SZÜLŐSÉG

Ne cukkolja a testsúlyával a tinilányt, csak rosszabb lesz

2016. február 7., vasárnap 09:28

A kamaszlányok körében egyre gyakoribb az elhízás, de egyre gyakoribbak az evészavarok és a testképzavar is. Egy kutatás során arra keresték a választ, van-e összefüggés a szülők testsúllyal kapcsolatos kommunikációja és a gyerek testsúlya és esetleges evészavara között. Nem meglepő módon van: általában rosszat tesz a tinilánynak, ha a családtagok a testsúlyával cukkolják, de az is, ha anyjuk egyfolytában diétázik.

Beszéljünk a testsúlyról?

A kamaszlányok körében sokféle testsúllyal kapcsolatos probléma fordul elő. A leggyakoribbak az elhízás, a testképzavar (azaz a saját testtel való kóros elégedetlenség), a testsúly kontrollálására tett kóros igyekezetek: anorexia, bulimia, valamint a falásrohamok. Ezek mind káros hatással vannak a lány testi és érzelmi jóllétére is, evészavarosok körében még az öngyilkosság is gyakoribb. A testsúly tehát kényes téma, de sokszor valóban jogosan aggaszthatja a szülőt a gyerek testsúlya vagy étkezési szokásai. Gyakran előfordul, hogy a szülők valójában jót akarnak, amikor testsúlyával „szekálják” a gyereket, de jóakaratú megjegyzéseikkel mégis ellentétes hatást érnek el.

GettyImages-481683817
Fotó: Bsip

A családi környezetnek hatalmas szerepe van a gyerek testsúlyának és testképének alakulásában. A legtöbb korábbi kutatás szerint a testsúllyal kapcsolatos kommentárok általánosságban inkább az ellenkező hatást érik el a tiniknél, legyen szó akár diétára való bátorításról, akár konkrét cseszegetésről. A legkárosabbak azok a kommentárok, amiket direkt a gyereknek mondunk. Egy kicsit kevésbé káros, de az sem előnyös, ha anya vagy apa saját maga diétázik, és erről beszél.

Akkora a segged, mint egy távolsági busz

Magunktól is könnyen rájöhetünk, de persze számos tanulmány is igazolja, hogy a legkárosabb a testsúllyal való cukkolás. A cukkolást lehet, hogy viccesnek szánják a szülők, lehet, hogy úgy gondolják, ettől majd végre kedvet kap a fogyókúrához a túlsúlyos gyermek, de az is lehet, hogy direkt bántani akarják, mert szimplán haragszanak rá kövérsége miatt. A cukkoló megjegyzések egyértelműen elősegítik mind az elhízást, mint az étkezési zavarokat és kóros evéssel kapcsolatos szokásokat. Azaz, ha túlsúlyos, bulimiás lányt szeretnénk nevelni, hecceljük sokat a fenékméretével.

Az idézett kutatás során a szakemberek 365 lányt vizsgáltak összesen 12 különböző középiskolából. A lányok átlagéletkora 15,8 év volt. A lányok 46 százaléka volt túlsúlyos, és az eredmények szerint 58 százalékukat cukkolták családtagjaik a testsúlyukkal. Vegyük észre a különbséget: sokkal több lányt cukkoltak a súlyával, mint ahányan egyáltalán túlsúlyosak voltak. A cukkolás aránya is sajnálatosan magas: gyakorlatilag több mint minden második lányt cukkolnak a súlya miatt otthon? Nem valami szép dolog.

shutterstock 84264322

Semmilyen formában nem hasznos

A kutatók eredményei szerint a testsúllyal való cukkolás nagymértékben növelte a túlsúly, a testtel való elégedetlenség, valamint az egészségtelen vagy kifejezetten kóros étkezési szokások arányát. A cukkolt lányok gyakrabban lettek evészavarosak, ezek közé a bulimia és a falásrohamok egyaránt beletartoztak. Annak is volt káros hatása, ha a szülők ugyan nem szekálták a gyereket, de sokat beszéltek a testsúlyról, és ez főleg az anyák esetében volt feltűnő. Ha az anyák fogyókúráztak, a gyereknek nagyobb esélye lett az evészavarokra. Sem a cukkolás, sem a szülők diétája, sem a gyerek diétára való buzdítása nem járt semmiféle előnyös hatással.

Akkor mégis mit csináljon az ember szülőként? Hát azt, hogy eleve kevesebbet rugózik a testsúlyon, beleértve a sajátját is, egészséges és nem hizlaló ételeket főz (vagy rendel, vagy vásárol, nem a főzésen van a hangsúly), és mind maga, mind a gyereke életében talál helyet a mozgásnak, lehetőleg örömteli formában. A gyerek egészséges testképét elősegítő szülői bánásmódról ebben a cikkünkben írtunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.07 10:13:30ütvekúró

  Arra mérget vennék, hogy a 46%-nyi túlsúlyos tinilány zöme a kedves testmozgásra ösztökélést és hasonlókat is cukkolásnak veszi.

 • 2016.02.07 10:24:12dodi83

  Pár túlsúlyos ismerősöm nekem azt szokta mondani, hogy azért nem mozog többet, mert fél, hogy az ízületei tönkremennének a súly miatt :)

 • 2016.02.07 17:48:04Advanced Flight

  És az nem lehet, hogy a tinilányka előbb elhízik, és utána szólnak neki a súlya miatt a szülők? Szóval ok-okozat mintha kissé felcserélődne :-)

 • 2016.02.08 00:49:10sony

  A mozgás és az étkezés szelíd szabályozása legfeljebb akkor segít, ha még nem nagy a gond. Szerintem van egy pont, amit nem lehet túllépni, és muszáj megbeszélni akár a kamaszokkal is, hogy nincs ez így rendben, és segíteni nekik abban, hogy megtalálják a módját annak, hogyan fogyjanak le. Még nincs nagy kamasz gyerekem, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy kamasz teljesen meghülyülne! Egy kisgyerekkel sok mindent meg lehet beszélni. Miért ne lehetne egy kamasszal is megbeszélni a rá vonatkozó fontos dolgokat - persze tisztelettel és kedvesen, és figyelembe véve az érzékenységét.

 • 2016.02.08 08:07:56R Wagner

  A fogyókúránál mindig probléma a jóllakottság érzésének fenntartása, és a normál életvitelhez való igazítása. A fogyókúrás tészták nem csak alacsony kalóriájúak, hanem 6-8 órán keresztül teltség érzetet okoz! Minden diétával használható, és béltisztító hatású is! A természetes lúgos ásványvíz a bőrnek, gyomornak is jót tesz![link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta