Magánovik: mit adnak és mennyiért?

Óvodaválasztás előtt sokakban felmerül, érdemes-e a gyereket valamilyen magánintézménybe íratni. Ha megkérdezzük az ezen dilemmázó szülőket, általában két fő okot említenek, ami miatt szemeznek a privát intézményekkel.

1: valamilyen speciális tudást adnak, ez leggyakrabban nyelv, de lehet például sport is, de van, akinek sokat nyom a latba az, hogy mondjuk bio kaját kapjon a gyerek, vagy legyen minibuszos szállítás reggel-délután.

2. Kisebb létszámú csoportokkal, több pedagógussal nagyobb odafigyelést, személyre szabottabb gondoskodást tudnak nyújtani a gyerekeknek.

Most nem azt a vitát szeretnénk eldönteni, hogy jobb-e  magánovi, inkább annak szeretnénk segítséget nyújtani, aki szemez a magánóvoda gondolatával.

Ovik és csanák

Az óvodák és családi napközik fogalma némiképp összemosódik, hiszen mindkét intézménybe kisgyerekek járnak, bölcsis és oviskorúak. A fő különbség az, hogy egy családi napközinek nem kell pedagógiai programmal rendelkeznie, és alapesetben 5-7 gyerekről gondoskodik. A magánovik és bölcsik viszont akkreditációjuk alapján köznevelési intézménynek minősülnek, az ellátás mellett nyomon követik a gyerek fejlődését, van pedagógiai programjuk, vezetnek csoport- és egyéni fejlődési naplót. (Forrás)

1. "Sima" ovi, csak magán

Az első csoportba azokat az ovikat vettük, ahol nem nyújtanak semmilyen különleges tudást, vagyis nem kétnyelvűek, nem sportoltatják a gyereket napi 5 órában, egyszerűen "csak vannak". Akkor mit tudnak? Általában az szól mellettük, hogy az államinál jóval kisebb csoportlétszámokkal és több pedagógussal dolgoznak, jobb tárgyi feltételek mellett, így sokkal rugalmasabbak is tudnak lenni.

stockfresh 794914 break-for-fruits sizeM

Ezek az intézmények gyakran abban hisznek, hogy egy oviskorú gyereknek semmi nem olyan fejlesztő, mint a szabad játék, ezért igyekszenek őket nem nyomasztani sok kötelező programmal, és nem túlfejleszteni, hanem hagyni a saját tempójukban érni, okosodni, ügyesedni. De létezik a másik véglet is, ahol minél többféle program, foglalkozás és szolgáltatás van, angoltól az úszáson és baletten át a rajzoktatásig.

Tipikus előnyök:

- kislétszámú csoportok, gyerek:pedagógus arány kedvező, általában nem nagyobb, mint 4-6:1
- személyre szabottabb gondoskodás, tehetséggondozás, fejlesztés
- gyakran helyben főznek/minőségi menüt szállíttatnak házhoz
- több és változatosabb ovin kívüli programra viszik a gyerekeket
- nagy hangsúlyt kap a sok szabad játék
- a napirend rugalmasabb, például tudnak mit kezdeni a délután már nem alvó gyerekkel
- sok helyen jellemzőek a vegyes korú csoportok, ami együttműködésre tanítja a gyerekeket

Jellemző árak:

Havonta kb 50-130 ezer forint+intézményenként változik, hogy vannak-e fizetős külön programok, ha igen, ezek általában legalább havi 3-5 ezer forintba kerülnek. Az olcsóbb havidíj gyakran azt jelenti, hogy az étkezésért külön kell fizetni, és azt is meg kell kérdezni, kell-e fizetni a nyári szünet idejére.

2. Kétnyelvű/idegennyelvű ovik

A legtöbb ember valószínűleg ezekre gondol, amikor magánovikról esik szó. A legtöbb ilyen intézményben angolul folyik az élet, de találni spanyol, német, francia, stb ovikat is. Előnyük viszonylag kézenfekvő, különösen, ha olyan intézményre gondolunk, ahol valóban anyanyelvi pedagógusok között vannak a gyerekek. Oviskorban, erőfeszítés nélkül tanulnak meg igen magas fokon egy nyelvet, ami mindenképpen elég menő dolog.

És bár semmiképpen nem jár hátrányokkal, ha ovis gyerekünk remekül elboldogul angolul/németül/japánul, azt érdemes végiggondolni, hogyan tudjuk majd a nyelvtudását átmenteni az iskolás évekre, mert ha hat évesen bekerül majd a körzetes iskolába, ahol harmadikban kezd el nyelvet tanulni heti két órában, akkor a nyelvtudása jó eséllyel elveszik majd.

Tipikus előnyök:

- nyelvtanulás, erőfeszítés nélkül
- kislétszámú csoportok, gyerek:pedagógus arány kedvező, általában nem nagyobb, mint 4-6:1
- személyre szabottabb gondoskodás, tehetséggondozás, fejlesztés
- gyakran helyben főznek/minőségi menüt szállíttatnak házhoz
- több és változatosabb ovin kívüli programra viszik a gyerekeket
- a napirend rugalmasabb, például tudnak mit kezdeni a délután már nem alvó gyerekkel
- nemzetközi gyerektársaság, ami nyitottságra, toleranciára tanít,
- megismerhetik eltérő kultúrák szokásait, ünnepeit, ételeit, mesét, stb

Jellemző árak:
Havonta kb 70-200 ezer forint, az olcsóbb havidíjak általában nem tartalmazzák az étkezések díját, aminél nagyjából napi 700-1000 forinttal számolhatunk. Gyakran kérnek a beiratkozáskor úgynevezett regisztrációs díjat, ami 30 ezer és 200 ezer forint is lehet, intézménytől függően. A havidíjat általában 12 hónapra kell fizetni. A különórák (pl magyar foglalkozások, balett, lovaglás stb) gyakran fizetősek, és havi további 4-5 ezer forintba kerülnek. Ha minibuszos szállítást is kérünk, az további havi néhány 10 ezer forinttal növeli a költségeket.

shutterstock 58855729

3. Sport-magánovik

Ez a legkevésbé tiszta kategória. Van ugyan néhány egyértelmű intézmény, de sok az olyan is, amelyik tulajdonképpen csak még egy címkét tűz magára, többé-kevésbé alap nélkül. Ide tartoznak az olyan magánintézmények, amelyekben amúgy fizetős módon választhatunk többféle sportprogramból, vagy azok a kétnyelvűek, amelyek kétnyelvű sportovinak hívják magukat csak azért, mert van heti egy néptánc.

Sportovinak azokat tekintenénk, ahol a gyerekek napi programjában minden nap helyet kap valamilyen sport, ez egyébként leggyakrabban az úszás, de vannak olyan intézmények, ahol több sportág közül is lehet választani a gyerek érdeklődésének megfelelően.

Sportovit gyakran választanak olyan szülők, akiknek a gyereke az átlagnál energikusabb, aktívabb, de olyanok is, ahol a mozgásfejlődésben/nagymotoros képességek fejlődésében voltak zavarok, és ezért érzik úgy, hogy minél többet mozog a gyerek, annál jobb.

Tipikus előnyök:

- kislétszámú csoportok, gyerek:pedagógus arány kedvező, általában nem nagyobb, mint 6:1
- minden nap egy vagy két sportfoglalkozás
- gyakran helyben főznek/minőségi menüt szállíttatnak házhoz
- sok helyen jellemzőek a vegyes korú csoportok, ami együttműködésre tanítja a gyerekeket
- a rendszeres sport kitartásra nevel, és sok olyan készséget tanít meg, ami felnőttkorban is hasznos
- sikeresen kötik le a gyerek felesleges energiát
- általában sokat vannak levegőn

Jellemző árak:
Havonta kb 50-150 ezer forint, az olcsóbb havidíjak általában nem tartalmazzák az étkezések díját. Beiratkozás előtt tisztázni kell, hogy a díjakat 12 hónapra vagy csak az ovis hónapokra kell fizetni. Ha minibuszos szállítást is kérünk, az további havi néhány 10 ezer forinttal növelheti a költségeket

4. Vegyes rendszerű, "félmagán" ovik

Ebbe a csoportba azokat az intézményeket sorolnánk, amelyeknél az önkormányzati fenntartású óvoda valamilyen különleges pedagógiai program szerint működik, és annak megvalósítását a szülők havi befizetéseikből fedezik. Leggyakrabban két témában találkozunk ilyennel: nyelvi és művészeti programoknál. Ezt (mondjuk a nyelvi esetében) például úgy kell elképzelni, hogy üzemel egy normál óvodai csoport a normál menet szerinti pedagógusmennyiséggel, de a szülői befizetések lehetővé teszik, hogy minden magyar pedagógussal párban egy idegen nyelvű is dolgozzon, így minden történés párhuzamosan fut két nyelven.

Az ilyen "félmagán" intézmények jellemzően sokkal alacsonyabb havi díjakkal dolgoznak - hiszen a normál óvodai üzem költségeit az önkormányzat állja. Cserébe annyival tudnak kevesebbet, hogy a csoportok létszámai jellemzően az állami rendszerben megszokotthoz (25+) közelítenek, és a tárgyi feltételek, környezet, étkezés minősége is meglehetősen nagy szórást mutat.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.Anadolu Agency

Tipikus előnyök:

- a gyerek:pedagógus arány lehet kedvezőbb, de rá kell kérdezni!
- lényegesen olcsóbb, mint egy hasonló pedagógiai programmal működő, tisztán magán intézmény
- nyelvtanulás/művészeti fejlesztés/stb
- a napirend, napközbeni programok változatosabbak, mint egy normál oviban
- gyakran szebb, igényesebb tárgyi környezet

Jellemző árak:

A művészeti programú intézmények lehetnek nagyon olcsók, akár havi 3-5 ezer forintos szinten is, viszont a kétnyelvű programokkal működő intézményeknél a költség inkább a havi 40-70 ezer forintos sávban mozog. Jellemzően külön kell fizetni minden olyasmit, amit egy önkormányzati oviban, vagyis például az étkezést, és gyakran a szalvétát, zsepit, gyümölcsöt, stb-t is a szülők viszik. Fizetni a legtöbb helyen csak az óvodai hónapokra kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek