SZÜLŐSÉG

Egy kruppos karrier – happy enddel

2016. január 26., kedd 18:16

Úgy kezdődött, hogy egy párás téli napon elkékült a gyerek szája. Na jó, előtte egy kicsit meg volt fázva, kicsit köhögött, és mivel még csak másfél éves volt, persze elvittem megmutatni a gyerekorvosnak. Nem talált semmi különöset, adott neki gyógyszert, másfél órával később viszont pánikolva telefonáltam neki, hogy a gyerek fuldoklik.

Azt mondta, semmi baj, ír receptet, leadja a portára, én pedig menjek érte, és ha a gyerek befullad, de csak akkor, adjam be neki a gyógyszert. Hát, ezen ugye már túl vagyunk, hogy „ha befullad”, ott álltam két pici gyerekkel, közülük az egyik éppen ugatva köhög és levegő után kapkod.

Elrohantam a receptért, kiváltottam, beletoltam a gyerekbe a kúpot, és láss csodát, minden rendbe jött.

Mivel sem használati utasításom, sem pedig tapasztalatom nem volt még kruppos gyerekkel, ösztönből cselekedtem, gondoltam, a kristálytiszta hegyi levegő majd segíteni fog rajta, úgyhogy azokban a napokban nagyokat sétáltunk a közeli tüdőszanatórium környékén. Na, ezt nem kellett volna, csak hát akkor még nem tudtam, hogy a párás téli levegő a legrosszabb, ami a gyereket érheti. 

Két nap múlva megismétlődött az egész, éjjel befulladt a gyerek. Addigra már az internet segítségével kikupáltam magam krupp-ügyileg, és tudtam, hogy a párás levegő rossz, hideg sópára jó, de a legjobb a Rectodelt rektálisan (végbélen át). Szerencsére a gyerek megint jól reagált, és életben maradt.

Ez után öt csodálatos év következett, amikor minden párás téli napon görcsbe rándult a gyomrom, vajon befullad-e a kisfiam, vagy sem. Szépen lassan megfigyeltük a dologban a törvényszerűséget: párás idő+fel nem szakadó köhögés=befulladás. A teendőket is tudtuk már. Eleinte még hatalmas esemény és nagy ijedség volt egy roham, később már csak rutinosan magunk közé fektettük éjszakára a gyereket, hogy meghalljam, ha baj van. Ilyenkor különösebb faxni nélkül, félálomban betoltam a gyerekbe a kúpot, és mindenki aludt tovább, másnap pedig ment tovább az élet.

A Rectodelt persze mindig volt otthon, a nevét pedig onnantól imába foglaltuk, csak két dolog zavart kicsit. Mivel szteroid tartalmú, kettőt egymás után erősen ellenjavallott beadni a dokibácsink szerint. Na jó, de mit csináljak, ha a gyerek egymás után kétszer is befullad? Szerencsére ilyen nem fordult elő. A másik apró zavaró tényező pedig az volt, hogy nagyjából alig lehetett beszerezni.

Akkoriban terjedt el, hogy létezik egy magisztrális (gyógyszertárban, recept alapján elkészített) szer is, ami a Rectodelt 7-8ezer forintos árához képest egy vicc volt, nagyjából 250 forint, nyilván mindenkinek az kellett. Nagy volt a kísértés, egyszer ki is váltottam egy dobozzal a magisztrális szerből, csak sajnos az történt, hogy mire legközelebb szükség lett rá, lejárt a szavatossága. Vagyis erre azért oda kell figyelni, ha valaki nem akar több ezerért kúpot venni.

Az évek során egészen jó kis kruppos infrastruktúrát és tudástárat építettünk ki. Van sópárologtató masinánk, amiből inhalálhat a gyerek, van sima hidegpárásítónk, a hűtőben mindig ott a hurutoldó, az óvónők telefonjában a kedvencek között van a telefonszámom (ki tudja, hátha), a téli mozgásunk pedig erősen időjárás függő: ha jön a köd, mi maradunk otthon.

Pontosan tudjuk, hogy milyen hangnemben szól az a köhögés, amit fulladás követ, és mit kell tenni, hogy lehetőleg azért mégse kövesse. Mindezzel sikerült megúszni évi átlag két kruppos rohammal, ami egy kezelhető mennyiség – a gyerek se vette zokon, amint érzi, hogy gáz van, röhögve tartja a fenekét a kúpnak. És én ezért nagyon hálás vagyok, mert láttam olyan gyerekeket, akiket még nyolcévesen is kórházba kellett vinni, ha befulladtak, mert nem segített rajtuk az otthoni módszer, sem a hideg levegő, sem a szteroidos kúp, semmi.

Pár hónappal ezelőtt a gyerek hatéves lett, megtanulta kimondani az r hangot, kihullott az első foga, és úgy tűnik, véget ért a kruppos sztorink is. Volt már idén köd, pára, felszakadni nem akaró köhögés, fulladás viszont egy sem. Még egy kicsit várok, hogy biztosra mehessek, aztán fogom a teljes krupposmentő aszeszoárt, és odaadom valakinek, akinek szüksége van rá. Én fogok jobban örülni. Azért mégiscsak állati nagy megkönnyebbülés kinőni egy gyerekbetegséget, bármennyire megtanultuk kezelni és együtt élni vele.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.26 19:05:18László Fenyvesy

  Szia! Én felnőtt fejjel tartok itt. Éééés állítólag semmi bajom. Szerintük. Én meg az olyan időben (mint pl most, várom mikor fulladok meg :D )

 • 2016.01.26 19:31:18csikicsoki

  Szia! Az én fiam alig volt három éves, mikor legelőször késő este négykézláb mászva jött ki a szobájából, hogy "anya nem kapok levegőt!". Először majdnem elájultam, aztán eszembe jutott, hogy mit hallottam fél füllel a játszótéren. Azért csak fél füllel, mert én úgy gondoltam, hogy velünk ilyen nem fordulhat elő... hát előfordult... sokszor, évente többször is, bármelyik évszakban... A 4., 5. alkalom után már kezdett kialakulni a rutin: kalcium mindig volt, van itthon, köptető, hideg párásító (nagyszülőknél is), nem lankadó figyelem. Idővel a gyerek is megtanult együtt élni ezzel, rutinunk lett a kezdeti tünetek felismerésében és már számítottunk a kruppra, így nem ijedtünk meg. Ahogy nőtt a gyerek, úgy lettek egyre "lightosabbak" a rohamok, de pl. 8 évesen rácsodálkoztak a Bethesdában, hogy még kruppos. Nos a fiam 19-20 évesen is kruppos volt, de ez már közel sem volt olyan ijesztő, 1 kalciummal és némi köptetővel elintézte. Szóval, felnőtt korban is utolérheti az embert (manapság 22 éves).
  A házi gyerekorvosunk azt mondta, hogy ez egyfajta vírus allergia: a légutakban letapadt váladékban megbújó vírus okozza. Ha sikerül a váladékot felszakítani, onnantól kezdve nincs gond.
  A probléma azóta látszik megszűnőnek, hogy kinőttük az iskolát, a prüszkölős, kezet nem mosó, levegőbe köhögős társaságot. A fiam manapság nincs búra alatt: jön-megy, dolgozik - és nem tömegközlekedik: jól van, még csak megfázva sem volt.
  Szóval, én azt mondom, hogy ne bízd el magad, itt vagyunk mi példának, hogy a szakirodalommal ellentétben, 6 éves kor után is lehet kruppos az ember. Én még nem adnám el a felszerelést, csak ha huzamosabb ideig, több szezonon keresztül nem fordul elő a krupp. Minden jót nektek!
  Üdv. Andrea

 • 2016.01.26 19:53:55vikinga

  Szia! Nálunk a bölcsiben kezdődött, aztán volt, hogy egy év kimaradt, és megint kruppos lett a lányom. Szóval csatlakoznék az előttem szólóhoz, sajnos kicsit korai még az öröm. Bár azon a télen, amikor nálunk kimaradt a roham, a gyerek épp Bro...-vax..-ot szedett, és én összefüggést véltem látni a két dolog közt. Idén megint adom neki, és ha el is kap vmi légúti nyavalyát, az mindig enyhe és nem tart sokáig.
  Egyébként nekünk kimondottan ajánlották a hideg párát. Hogy megússzuk a kúpot, azt mondták, öltöztessem fel és nyissam rá az ablakot, vagy vigyem ki az erkélyre. De sokat bóklásztunk odakint a mínuszokban, éjjelente! Nyáron is volt már rohama, akkor kicsit nehéz volt hideg párát előállítani, de zuhannyal sikerült. Illetve a hűtőszekrényből szagolgatást is ajánlották (nem vicc!).
  De remélem, tényleg kinövi a te gyereked is, meg az enyém is (szintén 6 éves :)

 • 2016.01.26 20:31:21létezőnick

  A családunkban (tágabb, nagycsaládi értelemben) MINDEN fiú minimum 4 generációra visszavezethetően kruppos, nővérem esetében még a kislány is.
  Erre a halmazra született rá a kisfiam 2008-ban.
  Mindent elolvastam, minden nyelven a kruppal kapcsolatban, volt ott minden info, és persze mindegyik ellenkezőkóje, majd annak cáfolata.

  Több helyen előjött, hogy a hajlamot felerősíthetik az allergének (tej, glutén, tojás, mogyoró, stb)

  A gyerekemet kb 1,5 éves koráig minden ilyentől megóvtam. Bazi macerás, egy ropit nem rághatott el, mindenből külön főzni. Képzeljetek el egy 1 éves szülinapi tortát tej, tojás és liszt nélkül :))

  A végeredmény: A gyerekem soha nem fulladt be, de most 7,5 éves és még beteg sem volt. Antibiotikumot soha nem írtak fel, pici orrfolyást + egy kisebb fülfájást leszámítva tényleg nem volt beteg. Most másodikos, a 3 év óvoda és a másfél év iskola alatt orvosi indokkal 1 napot sem hiányzott.

  Nincs nálam a bölcsek köve, fogalmam sincs, h mi lett volna ha nem így etetem, de végignéztem a családban az összes fiút, akiket mentő vitt kórházba fulladással és valamit muszáj volt tennem.
  1,5 éves kora óta normálisan eszik, Ősztől tavaszig nem igazán kapott tejet ovis koráig (ma már erre sem figyelek), rendes állami menzán él, itthon az átlaghoz képest egészségesebben eszünk, de semmi hardcore elv nincs kajában.

  Aki fél, egy próbát megér, bár tényleg horror az első 1,5 év főzés szempontjából :))))

 • 2016.01.26 20:36:23létezőnick

  Ja, savanyított tejkészítmény (sajt, túró, vaj, joghurt, stb) IS kizárva, ugyanis a tejfehérje az egyik leginkább kiváltó ok (állítólag), így 1,5 éves korig SEMMI ilyet nem evett.
  Szóval ovis koráig télen a tej/kakaó teljesen kizárva -ovónéniknél is letiltva- valamint a savanyított tejkészítmény minimálisra redukálva.
  Most 8 éves lesz, agyonütni nem lehet, erős, izmos, magas, heti 5x sportol, Szóval nem kell aggódni, a tej és tojásfehérje simán hanyagolható ha okosan mással pótolva van!

 • 2016.01.26 20:45:55Brukner

  Érdekes, hogy azt írod, hogy a téli párás levegő nagyom nem tesz jót. Nekünk a doki mondta, hogy pont a hideg párás levegőtől múlik el a roham. És tényleg, pár perc séta vele bebugyolálva a teraszon, és kész (mármint télen, de melegben nem is jön elő).

 • 2016.01.26 20:47:23Brukner

  Ja és a kúpot végszükség esetére ajánlotta, és tényleg alig lehet beszerezni, bár szerencsére eddig még nem is kellett.

 • 2016.01.26 22:42:33gyurczi

  Három gyerekünk van. Az elsővel az elején mindig kórházban végeztük, nem volt nagy èlmény, amikor télen elkezdett köhögni mi meg rettegve vártuk, hogy mikor kezd "húzni, ugatni". Aztán 2-3 tél után megszoktuk a helyzetet, egyszer nyáron is előjött, akkor volt igazi döbbenet, hogy honnan, mièrt. A kèt kisebbikel már kórhàzba se mentünk. Salvus víz a párásítóba, meg a jó öreg kúp. Aztàn szép lassan mindenki kinőtte. Nagyon rossz àtélni, de odafigyeléssel nem vészes betegség.

 • 2016.01.26 23:05:29shred

  A sókamra jó kruppra?

 • 2016.01.26 23:20:27indapass

  Nálunk azt mondták, ha beadtuk a kúpot, menjünk el a kórházba is vele, mert ritkán ugyan, de előfordul, hogy a szteroid ellentétes reakciót vált ki (a Lászlóban megerősítették ezt).
  Szerencsére mindegyik gyereknél egyszer volt krupp, de nem a klasszik befulladós, hanem szépen fokozatosan lassultak le. Nem is ijedtek meg. Én sem, mert tudtam, mi a pálya, az öcsém nagyon durván volt kruppos és akkor még nem volt kúp...
  Mondjuk a legkisebbnél fölhívtam a körzetit, hogy beadom a kúpot és fölviszem hozzá, de ugyan hadd ne menjek ezzel is a kórházba, ha nem lesz rosszabb (tuti 4-5 nap, és nem a hotelkörülmények, plusz a másikakat se lett volna egyszerű kire hagyni).
  Az itthoni hideg pára jót tesz, a köd más, az tele van mindenféle lebegő porral, úgy tudom.

 • 2016.01.27 09:30:49retinax

  shred: ki kell próbálni. Van, akinek használ, másnak nem.

 • 2016.01.27 09:36:42sziszkó1

  shred: én úgy tudom igen, sókamra, sós tengeri levegő, sóbarlang, a kruppos és asztmás emberek ezekért mind hálásak.

  Hasonló helyzetben vagyok amúgy én is, mint a cikkíró, annyi különbséggel, hogy kislányom most múlt másfél éves és nálunk asztmát diagnosztizáltak, de hasonlóképp kell kezelnem, salvus vizes inhalálás, rengeteg orrszívás, és ugye őt pipáztatni kell. 10 hónaposan fulladt be először, akkor még krupp miatt sajnos kórházban is volt egy hétig, most ősszel pedig megint befulladt, szintén egy hét kórház, nála ezután állították fel az asztmát. Ha látom, hogy náthás lesz, rögtön el is kezdem az inhalálást, próbálom beelőzni a bajt, eddig kétszer sikerült is már. :)
  Megértem ezt a helyzetet, mert baromi sok türelemre és erőre van ehhez szükség. Mikor látom, hogy ködös idő van, nem megyünk ki mi sem, és csak várom hogy elvonuljon a köd, meg a párás nyálkás idő.

 • 2016.01.31 02:09:34answ

  Sok évig voltam kruppos gyerekkoromban, általános iskola végére nőttem ki. Nagyon kicsinek volt olyan súlyos rohamom, hogy kórházban is feküdtem.

  Amit el tudok mondani róla:
  1. hideg levegő a legfontosabb
  2. gyógyszer utána, ha kell
  3. kórház, ha utána is fulladás van

  Köptetőt NEM szabad adni kruppos köhögésre, csak rosszabbul lesz tőle.

  A hideg levegőnél pedig nincs fontosabb, egy kruppos köhögésrohamban olyan érzés kimenni a hidegre télen, mintha feljönnél a víz felszínére levegőt venni. Ezt csak az tudja, aki átélte.

  Kitartás a kruppos szülőknek!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta