SZÜLŐSÉG

8 fontos tény a zika vírusról

2016. február 5., péntek 08:37

Az utóbbi időben sokat hallani a Zika-vírusról, amely elsősorban a várandós anyákat és magzataikat veszélyezteti, fejlődési rendellenességeket okozva. A vírus jelenleg főleg Dél-Amerikában terjed, a WHO mégis globális vészhelyzetet és készültséget vezetett be.

Az utóbbi napokban már európai országokban is találkoztak egy-egy szórványos esettel. Akkor ez azt jelenti, hogy a magyar várandós nőknek is félniük kell? Elkaphatjuk, ha brazilok ülnek mellettünk a BKV-n? Lehet valahogy védekezni ellene? Elmagyarázzuk.

Pontosan mit okoz a Zika-vírus?

A vírusfertőzés hőemelkedéssel vagy nem túl magas lázzal és kiütésekkel jár. Előfordulhat izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás és kötőhártya-gyulladás is. A tünetek gyakran igen enyhék és sokszor tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Általában magától gyógyul, kórházi kezelésre csak nagyon ritkán van szükség, és ezidáig még nem jelentettek Zika-vírusfertőzésnek köszönhető halálesetet.

Nagyobb a baj, ha az ember terhesen kapja meg a Zikát, ilyenkor ugyanis fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál. Az egyik, a vírushoz köthető rendellenesség az ún. kóros kisfejűség, azaz mikrokefália. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy melyik trimeszterben a legveszélyesebb elkapni a vírust.

Mi az, hogy kisfejűség? Csak annyi, hogy kisebb a gyerek feje?

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet.

Elkaphatom, ha tegnap brazilok ültek mellettem a fonódó villamoson?

Nem. A Zika-vírus elsősorban Dél-Amerikában terjed, bár az utóbbi hetekben Nagy-Britanniában és Dániában is észleltek eseteket. Az utóbbiak olyan utazók voltak, akik nemrég jöttek haza valamelyik fertőzöttebb országból.

A Zika-vírus nem terjed cseppfertőzéssel vagy kézfogással. Több trópusi betegséghez hasonlóan szúnyogok, konkrétan az Aedes törzsbe tartozó szúnyogfajok terjesztik. Vagyis akkor kaphatja el az ember, ha fertőzött szúnyog csípi meg. Emellett vérátömlesztéssel és szexuális úton is elkapható, azaz Magyarországon elvileg úgy lehetne elkapni, ha az ember olyasvalakivel él védekezés nélküli szexuális életet, aki nemrég mondjuk Brazíliában járt, és ott megfertőződött.

Itthon is van ilyen szúnyog?

Aedes szúnyogból sokféle van. A zikát ezek közül ezidáig kettő, az Aedes aegypti és az Aedes albopictus (magyarul ázsiai tigrisszúnyog) terjeszti főleg. Az első csak a trópusokon él, a második viszont a globális felmelegedéshez köthető éghajlatváltozásnak köszönhetően már Európában (főleg Dél-Európában) is előfordulhat.

Az utóbbi években hazánkban is előfordult, hogy észleltek néhány példányt, azaz elvétve nálunk is megjelent a szúnyog. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy meg is honosodott, három darab idetévedő tigrisszúnyog pedig kevés egy járvány terjesztéséhez. Így attól nem kell félnünk, hogy hazánkban zikajárvány tör ki. A szúnyog megjelenését egyébként figyelik és szervezetten irtják is őket.

GettyImages-508017530
Fotó: Bloomberg

Hogy néz ki ez a szúnyog? Felismerem, ha látom?

Az ázsiai tigrisszúnyog jellegzetessége, hogy a hazai szúnyogokkal ellentétben inkább nappal csíp, és hogy csíkos a teste és a szárnya is. Így jól elkülöníthető a gyakoribb hazai szúnyogfajoktól. Azaz, ha déli országokban nappal csíkos szúnyogot lát, elő a chemotoxszal.

Mi hír a védőoltásról?

A védőoltást jelenleg fejlesztik, de még nincs kész. A jelenlegi járvány kapcsán több gyógyszercég is nagy erőkkel nekifogott az oltás kifejlesztéséhez szükséges kutatásokhoz, de az ilyesmi éveket is igénybe vehet.

Terhes vagyok, akkor hová ne utazzak?

Elsősorban Dél-Amerikai országokról van szó, de néhány ázsiai országban is észleltek szórványos eseteket. Az érintett országok részletes listáját az ÁNTSZ honlapján olvashatja el

Ha mégis feltétlenül muszáj utaznom, mit tehetek?

Egyetlen dolgot tehet, ez pedig a szúnyogok elleni védekezés. Ehhez minden eszközt be kell vetni: legyen szúnyogháló az ablakon és az ágy felett, különösen akkor, ha nappal-délután is alszunk, azaz semmi esetre se sziesztázzunk egyet fényes nappal a nyitott verandán lévő függőágyban. Viseljen hosszú ujjú ruhát és hosszú nadrágot, zoknival, hogy minél kisebb bőrfelületen találhasson helyet a szúnyog. Emellett pedig rendszeresen fújja be magát szúnyogriasztóval. Ha várandós, akkor sem kell erről lemondani: vannak forgalomban olyan szúnyogriasztó permetek és kenőcsök, amelyeket terhesen is lehet használni, alaposan olvassa el a használati utasításokat, és tankoljon fel ezekből. És persze lehetőleg ne éljen védekezés nélküli nemi életet a fertőzött országokban, meg egyébként se.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.05 11:00:30wmiki

  az indexes írnokok és a tények...
  ez olyan, mint gyferenc és az igazmondás...

  mindenesetre itt van egy érdekes írás:

  [link]


  Ne feledjük, hogy a Zika nem egy új vírus. Már évtizedek óta jelen van a földön. Nincs magyarázat arra, hogy hirtelen miért lenne ez a vírus most minden mikrokefáliás eset mögött. Senki sem kérdezi meg a kérdést: “Mi változott?”

  2014 végén a brazil egészségügyi minisztérium bevezette a Tdap (tetanusz, diphtheria, szamárköhögés és acelluláris pertussis) védőoltást az összes terhes asszony számára az országban. A lépés célja az volt, hogy visszaszorítsák a pertussis újjáéledését Brazíliában.

 • 2016.02.05 11:29:47arod75

  Naturahirek.com nem hiteles forrás.

 • 2016.02.05 11:34:33Magg.

  wmiki: vagy mint urad és parancsolód és az igazmondás

 • 2016.02.05 11:39:22Törökátok

  Nyilván nem akarom elbagatellizálni, de egyre több olyan vírus van, ami hirtelen jön, nagy pánikot okoz, nincsenek vagy nagyon enyhék és mitadisten egy light megfázással is összekeverhetők a tünetei, kezelést nem igényel... aztán amikor már kellő pánik alakul ki, jön az új oltóanyag, amiből eladnak vagy kétmilliárdot pár év alatt. És a zica vírusról többet az életben nem hallunk.

 • 2016.02.05 12:12:22elemes

  standard troll ellen a védekezés is standard: ignore.

 • 2016.02.05 12:13:56elemes

  @Törökátok:

  Igen, ez egy népszerű vélekedés, de a védőoltások gyártása valójában jelentéktelen üzlet a gyógyszercégek számára, sokkal inkább presztízskérdés (sőt, vannak országok, ahol a gyógyszerforgalmazási engedély feltétele, hogy védőoltásokat is gyártsanak).

 • 2016.02.05 12:17:52Törökátok

  @elemes: lehet. Nem igazán a profitra akartam kihegyezni, hanem a rendszeresen visszatérő népijesztgetésre a detektálhatatlan, tünetet nem produkáló, kutatások-szerint-talán-majd-45-év-múlva-súlyos-betegséget-okozó halálvírusokkal (nyilván ez uróbbi jelen esetben nem áll)

 • 2016.02.05 12:18:12elemes

  Személyes megjegyzés: a várandós nő, aki azt mondja, hogy FELTÉTLENÜL szükséges Brazíliába / Kolumbiába / stb utaznia: nincs észnél. Egyszerűen nem tudok olyan okot elképzelni, ami feltétlen utazásra kényszerítené.

 • 2016.02.05 12:25:27elemes

  @Törökátok:

  Szerintem ez azért nem jellemző, márminthogy pénzt fecséreljenek fölösleges védőoltásra.

  Gyakoribb, hogy feledékenyek vagyunk, nincs is kanyaró járvány, minek védőoltás, aztán ahogy csökken az átoltottság, felüti a fejét a kanyaró, meghal pár tucat gyerek meg maradandóan károsodik pár száz, és hirtelen nincs gazdája a kanyaró oltás elleni kampánynak.

  A gyógyszergyárak számára igazán nagy bizniszt egyébként a gazdag embereket közép- és időskorban jelentkező idült betegségek gyógyszerei: koleszterin-szabályozás meg májgyógyszerek. Vagy két éve a Hepatitis C-t elég jó arányban (80%) sikeresen gyógyító szer volt a sztár, mert egy egy teljes kúra több tízezer dollár, a Gilead milliárdokat kaszált vele egy negyedév alatt. Ha valaki kijön a hepatitis C ellen vakcinával, a Gilead biznisze összeomlik.

 • 2016.02.05 13:05:20wmiki

  arod75: jaja, az index, meg a divány az hiteles források.

  Különben is, a tudomány hogyan tévedhetne, ha bizonyítékokon alapul?
  A gyógyszergyárak pedig hogyan is termelhetnének profitot, amikor mindenki tuggya, hogy ott önkéntes munkát végeznek, a szent, tévedhetetlen, bölcs tudósok, hogy előállítsák a tökéletes, mellékhatás mentes vegyszereket, ami egyből meggyógyítja a betegségeket....
  ja...

 • 2016.02.05 14:10:58Dr. Bélus___

  wmiki: Persze! A gyógyszergyárakban gonosz tudósok mindenféle mérgeket öntenek össze (közben gonosz kacagást hallatnak), ezt mindenki tudja. A belépéskor - a morál fenntartása miatt - kötelező a portán egy kiskutyát megkínozni, a döntéseket a managerek pedig füstös, ablaktalan szobákban whiskyt szürcsölgetve hozzák és közben jól összeesküdnek.
  Nagyanyám is folyamatosan gyógyszereken él 90 évesen... és már nincs is jó bőrben. Pedig ha nem nyomatnák tele mérgekkel, nyilván 200 évig élne, mint ahogy a középkorban mindenki!

 • 2016.02.05 14:20:39wmiki

  Dr. Bélus___ : ez hülyeség, minden felsőbbrendű értelmiségi demokrata dopemanszavazó tuggya, hogy csak trollkodsz.

  Nyilvánvaló, hogy a gyógyszergyárak non-profit cégek, nincs is pénzük hirdetésekre sem, és az ilyen tényfeltáró oldalak, mint az index, oknyomozó újságíróit sem tudják kifizetni, hogy egy-egy cikket írjanak a csodálatos mellékhatás nélküli védőoltásaikról...

  Mint a HPV elleni védőoltás, arról is csak kritika jelent meg itt :(

 • 2016.02.05 16:32:01drpuskaspalma

  Kötelességemnek érzem megemlíteni, hogy sem a fenti, sem más cikk kapcsán nem kaptam még pénzt gyógyszercégektől, és az ilyen állítás rágalmazás.

 • 2016.02.05 16:44:47wmiki

  ...de az a két hetes konferencia Korfu-n az nagyon jó volt....

  Oké Pálma bocs, ne vedd magadra, ez nem neked szól, hanem a rendszernek

 • 2016.02.06 07:12:40wmiki

  ...amit kiszolgálsz...

  ezt olvasom ma az indexen:
  "
  Óvszert vagy szexuális absztinenciát javasolnak a zikavírus miatt

  Egyre több jel mutatja, hogy nem csak a szúnyogcsípés okozhatja a betegség kialakulását.
  "
  [link]

  Most akkor mi van a tényekkel? Elromlottak? Megint?
  Vagy az index sem hiteles forrás?

 • 2016.02.06 08:42:52drpuskaspalma

  wmiki: A vírus háromféleképpen terjed, mint ahogyan azt fenti cikkünkben is említettük: szúnyog, szex, vérátömlesztés. Legközelebb igyekezz figyelmesebben olvasni! Baráti üdvözlettel: Pálma

  Ui. nem, Korfura sem vittek el, szomorú is vagyok

 • 2016.02.07 09:25:33Csipyke

  @elemes: nagy ur a muszaj...
  Nekem vilt ismerosom Braziliaban dolgozni, es pont vakcinagyartotol. Namarmost elso trimesztes terhesen ha elmesz tappenzre az eleg nagy anyagi kieses (esetleg meg nem is tudja a munkaltato, de arra is van esely, hogy az anya sem), ha pedig nem mesz, akkor mondhatjak, hogy fel is ut-le is ut, es terhesen uj melot keresni , haaaaat...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta