SZÜLŐSÉG

Dupla terhelés, ingyen túlórák - bajban az autisták intézménye

2016. február 8., hétfő 10:30

Segélykiáltásnak is beillő posztot tett közzé egy apa a Facebookon, akinek autista gyermeke a Thaly Kálmán utcai komplex óvoda-iskolába jár. Azt írja, a napokban rendkívüli szülői értekezleten közölték, hogy az elmúlt fél évben 6 pedagógus hagyta el az intézményt, mivel „embertelen körülmények között emelt óraszámmal kell dolgozniuk havi 110e forintért”. Őket az ottmaradt szakemberek próbálják helyettesíteni túlórában, „amit természetesen nem fizet ki nekik a főváros!” – áll a posztban.

Ezért azt kéri, hogy osszák meg a posztot, hogy a logopédusok és gyógypedagógusok lássák és jelentkezzenek, „mert félő, hogy összeomlik a rendszer, és akkor nem tudjuk, hogy mi lesz a gyerekekkel” – írja az aggódó apuka.

A helyzet valóban nem rózsás, de összeomlás azért nem fenyeget?

Kérdezősködtünk egy kicsit az iskolában, és az a kép rajzolódott ki, hogy a probléma valós, de „rendszer összeomlása” azért erős túlzás, és „embertelen körülményekről” sem lehet beszélni, ha a realitások talaján akarunk maradni. A fizetés pedig a pályakezdő gyakornokoknak 110 ezer forint, a pedagógusoknak ennél azért több. A helyzet nem rózsás, de semmi olyan nem történik az intézményben, ami a többi iskolában ne történne mostanában – foglalta össze egyik névtelenséget kérő forrásunk.

A közelmúltban valóban elment három szakember, másik három pedig szülési szabadságát tölti, így a hónap közepétől öt helyett már csak 3 logopédus foglalkozik a gyerekekkel. 

Az ombudsman is jelezte

A szakemberhiányból eredő problémákra egyébként már hónapokkal ezelőtt próbálta felhívni a figyelmet az ombudsman. Amint arra az egyik jelentés rámutat , a sajátos nevelési igényű gyerekek vizsgálata szakemberhiány miatt hónapokig is elhúzódhat, emiatt akár fél-egy évig sem jutnak a megfelelő ellátáshoz, ami jelentős visszaesést okozhat az egészségi és fejlettségi állapotukban.

Az ombudsman vizsgálata ugyan az integráltan oktatott/nevelt sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekre, és a pedagógiai szakszolgálatok szakemberhiányára vonatkozik, de a lényeg ugyanaz: nincs elég gyógypedagógus, nincs elég logopédus, iskolapszichológus szakember. A szakemberhiány pedig leterheltséget, működési gondokat okoz, ezért továbbra sem biztosítható valamennyi autista gyermek megfelelő fejlesztése – áll az ombudsman jelentésében.

Hasonló tapasztalatokról írtunk korábban abban a cikkben, amely a gyerekek pszichiátriai ellátórendszeréről szólt. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátórendszer elvileg elég jól működik, legalábbis a fővárosban: nevelési tanácsadók, iskolapszichológusok, kórházak és speciális ambulanciák állnak rendelkezésünkre, a rendszert nem ismerő páciens (illetve szülei) mégis gyakran tanácstalanul bolyonganak orvostól orvosig.   
  

Az idősebbeknek muszáj nyugdíjba menni, a fiataloknak nem vonzó a pálya

A helyzet az autista gyerekek fejlesztésére specializálódott Thaly Kálmán utcai intézményben sem jobb. Jelenleg 3 logopédus dolgozik öt helyett, és tovább bonyolítja a dolgot, hogy év közben elég nehéz pótolni a kiesett munkatársakat. A köznevelési törvény szerint évi 30 óráig „befoghatók” a pedagógusok helyettesíteni, amiért túlóradíj sem jár nekik, vagyis végső soron valóban ingyen helyettesítik a hiányzó kollégákat, vagyis a törvény szentesíti ezt a fajta ingyenmunkát.  Évi harminc óra fölött azonban ki kell fizetni a túlórájukat.

A helyettesítés persze korántsem jelent hosszú távú megoldást, hiszen a szakemberek már így is túlterheltek. Az intézmény neve egyébként ott van a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári karának nyílt levele alatt. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.02.08 16:52:58Eee777

    Csak mondom, hogy a pàlyakezdő gyakornok is pedagógus, ugyanazt a munkàt végzi, mint a többiek, csak 110 ezerért. Én ugyanúgy letanítottam, helyettesítettem az egyéni rehabilitàciós óràim rovàsàra éppen azt, amit kellett, írtam bizonyítvànyokat stb. Igenis nagyon nagy gàz van, az egymiktől a szakszolgàlatokon àt mindenhol. Nulla eszközellàtottsàg, admninisztràciók tömkelege, túlterheltség, közben meg egyre több gyerek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta