SZÜLŐSÉG

E-napló, te spicli

2016. március 12., szombat 21:38

Nagyjából az utolsók között, idén végre a gyerekem iskolájában is bevezették az e-naplót. Mondanom sem kell, a magam részéről imádom az ilyesmit (Primilla vagyok, és techfüggő), az elsők közt telepítettem a telefonomra és a tabletemre a megfelelő alkalmazást. És mivel a gyerek jó tanuló, naponta többször is csekkoltam, mi újság, van-e már újabb ötös. Nem mintha baj lenne, ha nincs, vagy ha rosszabb jegy érkezne, de hát az ötös, az mégiscsak olyan érzés, mintha hájjal kenegetnének: itt a bizonyíték, hogy milyen okos gyerekem van, hát nem csodálatos? De.

Egy idő után viszont kezdtem megfigyelni, hogy a gyerek által hazaszállított hírek, és az e-naplóban található bejegyzések bizonyos szinkronhiánnyal küzdenek: mondhatni, szinte semmi összefüggés nincs köztük. Jön a gyerek, beszámol egy osztályzatról, majd nézem az e-naplót, semmi. Végül harmadnap, vagy két hét múlva bekerül egy jegy, amit vagy sikerül beazonosítanom egy régebbiként, vagy nem.

Az a baj, hogy elvesztettem a fonalat. 

A kedvenc sztorink e-napló témában pár hete esett meg, amikor péntek reggel, a piros lámpánál felolvastam a telefonomról a gyereknek, hogy milyen lesz a félévi bizonyítványa. Ők ugyanis még nem kapták meg, de az e-naplóban már ott volt az eredmény. Gyakorlatilag a szülő vitte a hírt a gyereknek, és nem fordítva. Volt is nagy szipogás, hogy ő akarta elmondani, lelőtték a poénját, ez nem ér.

shutterstock 325464968

Félreértés ne essék, szerintem jó dolog az e-napló, azoknak a szülőknek meg még jobb, akik valami miatt nem bízhatnak benne, hogy a gyerek mindig beszámol otthon az osztályzatairól, hiszen valamilyen szinten mégiscsak képben maradnak. És ezen kívül is van még egy csomó előnye, például azonnal (na jó, egy-két hetes, hónapos átfutással biztosan) kiderül, hogy a gyerek melyik nap nem volt iskolában, sőt, az is látszik, hogy milyen tantárgyból mit vettek a távollétében, mit kell pótolni.

Csak ez a fránya időeltolódás, ezzel nem tudok mit kezdeni. Régen úgy volt, hogy ha a gyerek felelt, vagy kiosztották a dolgozatot, az eredményt nagyjából azonnal bevésték a naplóba és az ellenőrzőbe.

Az azért mégiscsak egy paradoxon, hogy amióta digitalizálták a naplót, pont a digitalizáltság legfontosabb előnye: az akciót követő azonnali reakció veszett el. Hogy miért is? Mert a legtöbb tanár nem visz magával az órára laptopot vagy tabletet, hanem majd beírja a jegyet egyszer, ha ideje lesz rá.

Viszont amíg nem teljesen magától értetődő, hogy a tanárok tablettel a hónuk alatt érkeznek a tanórára (és a tanteremben van wifi), addig marad a „kettős könyvelés” és a szinkronhiány.

Önök mit gondolnak? Elégedettek az e-naplóval, vagy egyelőre, az iskolák jelenlegi technikai felszereltségének szintjén több bosszúságot okoz, mint amennyi előnye van? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.12 22:38:17Merlot

  Mi szeretjük az e-naplót, amit az ország első gimnáziumának is nevezett intézmény már használ pár éve.
  Együtt örülünk a gyerekkel az újabb és újabb ötösöknek, de bosszankodunk is, mikor hetek múlva sem állítja át igazoltra a túlbuzgó nyelvtanár az e-naplóban a gyerek hiányzását, amit maga és az iskola hírnevét gyarapító matek versenyen való részvétele miatt szerzett. Pedig erről úgy az ofő, mind a matek tanár tud, hogy a gyerek azon a napon nem a moziban ült, hanem versenyzett.
  Való igaz a poszt azon megjegyzése, hogy még gyakorlat a „kettős könyvelés”, de itt nem a technika, hanem az érintett tanár a ludas.
  (A szülőin lesz is néhány keresetlen szavam emiatt...)

 • 2016.03.12 22:43:51flash.gordon

  micsoda óriási probléma

 • 2016.03.12 23:29:47egysmás

  Primilla, nem vagy túl diszkrét!

  Szerintem, hagynod kéne kibontakozni a gyereked, és legalább nem kérkedni azzal, hogy rajta tartod a mutatóujjad a szívverésén!

 • 2016.03.13 00:32:12Infomaniac

  Fiam még csak kis elsős, de egyelőre nem tapasztaltam ilyen időeltolódást, egy-két napon belül minden benne van. Szóval vagy túlterheltek nagyon felétek a tanárok, vagy rossz a munkaszervezés és a vezetés.

 • 2016.03.13 00:34:45Hortenz

  Na, én félve merem csak leírni, de minket már évek óta nem érdekelnek a jegyek. Úgy havonta nézek rá és végigbököm, hogy lássák megnéztük (egyik szülőin figyelmeztettek, hogy ejnye-bejnye látják ám, melyik szülő nem nézi a jegyeket).
  Mégis úgy néz ki, rendes emberek lesznek..

  (Hála az égnek mindkettő gyerekem abban a pár évben volt alsós, amikor nem volt osztályzás. Aztán ötödiktől kiderült, hogy teljesen hidegen hagyják őket a jegyek, így aztán hagytuk a francba az egészet. 11. és 12.-esek, helyén van az eszük.)

 • 2016.03.13 00:43:01Mr. Bear

  "Mert a legtöbb tanár nem visz magával az órára laptopot vagy tabletet, hanem majd beírja a jegyet egyszer, ha ideje lesz rá."

  Mert a legtöbb tanárnak nincs laptopja vagy tablete, de az iskolának sincs (nálunk pl. ezért nincs e-napló, egyszerűen nincs hozzá infrastruktúra), ezért aztán otthon adminisztrál. Én rendszeresen éjfél körül kapom az értesítéseket, hogy új jegy került be az e-naplóba, a gyerekeim tanárai akkor írják be őket.

 • 2016.03.13 00:52:20sara

  Tanár vagyok, e-naplót használok. Az a ludas fajta.... aki sajnálja az időt a tanóra 45 percéből, hogy a gépet beindítsa, a jegyeket, hiányzást, egyebeket beírja... Sőt, miután a napi több órás adminisztrációmat, dolgozat javításomat, másnapi felkészülésemet megteszem, eszembe sem jut még pluszban a villanynapló aktualizálása... Esendő vagyok, így csak hétvégente jutok ilymódon gép elé, de soha nem panaszkodtak még a szülők, úgy tűnik, itt vidéken empatikusabbak - szerencsére! Gyermekem félévi bizonyítványát én is előbb láttam, mint ő, de eszembe sem jutott bevallani, meghagytam az öröm neki... ennyin múlott. Köszönöm a figyelmet!

 • 2016.03.13 00:54:22sara

  ....örömöt....

 • 2016.03.13 00:55:48tildy[UK]

  Ez hulyeseg, hogy nincs ra infrastruktura. MAr 12 evvel ezelotti szamitogepeken is volt ointernet, es akkor az okostelefonokrol ne is beszeljunk.

 • 2016.03.13 03:34:20\/\/VV\/\/

  Ilyen anyám lett volna... És még büszkén ki is posztolja az index címlapján, hogy Ő bizony ÁVÓ-sokat megszégyenítve kémkedik a saját gyereke után... Szégyellhetnéd magad...

 • 2016.03.13 05:23:50Liquid_Night

  Na, újabb lehetőség a kényszeres szülők számára, a gyerekük kínzására...meg a netfüggésre nevelésre

 • 2016.03.13 08:28:25Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  WVVW:

  Ja szerintem is jobb ráhagyni a gyerekre, hogy csinálja, amit akar, élje szabadon az életét, nem korlátozni, aztán 18 évesen rácsodálkozni, hogy hát mi lett ebből a gyerekből, miért került sittre.... :-)

 • 2016.03.13 08:34:22becsoccsent

  @tildy[UK]: jah. intel atom processzorral felszerelt vadiuj laptopokat kaptak a tanarok most (tavaly, de a technika mar majdnem oskori). tobb programot (bongeszo, ms) nem kepes egyszerre futtatni.
  szoval az is lehet am, hogy csak azert nincs bizonyos helyeken rendesen vezetve, mert egy tanora nem eleg ahhoz, hogy a gep bebootoljon.

  a hab a tortan, hogy itt raadasul visszatertek a papiralapu naplohoz, mert sajnaltak licenszelni az e-naplot.

 • 2016.03.13 08:41:24Borzasztó Károly

  Végre egy jó és hasznos cikk a díványon!ja nem.

 • 2016.03.13 09:13:19Flúgatlan

  Több hetes késés a beírásban tényleg nem elfogadható, de normálisabb iskolákban ez nem is fordul elő, mert van belső szabályzat, hogy pl. az e-napló max 4-5 munkanap késésben lehet a valósághoz képest.

  A cikkíró azonban elég butuska és nem gondol bele a folyamatba. Mint mások is írták: a tanárok nem kapnak szolgálati laptopot, a tanárikban talán 10 tanárra jut 1 gép, a szünetek elmennek az órára készüléssel, kötelező adminisztrációval. Ugyanis elvárás, hogy az e-napló hibája esetén saját papíros könyvelésből is lehessen megállapítani, mi történt. Ebbe bizony nem fér bele az azonnali jegybeírás.

 • 2016.03.13 09:14:21hoviraeg

  Nálunk az ofő megmondta :) csak az ofők asztalán van gép. csak akkor tud a tanár enaplót írni, ha és amikor vagy megkér egy ofőt, hogy adja át a gépet, vagy otthonról esténként...
  vannak azért nálunk is furcsaságok, pl a német tanár beírt egy hiányzást a gyereknek, pedig ott volt az órán... az ofő végül igazolta, de a mai napig nem tudjuk, hogy aznap miért csak a 2. óráról hiányzott...

  van előnye és van hátránya... de azért a gyerek örömét letörni azért, mert valaki függő elég szemét dolog

 • 2016.03.13 09:22:59Mr. Bear

  @tildy[UK]: most, hogy írtad, miszerint hülyeség, hogy nincs infrastruktúra, magamba szálltam, és szerdán, ha bemegyek az iskolába, jobban körül fogok nézni, hátha csak én nem látom a működő számítógépeket. Biztos ott vannak, ha mondod, nem csak az az egy ősöreg PC lapul a tanáriban. És van 4 laptop is, igazán nem panaszkodhatunk, hiszen 38-an osztozunk rajtuk. És van egy gépe az igazgatónak (őt azért nem túrnám ki napközben), egy gépe a helyetteseknek (őket ki szoktuk túrni, ha nagyon fontos valami). Ennyi. 21. század, Budapest.

 • 2016.03.13 09:59:45Hortenz

  Singer,
  az régen rossz, ha e-naplón keresztül ellenőrizve tudod csak a gyereket ellenőrizni, hogy hogyan tanul, bejár e egyáltalán. Bizonyára az őskorban, a számítógépek előtt minden gyerekből tróger lett.
  Hihetetlen, hogy a szülők nagy része még ma is a bűntető-korlátozó vonalat viszi. Nem csoda a sok hazug ember, meg a szabályok kijátszásának magas szintre emelése. Erre tanít ma az iskola és a legtöbb szülő! Teljes az elzárkózás a korszerű módszerek elől. Az e-napló előnyét meg csak abban látják, hogy hurrá kontrol alatt lehet tartani a kölyköt!
  Mindenki nyugodjon meg, lesz utánpótlása a hatalomnak, az iskolákban gőzerővel tart a szarházi nevelés.

 • 2016.03.13 13:42:42Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  Én nem az e-naplóról beszéltem, hanem a manapság divatos nevelésről, hogy "nem korlátozom" a gyereket, meg maximálisan megbízom benne. Hát ez hülyeség. A legmegbízhatóbb gyerek is fog "okoskodni", ha hagyják. Ezért kell ellenőrizni. Tök mindegy, hogy e-ellenőrzővel vagy hagyományossal, vagy a tanárral történő konzultáció segítségével.

  Anyám (aki alsós pedagógus volt) egyszer elment a gimnáziumi szülői értekezletre. Ott volt valami hasonló vita, hogy mennyire kell megbízni a gyerekekben és elmondása szerint majd megették a szülők, mert azt mondta, hogy bizony ellenőrizni kell őket. A szülők azon az álláspontot voltak,hogy a 16-17 éves gyerekek már majdnem felnőttek és saját felelősségtudatuk van....

  Mutter szépen elhallgatott. A szülői értekezlet végén az ofő szólt a szülőknek, hogy meg lehet nézni a naplót. Mindenki felugrott, hogy menjen megnézni. Anyám meg megkérdezte tőlük fennhangon, hogy ha annyira bíznak a gyerekben, akkor miért is akarják megnézni a naplót?! Hiszen ebben az esetben a gyerek már úgyis elmondta otthon, hogy mi van a naplóban. Üres tekinteten kívül más választ nem kapott.

 • 2016.03.30 16:26:31Serrin

  A fenti képen egy 18 éves lány olvassa fel az akármit a 10 lányának. Tudom, hogy stock fotó, de nem volt egy kicsit is reálisabb? :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta