SZÜLŐSÉG

Mi okozza a növekedési fájdalmat gyerekkorban?

2016. február 26., péntek 14:15

„Mi okozza a növekedési fájdalmat?” felütéssel posztolt a Youtube-ra egy videót a SciShow. A videón arról van szó, hogy a növekedési fájdalom igenis valós dolog – de ennek semmi köze nincs a növekedéshez.

Ilyen a növekedési fájdalom


A lábfájdalom, amit növekedési fájdalomnak hívunk, legtöbbször este jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy éjszaka, alvásból felriadva sír a gyerek a fájdalomtól. A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre (bár nem feltétlenül azonos erővel) jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és/vagy a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Reggelre elmúlik, és semmiképpen sem befolyásolhatja a gyerek járásra való képességét, nem okozhat sántikálást, és nem jár fizikai sérüléssel és fertőzésre mutató jelekkel. Ha bármi ilyesmit tapasztal, például, ha csak az egyik láb fáj, vagy a gyerek sántikál, az valószínűleg más ok miatt van, amit, ha nem triviális, érdemes kivizsgáltatni.

A videó szerint viszont ez a fájdalom nem a növekedés miatt van, a mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a növekedés ténylegesen fájdalmas volna. A gyerekek ugyanis legintenzívebben csecsemő és kamaszkorban nőnek, a "növekedési fájdalom" viszont általában 3 és 12 éves kor között jelentkezik, a legerősebben a 6-7 éveseknél.

Így hát a „növekedési fájdalom” ugyan nem pontos megnevezés, de a jelenség attól még valódi. És, hát egyszerűbb is ezt mondani, mint azt, hogy "kisgyerekkori nem gyulladásos fájdalom szindróma" esetleg azt, hogy "visszatérő gyermekkori éjszakai végtagfájdalom". Szóval akkor mi is okozhatja ezt a fájdalmat?

Nos, a tudósok nem teljesen biztosak benne, de valószínűleg arra vezethető vissza, amit a gyerekek egész nap csinálnak: rohangálnak, fára másznak, labdáznak, föl-le ugrálnak a kanapén/ágyon, ugróköteleznek, és ez mind olyan dolog, amik keményen igénybe veszik a fejlődő csont- és izomrendszert. Tulajdonképpen agyonhasználják, túlterhelik a lábaikat, és ez fájdalommal jár.

Egyes tanulmányok szerint, azok a gyerekek, akiknél sűrűbben jelentkezik a „növekedési fájdalom”, azok általában érzékenyebbek is a fájdalomra. De időnként sokkal komolyabb bajokra is figyelmeztethet, mint a gyermekkori csontritkulás, a leukémia, vagy gyulladásos izombetegségek vagy szeptikus fertőzések.

Ha tehát a dolog extrarossznak tűnik, érdemes lehet felkeresni egy orvost. De a szokásos növekedési fájdalom nem ad okot aggodalomra, és enyhíthető simogatással, masszírozással, melegen tartással, enyhe fájdalomcsillapítóval, és persze ölelgetéssel.

Ha a gyerek gyakran panaszkodik növekedési fájdalomra az aktívabb napok után, és eddig nem tettük, érdemes beszerezni olyan cipőt, ami aktívan támasztja a lábat (egy jó minőségű sportcipő is megfelel), és figyelni arra, hogy a cipőfűző/tépőzár szorosan fogja a lábfejet.

Forduljon orvoshoz, ha

 • a gyereknek csak az egyik lába fáj
 • a karja vagy a háta is fáj
 • a fájdalom minden éjszaka jelentkezik, vagy nappal is folytatódik
 • az ízületek duzzadtak
 • a gyereknek hőemelkedése vagy láza van
 • étvágytalan
 • fogy
 • nem szívesen jár, vagy nyilvánvaló ok nélkül sántít

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.01 12:00:23Infomaniac

  Ezt a magyarázatot így nem tudom elfogadni. A megfigyeléseim egyáltalán nem tudják alátámasztani. Lehet, hogy a gyerekem fura akkor, nem tudom.
  Örülnék, ha mások írnának, hogy nekik elfogadható-e ez a magyarázat így..
  Volt olyan gyerekorvos, aki mélyebben foglalkozott a panasszal?

 • 2016.03.01 12:42:38Amino

  Szerintem ez teljesen hihető. Nekem volt ilyen időnként gyerekkoromban, nem gyakran de elég borzalmasként éltem meg. A fent leírt jellemzés tökéletesen stimmel. Másfél-két évtizedre elfeledkeztem róla, de nemrég elkezdtem konditerembe járni és futópadon kocogok. Minden edzős nap estéjén ugyanígy fáj a lábam (,persze lassan egyre kevésbé). Összetéveszthetetlen érzés, nem keverhető össze az izomlázzal és a sima húzódással sem. Nekem ez alátámasztja az elméletet.
  A meleg fürdő és az izomlazító krém segít.

 • 2016.03.03 19:18:59Mille38

  Nekem is elfogadható a magyarázat. Csak saját magamon tapasztaltam, a gyerekeim nem panaszkodtak, szóval inkább egyéni lehet. Határozottan emlékszem olyan napokra 7-8 éves koromból, amikor nagyon elfáradtam, pl. nagy kirándulás után és olyankor intenzíven fájt. Ekkor mondták a felnőttek, hogy "nősz, azért fáj". Felnőttként akkor fáj a lábam, főleg comb-térd-lábszár, amikor megfázik, áthűl. Ilyenkor extra takaró segít. Lehet, hogy gyerekként is belejátszott az izomzat, esetleg csont áthűlése, (szóval még ez is lehet az összefüggés a kirándulással).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta