SZÜLŐSÉG

Hiába a sok tesi, tragikus a magyar gyerekek kondija

2016. február 27., szombat 16:07

Nyilvánosságra hozták a  Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményeit. A helyzet finoman szólva sem javult, hiába a napi testnevelésóra. Ha csak a saját gyereke érdekli, kattintson, ha másé is, olvasson tovább! 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát. A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. A legfittebbnek számító régió a közép- magyarországi volt, míg a leggyengébben teljesítők adatai Heves és Nógrád megyéből kerültek ki.

infografika allokepesseg
Fotó: Netfit

Ha nem tudja mi az az ingafutás, ne aggódjon, megmutatják a NETFIT megalkotói.

A 2014/2015. tanév során a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló NETFIT méréseket. Az általános iskola 5. évfolyamtól kötelezővé tett mérések eredményeit a testnevelők a NETFIT informatikai rendszerbe töltötték fel, amelyekhez a tanulók és a szülők is hozzáférhetnek.

infografika testtomegindex
Fotó: Netfit

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás tesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak.

További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6 %-a, a lányoknak pedig csak 51,7%-a esik az egészségzónába az állóképesség tekintetében.

A Magyar Diáksport Szövetség a legújabb eredmények láttán szükségesnek találja új, a rendszeres testmozgás lehetőségét biztosító programok létrehozását, modellek kidolgozását. A szervezet a mindennapos testnevelésben és a gyerekek szabadidejében megvalósuló mozgásnépszerűsítés mellett fontosnak tartja és támogatja az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítását, saját eszközeivel pedig elsősorban az egészségzóna értékektől elmaradó diákok egyénre szabott fejlesztését segítik.

A szövetség szerint érdemes az állóképesség javítására fokozott figyelmet fordítani a testnevelés oktatás hosszú távú tervezésekor, hiszen az állóképességért felelős élettani működések befolyásolják a gyermek- és felnőttkori fizikai, szellemi teljesítőképességet is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.27 17:37:05gyongyi70

  Végre rájöttek. Nem a szekrényugrással kellene gyötörni a tanulókat, hanem az egészségüket szolgáló anareob edzéssel kellene javítani a fittségükön, edzeni a tüdejüket, szívüket, csökkenteni a súlyukat. (És nem menza-éheztetéssel!)

 • 2016.02.27 19:09:30élhetetlen

  Most nem humorizálni próbálok, komolyan kérdezem. Mondja el már nekem valaki, hogy hogyan működik a napi testnevelés óra. Nem tudom elképzelni. Egy tanóra 45 perc. Elmennek, átmennek valahova, 5 perc, 20 gyerek levetkőzik, 10 perc. ez 15 perc, visszafele ugyanennyi. Közben tizenöt percig testnevelnek? Netán zuhanyozás is belefér, ha megizzadtak?

 • 2016.02.27 21:38:43kovacs.deneske

  @élhetetlen: A kérdésfelvetéssel egyetértve abból gondolom, hogy mégiscsak humorizálás lehet, mert tíz perc tesizés alatt nem lehet megizzadni (hogy maradjon öt perc zuhanyozásra)...

 • 2016.02.28 12:11:12galaxiscsirke

  Hát nem tudom,ki hogy van ezzel, nálunk annakidején odemenéssel, átöltözéssel, miegyébbel együtt se vesztettünk a 45 percből 5-nél többet (10 perc szünet előtte, azalatt oda lehet érni a tornaterembe, és az átöltözés is nagyrészt belefér, 45 perc óra, utána szünet 10 perc, az alatt vissza lehet öltözni. Értelmes szervezés esetén a tesi a napi utolsó óra, ezért utána nem 10 perc van visszaöltözni, hanem akármennyi.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta