SZÜLŐSÉG

Ha kislány vagy, csak tündérnek öltözhetsz

2016. március 2., szerda 17:14

Bevallom, anyukaként nem volt túl sok kedvem a bölcsis farsanghoz, állhatok neki jelmezt vadászni és pénzt adni olyasvalamiért, amit a két és fél éves lányom egyszer fog felvenni az életben, de hát a gyermekvállalással áldozatok is járnak. Így aztán február elején gyanútlanul elindultam a közeli hipermarketbe, mivel úgy rémlett, láttam egy sornyi gyerekjelmezt a ruhaosztályon.

Akkor még nem tudtam, mi vár rám

A kislányom ugyanis alapvetően utálja a csini ruhácskákat. A ruhácskák alatt kifejezetten a pántos, szoknyás, egybevarrott ruhát értem, és minél fodrosabb vagy rózsásabb, annál kevésbé hajlandó felvenni. Persze, minden életkorban volt neki néhány ilyenje, vásároltam vagy kaptuk, némelyik rajta volt egyszer, sokakat úgy nőtt ki, hogy felpróbálni sem volt hajlandó. Pólóban és kényelmes cicanadrágban szeret járni, egyetlen kivétel a farmerszoknyája, nem beszélve arról, hogy kedvenc színe a kék. Nekem ezek ellen semmi kifogásom nincs, olyat viseljen, amiben kényelmesen érzi magát, a kék pulóver szépen kiemeli a kék szemeit, és bevallom, gyönyörűnek tartom a vagány kis terepszínű nadrágos lánykát.

shutterstock 66768211

De farsangra csak ruhácskát vehetsz fel!

A közeli hiperben volt tündérkosztüm: testhez simuló, műszálas, csillámos felsőrész, rövidke tüllszoknya, szárnyak. Volt királylányruha: ugyanez szárnyak nélkül. És volt még méhecsketündér, pillangó és angyal: pontosan, mint az előbbiek, csak sárgában, színesben, illetve fehérben.

Gondoltam, jó, akkor hát elindulok a fast fashion-boltok irányába, ott biztosan nagyobb a választék. Valóban nagyobb választék van. Hercegnőkből. A Disney-vonalat követve az ember öltözhet jégtáncos-hercegnőnek és mindenféle másszínű hercegnőnek és tündérnek. A jelmezekben közös az ujjatlan, műszálas, karcsúsított, esetenként fűzős felsőrész, a fodros szoknya többnyire tüllből (gondolom, mindet kambodzsai kislányok varrták napszámban), és a kiegészítők hada: tiara, karkötő, nyaklánc, gyűrű. Sminkkészletet 2-3 évesnek nem találtam, de szerintem csak nem kerestem eléggé.

Ezen a ponton elveim ellenére felvetettem a kétévesnek, hogy mi lenne, ha királylánynak vagy tündérnek öltözne, de közölte, hogy szó sem lehet róla, ő doktornéni akar lenni vagy nyuszi.

Következtek tehát a használtruha-boltok és az internet. Az interneten természetesen szintén a fenti tündér-jégtáncos-Disneyhercegnő vonal uralkodik, emellett találtam egy boszorkányjelmezt, de az is pontosan ugyanúgy nézett ki, mint a fentiek, karcsúsított, tüllszoknyás holmi, csak éppen piros-feketében, arany és ezüst csillámokkal nyolcezerért.

Esetleg szexicica?

Ezen a ponton már kezdett rajtam eluralkodni a feminizmus, és komolyan elgondolkoztam, hogy tényleg itt tart a világ, az ember két és fél éves lányként csak és kizárólag tündibündibe és tüllszoknyába öltözhet? A végső csapás egy vidéki turkálóban ért, a kirakat tele volt jelmezekkel, ezért bementem és megkérdeztem, van-e valamilyük 98-asban, ami nem királylány. „Lesz itt valahol egy szürke cica” – mondta az eladó, és én már készítettem is a pénztárcámat, jó, nem nyúl vagy doktornéni, de egy cirmosra biztosan rá tudom beszélni a gyereket. Elő is került a cicajelmez: pántos, tapadós műbársony kezeslábas szürke-fehér párducmintával, hatalmas kivágással, deréktájon tüllszoknyácskával. Valóban nagyon dögös volt, bár a cicát nem láttam benne, amíg az eladó fel nem hívta rá a figyelmemet a hátuljára varrott kis farkincára. Tutifix, hogy pedofilok tervezték pedofiloknak.

Egyébként, bár erre nem figyeltem célzottan, nagyon úgy tűnt, hogy a fiúknak sincs sokkal nagyobb mozgásterük: általában szuperhősnek öltözhetnek, a szuperhősruhák egy része természetesen vállban kitömve, hiszen fontos, hogy izmosnak tűnjön a hároméves Vasember.

A történetünk vége azért heppiend: a sokadik használtruha-boltban rábukkantam egy drapp nyúlkezeslábasra, pont a gyerek mérete, nem is túl meleg, igaz, hogy csak kölcsönözhető annyiért, amennyiért két királylányruhát is adnak, de sebaj. A kislánynak is tetszett, boldogan szaladt be nyusziként a buli kezdetén a kb. tizenkét tündérkirálylány közé.

Jövőre meg megtanulok varrni.

Vegyük már észre, hogy ez káros!

A személyes preferenciáink mellett azért többről is szó van itt. Az az érzésem ugyanis, hogy nem teljesen normális, ha ilyen mértékben erőltetjük ilyen korai életkorban a csini, csajos, és főként a szexi vonalat. Nem csak a farsangról van szó: egyik barátnőmék bölcsijében a karácsonyi fotózáson vörös, pántos szaténruhába öltöztették a gyermekét, hajába piros rózsát kapott és a fotós utasításait követve némiképp értetlen arccal ugyan, de kacéran emelgeti a szoknyáját a karácsonyfa alatt. Szépen harmonizál a ruha színe a piros üveggömbökkel, és nem is néz ki rosszul, csak hát kicsit fura, hogy az említett gyerek mindehhez két éves.

Tavaly ősszel járta körbe az internetet az a történet, ahol egy anyuka kiakadt, amikor nem kapott normális Halloween-jelmezt a lányának: ugyan ő remek rendőr- és cowboy-jelmezetek talált, de mindegyiknek volt külön fiú- és lányverziója, utóbbiak kisszoknyával meg egy kis fodorral.

A kislányok egyre korábbi életkorban történő csajosítása nem újkeletű jelenség. Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) 2007-ben adta ki figyelmeztetését, amelyben a kislányok szexualizálásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. A „szexualizálás” kifejezést ők abban az értelemben használják, amikor egy ember (vagy filmszereplő) értékét az adja, hogy a külseje mennyire tetszetős az ellenkező nem számára. A szakemberek szerint mindez annyira elterjedt, hogy már észre sem vesszük: amíg nem figyelmeztetnek rá, fel se tűnik, hogy a Disnex-hercegnők szexibbek és vékonyabbak, mint bármely szupermodell.

shutterstock 139016207

Depressziós lányt akar? Öltöztesse szexi hercegnőnek!

Eileen L. Zurbriggen, az APA bizottságának vezetője szerint mindez nagyon is valós és égető probléma, hiszen a kislányok szexualizálása számos területen hátrányukká válik. És itt nem arra gondolunk, hogy ha túl dögös cicának öltöztetjük a négyévest, akkor esetleg megtetszik egy pedofilnak, hiszen ezek bár szörnyű, de szerencsére igen ritka esetek. A probléma ennél sokkal szélesebb körű: a szexualizálás ugyanis az értelmi fejlődésre, a fizikai és lelki egészségre és a szexuális fejlődésre is károsan hat.

Az APA által idézett kutatások szerint a kislányok szexualizálása aláássa az illető magabiztosságát, a testével való jó viszonyt, így nagyobb eséllyel fogja szégyellni a testét és nagyobb eséllyel válik szorongóvá. A szexualizálás nagymértékben növeli az étkezési zavarok, a kórosan alacsony önértékelés és a depresszió esélyét. Az egészséges testkép pedig feltétele az egészséges szexualitásnak is.

A szakemberek szerint a szülők rengeteget tehetnek az ügy érdekében, hiszen viselkedésükkel ronthatnak, de javíthatnak is a helyzeten. Ideális esetben a család nem sulykolja a kislányokba, hogy a legfontosabb, hogy csinosak legyenek és tetsszenek a fiúknak – és ha azt gondolnánk, hogy á, a mai emancipált világban senki sem mond már ilyet, akkor elárulom, hogy múlt héten hallottam teljes komolysággal egy ismerős nagymama szájából.

Ehelyett inkább azt kellene erősíteni a lányokban, hogy a kompetencia és a belső értékek fontosak igazán. A külső csupán egy tényező a sok közül, de sokkal inkább más tulajdonságok – humor, intelligencia, közös érdeklődés – szerint választunk például barátokat. A szakemberek szerint jól ellensúlyozza a médiából ömlő szépségideált, ha a lányunk sportol és/vagy ha van valamilyen értelmes hobbija, amiben kompetensnek érzi magát. Ezek során ugyanis könnyű ráérezni, hogy boldogabbá és magabiztosabbá tehet a tudás és az erő, mint a csillámpor és a tüllszoknya.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.02 17:30:40Csipyke

  Én megmutattam a háromévesemnek a netről pár jelmezötletet, a csigát választotta. Vettem egy rugós csápot a fejére, amire ragasztottam szemeket, a hátára meg egy összecsavart törölköző volt a ház. Nagyon bejött mindenkinek :)

 • 2016.03.02 17:41:46Puckman Éliás

  Ez a poronyt komplexusokkal küzd, volt már a szerkesztőség pszichológusnál?

 • 2016.03.03 00:46:06szombi

  Már megint egy hisztis péra aki a hiperkarcsú lánykáknak készült rózsaszín tüllszoknyákon szörnyülködik. Ezek szerint a kisfiúk le vannak sz*rva? A fiúk jelmeze honnan van? Nagymama kredencéből? Lehet hogy úgy kellett volna elmennie a hiperbe/turiba hogy "kisfiúnak keresek jelmezt". Esetleg megvarrja saját maga. A "kambodzsai kislányok" meg "pedofilok találták ki" féle beszólásokra egyáltalán nincs szükség, nagyon túltolta. Már előre sajnálom szegény kislányt, mit művel vele ez a nemnormális perszóna az elkövetkező 15 és fél évben.

 • 2016.03.03 08:09:12KK69

  Nem értem a kifogásokat, szerintem jó a cikk.

 • 2016.03.03 08:29:58Lilienfeld

  Immár évtizedek óta figyelem teljes értetlenséggel az egész hercegnő-franchiset; se gyerekkoromben, se most nem mozgatott meg bennem semmit... találd meg a hercegedet... Ez csak azért vicces, mert amúgy normélis épeszű nők is ezt kérdezgetik: "Te hogy találtál ilyet...?" "Hol kell ilyet találni...?", mármint párkapcsolatot. Aztán van hümmögés, mikor kifejtem, h nem találtuk egymást; hanem közösen bontottuk ki, ami köztünk van.
  Kimaradt a sorból, h úgy 10 éves korától olvashatja a Neveletlen hercegnőt kb. 100 részben. Aminek méltó folytatása lesz a Alkonyat meg a Szürke: mind arról szól, h majd eljő a Férfi, akitől majd kisüt a nap és némi nemi bonyodalmak után, boldogan élnek míg meg nem halnak. (Vagy nem, de erről már nem szól a mese.)
  És sajnálom mindazokat a férfiakat, akik elvettek egy kedves, értelmes(nek látszó lányt), aki aztán leginkább csak ül, és nem társ, nem résztvevő, nem együttgondolkodó... :( A férfi meg küzdjön egyedül, ahogy akar.
  Kedves Cikkíró, kell-e vagy érdemes-e esetleg azon polemizálni, h a mainstream marketing a tömegkultúrát alakítja-e vagy kiszolgálja...??? Ez itt a kérdés.

 • 2016.03.03 09:13:40Irdésmond

  Én szerettem volna gyerekkoromban hercegnő lenni.

 • 2016.03.03 09:45:09hópelyhecske77

  A cikkíró rémesen fantáziátlan. Nyuszijelmezhez nem kell más, mint egy szürke cicanadrág vagy harisnya, rávarrva egy vattapamacs faroknak, szürke póló, és nyuszifül, ami kb. 200 Ft-ért bármelyik kínai boltból beszerezhető. De még ezt is meg lehet oldani úgy, hogy hajpántra erősítve a kartonból kivágott nyuszifül. Doktor nénis jelmez ugyanígy: fehér nadrág + póló, és a játékboltokban kapható orvosi táska.

 • 2016.03.03 15:50:10R2D2 & C3PO

  Doktornéni: Sima fehér póló, gombokat varrsz rá, + egy zseb és veszel egy szép piros játék orvosi táskát. Igazából a póló sem kell; a háziorvosok sima ruhában szoktak üldögélni a rendelőben. ;-DDD

  Nyuszi: pompom, plusz egy nyuszifül. Ezeket külön árulták a farsang alatt, ami egy hónapja elmúlt... A pompomot a póló aljára kell varrni és kész is.

  Az enyém pont negatív volt, és ugyan decemberben és januárban csak és kizárólag tütüben járt, pont a farsangkor nem óhajtott ilyesmit... Vettem neki szárnyat, csápot és varázspálcát és mehetett a szokásos leggings+pólójában. Az óvónők pampogtak egyet, de ki nem sz@rja le... Kijött egy ezresből. ;) :P

  Apropos, a sógornőmék bölcsijében minden gyereknek volt ilyen bebújós, köpenyszerű jelmez. Uniszex egytől egyig. Meg a gondozónők festettek arcocskát és boldogan ugrándoztak a farsangkor. Rokonok is mehettek gyereket csodálni. Eddig nekem ez volt a nyerő...

 • 2016.03.03 15:54:55R2D2 & C3PO

  Ja. A legfontosabb.

  Igaz ugyan, hogy a szépség egy dolog, de azért nézz körül magad körül egy kicsit: A jóképű magas férfiak és a ronda köpcösek közül kik a sikeresek? Valamint a jó megjelenésű nő vagy a slampos, zsíroshajú? Igenis fontos a kinézet, ugyanis EZ az első benyomás. Legyen bármilyen a második, már az első is kinyit nagyon-nagyon sok lehetőséget...
  Szerintem a kisfiúknak is fontos az ápoltság és a csini ruha...

 • 2016.03.03 20:20:15Le Sigh

  Nem tudom mit kell ezen így ki lenni. Én sose voltam lányos lány, soha nem is ötlöztem királylánynak. Mindig nagyon egyszerűen megoldotta anyám a jelmezemet. Bár igaz, a királylány, sellőlány stb. unokatestvéremnek is mindig az anyja oldotta meg a jelmezt, nem bement a Tesco-ba és bevágott valami kínai vacakot a kosárba, csak azért, hogy legyünk már túl rajta. Az enyémnek is én oldom meg a jelmezét, akkor is, ha Jégvarázs hercegnő akar lenni, mint a FÉL CSOPORT az oviban.

  A boltok nem karitatív intézmények, a boltok olyan dolgokat gyártanak, és abból jó sokat, amit a lehető legtöbb ember meg fog venni.

  A legtöbb kislány meg, tetszik, nem tetszik, királylány, tündér stb. akar lenni. Ha tiéd nem és nem tudsz venni a közeli hiperben semmit neki, akkor csinálj. Főleg, ha már így ki vagy attól, hogy költeni kell rá, mert így még olcsóbb is. Végső soron nem a bolt mondja azt, hogy csak királylány lehetsz, hanem az anyja mondja ezt a gyereknek, hogy egy lusta disznó vagyok gyermekem, és nem szánok rá se időt, se energiát, hogy olyan jelmezed legyen, amilyet szeretnél, csak bevágok valamit a kosárba és kész.

  A gyereknek meg nem attól lesz testképzavara, meg depressziója és kevés önbizalma, ha disney hercegnőkért rajong, mert nem onnan tanulja meg, hogy milyen az "ideális" test, hanem attól, ha minden áldott nap azt kell hallgatnia tükör előtt/mérlegen álló anyjától, hogy ő már milyen dagadt, öreg, ráncos, narancsbőrös stb.

  A szülők bele se gondolnak, hogy is nevelik azt a szerencsétlen gyereket úgy egyáltalán, csak igyekeznek minden felelősséget áttolni a tévére, a boltra, a széljárásra stb.

 • 2016.03.04 05:13:37Lady Scarlett

  Engem 5 evesen oltoztetett anyam Csipkerozsikanak farsangkor. 3 hetig nem altam szoba vele utana. En napraforgó akartam lenni. Szerettem a napraforgókat. Volt egy zold harisnyam, meg egy zold ruham, csak a sarga fejdiszt kellett volna megcsinalnia. Nem, o inkabb egy almatag hercegnonek oltoztetett. Az oviban elbujtam az oltozoben, csak ne lassanak a tobbiek. Szornyu volt.
  Altalanos iskolaban mar csak 3x oltoztem be. 1-ben kakas voltam, 2-ban bontott csirke, 3-ban buddhista szerzetes (a hajamat is engedtem levagni nullasgeppel, mondjuk nekem gyerekkoromban, mindig nagyon rovid volt) A bontott csirkevel, meg a szerzetes ruhaval elso dijat nyertem.
  Soha tobbet nem oltoztem be. 4-ben mar dedos szokasnak gondoltam, mar nem erdekelt a farsang.
  Most a fiamnak akartam szerezni valami jelmezt, de par uzlet utan feladtam. En nem huzok a gyerekemre semmilyen szuperhos jelmezt, azt se tudja mi az. Nem oltozott be, nem tortent semmi.

 • 2016.03.04 14:57:41sebi77

  @Lady Scarlett: A bontott csirkéért én is megadom az első helyezést, látatlanban is.

 • 2016.03.04 21:42:01kuksi

  Sikerült néhány rózsaszín szívlapát-díjas kommentet kicsalni az olvasókból.

  Izlésbarométer nem leng ki ettől sem?

  [link]

 • 2016.03.04 22:28:28kibirjatov

  Hát, ez az anyuka maga a borzalom, sajnálom. Szerencsétlen ő is meg a gyereke meg a...,
  Ja, valószínűleg férj az nincs is semerre sem.

 • 2016.03.05 12:22:41Audrey80

  Nálunk kevés hercegnő volt. Denevér, taviszörnyella, boszorkány, mindenféle állat az igen :) Ha nem akar anyuka hercegnőjelmezt, akkor ne is gondolkodjon abban.
  Igen, nálunk a szuperhős volt a divat, konokul ragaszkodtak hozzá, úgyhogy már 3-féle méretben van Pókemberünk, mert csak azt akarják, és még mindig, otthon is felveszik, nekik ez játék.

 • 2016.03.05 20:39:10Advanced Flight

  Fiam ovis csoportjában is egy kivétellel minden kislány hercegnőnek öltözött; a fiúk mind különböző cuccban voltak (tűzoltó, csiga, teknős, keresztes lovag, farkas stb.), a lányok meg szánalmas és nevetséges módon egyencuccban. Aztán a sok kis cuki hercegnő összeveszett valamin és ott perlekedett 6 tüllszoknyás kis hárpia a csoportszoba közepén. Gyönyörű.

 • 2016.03.05 20:43:17Advanced Flight

  Mellesleg az sem igaz, hogy az anyuka lustaságán múlik, uis a fiúk jelmeze 90 %-ban home made volt, a csajoké meg mind bolti. Nem hinném, hogy merő véletlenségből az összes lusta anyukát a lányok fogták ki.

 • 2016.03.06 07:31:30radnaughty

  szerintem is kicsit túllihegett a probléma. rengeteg jelmezt el lehet készíteni otthon, könnyen, gyorsan, olcsón, még varrni sem feltétlenül kell tudni hozzá. (bár úgy valóban még szélesebb a paletta.)

  kiscsoportos ovis lányomat megkérdeztük, mi szeretne lenni, azt mondta, királylány. pedig nem tévézik sokat, nincs is tele a szobája disney-figurákkal. felsoroltunk egy csomó más lehetőséget, de ragaszkodott hozzá. végül boltból vettünk egy - szerencsére nem rózsaszín, hanem világoskék - ízléses, visszafogott, szinte történelmileg hiteles királylány ruhát, kapott hozzá 1-2 kiegészítőt, és boldog volt.

 • 2016.03.06 13:01:18sunblind

  Sima szociális kémia.
  Egységnyi királylányt tarts önmaga által termelt illúzióban vagy húsz évig. Ezután túlnyomó mennyiségű háztartási sárkányra, kis egységnyi vegytiszta királylányra, és nagy mennyiségű impotens alkoholista kiegészítő komponensre bomlik.
  Cső.

 • 2016.03.07 15:32:04harat

  Idestova 20 éve járok ovis farsangra. A kislányok 85% akar tündér lenni. Ki lenne az az idióta, aki ne ezt piaci szegmenst akarná megcélozni? Kedves Cikkíró! Szaladgálás helyett, tessék tűt és cérnát venni, mert a farsangi jelmez elkészítése egy nagyon jó és közösen készíthető móka. Az meg egyenesen undorító, hogy még meg is ideológozálja és bennünk akar lelkiismeretfurdalást ébreszteni! 10 gyerekem van, soha nem vásároltam jelmezt. Különösebben ügyes sem vagyok, de el tudtam készíteni a gyereknek a kívánt jelmezt. A többség erőszakolja meg a kislányát, csupán azért, mert az ön lánya abban a 15%-ban van?

 • 2016.03.07 16:29:48Gerilgfx

  gondolom akik a 3 éves gyereküknek jelmezt venni mennek, azok ugyanazok az emberek, mint akik 200ezer forintért vesznek fél évente új laptopot, mert nem bootol rajta a windows

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta