SZÜLŐSÉG

A mellük miatt nem sportolnak a kamaszlányok

2016. február 25., csütörtök 14:59

A sport fontosságát lehetetlen eleget hangsúlyozni, különösen kamaszok körében. A felmérések szerint a lányok jelentős része elégedetlen a testével vagy akár súlyos testképzavarban, evészavarban szenved. A dolog nem kamaszkorban kezdődik, hanem már sokkal korábban, általános iskolás korra pedig a lányok harmada-fele már szégyelli a testét.

shutterstock 326878508

A testképünk pedig az önértékelésünket, magabiztosságunkat, hangulatunkat is jelentős mértékben meghatározza. Ez az összefüggés felnőtteknél is fennáll, kamaszoknál pedig még hangsúlyosabb. A probléma az, hogy a testükkel elégedetlen kamaszlányok általában nem sportolnak, és ha eddig sportoltak, még azt is abbahagyják – ez pedig hosszú távon még inkább fokozza az elégedetlenséget. Így aztán minél elégedetlenebb egy kamaszlány a testével, annál nagyobb az esélye rá – a józan ész, és a kutatások szerint is – hogy túlsúlyos legyen. Amitől még inkább elégedetlenebb lesz, attól pedig még tovább hízik.

Túl keveset mozognak a kamaszlányok

Egy brit kutatás szerint a 14 éves lányoknak csupán 12 százaléka sportol annyit, amennyi ebben az életkorban az ajánlott mennyiség. Azaz nem ennyien sportolnak rendszeresen és versenyszerűen: csupán arról van szó, hogy minden kilencedik-tizedik kamaszlány mozog annyit, amennyi a minimum. A többiek még ennyit sem mozdulnak.

A kutatók ennek okaira voltak kíváncsiak. Mivel felnőtt nőknél is előfordul, hogy a mellük akadályozza őket valamilyen mozgásformában, egy felmérés során arra keresték a választ, vajon van-e összefüggés a kamaszlányok sportolási szokásai és mellméretük vagy mellükkel kapcsolatos attitűdjük között.

A kutatók több mint kétezer, 11 és 18 év közötti lányt faggattak mellükről és sportolási szokásaikról. A lányok 97 százaléka jelölte meg azt, hogy mellük már elkezdett nőni és nőiesedni, és 96 százalékuk melltartót is hordott.

shutterstock 199375706

Akadály: a sportmelltartó hiánya

A megkérdezett lányoknak körülbelül fele bevallotta, hogy melleik fejlődése miatt még a kötelező testnevelésórákon is kisebb mértékben vesznek részt. Ez annál kifejezettebb volt, minél nagyobb volt a lány melle: a nagymellű lányok 63 százaléka lógott el néha tesiórát a mellük miatt. A lányok leginkább attól tartottak, illetve az zavarta őket, hogy mozgás közben a mellük „külön életet él”, ugrál, pattog, útban van, nehéz kordában tartani.

A kutatók a sportmelltartó viselésére is rákérdeztek, hiszen ez az az eszköz, ami segít helyén tartani a mellünket sportolás közben, és ami még fontosabb, megóvja a károsodástól is. A kutatás során megkérdezett lányoknak mégis kevesebb, mint a fele találkozott életében ezzel a nagyszerű eszközzel.

A felmérés során még egy dolog kiderült: a lányok jelentős része (87 százalék) érezte úgy, hogy túl keveset vagy semmit nem tud a mellek „jelenléte” és a sportolás összeegyeztethetőségéről. Ennyien jelölték meg, hogy nagyon szívesen tudnának többet erről a dologról vagy vennének részt felvilágosító órákon. Azaz úgy tűnik, a kamaszlányokat is zavarta, hogy megfelelő tudás és eszközök hiányában le kell mondaniuk a mozgásról a serdülőkor okozta testi változások miatt.

Beszéljen a témáról és vigye el melltartót venni!

A kutatást vezető szakemberek azt tanácsolják, hogy akár tanárként, akár szülőként érdemes lenne erre a témára is időt szánni, azaz beszélgetni lányunkkal arról, hogy hogyan is van ő a mellméretével és a sporttal. Emellett pedig természetesen elengedhetetlen egy jó sportmelltartó beszerzése: a különböző mellméretek és mozgásformák más teherbírású modelleket igényelnek, a jó sportmelltartó pedig nem olcsó, ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon.

shutterstock 362197202

A kismellűeknek ugyanúgy szüksége lehet rá, hiszen az ugrálósabb sportok (kosárlabda, futás) során a mell mozgása miatt megnyúlhatnak a mellet tartó szalagok, ami fájdalmat is okozhat, nem beszélve arról, hogy a mellünk gyakran erre a hatásra is érzékenyebb a menstruációs ciklus előtt/során. A sportmelltartó választásánál nagyon fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk, természetesen próbáljuk fel és a próba során bátran ugrabugráljunk a próbafülkében, figyelve a rázkódást.

A méret mellett a másik fontos dolog a ruhadarab anyaga: vannak, akik a pamutra esküsznek, ugyanakkor a jól szellőző technikai anyagok is nagyon hasznosak. Természetesen felmerül a kérdés, hogy érdemes-e több ezer forintot fektetni egy olyan ruhadarabba, amit a gyerek talán hónapokon belül kinő, hiszen serdülőkorban ugrásszerűen is változhat a mellek mérete és alakja. Ha azonban ezen múlik, hogy sportol-e a lányunk (és azáltal boldogabb, strapabíróbb és magabiztosabb lesz), vagy még a kötelező tesiórákat is ellógja, akkor a válasz máris egyértelműbb.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.25 18:37:50Indexes seggfejek

  Ja. A férfiak meg a faszuk miatt, mert az is libeg.

  Nem, azért nem sportolnak, mert lusták megmozdulni.
  Hogy milyen érveket hoznak fel, az más kérdés.

 • 2016.02.25 19:06:56Albert Ejstejn

  "A lányok szégyellik, hogy ugrál"

  Hulyek, az a legjobb az egeszben.

 • 2016.02.25 20:06:40Zsuzsi25

  Kedves Ejstein....Baromira nem jo, mert megereszkedik tole. ( a fel le ugralastol)
  90E.s mellem van. Mielott barki irigykedne, 10 ezer alatt nem kapom melltartot es a sportmelltarto sz..t sem er+ 40 eves koromra garantaltan kell majd egy plasztikai sebesz. Viszont a faslis megoldas egesz hasznosnak bizonyult az ugralo mell lroblemara. Maceras feltenni ugyan, de praktikus.

 • 2016.02.25 21:15:56toportyánféreg

  nekem ha libeg a mellük, feláll a faszomű
  ezért nem sportolok

 • 2016.02.25 21:25:23Zweig

  Az csak egy dolog, hogy fizikailag útban van és zavaró, esetleg fáj. De lelkileg az előttem szóló Albert Ejstejnek sem segítenek ám. "Klassz" volt 13-14 évesen majdnem felnőtt méretű mellekkel részt venni a tesiórákon az idióta fiúk előtt akik folyamatosan hülye megjegyzéseket tettek. Ja és azt persze nem is kell mondanom, hogy a szintén férfi tesitanárt baromira nem érdekelte, sőt. Ez azért hozzá járult egy-két ellógott tesiórához. Na én ezért sem hiszek a koedukált oktatásban, de legalábbis a közös tesiórákban.

 • 2016.02.25 23:32:38Albert Ejstejn

  Zsuzsi25:"Baromira nem jo, mert megereszkedik tole"

  Ez persze ertheto. De hat egy kivulallo megfigyelonek masok szempontjai. :))

 • 2016.02.26 08:51:46Nancsibacsi

  A férfiak - fúk - nevében: ne hagyjuk őket lógni :-)

  Elég nagy ökörségnek tartom a csajok részéről, hogy tízezreket költenek szépítőszerekre, meg csini rucira, ékszerekre, táskákra, cipőkre holott szimplán elég volna ha nem vennének melltartót - ugyanaz lenne a hatása. Ha magassarkúban meg miniben megy iskolába ugyanúgy megnézik, mintha melltartó nélkül tornázna, ráadásul ugyanazok nézik meg. A nők egyszerűen képtelenek logikusan gondolkodni.

 • 2016.02.26 10:01:01Lady Ann

  @Nancsibacsi: Na pont az ilyenek miatt veszek fel melltartót. Bocs, de irigy vagyok, a páromon kívül más nem láthatja úgy, és igen zavaró, ha vén f@szok kiguvadó szemmel stírölnek.

 • 2016.02.26 10:41:53Dr.Traktor

  "A felmérések szerint a lányok jelentős része elégedetlen a testével vagy akár súlyos testképzavarban, evészavarban szenved."

  +mellméret

  és erre beraktok illusztrációnak egy képet két kockáshasú kismellű lánykáról ahogy boldog mosollyal adóznak a sportolás oltárán. hisz őket sem testképzavar sem a nagy mell nem zavarja. profi

  "A lányok leginkább attól tartottak, illetve az zavarta őket, hogy mozgás közben a mellük „külön életet él”, ugrál, pattog, útban van, nehéz kordában tartani."

  Ahh naívság.. később még jól fog jönni az! Csak néha nézz fel az okostelóból, hogy ne lógjon a hajad a dekoltázsra.

  De komolyra fordítva, a sportmelltartó nem hülyeség.
  Csak azt nem értem modern korunkban melyik anyának nem jut eszébe ez a megoldás mikro látja hogy csemetéje elkezdett nővé cseperedni...
  Amúgy meg a fejekben kéne rendet tenni először.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta