SZÜLŐSÉG

Uber és kamaszok? Felejtse el!

2016. március 1., kedd 10:50

Tudta, hogy az Uber ugyanúgy korhatáros, mint egy malac film? Pedig így van.

Az alapítók valószínűleg nem számoltak azzal, hogy a szülők alig várják, hogy végre lepasszolhassák valakinek a gyerekek logisztikáját, vagyis megszabaduljanak a mindennapos suliba szállítás, majd edzésre/zeneórára/egyéb különórára hurcolás időt rabló feladatától. Nem beszélve a bulizó kamaszok leglehetetlenebb időpontban való begyűjtéséről, esetleg a természetesen cseppet sem részeg tizenévesek éjszakai, önálló hazavergődésének megoldásáról.

Persze ez a problematika nem nekünk jutott eszünkbe, hanem a Business Insidernek, mi az utolsó csepp vérünkig lelkesen szállítjuk a gyerekeket, akárhányat, akárhová. 

Az Uber szerződési feltételei egyértelműen kimondják: 18 éves korig (illetve a nagykorúság eléréséig) nem használhatják önállóan a szolgáltatást, csak szülő felügyeletével. Megkérdeztük miért, és azt a választ kaptuk, hogy azért nem regisztrálhatnak az Uber rendszerébe kiskorúak, mert ez egy szerződés, és kiskorúakkal nem szerződnek. 

Ez eddig rendben is van, a gyerek nem regisztrálhat, viszont mi a helyzet azzal, ha én, mint szülő, a saját regisztrációmmal hívok a gyereknek egy ubert a buliba, ahonnan így nagyjából féláron jut haza, mintha taxizna - végül is én fizetem mindkettőt. Ne adj isten, mi van, ha én regisztrálok a gyerek telefonján a saját kártyámmal, aztán hívjon magának kocsit ő háromkor.

GettyImages-506095348
Fotó: Al Seib

Ha belegondolunk, sokkal megnyugtatóbb, ha a gyereknek nem jut eszébe részegen kocsiba ülni, a buliba még mindenki eljut valahogy kocsi nélkül is, de hazafelé már lehetnek problémák, és egy-egy kicsit is kieső címre már könnyen lehet 4-5-6 ezer a taxi egy buli után.

És őszintén szólva elég kényelmes is, hogy a gyerek szállítását Uberrel oldjuk meg, már ahol ez lehetséges. Először is a fizetéssel nem kell törődni, mivel a rendszer automatikusan levonja az összeget az autót hívó szülő kártyájáról. Nem kell a gyerekre pénzt bízni, jattolni, visszajáróval pepecselni. Elvileg a biztonsággal sem kellene, hogy probléma legyen (bár a gyakorlatban azért mindig érkeznek elrettentő hírek), mert minden sofőrt értékelnek az utasok, és a szülő a telefonján követni tudja, hogy a gyerek megérkezett-e A pontból B pontba.

És nem utolsó sorban így tényleg tehermentesedik a szülő a gyerek szállítása alól. Jó, minek szül az ilyen, aki még annyi időt se képes rászánni a gyerekére, hogy elhordja az úszásra, (vicceltem, muhaha), de a valóságban, tudjuk, bármi közbejöhet akármikor, például elromlik az autó, vagy megbetegszik a nagyi, és ilyenkor jól jön, ha valaki átveszi a mamataxi szerepét – vagy aznap nem megy a gyerek edzésre.

Valójában az Uber sofőröknek sem egészen nyilvánvaló, hogy mit kellene tenniük, ha megérkeznek egy hívásra, ami egy felnőtt telefonjáról jött, de egy gyerek várja őket. Hagyják ott? Vagy vegyék fel? A szabályzat szerint persze nem utazhatna kiskorú szülő nélkül, csakhogy ha nem tesznek az utas kedvére, azzal azt kockáztatják, hogy rossz értékelést kapnak, amiért aztán búcsút is inthetnek a gyümölcsöző együttműködésnek az Uberrel. Márpedig ez nem túl kecsegtető perspektíva, ha már egyszer valaki átvergődte magát a belépési procedúrán.

Kérdésünkre válaszul, (bár azt nem tudtuk meg, hogy ezt a korhatáros dolgot komolyan gondolják-e, és hogyan akarják betartatni), még azt is leírták, hogy a gyerekeseknek már létezik az UberFAMILY szolgáltatás, vagyis, hogy van a kocsiban gyerekülés. Csakhogy mi pont nem az autósülést hiányoljuk (mivel 135 centi alatti gyerek azért általában mégiscsak rászorul a szülői segítségre), hanem, hogy a tizenévest, akinek nem felügyeletre van szüksége, hanem szállításra, ne kelljen már mindig elkísérni.

Ön szokta Uberrel utaztatni a gyerekét, úgy, hogy nincs ott vele? Ossza meg velünk a tapasztalatait kommentben! 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.01 13:16:24OkoskaTo:rp

  Miért ne utazna a kölök Uberrel? Szokja csak meg minél hamarabb a hülye szabályok kijátszását és az adócsalást! ;)

 • 2016.03.01 13:53:11yaffa

  Ez Magyarországon egy iszonyatosan sarkalatos kérdés lehet. Úgy nagyjából a belváros teljes körzetében...

 • 2016.03.01 14:24:01Válasszunk

  Akkor, hogy értsd: A buliból hazatérő tizenéves nem feltétlenül jó üzlet, pl. a takarítás okán. Ez pedig nem Taxi, nem része a közlekedési infrastrukturának, hogy mindenkit szállítson, részeg bármikor okádó kölkeidtől, a fájós lábú, aprót összekapargató nénikig, őket csak az a helyzet van, ahol proofit is van, pénz is. Ha nagykorú okádja tele a verdát azt be lehet hajtani könnyen, a 14 éves nehezebb ügy. Csá. Ha majd nem lesz Taxi csak Uber, akkor jobb híján vezethet a kölyköd ittasan, legfeljebb meghal. És? Az Uber nem a kölykeid életét védő szervezet, hanem egy profitorientált vállalkozás.

 • 2016.03.01 16:22:26Kicknick

  @válasszunk : szerintem vegyél vissza az anyagból...

 • 2016.03.01 23:29:59jet set

  Elvileg 18 év alatt nem ihatna a gyerek alkoholt. Szóval az rendben van, hogy bebaszik, de az nincs, hogy uberezzen?

 • 2016.03.02 00:16:28Tesztelo.hu

  Off: "malac film"??? Kb. egy általános iskolás fogalmaz így...

 • 2016.03.02 01:50:29karandash

  A gyerek nem ihat.
  Az Uber maga döntött úgy, hogy kiskorúval nem szerződik, ez érthető.
  Ha a szülő rendel Uber kocsit, a sofőrre meg a gyerek vár és nem veszi fel a sofőr, mert be akarja tartani a cég szabályait, akkor megy rá a negatív értékelés és másnap már ki is van zárva az Uber rendszerből. Szóvel a sofőr szív végül, mert az Ubert nem érdeklik az indokok, hogy miért van negatív értékelése a sofőrnek, nem is védekezhet, nem magyarázkodhat, kizárják.
  Ez baj. Pedig az Uber alapötletével egyetértek, a fogyasztó olcsóbban kap valamit, ez jó, csak vannak még tisztázandó részletek.

 • 2016.03.02 08:20:38230e

  14- 18 év között korlátozottan cselekvőképes, és így a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezésével kapcsolatosan köthet szerződést.

 • 2016.03.02 10:40:24ROTFL Manó

  Azért hülyeség az Uber indoklása, mert ennyi erővel a 18 alattiak a BKV járműveire se szállhatnának fel. Ugyanis az is egy polgárjogi szerződés! A felszállással - ráutaló magatartással - nyilvánítod ki abbéli szándékodat, hogy kötsz egy személyszállítási szerződést, melynek a díjját jeggyel, vagy bérlettel téríted meg.

 • 2016.03.04 13:37:34Jankó962

  Kedves Primilla melyik szigeten élsz? Hiányzik a szótáradból a taxi fogalma? Frankón mintha valami egetverő találmány lenne az uber.

 • 2016.03.04 13:40:00Jankó962

  karandash az uber alapötlete, hogy mindenhol alávág a taxiknak, a szabályok kikerülésével. Nem nagy ötlet.

 • 2016.03.04 17:41:16retinax

  Jankó962: az az eget verő találmány, hogy feleannyiért visz el A-ból B-be, mint a taxi.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta