SZÜLŐSÉG

Ilyen, amikor tinilányok programoznak

2016. február 28., vasárnap 12:11

Mi mást csinálhatna tizenegynéhány kiskamasz lány szombaton, mint egy teremben ülve épp egy Flappy birdhöz hasonló programot dob össze? Pedig egész normálisan néznek ki, a szünetben csicseregnek, rohangálnak, és együtt mennek pisilni - pont úgy, mint bárki más.

De ezek a lányok jelentkeztek a Skoolba, ahol videójátékot programoznak. IT-szakemberek akarnak lenni? Mind biztos nem, de lehet, hogy közülük senki, mégis teljes természetességgel használják, az MIT által kifejlesztett, a gyerekek számára is érthető és könnyen kezelhető programot, a Scratchet.

Nyilván egy csomó pénzért - feltételezi mindenki, de nem erről van szó. A Skool ingyenes és szupermenő, annyira, hogy most először sajnálom, hogy fiam van. 

Miközben a csajok bejárták az épületet, Guzsaly Péterrel, a Skool programkoordinátorával beszélgettem.

"A mai nap arról szól, hogy alapvetően szeretnénk több lányt látni tech területen. Nem mondom, hogy nincsenek, de nagyon nehezen találkozunk velük. Egy átlag informatikai vállalatnál a női tech dolgozók aránya 8 százalék, ami roppant kevés, szeretnénk, hogy ez javuljon, és úgy véljük, ennek a legjobb módja, ha megmutatjuk, hogy ez egy tök izgi, érdekes világ, ahol lányként is van keresnivaló. Ma számos olyan sztereotípia van a szakmával kapcsolatban, amit nehéz leküzdeni otthon, ilyenben próbálunk segítséget adni, valamint olyan programokat szervezünk szombatonként, ahol egy nap alatt szerez mindenki egy olyan szuper élményt, hogy a hazamenetel után azt gondolja, ez egy jó dolog.

Ezt a játékot a 10 éves Flóra tervezte önöknek, jó szórakozást

Flóra tíz éves, és a Logiscoolban tanul scratch alapú programozást. Ezt a játékot a szabadidejében programozta, és amikor megkértem, betehetem-e a cikkbe, igent mondott. A játékot ezen a linken érhetik el.

Ez csak egy kép, a játék a fenti linkre kattintva indul
Ez csak egy kép, a játék a fenti linkre kattintva indul

Azért vagyunk ma itt, az EPAM-nál, mert a képzéseinket általában a támogató technológiai cégeknél tartjuk, ennek több oka is van. Jól felszerelt, jó helyek, valamint arra is figyelünk, hogy ne csak a kódolást tanítsuk meg, hanem a szakmát is megmutassuk, akár 11-12 éveseknek is.

Itt találkoznak tech mentorokkal, akik fejlesztők, ők tudnak mesélni a munkájukról, jó, nem jó, bejár-e minden reggel, vagy lehet otthonról is dolgozni, mennyit keres, szerette-e a matekot. Mindent meg lehet kérdezni, és egy hiteles forrás fog válaszolni.

Ezek a cégek szép irodában, jól felszerelten, jó körülmények közt vannak. Megkérdeztem a lányokat, hogy mi tetszett a legjobban itt, és a babzsák fotel a mindent vivő. Őket nem az fogja meg, hogy milyen karrierlehetőségek vannak egy ilyen cégnél, hanem az, hogy lehet írni a a falra, ami lemosható, nagyon menő, hogy olyan pihenőhelyek vannak, ahol lehet pihenni munkaidőben. Azért vagyunk techcégnél, hogy ezek a szombatok úgy teljenek el, hogy feltöltődnek egy csomó élménnyel. " -mesélte Guzsaly.

A nap során délelőtt 2 órát programoznak, aztán van egy hosszú ebédszünet és irodalátogatás, és délután ismét két órát programoznak. A kisebbek a Scratch nevű MIT által kifejlesztett programot használják, amely tökéletesen arra, hogy megmutassa azt algoritmikus gondolkodást,. A Skool-ban minden programunk ingyenes a lányok számára. A használt szoftverek is szabadon letölthetőek, és otthon tudják folytatni a kódolást a gyerekek.

A nap legfontosabb célja, hogy inspirálódjanak a lányok.

"Nem az a célunk, hogy minden lányból fejlesztő legyen, hanem, hogy legyen lehetőségük megismerni ezt a világot, és ezek után már jobban el tudják dönteni, hogy akarnak-e ebbe az irányba menni, vagy más szakmát választanak majd később. Az egész Skool célja, hogy betekintést adjon ebbe a világba, hisz ezekhez a cégekhez nagyon nehéz bejutni. Titkos projekteken dolgoznak, nehezen lehet hozzájuk bekopogni, hogy szeretnék körülnézni."

A Skool ötlete Koleszár Szilvia fejéből pattant ki két éve, aki Amerikában találkozott hasonló alapítványokkal. Miután hazajött, egy lelkes csapattal elkezdte a Skoolt. Minden workshopon van egy óra amikor csak a szülőkkel beszélgetnek, itt van lehetőség bármit kérdezni, olyanokat is, amire nehéz választ kapni. Több mint 700 lány járt a Skoolnál az indulás óta. Hogy érzékelhető legyen ez mekkora szám, érdemes tudni, hogy évente 400-500 lány jelentkezik felsőfokú oktatásban valamilyen IT területre. Az iskoláktól kapott statisztikák szerint a jelentkezők fele végzi el, és a maradék fele marad a szakmában, azaz évente 100 nőről beszélhetünk.

A Skool csapata abban hisz, hogy a digitális írástudás, alapszintű programozás a jövőben olyan képesség lesz, ami előnyt jelent a munkaerőpiacon, bármilyen pozícióra is pályázik az ember.

"Egy techcég számra nagyon fontos, hogy ne ugyanolyan szakemberek dolgozzanak projekteken, ők megpróbálnak minden szempontból színes egyéniségeket találni, vallás, származás, nem, csak legyenek különbözőek.

Ha sokfélék vagyunk, sokféle módon keressük a megoldást, és előbb találjuk meg, mintha mindenki ugyanazokkal a háttérrel kezd ugyanazzal a problémával foglalkozni. A cégek törekszenek rá, hogy nőket vegyen fel, sőt a fejlesztő srácok nyúzzák a HR-eseket, hogy keressenek csaj fejlesztőt. Egyszerűen uncsi, koleszhangulat van egy ilyen helyen, nagyon örülnek, ha jönnek lányok, megváltozik a csoport dinamikája, plusz mindig elmesélik a tech csajok, hogy szívesen dolgoznak a srácokkal izgalmas projekteken."

A 700 résztvevőre átlagosan 2,5-szeres jelentkező jut, ebből jól látható, hogy a technológiai világa érdekli a lányokat. Workshopjaikon 15 lány vesz részt, akik tanulását egy oktató és 7 önkéntes segíti, akik mindannyian fejlesztők. Ez biztosítja azt, hogy mindenkire jut elég figyelem és energia. Ha valamilyen elakadás van, akkor ők segítenek. A tehetségekkel igyekeznek külön foglalkozni, vannak versenyek, felkészítik a lányokat. Furán néznek rájuk, mert nem megszokott még egy lánycsapat egy robotika versenyen. Az FLL (First Lego League) versenyen a második évben egy szakmai díjat hoztak el.

"Nulláról jutottak el másfél év alatt oda a lányok, hogy egy nemzetközi versenyen szakmailag kiemelkedő eredményt hozzanak el, nagyon büszkék vagyunk rájuk. A lányok nyúzzák a fülünket, hogy menjünk, nevezzünk, most is elindultunk egy csapatunk a Technovation start-up versenyen. Ehhez nem kell más mint hetente egyszer egy hely, ahol lehet dolgozni, meg néhány önkéntes, aki segíti a lányokat a felkészülésben."

A támogatói cégek nagyon örülnek a Skool jelenlétének, mert szeretik, ha a munkavállalóik tudnak egy teljesen más projektben hasznosat alkotni ugyanazzal a szürkeállománnyal. Az önkénteseket is feltölti az élmény, hogy gyerekeknek tudnak olyan tudást átadni, ami hosszú évekre meghatározó élményt jelent. A Skool idén szeretné elhagyni Budapestet, de vannak nehézségek. Az egyik, hogy a szervezet erőforrása limitáltak, másrészt, kell egy háttérország, ami az alapítók nélkül is működik. Az első vidéki város a tervek szerint Szeged lesz, ami azért szerencsés választás, mert van egyetem, és nagy tech cégek, innen tudnak önkénteseket toborozni. Nyáron már kipróbáltak két pilot tanfolyamot, amit minden résztvevő imádott, és várják vissza őket.

Ha Szegeden sikeres az indulás, a minőség és a színvonal megmarad, akkor lehet más városokban is elindulni. "Ahol ebben a percben is várnak ránk, az Győr, Debrecen, Székesfehérvár, Sopron, Miskolc. Közepes távú tervek között szerepel a külföldi terjeszkedés, ami azért is szerencsés, mert a támogató cégek nagy része más Kelet-Európai országokban is jelen van."

A Skool összes képzése ingyenes, kivéve a nyári tábor, de az is önköltséges. Amit kérnek a lányoktól, az az idejük, és az energiájuk. A techcégek, bár konkurenciái egymásnak, vannak annyira jó fejek, hogy ha nem jelentkezik elég önkéntes a vendéglátóknál, akkor tudnak más cégektől is segítőket toborozni. Szerencsére van egyfajta nyitottság a technológiai szektorban, ami talán a Skoolnak is köszönhető.

"A Skool-ban arra törekszünk, hogy minél több lánynak mutassuk meg a technológiai izgalmas világát. A foglalkozásokra olyanokat várunk, akik még csak most ismerkednek ezzel a területtel. A tapasztalatok szerint a lányok nagyon lelkesek a tanfolyam után is, a vasárnapjukat biztos a gép mellett töltik, de aztán önállóan is dolgoznak. "

Tavaly decemberben megjelent egy egy mesekönyv is, Lauren Ipsum kalandjai címmel, Lauri és barátai kalandos, könnyet érhető formában vezetik be a számítástechnikába a gyerkőcöket, és mutatják be a logika és kritikus gondolkodás alapköveit. Emellett kiválóan alkalmas arra is, hogy azokat a felnőtteket, szülőket segítse elkalauzolni a programozás világában, akik még nem jártasak ezen a területen. A könyv annyira kedvelt, hogy az egyik lány megfogalmazása szerint "jobb mint a mobiltelefonom".

De mi az az EPAM, és mit csinál?

Az EPAM Systems egy 1994-ben alakult szoftverfejlesztő cég, ahol több, mint 14000 informatikus dolgozik világszerte, Magyarországon folyamatosan bővül, jelenleg 1400 munkavállaló van, három városban: Budapest a központ, Szeged és Debrecen. Az EPAM ügyfelei a világ top vezető cégei, italgyártócégtől kezdve nagy bankokon át egészen a legnagyobb technológiai cégekig. A magyar részleg startup cégként kezdte a pályafutását, majd a 2004-es fúziót követően a régiós tudásbázisra építve gyorsan látványos növekedést ért, és ma már az EPAM az amerikai tőzsdén forog – és dinamikusan növekszik tovább.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.28 13:00:45Girhes Joe

  Azzal persze mindig mindenki adós marad, hogy miért kell ezt az egészet a lányokra kihegyezni, más szóval miért gond az, hogy az IT-ben aránytalan a nemek aránya, ellenben senki nem akar több férfi tanárt vagy bírót, pedig ott is legalább akkora aránytalanság van.

 • 2016.02.28 13:01:45fejesjoco

  A username/password megosztása szerintem hiba volt...

 • 2016.02.28 13:51:24karandash

  Ez egyértelműen egy retrográd gondolkodást tükröző kezdeményezés. A programozásra oktatás rendben van. De miért van az, hogy a fiúknak esélyt se adnak? Mondjuk fele-fele arányban lehetnének a nemek. Ahogy Girhes Joe írta fentebb, más, elnőiesedett szakmákba ha ilyen szexista módszerekkel akarnának fiúkat benyomni, abból botrány lenne. Orvosi, ápoló, HR, jogász, pedagógus szakok? A fiúkat sajnos ma hibás működésű lányokként kezeli az elnőiesedett pedagógus szakma. A lányok tempója, temperamentuma, viselkedése lett a standard, ehhez képest pedig minden fiú deviánsnak lett nyilvánítva. Ez az igazi szegregáció. Ahogy ez a Skool is a szegregációt erősíti, férfielles hangulatot teremt. Nyilván a feministák ennek tapsolnak, a valódi egyenlőséget preferáló emberek meg elborzadnak.

 • 2016.02.28 14:00:21bojlergyulabá

  egyetértek az előttem szólókkal, tökmindegy ki az "áldozat" a kirekesztés az kirekesztés marad, ami pedig féreg dolog.

 • 2016.02.28 14:07:13magnificat

  Amikor mi tartottunk a cégnél egy Skool eseményt, egyetlen napos volt (az is egy szombat volt). Célja nem megtanítani a programozást, hanem meghozni hozzá a kedvet, és bebizonyítani hogy nem ördöngősség. A fiúk között jóval nagyobb a réteg akinek nem kell meghozni hozzá a kedvet, így én teljesen rendben lévőnek tartom hogy van egy (!) olyan program, amiben a lányok kedvét igyekeznek meghozni a programozás iránt.

 • 2016.02.28 14:28:41agarik

  Hahh, megint dúl a nemi diszkrimináció. És - minő nemmeglepetés - megint a hímnemű népesség van elnyomva.
  Nőstény kigombol két gombot = +1 jegy
  Nőstény csak mert nőstény = +1 jegy
  Nőstény = ingyen megy szórakozóhelyre
  Nőstény = ingyen zabál és megy be akárhova a randin, meg persze tessék kinyitni neki azajtót, kihúzni a széket...

  Ilyen esetekben persze nincs egyenjogúság. Csak egyszer élném meg virágot hoz a csaj nekem a randira... Vagy valamit.

  És persze rögtönválik is és viszi a pénzt, lakást, gyereket...

 • 2016.02.28 14:55:48toportyánféreg

  bízzátok rájuk paks 2 vezérlését is

 • 2016.02.28 19:38:20[c]

  karandash, agarik
  Látom, megint remekül megy a szövegértés.
  Azért támogatja a Skool a lányokat és csak a lányokat, mert velük szemben léteznek az IT-szakma kapcsán előítéletek ("a nők mindenhez tök hülyék, amihez matek/logika kell", nem ismerős?) ami elveheti olyan lányok kedvét az IT pályától, akiket amúgy érdekel, és akiknek affinitása is van hozzá.
  Fiúkkal szemben nincsenek ilyen előítéletek, őket nem gátolják abban, hogy műszaki/IT területek felé forduljanak.
  A Skool nem a fiúkkal szemben kibaszás, hanem egyfajta segítség, támogatás a lányoknak a sztereotípiák ellenében. Ismétlem: azért a lányoknak, mert rájuk van negatív hatással az említett sztereotípia.
  Amúgy meg az van, hogy maguk az IT-cégek ismerték fel, hogy jó, ha vannak nőnemű IT-szakemberek. Ez nem egy feminista kezdeményezés, hanem piaci, üzleti.
  Ha majd más szakmában is felismerik, hogy az elnőiesedés vagy elférfiasodás nem jó, és tenni akarnak ellene, én örülni fogok ennek.
  Például örülnék, ha több férfi pedagógus lenne. De ez csak akkor fog bekövetkezni, ha jól (jobban) megfizetik, mert szarul fizetett szakmákat nem lehet azoknak a férfiaknak "eladni", akiktől azt várja el a társadalom, hogy családfenntartók és karrieristák legyenek. (Én nem várom ezt, de a többség még mindig így gondolkodik.)

 • 2016.02.28 20:16:56qwertzu

  @[c]:

  Nem. Ha igaz lenne akkor a többi szakmához hasonlóan itt is kiegyenlítődne a nemek aránya, mint pl. a jogászok között. De nem teszi. Pedig a jogászoknál lényegesen lentebbről indult az arány.

 • 2016.02.28 21:15:31Indexes seggfejek

  [c]:
  Ez szimpla diszkrimináció.
  Akármekkora baromságokkal próbálod is meg megtámogatni.

 • 2016.02.28 21:54:00agarik

  @[c]
  Ja, hirtelen mindenhol mindenben nőkkelszemben előítélet van.
  De valahogy soha nem láttam még olyan programot ami a ffiakat segítette volna ott ahol velük szemben van előítélet.

  Egyértelműen szexista a hozzáállás. Egyértelműen.

  Pl. óvóbácsik. Tanárok. GYES. És így tovább. Sehol egy ffitámogató program.

 • 2016.02.28 22:57:59[c]

  agarik

  "Ja, hirtelen mindenhol mindenben nőkkelszemben előítélet van"
  Én ilyet nem állítottam.
  Például pont az óvóbácsikkal szemben vannak orbitális előítéletek, amelyek pont olyan röhejesek és vérlázítók, mint "a nők hülyék a matekhoz" típusúak.
  (Ja, és pont ugyanazok gondolják, hogy a nők hülyék mindenhez, ami matematika/műszaki/IT, mint azt, hogy óvóbácsinak csak a buzik mennek.)

  Mint írtam, a Skool illetve a hozzá hasonló kezdeményezések kiötlői a cégek. Többségében multik.
  Nekik piaci érdekük, hogy legyenek nők az IT szektorban.
  Ahhoz viszont, hogy több férfi tanár illetve óvóbácsi legyen, a kormánynak kellene beavatkoznia.
  Anélkül nem megy, mert amíg a férfitól azt várja el a társadalom, hogy tartsa el a családját, ÉS közben a pedagógusszakma szarul fizet, addig a férfiak számára nem lesz vonzó ez a pálya.

 • 2016.02.28 22:59:42[c]

  Indexes seggfejek
  Oké, akkor magyarázd meg, kérlek, miért is érdeke egy multinak, hogy tered adjon a elvakult szexizmusnak, ha még szarul is jár miatta anyagilag.

 • 2016.02.29 01:43:06karandash

  @ [c]

  A náciknak mi érdeke volt kirekeszteni a zsidókat? Németországnak jó volt? A numerus claususnak mi értelme volt? Nyilván nyertek vele a nemzsidók, a zsidókat meg eltanácsolták az orvosi, újságírói, művészeti, jogi képzésektől. Ahogy ma a fiúkat is kirekesztik. Az IT szakmában eddig nem volt kirekesztés, láttam belőle eleget, a tehetség számít, mindegy, hogy az ember indiai vagy magyar, egyenlő esélyei vannak. A Skool meg egy 0%-os numerlus clausus a fiúkkal szemben. Ha csinálna valaki egy lányokat kirekesztő programot IT, jogi vagy orvosi területen akkor azt a diszkriminációellenes hatóságok mindenhol bezáratnák a fejlett világban.

  Az IT-szakma eddig a tehetségről szólt, most nyílik egy Skool, ami csak azért ingyen képzést ad, mert az illető nem rendelkezik a megvetett Y kromoszómával.
  Ez egy 100%-osan kirekesztő program fiúkkal szemben.

  Az egy álindok, hogy a nőkkel szemben negatív sztereotípiák vannak az IT iparban. Ez pont olyan, mint anno a náci logika, hogy a zsidók elfoglalták az orvosi, jogi, művészi és újságíró pályákat az árják elől. Elkeserítő, hogy ma a fiúkkal úgy bánnak, mint 70 éve a zsidósággal. És ez ma a cool, illetve Skool.

 • 2016.02.29 06:33:13B-road

  Szánalmas a himsovin picsogásotok! :)
  Látszik, hogy nem dolgoztál még az IT szakmában sose, mert ilyet nem mondanál, hogy "Az IT-szakma eddig a tehetségről szólt". :DDD

  Neked nem programozást kellene tanítani, hanem csajozást, mert az hiányzik neked, hogy bárki nőnemű is szóbaálljon veled, te idióta.

  A skool arról szól, hogy a felhívja a figyelmet arra, hogy az IT nem csak a fiúké, nyugodtan odaállhatnak a gép mellé a lányok IS.

 • 2016.02.29 07:10:49karandash

  @ B-road
  2016.02.29 06:33:13

  Miért hímsovén dolog valódi egyenlőséget követelni, fellépni a nyilvánvaló kirekesztés ellen?

  Csináltak egy programot, ahol 0% a fiúk aránya. Fiúk teljes kirekesztésére alapul. Ezt megállapítani szerinted hímsovinizmus. Gratulálok, leülhetsz, egyes.

 • 2016.02.29 07:43:08Sirály12

  Ez szinplán a kirekesztés mintapéldája!
  Ezen nem is lehet vitatkozni.
  Miért nem a legokosabb, legjobb diákokat kell ilyen oktatásokra küldeni?
  Miért fontosabb az, hogy fiú vagy lány?

 • 2016.02.29 08:44:58Nancsibacsi

  [c]: Te milyen előítéletről beszélsz? A lány ugyanúgy tud nevezni matekversenyre, ugyanazt a feladatlapot kapja, ugyanúgy tud felvételizni prog-matra, ugyanazt a Zh-t írja, ugyanazok a vizsgái. Az hogy általában - nem mindig - ott megbukik, hogy fel se veszik, az nem azért van mert lány, hanem azért lehet mert:
  a. nem is jelentkezik, mert jobban érdekli a biológia, meg az orvosi szak. Mivel kevesebben jelentkeznek, kevesebbet is vesznek fel.
  b. a lányok általában gyengébbek ezen a területen.
  Az szerintem tökmind1, hogy a "b" pont igaz-e, mert ha egyszer babázni szeretnek, és nem focizni, akkor mit csináljunk - ez van. Nem kell a lányokból fiút nevelni - nincs rá szükség.

  Ami viszont tény, hogy a fiúknak ilyen LEHETŐSÉGE NINCS. Vagyis míg a lányoknak van lehetősége matek versenyre, prog-mat felvételire, és programozói szakmára, addig a fiúknak NINCS lehetősége programozást tanulniuk gyerekként. Ez bizony kőkemény nemi diszkrimináció.

 • 2016.02.29 08:46:49Nancsibacsi

  @[c]: "Többségében multik. Nekik piaci érdekük, hogy legyenek nők az IT szektorban."
  Cafetéria lesz az EPAMnál a jó picsa, akit fel lehet szedni a céges bulin? Mi a szexizmus, ha nem ez?

 • 2016.02.29 09:12:07nem_vagyok_dj

  "Vagyis míg a lányoknak van lehetősége matek versenyre, prog-mat felvételire, és programozói szakmára, addig a fiúknak NINCS lehetősége programozást tanulniuk gyerekként."

  Erre csak annyit tudok mondani, hogy a fiuk ha van otthon szamitogep, akkor maguktol csinaljak, a lanyok meg annyit tudnak rola hogy az fius dolog, hidd el sok csaladban nevelik bele a lanyokba azt a sztereotipiat hogy az IT az egy fius szakma ott nincs helye lanynak mert nem fogjak elfogadni, ezt a nezetet probaljak megvaltoztatni. No letemre en is azt IT szektorban dolgozom, programozonak tanultam, de nagyon nem volt egyszeru bekerulni, az egyetemen alig voltunk lanyok (mar jobb az arany), munkahelyi felvetelinel kisebb cegeknel ugy neztek ram mint avalami ufora hogy jeee ez lany es programozni akar?! Raadasul anyam is folyton azt mondogatta, hogy ugyse fog sikerulni mert ez egy fius szakma, szar lesz mert csak fiukkal leszel koruveve es ki fognak rekeszteni, miert nem valsztasz valami lanyosat. Ezen probalnak valtoztatni.

  "nem is jelentkezik, mert jobban érdekli a biológia, meg az orvosi szak"
  Vagy mert azt nyomjak orrba szajba hogy az lanyos azt kell csinalni

 • 2016.02.29 11:01:58qwertzu

  @B-road "A skool arról szól, hogy a felhívja a figyelmet arra, hogy az IT nem csak a fiúké, nyugodtan odaállhatnak a gép mellé a lányok IS."

  Eddig is odaállhattak a gép mellé. Az ég egy adta világon semmi nem akadályozta őket. Anyám a hetvenes évek végén végzett programozóként, és az én diplomaosztómon is volt 25% nő.
  Amíg a jogász szakokon a nulláról 50% fölé ment a nők aránya, addig az infón stagnált vagy egyenesen csökkent. Ebből egy dolog következik: Nem akarnak menni.

  "Vagy mert azt nyomjak orrba szajba hogy az lanyos azt kell csinalni"
  Azt magyarázd meg, hogy a jogászoknál minden társadalmi előítélet ellenére hogyan ment 50% fölé a jogi karon a nők aránya amíg az infón folyamatosan stagnált.

 • 2016.02.29 11:11:11Haloperidol

  Szimpla nősovinizmus az egész. Éppen elég hátrányos helyzetű fiú van az országban, alapvetően a mostani oktatási rendszer is a lányoknak kedvező, nem véletlen, hogy az egyetemeken már most sokkal nagyobb a lányok aránya.
  Persze a femináci picsogás itt is megfélemlíti a multikat, azért is finanszíroznak ilyen baromságokat.

  Hogyan lehetséges pl. hogy a világon a legkisebbek között van a nők aránya a STEM területen a legegyenlőbbnek kikiáltott skandináv államokban, és Kínában, Indiában, ahol szó nincsen egyenlőségről, majdnem egyenlő arányban vannak férfiak és nők ezen a területen?

  Az ilyen ellentmodások soha nem érdeklik a csontostoba feminácikat.
  Csak a politikai célok meg a férfigyűlölet.

 • 2016.02.29 13:26:13Zephyrous

  Ez szimpla nemi diszkrimináció! IT pályától nincsenek eltérítve a nők, az meg a legnagyobb baromság, hogy természettudományi pályán kevés nő van. Nézzetek szét pl. Elte-TTK fizikán, matematikán, biológián, kémián vagy földrajzon, legalább 70% a nők aránya, de van ahol még több! Szabad világban élünk, azt tanulnak a nők és oda mennek ahová csak akarnak, nincsenek kiutasítva egyetlen egy munkaszektorból sem, bármennyire ezt akarják elhihetni velünk az ilyen diszkriminatív rendezvények!

 • 2016.02.29 13:31:14Zephyrous

  Látszik, hogy a sok gyökér, aki szerint ez mind rendben van, sosem nézett szét orvosi, jogi, közgazdasági, pénzügy-számvitel, marketing, pedagógus vagy bármilyen természettudományi szakon! Van, ahogy 90% (!) feletti a nők aránya!

 • 2016.02.29 14:12:02Szakyster

  Szerintem alapból hibás ez az elgondolás, hiába jó a szándék. Azzal, hogy egy csupacsaj osztályt indítottak, pont a szegregációt nem csökkentették. Egy, akár mesterségesen 50%-on tartott csoport hatékonyabb lett volna, megtanította volna mindkét felet az együttdolgozásra, és hogy nem fura dolog az, ha egy csaj programozik. Amúgy, mint hardcore IT-s, nagyon örülnék, ha több fullos bringa lenne a szakmában, akivel jól el lehetne beszélgetni pl a DIC hasznáról az adott projektben.

 • 2016.02.29 16:55:57eßemfaßom meg áll

  Jól értem, hogy eddig is tömegével akartak programozók lenni a lányok, csak erőszakkal inkább barbizni küldték őket?

 • 2016.02.29 16:59:04eßemfaßom meg áll

  asszema cikknek ez a mondata kb mindent leír

  "Megkérdeztem a lányokat, hogy mi tetszett a legjobban itt, és a babzsák fotel a mindent vivő. Őket nem az fogja meg, hogy milyen karrierlehetőségek vannak egy ilyen cégnél, hanem az, hogy lehet írni a a falra, ami lemosható, nagyon menő, hogy olyan pihenőhelyek vannak, ahol lehet pihenni munkaidőben"

 • 2016.02.29 18:46:50robocoppi

  Sziasztok,
  sok az indulatos hozzászólás. Szerintem sokkal egyszerűbb pedagógiai oka van annak, hogy szétszedik őket. Egész egyszerűen a hormonok miatt nem megy a koncentráció, ha ellenkező neműek is vannak a csoportban. Kézműveskedésnél/barkácsolásnál ugyanez a tapasztalat, és fordítva is: addig elmélyülten barkácsoló fiúgyerekekből függönyön ugráló csimpik lesznek pillanatok alatt, ha egy lány is belép a terembe, ez ilyen egyszerű.
  Szerintem a cikknek picit hibája, hogy ezt a fajta motivációt nem kérdezték a Skool-osoktól. Biztos elmondták volna, meg azt is, hogy van koedukált képzésük is, nem csak csajos:[link]

 • 2016.02.29 19:16:49samot

  A lényeget szerintem sokan nemlàtjàk.Ha egy nö vagy egy férfi közt kell vàlasztani a multisnak biztos,hogy a nöt vàlassza,mert kevesebb fizetést kell neki adnia,mint egy férfinak.Sajnos ezt is nyugatrol vették àt!Ezért invesztàlnak inkàbb a nök képzésére.

 • 2016.02.29 19:20:22eßemfaßom meg áll

  "a nöt vàlassza,mert kevesebb fizetést kell neki adnia,mint egy férfinak"

  Igen az van a kollektív szerződésben, hogy "nöi munkaerő ugyanazért a munkáért 20%-al kevesebbet kap"

 • 2016.03.01 09:24:04Doubledeceker

  Megnéztem a 10 éves Flóra által írt játékot.
  Le a kalappal. Bár scratch-ben nem olyan nehéz, de ismerek nem egy programozót, akinek ez fejtörést okozna.... :D

 • 2016.03.01 11:16:01nelek

  Nyilván ahol a nők vannak sokan és kívánatos lenne a férfiak arányának növelése, ott a fiúkat kéne bátorítani. Ettől még ez nem feltétlenül diszkrimináció. Az sem lenne az, ha ingyen uránbányász tanfolyamot szerveznének, hogy növeljék a bányában (gondolom kevés nő dolgozhat ilyen helyen) a nők arányát.

 • 2016.03.01 12:23:17Doubledeceker

  nelek

  De diszkrimináció ez csak éppen pozitív. De én ebben nem látok semmi kivetni valót.
  Sőt ez egy jó törekvés.

  Plusz a női programozók bizonyos feladatokra biztos jobbak is, precízebbek stb....

 • 2016.03.01 15:05:02kettős mérce

  Emlékszem arra a szórakozóhelyi perre ahol a nőket ingyen engedték be az egyenlő bánásmód hivatala diszkriminációnak minősítette.
  A törvény tiltja a nemi megkülönböztetést...

 • 2016.03.01 16:43:28nelek

  kettős mérce,
  ez utóbbi diszkrimináció gondolom azt segíti, hogy legyen elég nő a szórakozóhelyen, ami gondolom a hely üzleti érdeke. Zenés táncos buli nem jól működik átlagos egynemű közönséggel.

  A törvény nem tilt bizonyos megkülönböztetéseket. Gondolom az egyenlő bánásmód hivatalának férfi tagjait biztosan elhajtanák, ha petesejt donornak jelentkeznének, csak az alapján, hogy férfiak.

 • 2016.03.01 19:34:05Kerek Perec

  Érdemes lett volna elbeszélgetniük Tóth Ádámmal és a manager haverjaival és akkor nem csak az Epamot de az IT-t is messze elkerülnék. (Csak hogy teljes képet kapjanak a szakmáról)

 • 2016.03.01 20:13:20Gerilgfx

  az epam systems a szakma kiútált elmebetegjeinek gyűjtőhelye

 • 2016.03.01 20:41:51szcsongor

  Ennyi hímsoviniszta, balkáni gondolkodású faszt egy helyen...

  Gondolom egyikőtök sem hallott még a pozitív diszkrimináció fogalmáról. Itt nem arról van szó, hogy van az egyetlen gyerekeknek szóló IT képzés, amire csak lányokat vesznek fel (az tényleg szegregáció lenne, elvágva a másik nemet az egyetlen lehetőségtől), hanem van egy a millió közül ahol történetesen kifejezetten a lányok kedvét akarják meghozni a szakmához. Mert amúgy a fiúk eleve sokkal nagyobb arányban mennek erre a vonalra, nem kell őket még külön motiválni. De elhiszem, hogy nehéz ezt felfogni sokaknak.

 • 2016.03.02 01:10:20Virenzuola

  @szcsongor: jól mondod ERRE a vonalra. És mi van azokkal a vonalakkal, amire a lányok mennek sokkal nagyobb arányban? Az a probléma ezzel, hogy ez nem egyedi eset, hanem millió olyan kezdeményezés van, amely a lányokat motiválja arra, hogy kedvet kapjanak a fiús területekhez, miközben fordítva meg kb. semmi. Ha ezt így rendszerszintűen szemlélem, akkor én ezt nem pozitív diszkriminációnak nevezném, hanem kettős mércén alapuló társadalmi mechanizmusoknak, ami semmilyen körülmények között nem tekinthető pozitívnak.

 • 2016.03.02 01:39:19karandash

  @ Doubledeceker
  2016.03.01 12:23:17

  Ami a lányokkal szemben pozitív diszkrimináció, az a fiúkkal szemben negatív.
  Lásd anno numerus clausus, az pozitív diszkrimináció volt a magyarokkal szemben, ez teljesen jó, szuper, támogatandó, hisz pozitív diszkrimináció. A jogi, orvosi, újságírói szakmákban ugyanis nagyon felülreprezentáltak voltak a zsidók. Mint ma a fiúk az IT-szektorban. Ezért a szakmában kisebbségben lévő csoportot támogatni kell. Ez szerinted rendben van.

  Más példa pozitív diszkriminációra: egy iskolában elkülönítik a cigámy gyerekeket, hogy nekik speciális foglalkozásokat szervezzenek. A jogvédők, ballibek habzó szájjal tiltakoznának! Persze amikor csak azért, mert valaki roma, megdobják brüsszeli uniós állással vagy amerikai ösztöndíjjal pályakezdőként, az nem veri ki a biztosítékot. Pedig ugyanabvan a pályázatban a nem-romát éri negatív diszkrimináció. Vicc az egész kettős mércés, duplagondol, polkorrekt agybaj.

 • 2016.03.02 13:38:51Meridian74

  A kérdésem, hova lett a kommentem?

 • 2016.03.02 13:55:03Meridian74

  @Doubledeceker

  "Megnéztem a 10 éves Flóra által írt játékot.
  Le a kalappal. Bár scratch-ben nem olyan nehéz, de ismerek nem egy programozót, akinek ez fejtörést okozna.... :D""

  Én azért nem ájultam be tőle... ennél komolyabbakat fabrikáltunk BASIC-ben, egy nyomorult C-16-on... Például hiányzik a külön ütközésdetektálás a fallal, vagy még inkább helyesebben kifejezve: az elakadás, ha a falba akarok menni.

 • 2016.03.04 04:44:48Lady Scarlett

  C64-en irkaltam miniprogikat anno 10 evesen. 5 evvel ezelott HTML-ben kodolgattam. Egy lany is barmit meg tud tanulni ha akarja. De nem erre vannak nevelve. Ha egy lany nem lanykent viselkedik es gubbaszt a gepe elott naphosszat, joesetben azt hiszi a kornyezete, hogy a face-en log. Ha kiderul, hogy kodolgat, azonnal mindenki aggodni kezd erte, hogy biztos leszbikus, valami baja van, nem szazas a leany, fiunak keszult es sajnalkozva szettarja a kezet a szulopar.
  Sot meg a fiuk sem nezik jo szemmel, ha egy lany betolakszik az o teruletukre (IT, gepeszet, villamosmernoki palya, epiteszet, katonasag, meg talan a rendorseg elfogadottabb, szoktam latni noi kutyas rendort is, de motorost, TEK-est mar nem) szoval, szep kezdemenyezes, de hamar elsikkadhat.

 • 2016.03.04 23:31:40bagolykirály

  olvasd el mielőtt össze-vissza hőbörögsz, proli:
  "Ha sokfélék vagyunk, sokféle módon keressük a megoldást, és előbb találjuk meg, mintha mindenki ugyanazokkal a háttérrel kezd ugyanazzal a problémával foglalkozni."

 • 2016.03.05 00:13:29Zak

  Akik leszólják a kezdeményezést, valsz még sosem voltak az IT szakmában. Diszkrimináció akkor lenne, ha nem lenne nyomós ok arra, hogy kifejezetten lányokkal foglalkozzanak. De van: üzlet.
  És egy magáncég azzal foglalkozik, amivel szeretne. Ez ellen hőbörögni olyan, mintha valaki azon akadna ki hogy az anonim alkoholisták klubjába miért csak alkoholisták mehetnek. Akkor az is egyértelmű diszkrimináció.

 • 2016.03.05 10:37:15powerage

  " A Skool ingyenes és szupermenő, annyira, hogy most először sajnálom, hogy fiam van. "

  Ezt utána megmondtad a fiadnak is?

 • 2016.03.05 16:00:59FionaG

  [c] : Egyetértek. Amúgy informatikus nő vagyok, de elég sokszor "széllel szembe" kellett mennem, hogy ez így lehessen. Inkább nem is sorolom az eseteket.
  Továbbá követelem, hogy a plázákban a férfi mosdóban is legyen pelenkázó!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta