SZÜLŐSÉG

Így neveljen egészséges testképű gyereket

2016. január 21., csütörtök 13:36

A testképzavarok már nem csak a fiatal felnőtt nőket érintik: egyre gyakoribbak az általános iskolás korosztályban is. Az általános iskolába járó elsősök ötöde, az ötödikeseknek már nagyjából fele szégyelli a testét. Ezt pedig nagyon komolyan kell venni, hiszen a testképzavarok gyakran vezetnek evészavarokhoz, egy friss kutatás szerint pedig az evészavar megléte jelentősen növeli az öngyilkosság veszélyét is. Ebben a korban még nem kezdődött el a verseny a fiúk figyelméért – akkor mégis, mi az oka annak, hogy már az általános iskolás kislányok is testképzavarosak?

Két dolog biztosan nem segíti a helyes testkép kialakulását: az egyik az, ha a filmekben és a plakátokon csontsovány modelleket mutogatunk a gyereknek, a másik pedig az, ha a családban mások, például anya vagy egy testvér szintén testképzavaros vagy evészavaros.

Szélesebb a feje, mint a dereka

Az ember azt gondolná, hogy az ötévesek még valamennyire mentesülnek a média által sugallt szépségideáltól, mivel kevesebb, illetve inkább gyerekeknek való médiatartalmat fogyasztanak. Ha ezt gondoljuk, akkor rosszul gondoljuk: a rajzfilmekben ugyanis még a szupermodelleknél is durvább és irreálisabb testarányokkal találkozhatunk. Az Aboveaverage oldalán összesen tizenegy Disney-hercegnőt gyűjtöttek össze, akiknek a feje szélesebb, mint a dereka. A jelenség kultúra- és bőrszínfüggetlennek látszik: Jasmine, Mulan és Pocahontas ugyanúgy anorexiás, mint Csipkerózsika vagy a kis hableány.

eyes-bigger-than-stomach-elsa-copy
Fotó: aboveaverage.com

Mit tegyünk szülőként?

Természetesen eltilthatjuk a tévétől, de ezzel még nem oldunk meg semmit. Elsősorban arra kell figyelnünk, hogy a saját testképzavarunkból (ha van ilyen) kigyógyuljunk. Ha egyedül nem megy, akkor keressük szakember segítségét, ha pedig így sem megy, vagy ragaszkodunk a problémához, akkor a lányunk előtt hallgassunk róla. Jelentősen növeli ugyanis a kislányok testképzavarának kockázatát, ha anya – akit gyerekként gyönyörűnek látunk, akkor is, ha amúgy átlagos – egyfolytában azt mondogatja, hogy „túl nagy a seggem”, „túl vastag a combom”, „undorítóan nézek ki”, „ilyesmit én nem vehetek fel a hájas hasammal” és „ti csak egyetek nyugodtan, én koplalok, mert fogynom kell”. Mit kell csinálni ehelyett? Hát sportolni, elmenni mozgás- és táncterápiás önismereti csoportra, a többire meg magasról tenni.

A Huffington Post korábban már összeszedte, milyen konkrétumokat tehetünk még szülőként azért, hogy lányunk kisebb eséllyel legyen testképzavaros. Mutatjuk a kedvenceinket.

 • Ne a külsejéért dicsérjük!

A testünk nemcsak a külső megjelenésünk, hanem sokkal több annál, ezt pedig érdemes a gyerekben is tudatosítani. Azaz, ne az alakját vagy a külsejét dicsérjük, hanem olyanokat mondjuk, hogy „milyen erősnek és egészségesnek látszol!”, meg „látszik rajtad, hogy boldog vagy, szinte ragyogsz!”. Ha a gyerek felszed három kilót vagy lefogy ugyanennyit, akkor azt ne kommentáljuk. Ugyanígy ne bíráljuk a lányunk előtt mások külsejét sem, azaz ne kommentáljuk a strandon, kinek lóg a hasa, és kinek nem kéne ezzel az alakkal bikiniben emberek közé mennie. Ez a pont akkor is érvényes, sőt, különösen érvényes, ha apukák vagyunk!

shutterstock 263086946
 • Ne szidjuk magunkat!

Soha, soha, soha, semmilyen körülmények között ne adjuk elő a lányunk szeme láttára a tükör előtti hisztit: ne beszéljünk arról, hogy utáljuk a testünket vagy elégedetlenek vagyunk egyes részeivel és ne kezdjünk látványos, drasztikus diétákba. Főzzünk egészségesen amúgy is.

 • Bátorítsuk, hogy sportoljon!

Bátorítsa a gyereket a mozgásra, de ne azzal biztassa, hogy attól majd csinos és formás lesz. Inkább azzal ösztökélje, hogy azért fusson, mert az levezeti a stresszt; hogy hegyet másszon, szörfözzön, mountain bike-ozzon, mert az félelmetes, és a komfortzónánkból kilépni gyakran nagyon hasznos. Bátorítsa, hogy csapatsportokat űzzön, mert erősebb, ügyesebb lesz, és jól tud majd csapatban dolgozni, de jobb vezető is lehet belőle így. Mindezeket persze könnyebb úgy, ha anya is elvonszolja magát néha legalább pilatesre, szóval megint ugyanott vagyunk: mutassunk jó példát, de legalábbis ne örökítsük tovább a rosszat.

Sose erőltessen olyan sportot, amit a gyerek utál; viszont bizonyítsa be neki, hogy nők is képesek arrébbtolni pár bútort.

shutterstock 82399756
 • Tanítsa meg enni!

Vagyis főzni. Tanítsa meg a lányának, hogyan kell finom, egészséges ételeket főzni, sok zöldséggel. De tanítsa meg nyugodtan arra is, hogyan kell csokitortát sütni. Adja tovább a nagymamától ellesett pölözni több mint százéves receptjét, amiben több tonna dió, rum és vaj van, és amely összesen kb. 9000 kCal-t tartalmaz. Hisz ha úgyis megtanította a mozgás szeretetére, emiatt sem kell stresszelje magát.

 • Tanítsa meg más szemszögből nézni arra, amit nem szeret magán!

Lehet, hogy már sportolnak, többnyire egészségesen esznek, bár néha egy kis csoki is befigyel, és nem hisztiznek a testsúlyon, mégis vannak olyan alkati adottságaik, amiket nem szeretnek magukon. Például anyának és lányának is széles a bordakosara, vagy vastagok a lábszárai. Magyarázza el neki, hogy minden ilyen adottság valami képességet takar: ha szélesebbek a bordáink, nagyobb tüdőkapacitást tudunk elérni, azaz hangosabban és szebben tudunk énekelni, az erős vádlival pedig még ultramaratont is futhatunk (de nem muszáj, de ha szeretne, hajrá).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.22 11:16:47vitaygeorgina

  Nekem igen jól fejlett testképzavarom van, és egyértelműen a szüleim, főleg az anyám hatása. Ha magam öltöztem fel egyedül, az anyám állandóan igazgatta rajtam a ruhát, vagy másikat javasolt, hogy előnyösebben álljon rajtam. Mielőtt még bármiféle testtudatom/testképem kialakult volna (magyarán egyáltalán nem foglalkoztatott a testem formája), már folyton macerált és cikizett, hogy pocakom van, és ezzel akart a tornázásra rávenni. Úgy nőttem fel, hogy egész életemben kövérnek éreztem magam, és szégyent és bűntudatot éreztem minden étkezésnél. Mikor felnőtt koromban egyszer a gyerekkori képeimet nézegettem, akkor láttam, hogy teljesen átlagos voltam. Ma boldog lennék, ha olyan alakom lenne, mint 16 évesen, akkor meg úgy éreztem, hogy kizárólag zsákruhákban járhatok, amik eltakarják, milyen visszataszító vagyok.

 • 2016.01.23 11:38:11KK69

  Nagyon jó cikk, köszönöm!

 • 2016.01.23 13:48:47golbblog

  Eleg sok marhasag van ide leirva. Ki a fene beszel ilyen munyelven a gyerekevel „milyen erősnek és egészségesnek látszol!”, meg „látszik rajtad, hogy boldog vagy, szinte ragyogsz!”

 • 2016.01.24 13:49:54KullWahad

  Kedves szerző! Miközben valószínűleg sokkal gyakrabban van a lánygyermekek testképével, illett volna arról is említést tenni, hogy a fiúgyermekeknek sem könnyebb a helyzete. Gondoljon csak bele a sok szuperember, karcsú és rendkívül erős pókember meg hasonló lények hímnemű mivoltába, amihez meg a fiúknak kell/ene hasonlítani.
  A fiúkra szintén hat a film, a tévé, nekik szintúgy szükségük van a szülői támogatásra, és nem csak anyáéra, de apáéra is. Utóbbié egyébként nagyon is szükséges a lányoknak is.

  Fogalmam sincs, mi lehet a foglalkozása, de az a gyanúm támadt, ez esetben csupán annyi történt,hogy meglátott a HuffPostban egy cikket, amit gyorsan átvett, de továbbgondolni már nem futotta.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta