SZÜLŐSÉG

Küldje kockás ingben a gyereket suliba holnap!

2016. február 18., csütörtök 14:50 |

Nagy társadalmi összefogás látszik kibontakozni a Facebookon, a diákok, szülők, és sokan mások fejezik ki valamilyen formában egyetértésüket a tanárok mozgalmával. A támogatásnak most már szimbóluma is van, méghozzá a kockás ing (és akinek lehet, borosta).

Az egész úgy kezdődött, hogy Klinghammer István, volt felsőoktatási államtitkár az idők szavát és a nép hangját (vö. vox dei) nagyon meg nem hallva, a tiltakozásokra válaszul benyögte, hogy „ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál”.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai
A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai
Fotó: facebook.com/sashegyiarany

Erre kitört a kockás inges forradalom. Elsőként a Sashegyi Arany János Gimnázium tanárai kotorták elő a szekrény mélyéről a kockás ingeket, és vigyorogva pózoltak benne. A fotót aztán feltöltötték a Facebookra, hogy minél többen lássák, most pedig már akciójuk nyomán teljes tanári kollektívák fotózkodnak mosolyogva, kockás ingben. Nincs is ennél kifinomultabb módszer a felemelt középsőujj helyettesítésére.

Most pénteken pedig a diákok – és ahogy a feltöltött fotókat elnézzük, felnőttek is – kockás ingbe bújnak a szolidaritásuk kifejezésére. Az esemény Facebook oldalán azt írják: lehetőleg minél többen vegyenek fel kockás inget pénteken, hogy felhívják a figyelmet a tanárok törekvéseire és az ország-világ lássa, hogy támogatják őket. Arra biztatják a résztvevőket, hogy készítsenek minél több fotót magukról, és #kockástámogatás hashtaggel osszák meg. Jelenleg körülbelül hatezren jelezték, hogy támogatják a megmozdulást.

Az egyházi iskoláknak sem sokkal jobb!

Az érintettek nyilván elgondolkoznak rajta, hogy az egyházi (és más, nem KLIK-es fenntartású) iskolába járó gyerekek és szülők csatlakozása a tiltakozáshoz jogos és indokolt-e. Van, aki szerint nem, a Pestisrácok.hu például éppen ezzel támadta a tüntetésen felszólaló diákot, Dávid Gyula Mártont, vagyis, hogy nem is állami iskolába jár, mit tudhat ő a bajokról? Csak hát sajnos nincs igazuk. Ugyanis az egyházi iskolákra is ugyanaz a túltömött nemzeti alaptanterv vonatkozik, az oda járó gyerekek sem jutnak el osztálykirándulásra, mert különben nem végeznének a matekanyaggal, elmélyíteni pedig pláne nincs idő a tudást. Ők is napi nyolc órát ülnek az iskolában hétévesen, és ugyanazokból a rossz könyvekből tanulnak, mert a jókat megszüntették. Végső soron az egyházi iskolákat is az állam finanszírozza, méghozzá vészesen alul – vagyis ezekben az iskolákban is beszedik év elején a fénymásolópénzt a szülőktől, és ezekbe is ugyanúgy a gyerekek hordják a vécépapírt, különben nem lenne egyáltalán. Szóval ne legyenek illúzióink, a rossz rendszernek, ha nem is olyan durván, de nem klikes iskolákba járó gyerekek, tanárok és szülők is a kárvallottjai. 

shutterstock 376879786

A másik ilyen népi hulláma az oktatási rendszer megváltoztatásáért folyó demonstrációknak pedig jövő pénteken lesz. A Nem leszek suliban című eseményt szülői sztrájkként hirdetik, és az a lényege, hogy aki segíteni szeretné a tanárokat, az február 29-én, hétfőn ne vigye iskolába a gyerekét, mintegy jelzésként a kormányzat felé. Úgyis igazolhat a szülő három napot egy évben, az egyiket használhatják erre  (anyánk, az Index még programot is ajánl erre a napra). Az esemény hozzászólásai között még igazolásmintát is találhat, ha valaki magától nehezen állítaná elő a hiteles, határozott, de udvarias hangú szöveget. Az eseményhez csatlakozók száma rohamosan növekszik egyébként. 

Önök beszállnak?

 • 1178
  A kockás ingesbe
 • 182
  A nem megyek iskolásba
 • 370
  Egyikbe sem
 • 888
  Mindkettőbe

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.18 21:19:51evaandrea

  Ezzel hogyan segítünk a tanároknak?

 • 2016.02.18 22:43:29retinax

  Úgy, hogy látják a döntéshozók, hogy nem magányos cédrusként állnak a tanárok a bajukkal, hanem a szülők és a gyerekek is velük vannak, támogatják őket, mert egyszerre rossz mindenkinek, ami itt van. Mert ugye a fotót felteszik a Fb-ra. A tömeg ereje. Időnként tüntetnek párezren, időnként meg kockás inges képeket posztolnak pár tízezren. Nem is tudom, hogy lehet ezt jól elmagyarázni. Az Éhezők viadala megvan? Van az a titkos füttyjel, ami a felkelők jele lesz. Hogyan segítenek vele magukon, hiszen csak egy füttyjel? Hát úgy, hogy ha elhangzik, tudni lehet, hogy egyre többen vannak, akiknek bajuk van a rendszerrel, és nem a hatalommal vannak, hanem az elégedetlenekkel. Összetartás, meg egységben az erő, meg ilyenek. Nem tudom, érthető voltam-e.

 • 2016.02.19 06:45:19neet

  Pár év gyes után lassan visszaállok a csatasorba.
  Már nézeget(t)em, miként újítsam a ruhatáramat.
  Kockás ing biztosan szerepel a bevásárlólistán...

 • 2016.02.19 07:06:49Voznyák Pista2

  Ennél nagyobb baromságot, tegyétek ki a gyerek ruhájára a kitűzőt is, "libsi vagyok" felirattal.
  Idióták.

 • 2016.02.19 08:50:19tocibacsi

  Hát nem tudom. Én teljesen egyetértek azzal, hogy ezekkel a klikes állatságokkal valamit kezdeni kell, de hogy a gyereket használjuk politikai célokra, az hajmeresztő. Választások előtt majd adjuk rá narancssárga / piros / kék / zöld inget? Jobbikos gyerekek opcionálisan nagymagyarország tetkóval? Az iskolába nem menés pedig végképp gáz...

 • 2016.02.19 09:52:58Huxley

  Voznyák Pista2: Vótmá valami kokárdával 2002-ben.. igaz ott az volt az üzenet, hogy "Fideszes vagyok"

 • 2016.02.19 12:54:15Lxxxx

  Hajmeresztő, valóban! Használjuk a gyereket arra, hogy szegény megvezetett tanárok (problémájuk jogos, de álballibsi politikai húzás szekértolóinak használják fel őket) mellett ők is a nemzetrombolók érdekeit képviseljék nem tudatosan, eszközként?

 • 2016.02.19 14:22:47arod75

  Máshogy mondom.
  Mi, szülők csak a lábunkkal tudunk véleményt nyilvánítani, hogy nem tetszik ez a rendszer. Ezt tesszük hosszú évek óta. Keressük azt az iskolát/tanítót, ahol jobban figyelnek a gyerekre, ahol azt kapja, amitől kibontakozhat, esélye marad a fejlődésre. Ahol nem nyomorítják meg. Parázunk minden felvételi szezonban, hogy bejut-e a gyerek a kiszemelt óvodába, iskolába, gimnáziumba - mert jogosan érezzük, hogy sok múlik ezeken a döntéseken.
  Igen, sokkal jobb lenne bízni az iskolarendszerben, de az elmúlt években csak a szorongás nőtt, és az iskolák mozgástere csökkent. A pedagógusok energiáját is elszívja a Klik - lényegesen feszültebbek és fáradtabban. Nem hibáztathatom őket és nem is panaszkodhatok nekik.
  Ezzel a kockás inggel nem a tanárt és nem az iskolát bírálom, ezért adtam ma a gyerekeimre is. Nekik azt mondtam, azért, hogy jobbak legyenek az iskolák, jobb legyen iskolába járni.

 • 2016.02.20 14:20:57Lady Scarlett

  En birom a kockas, negyzethalos, geometriai mintas ingeket. Csak ugy mindenfele mellekes tartalomtol fuggetlenul is.

 • 2016.02.20 14:26:33Lady Scarlett

  A temahoz hozzaszolva: a mai magyar kormanyt, csakis egyvalami keszteti meghatralasra es az a kritikus tomeg ereje. Lasd netado elleni tuntetes.

  Tehat ha erdekel barkit is mit gondolok, akkor tessek a kockas inget felveve kimenni bekesen tuntetni a Parlament ele. Ha meglesz a kritikus tomeg, a kormany reagalni fog. Amig nem lesz meg, nem. Ennyi. A gyerekeket ebbe nem vonnam be, ez meg nem az ő dolguk, attol fuggetlenul is, hogy erintve vannak.

 • 2016.02.20 19:30:11wmiki

  No, a félhülye indexes írnokok megint politikai propagandát folytatnak.
  Gyerekek felhasználásával... :x

  Sok sikert 2018-hoz elvtársak!
  Akkor megmutathatjátok mennyien vagytok... Megint...
  XD

 • 2016.02.20 19:36:51retinax

  wmiki: azért az téged is minősít valahol, hogy félhülye indexes írnokok politikai propagandáját olvasod folyamatosan, szinte az összes cikket, és hogy nehogy le tudd tagadni, még kommenteled is :D

 • 2016.02.20 19:40:04wmiki

  jogos... :(
  úgy tűnik, nem vagyok felsőbbrendű, értelmiségi, liberális, demokrata, szdsz/dopeman szavazó :(

Blogok, amiket olvasunk

MÁS TÉSZTA 1453: egy új konyha születése

Csodálatos, dekadens, részletgazdag, kifinomult. Bizánc falain innen és túl

KERTÉSZ Így harcolj a parlagfű ellen

Nincs növény, amitől többen szenvednének, mint a parlagfű. Hazánkban 1920-ban jelent meg. Profi tippek a harchoz

OTTHONTÉRKÉP Trump eladó háza: parasztbarokk

Remek mulatság végignézni a képeket. Pénz=/=ízlés. De legalább nagyon sokba kerül...
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta