SZÜLŐSÉG

Hogyan tegyék könnyebbé egy lépésben az anyák életét

2016. január 27., szerda 08:01

Mindig azt gondoltam, hogy a sikeres ember tud alkalmazkodni. Jöhet bármi, az okosok - a furmányos magyarok meg aztán végképp - a jég hátán is megélnek. 

A gyereknevelésnek úgyis ez a jelszava: "megoldod". Hogy odaérj a bölcsibe a munkából négyre, hogy lejuss az aluljáróba a tesóbabakocsival, hogy legyen a gyereknek másnapra tiszta, vasalt fehér blúza, holott ma is kellett.

shutterstock 44128516

Akkor is csak röhögtem a politikusok erőlködésén, amikor közölték ezt a vasárnapi zárva tartást, mivel a mi városunkban nincs se pláza, se hétvégi programnak bevethető áruház. Errefelé az emberek vasárnaponként a kertben bogarásznak vagy a szomszéddal isznak, a kisbolt meg, ahová eddig ugrottam el tejfölért, eztán is nyitva lesz délelőtt tízig. Igaz, az ikeázást elég nehéz csütörtökre beilleszteni vidékről, két dolgozó embernek. Úgyhogy nem is estem kétségbe. Majd megszokom, megoldom, én ne oldanám meg?

De azért Zsolt - ugye nem haragszol, hogy így szólítalak, annak idején, vagy tizenöt éve mi összetegeződtünk, bár nyilván nem emlékszel már rá. Szóval Zsolt, van itt egy szempont, ami nem hagy nyugodni. Engem ez a vasárnapi zárva tartás akadályoz a templomba járásban.

Azelőtt úgy volt, hogy vasárnap reggel elugrottam a közeli mindent áruló élelmiszerboltba, bevásároltam, feltettem főni az ebédet, tízre meg ott voltunk az istentiszteleten.

Ezzel szemben most a közeli, mindent áruló áruház zárva van, ezért kénytelen vagyok a távoli piacon bevásárolni. És ha már piacra megyek, akkor jó alaposan körülnézek, szóval az nem tíz perc, hanem legalább másfél óra. És akkor én már nem fogok odaérni a templomba, pedig arra nekem igényem van.

Azért finoman megérdeklődném, hogy ha már tébé szempontból olyan fontos, hogy mindenki leszülje a kellő számú gyereket a hazának, vajon miért nehezíti a politika pont azoknak az életét ilyen hülyeségekkel, akik engedelmesen megtették a magukét? (Na jó, én konkrétan nem a hazának szültem, hanem a magam örömére, de végül is ez mindegy, mivel attól még adófizetővé nőnek a gyerekeim, ugyebár.)

Mert ki az, aki mindig, minden körülmények között kaját fog előállítani hétvégén, és amihez be kell vásárolnia az alapanyagot? Hát nyilván az anyák. Tehát kinek vágtok alá a vasárnapi boltzárral legjobban? Akiket úgy szerettek, hogy szavak szintjén fáklyásmenetté akarjátok tenni a gyerekvállalást: csok, családi adókedvezmény, gyed extra, meg mifene. És akiknek amúgy is egy logisztikai bravúr megszervezni az életet.

Én tényleg azt gondoltam, hogy majd megszokom ezt a vasárnapi boltzárat. Hát nem sikerült megszokni.

Csak szólok, Zsolt, tehetnétek egy egyszerű dolgot azért, hogy szívesen szüljünk gyereket. Például ne nehezítsétek az életünket fölöslegesen. Például hagyjátok, hogy akkor vásároljunk be, amikor akarunk, vagy amikor tudunk. Vedd úgy, hogy azért, mert a jövő nyugdíjjárulék fizetőit etetjük, ruházzuk ilyenkor. Ha másképp nem megy.

Én például azért nem vásárolok be szombaton a vasárnapi ebédhez, mert szombaton élni szoktunk. Tudod, Zsolt, későn kelünk, mert az ágyban még sokáig viháncolunk a gyerekekkel, ahogy az egymást szerető családtagok szoktak, ha ráérnek. A hétköznapok ugye ebből a szempontból kilőve, a vasárnapok szintén. Marad a szombat. Azután meg csinálunk valami jó dolgot együtt, amit mindannyian szeretünk, és az nem a hentesnél sorban állás, ugye megérted?

A zárva tartással, Zsolt, nem a vasárnapot adtad oda, hanem a szombatot vetted el! És ha nem adom, annak ára van.

Azért egy előnye mégiscsak van ennek a boltzárnak: vasárnap esténként rend szerint finom, friss kenyérillat lengi be a házat. Ne nézz rám, tudom, tiltja a vallásom, hogy vasárnap kenyeret süssek, de nem én döntöttem így, hanem te: miattatok van, hogy vasárnap vagy kenyeret veszek, vagy pedig templomba megyek, akkor viszont süthetek én.

Ha engem kérdeznél, szívesebben szerezném be vasárnap a boltban, tíz perc alatt a gyerek másnapi tízóraijának valót, de már megint nem kérdeztetek. És ez baj, mert így vasárnap esténként, ahelyett, hogy a gyerekeimmel játszanék, a konyhában teljesítek szolgálatot. Hát, meglennék nélküle.

Szerintem új év, új élet. Felejtsük el ezt a butaságot, és szüntessük be ezt a vasárnapi boltzárat, jó? Tegyünk egymásnak egy szívességet, ti nem erőltetitek tovább, belátjátok, hogy nem jött be, mindenkinek csak a baja van vele. Cserében mi nem haragszunk, hanem elfelejtjük ezt az egészet. Alku? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.27 09:48:15Balage1551

  "Mastercard" cikk:

  Tipikus statisztikai zsonglőrködés.
  Mutatom miért (nem biztos, hogy így van, csak egy szenárió, amikor kijönnek a számok).
  Az adatok %-ban foglalkoznak.
  Tegyük fel, hogy eddig így alakult a forgalom (arányszámok):
  Hétfő: 100
  Kedd: 80
  Szerda: 80
  Csütörtök: 60 (Lehetséges, mivel a többség inkább pénteken vásárolt be a hétvégére)
  Péntek: 120
  Szombat: 100
  Vasárnap: 80

  Ok. most nézzük a cikk szerinti statisztikákat:
  Hétfő: ???
  Kedd: ???
  Szerda: 80 * 113% = 90,4
  Csütörtök: 70 * 119% = 83.3
  Péntek: ???
  Szombat: 100 * 113% = 113
  Vasárnap: 80 * 52% = 42

  Látható, hogy attól, hogy csütörtökön nőtt százalékosan a legjobban a forgalom, nem következik, hogy akkor a legmagasabb.

  Ezzel a példával nem a konkrét esetet taglaltam (nincsenek forgalmi adataim), de rá akarok mutatni, hogy a statisztikákkal óvatosan bánjon az ember.
  Mint a mondás is mondja: "A statisztika az a tudomány, amely bebizonyítja, hogy ha egy hétig hasmenésed, egy hétig székrekedésed van, akkor teljesen rendben van az emésztésed." ;-)

 • 2016.01.27 09:48:52Nancsibacsi

  Már akkor megírtam, amikor kitalálták ezt a parittyás fasságot, hogy nem értem, hogy hol van ebben a biznisz. Mert ok, hogy megszopatjuk a népet - megszoktuk van, ilyen. De ezen valaki MINDIG sok-sok milliárdot szokott nyerni. Ami szavazót bukunk a szopatáson, annak be kell jönnie KP-ként a pártkasszába - ez a szabály, benne van a FIDESZ működési szabályzatában - tessék elolvasni. Ezen viszont ki nyer, melyik pártfinanszírozó? A CBA? Hát nem hinném. Ők csak azt érték el, hogy sokan már elvből nem járnak CBA-ba vásárolni, hét közben sem. Akkor meg kinek jó ez?

 • 2016.01.27 09:51:39Mészáros Laci

  @Balage1551:

  "(1) Selectively using facts (Card stacking)"

  Én csak a cikk felvetésére reagáltam (amely a szegény anyákat sajnálta, akik eddig soppingolással tudták tölteni a vasárnapjaikat, most pedig kénytelenek all day long az idegesítő gyerekükkel foglalkozni). Más vonatkozásról nem szeretnék beszélni (eltérő időhorizontú emberek nem értik meg egymást).

 • 2016.01.27 09:54:12Mészáros Laci

  @Balage1551:

  "Tegyük fel, hogy eddig így alakult a forgalom "

  Ne tegyük fel, mert vannak konkrét adatok:

  [link]

 • 2016.01.27 09:55:19Mészáros Laci

  @Nancsibacsi:

  "... ezen valaki MINDIG sok-sok milliárdot szokott nyerni. "

  Ezek szerint te olyan ember vagy, aki pénzért bármire hajlandó :-)))

 • 2016.01.27 09:57:53Mészáros Laci

  @retinax:

  "Neked viszont konkrét adataid vannak"

  Rendszeresen olvasom a gazdasági lapokat (főleg a portfoliot és a napi online-t, csak tájékoztatásképpen: ezek a kormánytól függetlenek, szemben pl. a "napi gazdasággal", amelyet megvett a századvég és azóta értékelhetetlen).

 • 2016.01.27 09:59:55Mészáros Laci

  @pityókabor sommelier:

  "a vásárnapi boltzárat NEM a kereskedelmi dolgozók érdekében rendelték el"

  szerintem sem (bár igazából nem ismerem a szándékokat).
  a kereskedelmi dolgozók két szempontból kerültek képbe:
  1. a boltzár bejelentése előtt több tízezres elbocsátásokat jósoltak
  2. a kereskedelmi dolgozók nagy többségükben nők és anyák.

 • 2016.01.27 10:01:10nagyonanyuka

  Mosómedve! Sajnos az apukák nagy része nem hajlandó és nem is alkalmas arra, hogy a gyerekének bármilyen ruhaneműt vásároljon, mert még saját magának sem tud. Azon kívül ha már anyuka szüli szakmányban a gyerekeket, valakinek mégiscsak meg kéne keresni a felnevelésükre-valót! (Én 5 gyerek mellett is eljárok dolgozni, de nyilván nem ebből élünk meg.)

 • 2016.01.27 10:08:03Mészáros Laci

  @nagyonanyuka:

  " mert még saját magának sem tud"

  Szokták mondani, hogy ha egy férfi ízlésesen öltözködik, annak hátterében két dolog lehet:
  - a felesége öltözteti
  - meleg

 • 2016.01.27 10:09:02Lady Ann

  Az egyik fő érv a vasárnapi zárva tartás mellett pont ez volt, hogy vannak, akik nem szeretnének vasárnap dolgozni. De mi van azokkal, akik meg akarnak? Tényleg ez a megoldás arra, hogy a multikat képtelenek szabályok közé szorítani, hogy az egészet bezárják? Nem lehetett volna elérni, hogy legyen nyitva vasárnap, HA van, aki dolgozni akar? De ugye se a gondolkozás, se a rugalmasság nem az erősségük...

 • 2016.01.27 10:09:51Balage1551

  Kösz a linket!
  Ez alapján valóban, nominálisan a csütörtöki nőtt a legjobban (+83k vs +59k), de még mindig kevesebb a darabszámuk (bár elhanyagolható mértékben), mint a pénteki és szombati adatok. Tehát a cikk következtetése nem teljesen helytálló: nem a csütörtök lett az új vasárnap, hanem az eddigi két napos (p,sz) csúcs három napossá vált. (Az emberek igyekeznek elkerülni a tömeget.)

 • 2016.01.27 10:10:48Kengyelfutógyalogmammut

  Ez nem anyukák-apukák kérdése, ez nem vallási, politikai vagy gazdasági kérdés. Ez a szabadságunkban való korlátozás.

 • 2016.01.27 10:12:03Csezarro

  @Lady Ann

  Ez multikeknal ugy müködik: "Nem akarsz vasarnap dolgozni? Akkor ezt megteheted egy masik cegnel, viszlat!" Aztan a kiszolgaltatott munkavallalo hirtelen megis "akar" vasarnap dolgozni. Eleg naiv felvetes volt ez.

 • 2016.01.27 10:12:58Balage1551

  @Lady Ann

  Most a pro-vasárnapi-bezárás pártiak oldalán fogok érvelni. (Nicsak ;-))
  Az volt a legfőbb -- egyébként valószínűleg nem alaptalan -- érv, hogy nem opcionális, mivel a dolgozóknak nem nagyon volt szabad döntési lehetőségük: keresleti piac volt, tehát ha nem akarsz hétvégén dolgozni, akkor viszlát!

  De ettől függetlenül, mint leírtam: felnőtt emberek vagyunk!

 • 2016.01.27 10:20:46retinax

  Balage1551: azért erre más eszközök is lennének, mondjuk, ahogy törvény van rá, hogy pl. a terheseket nem lehet túlóráztatni, arra is lehetne, hogy az anyákat nem lehet vasárnapoztatni. Valószínűleg ahhoz azért túl sok az anya, hogy nélkülük meg tudják oldani a kereskedelmet, vagyis ennek ellenére felveszik majd őket dolgozni. Az más kérdés, hogy a gyerektelen kollégák/apák mit szólnának hozzá, szóval van még mit finomítani az elméletemen :). De attól azért még nem kéne kiönteni a gyereket a fürdővízzel, azért van az államapparátus, hogy ezeket lemérje, megvizsgálja és eltöprengjen rajta.

 • 2016.01.27 10:24:00Mészáros Laci

  @Lady Ann:

  "De mi van azokkal, akik meg akarnak?"

  Kérdezd meg őket te is. Én megtettem, az elmúlt évben, elég sokszor.

 • 2016.01.27 10:24:25shred

  .

 • 2016.01.27 10:25:19shred

  Falánk blogmotor, na még egyszer:
  Apát is el lehet küldeni bevásárolni (bár tudom, a control freak anyukáknak ez egy rémálom), és vasárnap reggelenként is lehet viháncolni az ágyban.

 • 2016.01.27 10:26:55Mészáros Laci

  @Kengyelfutógyalogmammut:

  " Ez a szabadságunkban való korlátozás."

  Igen, így van.
  Rengeteg törvény korlátozza a szabadságomat. Nem vezethetek autót részegen, nem tervezhetek házat építés szakvizsga nélkül, meg úgy általában egy csomó adót kell fizetni, és még ingyen sör sincsen. Különönesen ez utóbbi a bosszantó.

 • 2016.01.27 10:29:17pallasmacska

  "Más vonatkozásról nem szeretnék beszélni"

  Magyarán nem csak hogy elismered a cherry pickinget, de nem is vagy hajlandó elhagyni. Pontosan ennyire is vagy komolyan vehető.

 • 2016.01.27 10:29:59sunblind

  Érdekes, hogy ezt a sok, hosszú bekezdést én eddig mindig egy rövid tőmondattal megoldottam.
  De így azért belátom, elegánsabb.

 • 2016.01.27 10:32:11Mészáros Laci

  @pallasmacska:

  "Magyarán nem csak hogy elismered a cherry pickinget"

  A cikk témája az anyák életének megkönnyítése volt, a cherrypickinget beszéld meg Primillával, d.primilla kukac gmail.com

 • 2016.01.27 10:48:22Cook kapitány

  @Nancsibacsi

  Elég nagy valószínűséggel a CBA keze van a dolgoban. A vasárnapi kisker FMCG forgalom nagy része a hipermarketekben zajlott, egész egyszerűen azért, mert a kisebb CBA-knak nem érte meg kinyitni az eleve kisebb vasárnapi forgalom miatt. A törvénnyel a vasárnapi (hipermarketes) vásárlásokat áttolták a hétköznapokra, amikor a CBA-k is nyitva vannak vagyis az ő hétköznapi forgaluk a hiperek hétvégi forgalmának kárára nőtt.

  A kormány ott cseszte el keményen, hogy bezáratta a bútor, barkács, divat stb. áruházakat is, ahol pedig a hétvégi forgalom volt a nagyobb. Ha azokat meghagyják, most sokkal kevesebben anyáznának, mert alap dolgokat tényleg be lehet szerezni a kisközértekből is.
  Az hogy melyik kisker dolgozónak, anyának, családnak, meg úgy általában az embereknek jó-e ez, az még ötlet szintjén sem merült fel, mert akkor már visszavoonták volna a törvény a 2/3-os elutasítottságát látva.

 • 2016.01.27 10:51:19Kengyelfutógyalogmammut

  @ Mészáros Laci
  Úgy érzem kicsit elragadott a hév. Nyilván a nyájat regulázni kell törvényekkel, hogy ne csináljon hülyeségeket. De ez a regula nem tesz ilyet. Ez olyan mintha, azt mondanák: holnaptól nem lehet használni hidakat péntekenként, mert akkor ugrik le átlagban a legtöbb öngyilkos jelölt. Az ingyen sörben egyetértünk!

 • 2016.01.27 10:58:06Mészáros Laci

  @Kengyelfutógyalogmammut:

  "De ez a regula nem tesz ilyet."

  Vagy igen -- csak mi nem látjuk? Van egy csomó dolog, ami a kívülállók szemével hülyeségnek látszik, pedig valójában nagyon is észszerű. Például a Nyugati téri felüljáró elbontása és lámpás csomóponttá alakítása mindenkit felháborít, pedig (közlekmérnökök szerint) jó hatása lenne az átlagos menetidőre. Stb stb.

 • 2016.01.27 10:59:04Mészáros Laci

  "Az ingyen sörben egyetértünk!"

  ....te is kétfarkúkutyapárti vagy...? :-)

 • 2016.01.27 11:00:47volacsek

  @Mészáros Laci és más győzködők

  Kérlek ne akarod meggyőzni azokat, hogy jobb nekik a "vasárnapi boltzár", akiknek nem az.
  Vannak akik így goldolják: "... nem a vasárnapot adtad oda, hanem a szombatot vetted el!". Maradjon meg nekik legalább a szólás szabadsága!

 • 2016.01.27 11:05:54Mészáros Laci

  @volacsek:

  "Kérlek ne akarod meggyőzni azokat, hogy jobb nekik a "vasárnapi boltzár", akiknek nem az."

  Két alkalommal is gúnyolódtam, de azt nagyon igyekeztem elkerülni, hogy bárkit is győzködjek.

 • 2016.01.27 12:49:38Majda

  "... nem a vasárnapot adtad oda, hanem a szombatot vetted el!"
  Részemről ez elmond mindent. Hiába volt, hogy tipikusan nem vasárnap vásároltunk, de most előállt az a helyzet, hogy csak szombaton lehet pl. nagybevásárolni - így nem tudok szombatra más programot szervezni, és ez rossz. Legyen az csak annyi, hogy cipőt akarok venni olyan boltban, ami eddig sem volt nyitva vasárnap, de lehet rendes program. Szeretnék pl tanfolyamra elmenni, de csak szombaton tudnék. És igen, bevásárolhat a férjem is, sőt, ő szokott, de jobb szereti, ha vagy mind megyünk, vagy ő egyedül, ne kelljen a gyereket magával vinnie. Nem mondom, hogy megoldhatatlan, de kellemetlen.

  Azt a problémát, hogy hétvégén munkára kényszerültek emberek, akik nem akartak dolgozni, azt nem csak úgy lehet megoldani, hogy a hatalom kijelenti, hogy akkor senki sem dolgozhat. Miért nem hoztak létre inkább érdekvédelmet a bolti alkalmazottaknak?

 • 2016.01.27 13:10:57Izo

  @Fortitudo: Hol vagyon írva, hogy keresztény templomba akar menni a szerző?

 • 2016.01.27 14:07:59skodzilla

  Én nem kérdezek meg minden utamba eső eladót, csak egy beszélgetést hallgattam ki a vonaton, ahol egy kereskedelmi dolgozó azon panaszkodott, hogy a boltzár előtt is heti 2 nap szabadnapja volt és most is annyi van, de míg korábban egyben kapta meg a 2 napot (igaz, nem mindig hétvégére időzítve), most az egyik szabadnapja vasárnap, a másik meg szinte biztos, hogy nem szombat vagy hétfő.

  Igaza lehet, nyilván most már nem lehet megoldani minden dolgozónál.

  Viszont - ahogy mondta a faszi - így kevésbé piheni ki magát 2x1 napon, mint 1x2-n. Bár ő nem anya és lehet, hogy templomba sem jár. De az is lehet, hogy vannak még páran ilyenek.

 • 2016.01.27 14:26:05Mészáros Laci

  @skodzilla:

  Ez is egy érdekes szempont (ezek szerint az ő munkáltatója ezt így oldotta meg). Egy másik szempont meg az, hogy vasárnap többnyire otthon van a gyereke meg a házastársa is. Nem álllítom, hogy ez kizárólagos és minden tekintetben legjobb megoldás, csak mondjuk úgy, hogy másfajta értékeket helyez előtérbe.

 • 2016.01.27 15:52:17Nancsibacsi

  @Cook kapitány: Szerintem amit eddig vasárnap vettek meg az emberek a Tescoban, azt ezentúl megveszik szombaton, vagy szerdán. Nekem konkrétan annyival kényelmetlenebb a dolog, hogy pl. friss péksüteményt nem tudok venni vasárnap, csak ha fél km-et gyalogolok, így a gyerek szombatit kap hétfőn a tízóraijába. Tudom, hétfőn reggel is meg tudnám venni, de arra meg lusta vagyok. Most ezen nem értem a CBA mennyit gazdagodott, de szerintem kb semmit. Friss pékárun kívül mi az, amit nem lehet pár nappal előre megvenni? Szerintem kb semmi.

  Nyilván kényelmetlenebbnek kényelmetlenebb hétköznap este menni multiba, vagy szombaton nyomorogni a tömegben, szóval szarjanak egy taliga apró sünt a kormánypárti képviselők (fejenként), de én akkor se értem, hogy hol vannak ezen a milliárdok a pártkasszába. A trafikbizniszt értem, a fütyülős szökőkút/stadion építést értem - eddig mindent értettem, de ezt nem tudom felfogni.

 • 2016.01.27 16:30:49Mészáros Laci

  @Nancsibacsi:

  Off
  "hol vannak ezen a milliárdok a pártkasszába. A trafikbizniszt értem"
  amikor csinálták, én is azt hittem, hogy ez az évszázad lenyúlása, de úgy tűnik, nem jött be a sok tülekedő havernak: a trafikok 80%-a csak vegetál, 10% csődbe ment, és 10% ami elég jól muzsikál (főleg a 3-as metró megállói mentén), de milliárdokat nem keresnek rajta.

 • 2016.01.27 19:04:31atvitt ertelem

  nem volt időm végigolvasni a kommenteket, mert csak most kapcsolódtam be. Ezért előre is elnézést, ha valakinek ismétlem a véleményét. Szerintem ez a cikk nettó baromság, és tele van logikátlan, demagóg hülyeségekkel. Mert:
  - ugyan miért ne viháncolhatnának az ágyban a gyerkőcökkel vasárnap reggel, mise előtt, ha már előző nap, szombaton bevásároltak a piacon?
  - csak anyu tud piacra menni, apu nem képes? Még ha részletes listát kap, akkor se találja meg a vasárnapi ebédhez való zöldséget, húst, és főleg a hétfő reggeli KENYERET? Annyira azért nem bonyolult, több millió férfi képes rá!
  - a kisboltban nem tudja megvenni a kenyeret?
  - a fenti javaslatom mellett, vagyis hogy vasárnap reggel ráérősködjenek, akár szombat reggel IS ráérősködhetnek, aztán 11 körül is le lehet rendezni a piacot
  - mélyhűtőről még nem hallott? Mert le lehet ám fagyasztani több adag friss kiflit, kenyeret, és minden este kiengedni a reggelire valót, így mindig lesz friss.
  - régen is zárva voltak vasárnap a boltok, és akkor a mai születésszám többszöröse volt általános. Úgyhogy a kettőt összekötni minimum értelmetlen.
  - a cikk szerzője gondoljon már a vasárnap kötelezően dolgozók hitéletére is, ők hogy menjenek misére reggel 10-re, ha egész nap a boltban kell kiszolgálniuk?

  Na jó, kár is folytatni, mert minden mondata úgy hülyeség, ahogy van.

 • 2016.01.27 19:32:40retinax

  Átvitt értelem: szerintem inkább az a gond, hogy vannak emberek, akiknek annyira nehéz elfogadni, hogy ami nekik nem probléma, az másnak meg az. Például amikor ő nem éhes, el sem tudja képzelni, hogy más meg igen. Sőt, simán megmagyarázza, hogy miért nem kellene éhesnek lennie, egyenesen hülyeség, hogy éhes. Nem gondoltál még rá, hogy szociális munkásnak menj? Simán el be tudnád adni bárkinek, hogy a helyzete az frankó, nem fázik, nem szegény, nincs problémája. Mert te nem érzed problémának az ő baját, és ez az érv mindent visz.

 • 2016.01.27 19:35:35atvitt ertelem

  retinax, ezt most melyik érvemből vezetted le?

 • 2016.01.27 20:52:42Csezarro

  @Nancsibacsi
  Ez most komoly, hogy fel kilometert, azaz 500 metert nem tudsz setalni? Kenyelmes tempoban 5 perc oda, 5 perc vissza. Ott mar komoly gondok vannak, de nem azzal, hogy vasarnap zarva vannak a boltok.

 • 2016.01.27 21:32:43egysmás

  faszkalap Semjén, bunkó keresztények...

 • 2016.01.27 23:21:35Flúgatlan

  A cikk sok része szelektív (pl. miért nem mehet szombaton az Apa bevásárolni), de azért van benne igazság.

  Több iskolás korú gyerekem van, most már feleségem is visszament dolgozni. Hét közben szinte lehetetlen mondjuk gyerekkel elmenni ruhát venni. (Ugyanis nőnek...) Úszás, néptánc, mi sem érünk haza mindig korán, ... OK, ott a szombat. De igen sokszor képtelenség szombaton mindent lezavarni, több gyerekkel különböző boltba eljutni, nagy a tömeg, stb. Ha meg még van valami program is egyiküknek, akkor biztos nem elég a szombat. Régen ilyenkor mentünk vasárnap boltba. Nem szerettünk menni, és sajnáltuk az akkor dolgozókat, de ha a társadalom elvárja, hogy Anya dolgozzon is, a gyerek mindenféle rendezvényre ünnepi ruhában jusson el, szépen legyen felöltöztetve, stb., akkor jó lenne, ha ezt lehetővé is tenné.

  Az ilyen merev tiltások általában nem jók. Szorították volna vissza a vasárnapi nyitvatartást mondjuk komoly mértékű és komolyan ellenőrzött hétvégi pótlékok törvénybe iktatásával és akkor kevesebb bolt lenne nyitva, kevesebben dolgoznának vasárnap, de nem 0 lenne a vásárlási lehetőség, és esély lenne a hét közben elmaradtakat pótolni.

 • 2016.01.28 08:14:02Csezarro

  @Flúgatlan

  "... de ha a társadalom elvárja, hogy Anya dolgozzon is ..."

  En aztan nem varom el, hogy dolgozzon nalatok Anya. Ha megteheti, ertsd penzügyileg, nyugodtan maradjon otthon. Nem foglak ettöl kinezni titeket.

 • 2016.01.28 16:58:17hellsing

  Egy. A hócipőm kezd tele lenni ezzel a folytonos Magyar Anyázással. Nem lehetne szülőket mondani? Nagyot változott a világ, és nem csak a boltok vannak zárva vasárnaponként, de rengeteg apuka is átvállalta az otthonmaradást és a gyereknevelést a Nőtől. Én három fiúval vagyok itthon, mindenhova hordozom őket, ellátom a családot, távmunkában dolgozom. Anya jobban keresett, hát ő ment vissza főállásba.

  Kettő. El kéne dönteni egy cikk írása előtt, hogy miről fog szólni. A cikk elején a Szerző nem tud templomba menni, mert piacra kell mennie. A cikk végén meg otthon kenyérillat leng, mert templomba ment a pék helyett és otthon sütött. Ez a kettő így együtt nem jól adja ki magát. Megjegyzem a szombati friss kenyér egészen ehető lesz még hétfőn 10h körül.

  A lényeggel egyetértek: ritka nagy baromság ez a vasárnapi zárva tartás. A németek könnyen tartják zárva vasárnap az üzleteket: ők 1400 órát dolgoznak egy évben, mi meg 1890-et. Egy héten 9.5óra, egy nap kb. 1ó 50p a különbség.

  [link]

 • 2016.01.30 10:37:33Évi520

  Szegény anyuka!Most süthet egészséges kenyeret a családjának a semmirevaló bolti helyett.Egyébként a gyerekek szívesen segítenek sütni viháncolás helyett.Legalábbis nálunk.Ja!Egy ötlet:a hétfő reggeli péksütemény remekül megvan a fagyasztóban,csak ki kell venni és 10 perc alatt kiolvad.Üdv!

 • 2016.01.30 11:21:39ColT

  Mondjuk én pont vasárnap, barátnőtől hazafele tudtam bemászni olyan boltokba, ahova csak néha megyek. Mondjuk barkácsbolt, amit nem szeretek, de alvázvédő, sziloplaszt, ilyesmi, ott van elérhető időben, bár kicsit drágán.
  Most külön logisztika, és plusz pénz elautózása, hogy munkaidő után ki tudjak menni.
  Barátunk a kádéenpé, az.

 • 2016.01.30 11:27:21ColT

  @Nancsibacsi : Nincsenek milliárdok a pártkasszába (ha csak nem a nyitva tartó kisboltosoktól, de az eléggé nonszensz), csak félreértelmezett világ, és tömény hülyeség Zsótitól. Utóbbi aggasztóbb.

 • 2016.01.30 15:05:17ColT

  Hm, kicsit eltűntek a kommentek? :D

 • 2016.01.30 15:06:41ColT

  Ja meg! Bármilyen hihetetlen, van, aki szombaton is dolgozik. Meg hét közben is.
  Meg van, aki 12 órázik (én is jártam így pár évig).
  a ha neki pont a vasárnap szabad, akor ő jól meg lett szívatva.

 • 2016.01.30 16:21:37Elevny

  Hellsing-nél a pont... Ha a 8 órás munkaidő nem 9-10 lenne nap mint nap, lenne idő és energia a hét közbeni is bevásárolni. Igaz az élelmiszerboltok este 7 körül már eléggé "le vannak fosztva".

 • 2016.02.01 13:46:33NekemNemEzKell

  Ez már a hülyeség, meg a parasztvakítás teteje, hogy néhány prosztó, akik nem mehetnek szombaton vásárolni,újra és újra előveszi ezt a baromságot: Európa egy rahedli országa el van a vasárnap végre nem kell menni a Tescó-ba, felfogással, erre itt meg ragaszkodnak a vadkeleti módszerhez, a van két forintom, ezért nyalják ki a seggem stílushoz! Ez már tényleg elmebaj!

 • 2016.02.01 19:14:47ps3peter

  Azt nem értem hogy nem hal éhen itt körülöttem a komplett nyolcvanmilliós német nép (meg még sok másik is) úgy, hogy még soha nem volt vasárnap nyitva semmi... Söt, a gyerekekre is van idejük, de - mondják - sokan még istentiszteletre is eljutnak olykor...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta