8 fontos tény a zika vírusról

Az utóbbi időben sokat hallani a Zika-vírusról, amely elsősorban a várandós anyákat és magzataikat veszélyezteti, fejlődési rendellenességeket okozva. A vírus jelenleg főleg Dél-Amerikában terjed, a WHO mégis globális vészhelyzetet és készültséget vezetett be.

Az utóbbi napokban már európai országokban is találkoztak egy-egy szórványos esettel. Akkor ez azt jelenti, hogy a magyar várandós nőknek is félniük kell? Elkaphatjuk, ha brazilok ülnek mellettünk a BKV-n? Lehet valahogy védekezni ellene? Elmagyarázzuk.

Pontosan mit okoz a Zika-vírus?

A vírusfertőzés hőemelkedéssel vagy nem túl magas lázzal és kiütésekkel jár. Előfordulhat izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás és kötőhártya-gyulladás is. A tünetek gyakran igen enyhék és sokszor tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Általában magától gyógyul, kórházi kezelésre csak nagyon ritkán van szükség, és ezidáig még nem jelentettek Zika-vírusfertőzésnek köszönhető halálesetet.

Nagyobb a baj, ha az ember terhesen kapja meg a Zikát, ilyenkor ugyanis fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál. Az egyik, a vírushoz köthető rendellenesség az ún. kóros kisfejűség, azaz mikrokefália. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy melyik trimeszterben a legveszélyesebb elkapni a vírust.

GettyImages-508237732
Mario Tama

Mi az, hogy kisfejűség? Csak annyi, hogy kisebb a gyerek feje?

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet.

Elkaphatom, ha tegnap brazilok ültek mellettem a fonódó villamoson?

Nem. A Zika-vírus elsősorban Dél-Amerikában terjed, bár az utóbbi hetekben Nagy-Britanniában és Dániában is észleltek eseteket. Az utóbbiak olyan utazók voltak, akik nemrég jöttek haza valamelyik fertőzöttebb országból.

A Zika-vírus nem terjed cseppfertőzéssel vagy kézfogással. Több trópusi betegséghez hasonlóan szúnyogok, konkrétan az Aedes törzsbe tartozó szúnyogfajok terjesztik. Vagyis akkor kaphatja el az ember, ha fertőzött szúnyog csípi meg. Emellett vérátömlesztéssel és szexuális úton is elkapható, azaz Magyarországon elvileg úgy lehetne elkapni, ha az ember olyasvalakivel él védekezés nélküli szexuális életet, aki nemrég mondjuk Brazíliában járt, és ott megfertőződött.

Itthon is van ilyen szúnyog?

Aedes szúnyogból sokféle van. A zikát ezek közül ezidáig kettő, az Aedes aegypti és az Aedes albopictus (magyarul ázsiai tigrisszúnyog) terjeszti főleg. Az első csak a trópusokon él, a második viszont a globális felmelegedéshez köthető éghajlatváltozásnak köszönhetően már Európában (főleg Dél-Európában) is előfordulhat.

Az utóbbi években hazánkban is előfordult, hogy észleltek néhány példányt, azaz elvétve nálunk is megjelent a szúnyog. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy meg is honosodott, három darab idetévedő tigrisszúnyog pedig kevés egy járvány terjesztéséhez. Így attól nem kell félnünk, hogy hazánkban zikajárvány tör ki. A szúnyog megjelenését egyébként figyelik és szervezetten irtják is őket.

GettyImages-508017530
Bloomberg

Hogy néz ki ez a szúnyog? Felismerem, ha látom?

Az ázsiai tigrisszúnyog jellegzetessége, hogy a hazai szúnyogokkal ellentétben inkább nappal csíp, és hogy csíkos a teste és a szárnya is. Így jól elkülöníthető a gyakoribb hazai szúnyogfajoktól. Azaz, ha déli országokban nappal csíkos szúnyogot lát, elő a chemotoxszal.

Mi hír a védőoltásról?

A védőoltást jelenleg fejlesztik, de még nincs kész. A jelenlegi járvány kapcsán több gyógyszercég is nagy erőkkel nekifogott az oltás kifejlesztéséhez szükséges kutatásokhoz, de az ilyesmi éveket is igénybe vehet.

Terhes vagyok, akkor hová ne utazzak?

Elsősorban Dél-Amerikai országokról van szó, de néhány ázsiai országban is észleltek szórványos eseteket. Az érintett országok részletes listáját az ÁNTSZ honlapján olvashatja el

Ha mégis feltétlenül muszáj utaznom, mit tehetek?

Egyetlen dolgot tehet, ez pedig a szúnyogok elleni védekezés. Ehhez minden eszközt be kell vetni: legyen szúnyogháló az ablakon és az ágy felett, különösen akkor, ha nappal-délután is alszunk, azaz semmi esetre se sziesztázzunk egyet fényes nappal a nyitott verandán lévő függőágyban. Viseljen hosszú ujjú ruhát és hosszú nadrágot, zoknival, hogy minél kisebb bőrfelületen találhasson helyet a szúnyog. Emellett pedig rendszeresen fújja be magát szúnyogriasztóval. Ha várandós, akkor sem kell erről lemondani: vannak forgalomban olyan szúnyogriasztó permetek és kenőcsök, amelyeket terhesen is lehet használni, alaposan olvassa el a használati utasításokat, és tankoljon fel ezekből. És persze lehetőleg ne éljen védekezés nélküli nemi életet a fertőzött országokban, meg egyébként se.

Oszd meg másokkal is!
Mustra