SZÜLŐSÉG

Táncterápiával fejleszthető az autizmus

2016. január 24., vasárnap 15:39

Az autizmus terápiájában sokféle módszer létezik. Egy kutatás eredményei szerint az egyik hatékony kezelési mód a mozgás- és táncterápia lehetne, illetve annak egyik konkrét technikája, a tükrözés.

A kutatás szerint az autizmus spektrumzavarban szenvedő fiatalok esetében a tükrözéssel dolgozó mozgásterápia javította a társas készségeket, emellett javította a testi tudatosságot, a saját/másik megkülönböztetést, és összességében javította a pszichés jóllétet.

A német kutatók 16 és 47 éves kor között résztvevőkkel dolgoztak. Összesen 31 autizmus zavarban szenvedő résztvevő volt a programban. A csapatot két részre osztották, egyik részük nem kapott kezelést, a csoport másik fele pedig mozgás- és táncterápiás alkalmakon vett részt, ahol a fő technika a tükrözés volt. A mozgás- és táncterápia összesen hét alkalomból állt és alkalmanként egy órát vett igénybe – ez mozgásterápiás szemmel egyáltalán nem sok, többnyire hosszabbak az alkalmak és több alkalomból ál egy folyamat, ezért nagy szó, hogy már ilyen rövid idő alatt is kimutatható volt a változás.

Mi az a tükrözés?

A mozgás- és táncterápiában sokféle tükrözős feladat létezik, elmagyarázzuk a legegyszerűbbet. Ehhez párok kellenek, a pár egyik tagja mozdulatokat tesz (akár zenére, akár anélkül), a pár másik tagja pedig vele szemben állva úgy tükrözi, leköveti a társa mozdulatait, mintha ő lenne annak a tükörképe. Ha egyikük felemeli a karját, a másik is ugyanolyan tempóban felemeli. Ez az egyszerű feladat valójában komoly koncentrációt és kölcsönös egymásra hangolódást kíván, ami az autizmus spektrumzavarral élőknek nem mindig megy, de ami fejleszthető. A tükrözős feladatnak számos variációja létezik, például a szerepek váltogatásával vagy a csoport bevonásával (pl. egyvalaki mozdulatát tükrözi mindenki más). Táncterápiás módszerekről bővebben a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület honlapján olvashat.

Javuló társas készségek

A résztvevőket a hét alkalmas folyamat elején és végén is tesztelték, az eredmények pedig arra utaltak, hogy az összes résztvevőnek javultak a társas készségei, a szubjektív pszichés jólléte, a testi tudatossága a folyamat végére. A csoporttagok arról is beszámoltak, hogy úgy érzik, mintha empatikusabbak lennének másokkal, de ez a változás nem volt statisztikailag szignifikáns.

Ez a kutatás még csak egy kis elemszámú, azaz kevés résztvevővel készült kutatás volt, ezért messzemenő következtetéseket nem lehet belőle levonni, ahhoz meg kell majd ismételni nagyobb, randomizált mintán. Az eredmények ugyanakkor igen ígéretesek.

Hogyan lehet ez?

Mégis, hogyan javíthatja az autisták társas készségeit holmi mozgáscsoport? A választ a tükörneuron-rendszer segítségével érthetjük meg legkönnyebben.

A tükör-neuronokat először majmokban mutatták ki, és olyan idegsejtcsoportokról van szó, amelyek akkor aktiválódnak, ha a majom a banánért nyúl, és akkor is, ha látja, hogy egy másik majom nyúl a banánért. Azaz akkor is aktívak, ha mi magunk végzünk egy konkrét mozdulatsort, és akkor is, ha csak látjuk, ahogy valaki más teszi ugyanezt.

A tükörneuronoknak az empátia kialakulásában is szerepük van: ezek miatt szisszenünk fel, ha látjuk, hogy valaki más megvágja az ujját. A tükörneuronok miatt képes hatni ránk a színészet vagy a táncművészet, és ezt ezek a művészeti ágak már régóta kiaknázzák: a szomorúságot, veszteséget átélő szereplő fájdalmasan összegörnyed a színpadon, a testtartása pedig a tükörneuronok révén segít nekünk átélni, hogy mennyire szomorú.

A tükörneuron-rendszer „edzése” tehát elvben javíthatja a mások megértésének készségét, illetve az együttérző-készséget. Az idézett kutatás szerint pedig ennek gyakorlati haszna is lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.24 15:58:44Rébusz

  Nagyon érdekes, hasznos és jó cikk!

 • 2016.01.24 16:56:37indapass

  Érintett ismerős éveken át szenvedett attól, hogy tesiórán nem volt képes a pontos mozdulatsorokat leutánozni. És hát a többiek empátiája nem volt a csúcson, mikor bénázott...

 • 2016.01.24 18:54:42wmiki

  ének, zene, tánc, mese, ölelés...
  hát igen...
  ilyen dolgokat kéne tartani az iskolákban, és nem a tudomány nevű szekta dogmáit magoltatni.
  Persze a hatalomnak, és ennek a szektának hasznosabbak a beteg biorobotok.

 • 2016.01.24 19:44:55VoluntartistA

  Wmiki, fogalmam sincs milyen dogmák magoltatásáról beszélsz, de a "a tudomány nevű szekta" volt az, ami a neuronok és így a tükörneuronok működését is leírja, és akár még rajtad is tudnának segíteni.

 • 2016.01.24 20:37:30wmiki

  jaja....
  tudom, tudom, a tudomány mindent tud a világról, és sosem téved...
  Ezért is jó, hogy szent igazságait állami intézményekben magoltatják...
  Halleluja testvérek!

 • 2016.01.25 16:58:57fordulo_bogyo

  "Táncterápiával fejleszthető az autizmus" - tenyleg az autizmus fejlesztodik? Csak nekem tunik forditott ertelmunek a cim?

 • 2016.01.27 00:38:49George Gershwin

  "hát igen...
  ilyen dolgokat kéne tartani az iskolákban, és nem a tudomány nevű szekta dogmáit magoltatni"

  Vagy inkább a helyes arányokat belőni.
  A mai iskolákban tényleg nagyon kevés a zene és a tánc, főleg úgy, hogy az valóban élvezetes legyen, ne csak egy kötelező rossz. Sok gyerek ettől jobban egyben lenne, és a szárazabb tudományos témák is jobban mennének neki, persze ha értelmesen tanítják, nem monoton magoltatással.

 • 2016.01.27 13:16:04atleta.hu

  Mondjuk azt, hogy ez a dolog mukodik (ill., hogy mukodik-e), pont a tudomany nevu szekta tudomany nevu okkult szertartasaval lehet kideriteni.

  Remek megfigyeles, hogy a tudomany nem tevedhetetlen. Valoban nem az. Senki nem az. Az ezomano pocsfejek sem, csak ok ezt nem tudjak, ezert aztan eselyuk sincs arra, hogy a tevedeseikat javitsak. Nem veletlen, hogy megragadtak a tobb szaz, tobb ezer evvel ezelotti tudas (nem tudas) szinten.

 • 2016.01.27 13:44:11wmiki

  atleta.hu:
  Ha a tudomány tévedhet, akkor miért magoltatnak a nevében, tévedéseken alapuló dogmákat, szent igazságként? Ilyen erős ez a szekta?

  fordulo_bogyo:
  Teljesen jogos észrevétel.
  Az autizmus legkönnyebben "védő"oltások beadásával fejleszthető... :x

 • 2016.01.28 10:39:10Kong.Kinga

  fordulo_bogyo: nekem is fura

  "Táncterápiával fejleszthetőek az autisták" - gondolnám én

 • 2016.01.28 14:25:51ubu1a

  Nem is tudtam, hogy az autizmus fejlesztendő. Én eddig abban a hitben éltem, hogy ez egy veleszületett betegség, amiből ha kigyógyulni nem is lehet, azért próbáljuk a benne szenvedőket az egészségesek felé közelíteni.

 • 2016.01.28 14:28:01ubu1a

  Vannak, akik ha építkeznek, közművesítés címén a víz, a gáz és a villany mellett a szennyvizet is bevezettetik az új házba. Ízlés dolga... Én a szennyvizet inkább kivezettetném a házból.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta