SZÜLŐSÉG

Anya vagy és nincs agyad? Tessék, egy könyv!

2016. február 4., csütörtök 14:32

Nemrég meghívót kaptunk Regős Judit „Nem születtél anyának” című könyvének sajtóbemutatójára, és mivel sem a könyvről, sem a rendezvény hátteréről nem sokat hallottunk korábban, így gyanútlanul el is mentünk rá. 

Az esemény okozta első sokkból felocsúdva próbáltam összerakni a képet, ami miatt most rengetegen fognak meggyűlölni. Ha önnek kedvenc szavai közé tartozik a pocaklakó, a manócska, az apapéldány, a babóca, és szeret úgy fogalmazni, hogy "14 hetes terhesek vagyUNK", akkor kérjük, ne olvasson tovább, inkább menjen, és vegye meg a könyvet. 

A sajtótájékoztató – ami majdnem két órán keresztül tartott – egészen elviselhető lett volna egy üveg borral, de egy ilyen témájú eseményen ilyesmire nyilván nem számíthattunk. Így viszont döbbenten hallgathattam pár babanetes szösszenetet, és nézhettem végig a többség reakcióját. Mindenki el volt ájulva a könyvtől, volt, aki még könnyezett is a meghatottságtól. Mondjuk ehhez én is közel álltam, csak nem azért, amiért a többiek.

Kire bízzam a gyereket?

nemszulettel
Fotó: Tea Kiadó

Az első dolog amire felkaptam a fejem az a következő volt; Regős éppen azt ecsetelte, hogy valamelyik barátnője azon akadt fenn, hogy amikor a játszótéren van a gyerekével, és el kell mennie pisilni, akkor kire is tudná bízni a gyereket amíg ő nincs ott. Mert, hát ugye, a gyereket minek rángassa magával a klotyóba? Tessék, Dívány olvasók, íme az anyaság egyik legnagyobb problémája! És tulajdonképpen ez azért is szomorú, mert az emberek nem kommunikálnak egymással, emiatt nehéz bárkire is rábízni a gyereket a „játszón”. 

Valahogy próbáltam magam túltenni ezen, és azon tűnődtem, hogy megdöbbentő, hogy egyeseknél mitől borul a bili. Innentől kezdve, hiába is akartam volna komolyan venni a könyvet, sajnos nem ment. És ezt az érzést csak fokozta, amikor „apáról” kezdett beszélni az író, illetve beavatta a jelenlévőket abba, hogy „apa” nem tudta ám mindig jól kezelni azt, hogy apa lesz. Sőt, nem is érdekelte a gyerek, amíg bent volt.

Aztán jött a szex a terhesség alatt, a bálnatest, és, hogy a vetélés mennyire borzalmas dolog. (Igen, a vetélés tényleg az, minden szarkazmust félretéve.) Aztán felolvastak pár babanetes kommentet a könyvből, majd Regős mindenkinek megköszönte a részvételt.

Értem én, hogy akiknek íródott ez a könyv, azok imádni fogják, de azt is, hogy ez nem én vagyok. És - embert barátjáról - az ismeretségi körömben sem lesznek ilyenek. Ha azonban ön célcsoportnak érzi magát, érdemes figyelnie, ugyanis a recenziós példányt kisorsoljuk azok között, akik szívesen forgatnák. Ehhez semmi más dolga nincs, mint hogy a Facebook oldalunkra kommentelje e cikk posztja alá: NEM SZÜLETTÉL ANYÁNAK!

És akkor jöjjenek a kedvcsináló/elrettentő idézetek

„A Pirinyócskámat még nem annyira érzem, egyszer-kétszer előfordult olyan „buborékos” érzés, de azt se mertem biztosra venni, hogy Ő volt... (Babanet)”

„Nem a ruha teszi ugyan az embert, de öltözködésünk is segíti érzelmi ráhangolódáunkat a baba várására, hozzásegít minket, hogy minél jobb hangulatban teljen ez az örömteli várakozás. Terhes nőnek ezért sosem javasolnám, hogy feketébe öltözzön, inkább válasszunk színes, vidám ruhákat.” 

„Én olyan vagyok, mint a mosott kaki! És cirka ólomsúlynak érzem a testemet, alig bírok megmozdulni, a teraszon olvasgatok, pihizek, de folyton ennék – borzacskó!" (Babanet)

„Nálunk minden rendben... sőt! Kicsit intenzívebb érzés minden orgazmus... Persze Apa mindig hezitál, hogy „Jaj, nem ártunk vele biztos Babónak”, de természetesen tudjuk mindketten, hogy lakik bent valaki, és némileg változtatni kell a szexuális szokásokon, kevésbé kell heveskedni, csajok... hihihihihi!" (Babanet)

„Mi 14 hetesek vagyunk, első baba, eléggé paramami jellegű, minden apróságra felkapom a fejem, és megijedek. Le is tiltottam magam a netes olvasgatásokról." (Babanet)

Ha önt megszólították az idézetek és még, még, még többet akar, már a boltokban a könyv, de a Bookline-on is megrendelheti: most akciósan 2967 forintért megkapja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.04 15:22:35kilgore.trout

  Mikor a mosorosság tort ül az ostobasággal. Eleve aki kitalálta a pocaklakó kifejezést,s mindenki,aki használja: péklapát.

 • 2016.02.04 15:36:39Advanced Flight

  Én sem vagyok oda ezért a babóca/pocaklakó stílusó nyunnyogásért, de azért helyből leagyatlanozni azokat, akik kicsit modorosan társalognak a témakörről, nem vall épp intelligenciára. Főleg, hogy a játszótéri hiriget leszámítva a felvetett problémák valósak; pl. egy terhes nőt (pláne első gyereknél) bizony rosszul érinthet az amúgy is hormongőzös állapotában, hogy "apa" le se tojja "pocaklakót".

  Mellesleg a könyvről nem sokat tudtunk meg, csak a babanetes kommentekről, illetve azt is tudjuk, hogy poszter felsőbbrendűnek érzi magát ezen kommentelőkhöz képest (akik ugye amúgy is agyatlanok). Sajnos ez a fölényeskedő, lenéző stílusban megírt, meglehetősen összecsapott cikk nem vet jó fényt a szerzőjére, még ha ő azt is hiszi.....

 • 2016.02.04 16:33:26Csokáv

  Ugyanazért nézzük le a pocaklakózókat, amiért a Kardashian családot meg a valóságshow-kat nézőket. Cikkíróval értek egyet, pedig vannak gyerekeim.

 • 2016.02.04 16:55:31zsocek

  Ez az infantilisan gügyögő, affektáló becézgetés eléggé elterjedt a hétköznapi beszédben (pörkölt=pöri, karácsony=kari, telefon=teló, üdítő=üdcsi és még millió változata, lásd még Szikora zenész nyafogását - szejetlekis meg nyemis), én konkrétan hányni tudnék tőle, de akinek tetszik, hát egészségére.

 • 2016.02.04 18:25:34D2

  Ah és a könyv milyen? Reális hangvételű?
  (Nekem Regős Judit egyik TV-s szereplése maradt meg, amikor elmondta, hogy a gyereknek nyugodtan mondjuk el, normális magát megérintenie, de ennek helye este a takaró alatt. Szóval jó fej csajnak tűnt.)

  A porontyos okoskodók meg dobhatnának egy könyvet, MM-é volt az utsó, több mint 6,5 éve.

 • 2016.02.04 20:54:48toportyánféreg

  az alien is pocaklakó?

 • 2016.02.04 23:11:05pangea

  Sírok.
  Aminkor a ferjem eloszor modnta a dokinak, hog terhesek vagyunk, visszakerdeztem, hogy tenyleg, te is? Tobbet nem mondta. Elveteltem. Igen, sz.r. Nagyon:(

 • 2016.02.05 07:57:09Segna

  Cardiobascularis 6 Talán Nyuszkómuszkó (egyébként én naon inteligence vagyok mert latinos-humoros a nick nevem) találva érzi magát? Miért ökrözzük a másikat? Erős sértődöttséget érzek... Tele van már a szamócás napozóm az álszent mocskolódókkal. Sokan sokféleképpen éljük meg a gyerekessé válást. Miért csak az édelgő nyafogó, agyatlan terhesség az elfogadható?! Néhány nő azt hisz ha terhes lett, kötelező hülyének is lennie. Vagy egyszerűen lemegy a játszótériek szintjé re, mert jaj mit szólnak a szomszédok ha nem beszélek velük? Miért előtte beszéltél?!

 • 2016.02.05 09:05:25rozsomák

  Lehet, hogy valakiből ezt tényleg a terhesség hozza elő, de én úgy vettem észre, hogy egyesek némileg imbecillis viselkedésének semmi köze a terhességhez van aki anélkül is hülye.
  Ismerek nem egy ötvenes nőt, aki utoljára vagy 25 éve volt terhes, de most is gügyögve, becézgetve beszél szinte mindenről és mindenkivel és nem érti, hogy másoknak mi a problémájuk ezzel.
  De hát erről már Karinthy is írt...http://www.paklo.net/irodalom/Karinthy_Frigyes_-_Gogicse

 • 2016.02.05 09:29:30Amelie11

  "anya vagy es nincs agyad?" csak mert pocaklakonak nevezi a magzatat es manocskanak a gyerköcöt??? Ezek csak szavak, nem artanak vele senkinek. A szerzönek valoszinuleg sulyos önertekelesi gondjai lehetnek es ketsegei sajat intelligenciajaval kapcsolatban, ha ennyi rosszindulatra van szuksege sajat egojanak fenyezesehez.

 • 2016.02.05 10:22:03komment 01

  A cikkíróval ellentétben én olvastam a könyvet és egyetlen „pocaklakózást” sem találtam benne. Az idézetek a babanetes kommentekből vannak, ezt adja a szerző szájába a cikkíró. Jobb lett volna, ha a könyv érdemi részéről is ír valamit, de úgy látszik, ez meghaladta a képességeit. Ehelyett tele van kifejezetten rosszindulatú ferdítésekkel. Regős Judit pl azért írt a játszótéri pisi problémáról (avagy a modoros cikkíró kedvéért: vizelési nehézségekről), mert ez egy közérthető példa arra, hogy milyen nehézségeket okoz a kisgyerekes anyáknál az, hogy a kezdeti időszakban leépülnek a kapcsolataik és magukra maradnak a problémáikkal. A könyv persze számos más konkrét példát is tartalmaz, el kell olvasni.

  Jobb lett volna, ha a cikkíró inkább megissza azt az üveg bort, akkor talán elmúlt volna a reggeli kézremegése és felfogta volna, mit hall.

 • 2016.02.05 14:49:25szaffi08

  Fölényes, primitív hangvétel. Babanet kommentek a könyv valódi tartalma helyett? "igényes cikk" ....taps!

  Komplexusaid projektálása helyett, kedves Becca, inkább írtál volna a rosszindulat pszichológiájáról. Abból legalább te is tanultál volna.

 • 2016.02.05 15:49:35modrill

  A könyv szerkesztőjeként kérem a cikk szerzőjének segítségét: a fentiek szerint ugyanis valaki bitorolja a könyvünk címét, sőt, még könyvbemutatót is szervezett ennek az álkönyvnek. Csak ez lehet az értelmes magyarázata ennek az írásnak, ugyanis minden tényt nélkülöz, amelyek a MI könyvünkkel kapcsolatosak. S ez szerencse, különben kezdhetnék leveleket küldözgetni a főszerkesztőnek az alpári stílus, a szakmaiságot és az igazságot nélkülöző beszámoló és legfőképpen a teljességgel félrevezető – ám annál inkább kattintásvadász – cím miatt. De így nem kell tennem semmit, csak várnom az álkönyv álkiadójának a nevét, amellyel a kolléganő minden bizonnyal rövidesen megörvendeztet. Addig ezt az írást nem tartom másnak, mint aminek a Blikk HIV–popsztár–sztoriját: etikátlan szenzációhajhászásnak.

 • 2016.02.05 15:50:34R. Judit

  Erősen gondolkoztam azon, hogy egyáltalán reagáljak-e az alábbi jóindulatúnak kevéssé nevezhető írásra. Úgy döntöttem, még is megteszem, mert egy nagyon sajnálatos jelenségre hívja fel a figyelmet. Sosem voltam egy rejtőzködő típus, örömömet és bánatomat nagy intenzitással osztom meg szűk és tágabb környezetemmel. Nem titkoltam és nem titkolom most sem, hogy nagyon büszke vagyok arra, hogy a négy gyerek nevelése, tanácsadói munkám és a Szülők Háza vezetése mellett megszületett első könyvem, a Nem születtél anyának!, amelyről sokat olvashattatok már itt. Mint afféle „első könyves”, szorongással vegyes kíváncsisággal vártam a visszajelzéseket azoktól, akik megtiszteltek azzal, hogy elolvassák a könyvet. Miután „nem születtem írónak” sem, az építő kritikát is nagy örömmel fogadtam és fogadom, hiszen ebből tanul az ember. Én is. Az alábbi cikkben az fáj, hogy egy általam nem ismert ember, akit megbántani nem akarok, ezért nem minősítem, anélkül, hogy a könyvemet, vagy engem, - vagy esetleg mind a kettőt - megismert volna, teljesen felületes, a könyv mondanivalójával, tartalmával köszönő viszonyban nem lévő véleményt fogalmaz meg, amelyből egyetlen egy dolog derül ki, tisztán és világosan, hogy meg akar bántani. Meg akar bántani engem, s velem együtt a teljes babanet társalgójának húsvér anyukáit és apukáit (akiktől idézetek olvashatók a könyvben). Meg akarja bántani azokat, akiket érdekelhet a könyv.

 • 2016.02.05 15:50:49R. Judit

  Nem tudom, miért teszi ezt, miért jó ez neki? De sajnos, ez a hozzáállás nem ismeretlen ma Magyarországon. ( És gondolom, máshol sem a nagyvilágban.) Ahelyett, hogy megismernénk a másikat, beszélgetnénk vele, érdeklődnénk róla, valós érveket ütköztetnénk, névtelenül bele a „nick-nevek” homályába, szétfröcsögjük mások munkáját, alkotását, világnézetét. Én nem állítom, hogy az én könyvem a világ legjobb könyve, egyet viszont biztosan tudok: minden szava szeretetből, szeretettel és segítő szándékkal született.

  Köszönöm, hogy meghallgattatok.
  Regős Judit

 • 2016.02.05 16:04:48Karmak

  Én is ott voltam ezen a bizonyos sajtótájékoztatón. Tartalmas volt mert Regős Judit érdekes gondolatokat osztott meg a beszélgetés folyamán a hallgatókkal. Pedig engem nem egyszerű már lenyűgözni, hiszen több mint 10 éve már az ifjúsági vonalon mozgó szakújságíró vagyok. Rendszeresen jelennek meg tőlem szerzői művek az Indexen és más csatornákon is.
  Munkakörömnél fogva hiszek az újságírók véleményének szabadságában és szeretem a korrekt és megalapozott kritikákat is. Amikor azonban egy kolléga a maximális felkészületlenségéből és érdektelenségéből próbál erényt csinálni és egy cikket felépíteni akkor azt nem tudom a szerzői szabadság keretei között értelmezni, ez egyszerűen csak kókler hozzáállás.
  Értem én, hogy az írónak nem volt kedve dolgozni, inkább kocsmázni szeretett volna. Érez néha így minden ember. A profi onnan ismerszik meg, hogy ilyen esetben sem áll kicsinyes bosszút a saját lustaságáért az aznapi interjúalanyon.

 • 2016.02.05 16:37:45modrill

  "Amikor azonban egy kolléga a maximális felkészületlenségéből és érdektelenségéből próbál erényt csinálni és egy cikket felépíteni akkor azt nem tudom a szerzői szabadság keretei között értelmezni, ez egyszerűen csak kókler hozzáállás." – megesik a mai online sajtóban ez, nap mint nap. Csak abba kellene belegondolni, hogy a szerző emberek komoly munkáját tiporja sárba, minden valóságos ok nélkül. Elviseljük a kritikát, tanulunk belőle. Ez nem az volt.

 • 2016.02.05 16:49:04FilGabo67

  Egy PORONTY nevű rovatban fikázni a 'pocaklakó'-zást?! Nooooooormális?!?!?!

 • 2016.02.05 22:35:49fuszujka

  @Karmak: Azért elég szánalmas így arctalanul/névtelenül (állítólagos) szakmabelit kritizálni. :D

 • 2016.02.06 09:54:41Karmak

  @fuszujka: Szerintem meg az lett volna a szánalmas ha becopyzok ide egy szakmai önéletrajzot. Önmagában a nevem pedig nem hiszem, hogy a többségnek információt jelentene. De természetesen minden sorom akár arccal is vállalom, tehát akit érdekel szívesen megosztom vele mind a nevem, mind pedig azt, hogy miért veszem a bátorságot a kolléga által jelen esetben nyújtott teljesítményt minősíteni. A rám kíváncsiak levelét ide várom: balint@c4c.hu

 • 2016.02.06 10:02:56Karmak

  @fuszujka: És a másik. Szerinted mennyivel vagyok "névtelenebb és arctalanabb" mint a fenti posztban szintén elég keményen de jóval kevésbé megalapozottan kritizáló szerző? ;)

 • 2016.02.06 10:11:23edu74

  Tudod miért pityeregtem Judit könyvbemutatóján? Azért, mert meghalt a gyerekem! Felbírod ezt fogni?! a történetünk benne van a könyvben, te agyatlan acsargó senkiházi!

 • 2016.02.06 10:15:17Karmak

  Sajnos a fenti e-mail épp nem működik. Szóval kíváncsiak ide írjatok: balint@tam.hu

 • 2016.02.07 14:23:09büdösbanya

  Abszolút kívülállóként tisztelettel javaslom Regős Juditnak, mint szerzőnek, hogy konkrétumokkal cáfolja meg a Becca írásában foglaltakat, ugyanis - épp a konkrét idézetek miatt - egyelőre ez utóbbi a meggyőzőbb. Az olyan, sértődöttséget tükröző érvek hogy nem volt szép, amit a blog szerzője csinált, és nem is erről szól a könyv, nem kellően hatásosak. Kérem, próbáljon Ön meggyőzni arról, hogy ezt a könyvet a Becca által közzétett közhelyes tartalmak ellenére el kell olvasnom!

 • 2016.02.07 15:34:54Rocky

  Azt nem mondták hogy itt cenzúrázzák a hozzászólásokat...

 • 2016.02.07 19:59:55Mrs. Minimalac

  Kedves Edu74, fogadd részvétemet! Nem ez a cikk számít, ami itt megy, másról szól, arról, ki kinél érzi okosabbnak magát, a fontos dolgok nem ezek, hanem, hogy megtaláld a békéd. Nem ismerem a történeted, de biztosan sok fájdalmas nap van mögötted, sok erőt kívánok Neked!

 • 2016.02.09 19:15:22Bella1111

  Nem hiszem, hogy ezek után bárhová szívesen hívnák meg könyvbemutatóra a "kedves" cikk íróját. Fel sem foghatom, hogy ilyen érzelmi és értelmi intelligenciával élő embereket, hogyan engedhetnek ilyen témájú cikk közelébe. Hozzá teszem én sem szeretem, ha valaki sokat használja ezeket a szavakat, de elfogadom azokat akik másképp élik meg az anyaságot. A hölgy pedig úgy látom éppen abban az életszakaszban van, mikor magán kívül mást nem nagyon visel el... :/ Szomorú, hogy ilyen emberek jellemezik más munkáját.

 • 2016.02.12 09:10:31VeronikaT

  A cikkíró tökéletes szegénységi bizonyítványa fent ugyan olvasható, de a könyvről kevés információ áll rendelkezésre:
  A könyv hiánypótló olvasmány. Nem ítélkezik, nem misztifikál és nem kinyilatkoztat.
  Valós - a babanetről ellesett - problémákat tárgyal érthetően, valós félelmekre világít rá és egyben oszlatja el ezeket.
  A legnagyobb erénye a könyvnek, hogy megszünteti azt az érzést, hogy egyedül vagyunk a Földön a problémáinkkal. A legnagyobb szorongást, hogy csak "én" lehetek ennyire béna/buta/ügyetlen/tehetetlen mint anya, vagy mint leendő anya.
  Teszi ezt egyrészt a babanetes hozzászólásokkal, másrészt jól ismert -.nem "celeb" -személyiségek megszólaltatásával.
  A könyvet 2 nap alatt olvastam el. Nem tudtam letenni. pedig se gyerekem, se unokám nincs, de a téma foglalkoztat, hiszen a félelmek bennem is vannak/voltak, és tudom mennyire tehetetlen tud lenni bárki, bármely fázisában az anyává válásnak. Meddőség, lombikprogram, vetélés, halva szülés, betegség, vagy az egészséges, tökéletes újszülött érkezése a családba, a "férfi-apa" átalakulás. Mindenki egyedül van ezekkel a problémákkal. Ezért létezik "babanet" és "poronty", ahol rákeresünk, és vergődünk saját meg nem oldott gondjainkkal.
  Ami miatt nem lehet letenni a könyvet, az a folyamatos megkönnyebbülés, a folyamatos feloldozás érzés, hogy végre Valaki nem tör pálcát felettünk, Valaki segíteni szeretne, megkönnyíteni az életünket, oldani a szorongásunkat.
  Köszönöm ezt az érzést, és köszönöm, hogy Regős Judit vette a fáradtságot, és megosztotta velünk élettapasztalatát, bölcsességét és szeretetét.

 • 2016.02.15 08:18:45büdösbanya

  Köszönöm VeronikaT-nek ezt a részletes, értelmes és érdekes hozzászólást. Pontosan ezt hiányoltam. Sajnálom viszont, hogy Regős Judit a blogíró kritizálásán túl - holott korábbi hozzászólásomban kifejezetten megszólítottam - már nem méltatott arra (és a többi leendő olvasót sem), hogy hogy valami ehhez hasonló írással állítsa helyre a világ megbillent egyensúlyát.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta