemzőbb középületeit valamint számos magánházat, ez valóban érdekes program, de inkább a nagyobbaknak.Eső esetén a múzeumban vannak virtuális játékok, ezekkel simán leköti magát a gyerek egy darabig. 

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135. Telefonszám: 06-1/ 4301 08, nyitva tartás: 10.00 – 16.00

Bár a következők nem ingyenes programok, azért mi ajánljuk a következő kiállításokat is:

Goldberger Textilmúzeum

Mi is jártunk a Textilmúzeumban és eléggé kedveltük. Nem csak azért, mert egy alig beszélt témát is boncolgat, hanem mert abszolút gyerekbarát módon teszi ezt. Sok mindent lehet megtudni a holokauszt előtti betelepült zsidóságról, a Goldberger család életéről, ráadásul mindezt interaktívan. Ki lehet próbálni: milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban. 

Cím: Budapest, Lajos utca 136-138., 1036. Telefonszám: 06-1/ 250 1020, nyitva tartás: 10.00 – 18.00

Gateway to Space

Az űrkutatás és az űrutazások bemutatása, a NASA tevékenysége a holdraszállástól napjainkig. A kiállítás „infotainment” jellegű, szinte mindenbe bele lehet ülni, ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, ami egy ilyen kiállításnál külön jó hír. Március 15-e az utolsó alkalom arra, hogy ezt megtegye, arra azért készüljön fel, hogy valószínűleg sokan lesznek.

Cím: Millenáris, telefonszám: +36 30 441 54 71, hosszú hétvége extra nyitva tartás: Péntek (03.11.), szombat (03.12.), vasárnap (03.13.) és hétfő 8:00-00:30 (03.14.) – belépés a kiállítás területére 23 óráig. Kedd (03.15.) 22.30-ig - belépés a kiállítás területére 21 óráig! Pénteken a pénteki, míg szombattól keddig a hétvégi és ünnepnapi jegyárak az érvényesek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra