SZÜLŐSÉG

Küldje kockás ingben a gyereket suliba holnap!

2016. február 18., csütörtök 14:50 |

Nagy társadalmi összefogás látszik kibontakozni a Facebookon, a diákok, szülők, és sokan mások fejezik ki valamilyen formában egyetértésüket a tanárok mozgalmával. A támogatásnak most már szimbóluma is van, méghozzá a kockás ing (és akinek lehet, borosta).

Az egész úgy kezdődött, hogy Klinghammer István, volt felsőoktatási államtitkár az idők szavát és a nép hangját (vö. vox dei) nagyon meg nem hallva, a tiltakozásokra válaszul benyögte, hogy „ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál”.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai
A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai
Fotó: facebook.com/sashegyiarany

Erre kitört a kockás inges forradalom. Elsőként a Sashegyi Arany János Gimnázium tanárai kotorták elő a szekrény mélyéről a kockás ingeket, és vigyorogva pózoltak benne. A fotót aztán feltöltötték a Facebookra, hogy minél többen lássák, most pedig már akciójuk nyomán teljes tanári kollektívák fotózkodnak mosolyogva, kockás ingben. Nincs is ennél kifinomultabb módszer a felemelt középsőujj helyettesítésére.

Most pénteken pedig a diákok – és ahogy a feltöltött fotókat elnézzük, felnőttek is – kockás ingbe bújnak a szolidaritásuk kifejezésére. Az esemény Facebook oldalán azt írják: lehetőleg minél többen vegyenek fel kockás inget pénteken, hogy felhívják a figyelmet a tanárok törekvéseire és az ország-világ lássa, hogy támogatják őket. Arra biztatják a résztvevőket, hogy készítsenek minél több fotót magukról, és #kockástámogatás hashtaggel osszák meg. Jelenleg körülbelül hatezren jelezték, hogy támogatják a megmozdulást.

Az egyházi iskoláknak sem sokkal jobb!

Az érintettek nyilván elgondolkoznak rajta, hogy az egyházi (és más, nem KLIK-es fenntartású) iskolába járó gyerekek és szülők csatlakozása a tiltakozáshoz jogos és indokolt-e. Van, aki szerint nem, a Pestisrácok.hu például éppen ezzel támadta a tüntetésen felszólaló diákot, Dávid Gyula Mártont, vagyis, hogy nem is állami iskolába jár, mit tudhat ő a bajokról? Csak hát sajnos nincs igazuk. Ugyanis az egyházi iskolákra is ugyanaz a túltömött nemzeti alaptanterv vonatkozik, az oda járó gyerekek sem jutnak el osztálykirándulásra, mert különben nem végeznének a matekanyaggal, elmélyíteni pedig pláne nincs idő a tudást. Ők is napi nyolc órát ülnek az iskolában hétévesen, és ugyanazokból a rossz könyvekből tanulnak, mert a jókat megszüntették. Végső soron az egyházi iskolákat is az állam finanszírozza, méghozzá vészesen alul – vagyis ezekben az iskolákban is beszedik év elején a fénymásolópénzt a szülőktől, és ezekbe is ugyanúgy a gyerekek hordják a vécépapírt, különben nem lenne egyáltalán. Szóval ne legyenek illúzióink, a rossz rendszernek, ha nem is olyan durván, de nem klikes iskolákba járó gyerekek, tanárok és szülők is a kárvallottjai. 

shutterstock 376879786

A másik ilyen népi hulláma az oktatási rendszer megváltoztatásáért folyó demonstrációknak pedig jövő pénteken lesz. A Nem leszek suliban című eseményt szülői sztrájkként hirdetik, és az a lényege, hogy aki segíteni szeretné a tanárokat, az február 29-én, hétfőn ne vigye iskolába a gyerekét, mintegy jelzésként a kormányzat felé. Úgyis igazolhat a szülő három napot egy évben, az egyiket használhatják erre  (anyánk, az Index még programot is ajánl erre a napra). Az esemény hozzászólásai között még igazolásmintát is találhat, ha valaki magától nehezen állítaná elő a hiteles, határozott, de udvarias hangú szöveget. Az eseményhez csatlakozók száma rohamosan növekszik egyébként. 

Önök beszállnak?

 • 1178
  A kockás ingesbe
 • 182
  A nem megyek iskolásba
 • 370
  Egyikbe sem
 • 888
  Mindkettőbe

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.18 21:19:51evaandrea

  Ezzel hogyan segítünk a tanároknak?

 • 2016.02.18 22:43:29retinax

  Úgy, hogy látják a döntéshozók, hogy nem magányos cédrusként állnak a tanárok a bajukkal, hanem a szülők és a gyerekek is velük vannak, támogatják őket, mert egyszerre rossz mindenkinek, ami itt van. Mert ugye a fotót felteszik a Fb-ra. A tömeg ereje. Időnként tüntetnek párezren, időnként meg kockás inges képeket posztolnak pár tízezren. Nem is tudom, hogy lehet ezt jól elmagyarázni. Az Éhezők viadala megvan? Van az a titkos füttyjel, ami a felkelők jele lesz. Hogyan segítenek vele magukon, hiszen csak egy füttyjel? Hát úgy, hogy ha elhangzik, tudni lehet, hogy egyre többen vannak, akiknek bajuk van a rendszerrel, és nem a hatalommal vannak, hanem az elégedetlenekkel. Összetartás, meg egységben az erő, meg ilyenek. Nem tudom, érthető voltam-e.

 • 2016.02.19 06:45:19neet

  Pár év gyes után lassan visszaállok a csatasorba.
  Már nézeget(t)em, miként újítsam a ruhatáramat.
  Kockás ing biztosan szerepel a bevásárlólistán...

 • 2016.02.19 07:06:49Voznyák Pista2

  Ennél nagyobb baromságot, tegyétek ki a gyerek ruhájára a kitűzőt is, "libsi vagyok" felirattal.
  Idióták.

 • 2016.02.19 08:50:19tocibacsi

  Hát nem tudom. Én teljesen egyetértek azzal, hogy ezekkel a klikes állatságokkal valamit kezdeni kell, de hogy a gyereket használjuk politikai célokra, az hajmeresztő. Választások előtt majd adjuk rá narancssárga / piros / kék / zöld inget? Jobbikos gyerekek opcionálisan nagymagyarország tetkóval? Az iskolába nem menés pedig végképp gáz...

 • 2016.02.19 09:52:58Huxley

  Voznyák Pista2: Vótmá valami kokárdával 2002-ben.. igaz ott az volt az üzenet, hogy "Fideszes vagyok"

 • 2016.02.19 12:54:15Lxxxx

  Hajmeresztő, valóban! Használjuk a gyereket arra, hogy szegény megvezetett tanárok (problémájuk jogos, de álballibsi politikai húzás szekértolóinak használják fel őket) mellett ők is a nemzetrombolók érdekeit képviseljék nem tudatosan, eszközként?

 • 2016.02.19 14:22:47arod75

  Máshogy mondom.
  Mi, szülők csak a lábunkkal tudunk véleményt nyilvánítani, hogy nem tetszik ez a rendszer. Ezt tesszük hosszú évek óta. Keressük azt az iskolát/tanítót, ahol jobban figyelnek a gyerekre, ahol azt kapja, amitől kibontakozhat, esélye marad a fejlődésre. Ahol nem nyomorítják meg. Parázunk minden felvételi szezonban, hogy bejut-e a gyerek a kiszemelt óvodába, iskolába, gimnáziumba - mert jogosan érezzük, hogy sok múlik ezeken a döntéseken.
  Igen, sokkal jobb lenne bízni az iskolarendszerben, de az elmúlt években csak a szorongás nőtt, és az iskolák mozgástere csökkent. A pedagógusok energiáját is elszívja a Klik - lényegesen feszültebbek és fáradtabban. Nem hibáztathatom őket és nem is panaszkodhatok nekik.
  Ezzel a kockás inggel nem a tanárt és nem az iskolát bírálom, ezért adtam ma a gyerekeimre is. Nekik azt mondtam, azért, hogy jobbak legyenek az iskolák, jobb legyen iskolába járni.

 • 2016.02.20 14:20:57Lady Scarlett

  En birom a kockas, negyzethalos, geometriai mintas ingeket. Csak ugy mindenfele mellekes tartalomtol fuggetlenul is.

 • 2016.02.20 14:26:33Lady Scarlett

  A temahoz hozzaszolva: a mai magyar kormanyt, csakis egyvalami keszteti meghatralasra es az a kritikus tomeg ereje. Lasd netado elleni tuntetes.

  Tehat ha erdekel barkit is mit gondolok, akkor tessek a kockas inget felveve kimenni bekesen tuntetni a Parlament ele. Ha meglesz a kritikus tomeg, a kormany reagalni fog. Amig nem lesz meg, nem. Ennyi. A gyerekeket ebbe nem vonnam be, ez meg nem az ő dolguk, attol fuggetlenul is, hogy erintve vannak.

 • 2016.02.20 19:30:11wmiki

  No, a félhülye indexes írnokok megint politikai propagandát folytatnak.
  Gyerekek felhasználásával... :x

  Sok sikert 2018-hoz elvtársak!
  Akkor megmutathatjátok mennyien vagytok... Megint...
  XD

 • 2016.02.20 19:36:51retinax

  wmiki: azért az téged is minősít valahol, hogy félhülye indexes írnokok politikai propagandáját olvasod folyamatosan, szinte az összes cikket, és hogy nehogy le tudd tagadni, még kommenteled is :D

 • 2016.02.20 19:40:04wmiki

  jogos... :(
  úgy tűnik, nem vagyok felsőbbrendű, értelmiségi, liberális, demokrata, szdsz/dopeman szavazó :(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta