SZÜLŐSÉG

Mi szükség van 12 autista majomra?

2016. február 5., péntek 19:19

Az autizmus kutatását nehezíti, hogy a betegség az emberre jellemző, így nem lehet olyan könnyen állatkísérleteket végezni, mint mondjuk a nátha esetében. Az elmúlt hetekben azonban nagy port vert fel a hír, miszerint kínai tudósok autista majmokat hoztak létre. De hogy csinálták? És tényleg szükségünk van autista majmokra? Teljesen hasonlítanak az autista emberekre? Egyáltalán etikus ilyesmit csinálni? Miért nem egereken kísérleteznek, ha már muszáj? Elmondjuk.

Tizenkét autista majom

A kínai tudóscsoport tehát fogott nagyjából egy tucat eredetileg egészséges majomembriót, és genetikailag módosította őket olyan irányba, hogy azok az autizmushoz hasonló viselkedéses tüneteket mutassanak. Több mint egy tucat ilyen majmot sikerült nekik így „elrontani”. De honnan tudták, melyik gént kell módosítani, amikor nem is tudjuk, melyik génhez köthető az autizmus? Ebben van egy kis csavar, létezik ugyanis emberben egy olyan, genetikai betegség, amely az autizmusnál ritkább, de ahhoz igen hasonló tüneteket mutat. Az ebben szenvedő gyerekek gyakran értelmi fogyatékosak, beszédük repetitív (ismétlődő), érdeklődésük pedig beszűkült- egy-egy témára irányul.

A kínai majmok hasonlóképpen viselkednek a genetikai zavarban szenvedő gyerekekhez: minden ok nélkül körbe-körbe járnak, az átlagnál jóval kevesebbet kommunikálnak a többi majommal és kerülik a szemkontaktust gondozóikkal is. Mindez a viselkedés a (súlyos vagy közepesen súlyos) autizmussal élő gyermekekre is jellemző.

Illusztráció
Illusztráció

A fehér egérrel mi volt a baj?

Egérmodelleket sok éve használnak az autizmus kutatásában, egyelőre gyakorlatilag nulla eredménnyel. Az egerek agya ugyanis annyira különbözik az emberétől, hogy hiába hozunk létre körbe-körbe rohangáló, kevéssé szociális egereket, az nem fog eléggé hasonlítani az emberi autizmushoz. Mondunk egy példát: az autizmusnak például egyik fő jellegzetessége a gyenge mentalizációs készség, azaz az autista személyek nehezen tudják kitalálni, mit gondolhat és mit érezhet épp a másik ember. Az egerek pedig már alapból igen keveset szoktak ilyesmin gondolkodni, így esetükben baromi nehéz a mentalizációs deficitet modellezni. A majmok agyának felépítése és működése jóval közelebb áll az emberéhez, így mindenféle pszichés és ideggyógyászati betegségben sokkal jobb állatmodell lehet belőlük.

Mi a terv ezekkel a majmokkal?

A kínai kutatók tanulmányozni fogják, hogy milyen idegpályák és központi idegrendszeri kapcsolatok sérültek bennük. Ezenkívül kezeléseket is kipróbálnak rajtuk, mint például a mélyagyi stimulációt is. Ez egy olyan módszer, amelyet néhány idegrendszeri betegségben már embernél is alkalmaznak, de autizmusban még nem került rá sor. A kutatók emellett azt is ki akarják próbálni, képesek-e génsebészeti eljárásokkal „visszacsinálni” az általuk létrehozott génhibát a már élő majmokban anélkül, hogy azok károsodnának.

Biztos, hogy jó modellek ezek a majmok? Végül is nem pontosan autisták.

Ez igaz, és ezt a kérdést számos szakember is felvetette. A létrehozott kínai majmok viselkedése hasonlít az autizmusra néhány tekintetben, de nem száz százalékban. Súlyos autista gyerekeknél például az epilepsziás rohamok is gyakoriak, a majmoknál ilyen nincs. Vagyis abban a tudományos világ is kételkedik, hogy eléggé hasonlítanak-e ezek a majmok az autizmusra ahhoz, hogy tényleges következtetéseket vonhassunk le belőlük.

Erre bezzeg van pénz

A majmok kutatásban való használata és főleg pszichés zavarokban szenvedő majmok létrehozása eléggé vitatott kérdés. Az állatvédő szervezetek természetesen minden ilyesmit elleneznek. Ennek ellenére néhány kutatóközpontban folynak hasonló kísérletek, főként Kínában és az Egyesült Államokban: genetikailag módosítanak majmokat úgy, hogy azok pszichiátriai betegségben, például skizofréniában szenvedjenek, aztán pedig vizsgálják őket. Bár nagyon jó lenne végre közelebb jutni a megoldáshoz a skizofréniát vagy az autizmust illetően, az ilyesmi azért mégis kissé kegyetlennek hangzik. Nem beszélve arról, hogy az efféle kutatások eszméletlenül drágák és időigényesek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.06 07:16:10wmiki

  "Nem beszélve arról, hogy az efféle kutatások eszméletlenül drágák és időigényesek."

  Ez igaz.
  De ha találnának gyógyszert, arra a problémára, amit pl. a védőoltásokkal okoztak, akkor azzal sok pénzt kereshetnének... Megint...

 • 2016.02.06 07:44:32XEP

  A védőoltásnak semmi köze az autizmushoz.

 • 2016.02.06 08:15:21wmiki

  :x
  hát persze...
  a védőoltásoknak nincs is semmiféle mellékhatásuk, különben is, a tudomány sosem téved...
  tudom... :x

 • 2016.02.06 09:49:53ptm

  XEP: ne etesd wmikit! Ha még nem ismernéd a honi internet legendás alakját: az összeesküvés elméletek legkeményvonalasabb méltóságai is arrébb ülnek, ha ő megjelenik valahol. Molnár F. Árpád csupán jóravaló ministránsfiú mellette.

 • 2016.02.06 10:34:48XEP

  ptm: :)

 • 2016.02.06 10:48:20csincsilla72

  Én csak azt nem értem, hogy az ilyen conteo-hívőket hogy nem vitte még el egy tüdőgyulladás? Mert gyógyszert be nem szednek, az tuti.

 • 2016.02.06 11:01:04wmiki

  úgy látszik gyógyszerek nélkül is életben lehet maradni, ma, a tévedhetetlen tudomány korában.
  Hihetetlen, mi?

 • 2016.02.06 19:32:52drpuskaspalma

  csincsilla72: nekem van egy durva conteohívő ismerősöm, kb. 20 évvel ezelőtt volt egy rosszindulatú daganata, akkor megműtötték és kemózták, meg közben persze szedte a homeopátiát is, vagy amit akkoriban volt szokás, meggyógyult, kiváló egészségnek örvend, és azóta is hangoztatja, hogy az orvostudomány kamu és őt a hit és a gyógytea gyógyította meg.
  Szóval szerintem simán beszedik az antibiotikumot, ha arra kerül sor.

 • 2016.02.07 07:16:09wmiki

  :x
  a szerintem, mint tudományos tény...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta