SZÜLŐSÉG

Hidegallergia: belehalhat a gyerek, ha kiviszem télen

2016. január 19., kedd 10:27

Mivel magam is gyerekkorom óta allergiás és asztmás vagyok, meggyőződésem volt, hogy simán szakvizsgázhatnék allergológiából, annyi mindent tudtam már a betegségről. Kétéves lányom különös tünetei viszont nem csak engem ejtettek kétségbe, hanem a legtöbb általam elért specialista is vakargatta a fejét. A gyerek hidegallergiás, számára a hideg levegő végzetes következményekkel is járhat. 

Az egész két hónapja kezdődött, amikor a kicsi testét egyik pillanatról a másikra ellepte a csalánkiütés, ami minden kezelés nélkül el is tűnt egy éjszaka alatt. Orvosi tanácsra innentől kezdve elkezdtünk az ételekkel kísérletezni, teszteltük és figyeltük, mitől jöhetnek elő a foltok. Kevés sikerrel. Amikor már szinte biztosak voltunk abban, hogy a tejmentes étrend beválik, a kiütések ismét előjöttek, ráadásul arra jöttünk rá, hogy legfőképp a hideg levegő hatására. 

A tünetek nem sokkal azután jelentkeztek, hogy a kislányom bőre ki lett téve a gyors hőmérsékletesésnek - általában séták alkalmával, öt perccel az indulás után. A csalánkiütésnél nagyobb probléma nem is volt mindaddig, míg be nem köszöntött az igazi, cidris tél. Aznap este jó melegen beöltöztettem a gyereket és kivittem az udvarra, de nem sokáig mulattunk a hóesésben. A kicsi bőre tíz perc után nem csak kiütéses lett, hanem ödémásodni kezdett, ajkai, szemei beduzzadtak, közérzete megváltozott, ásított, lehangolt volt és rosszul érezte magát. 

shutterstock 329274719

Mostanra már tudjuk, hogy az azonnali meleg vizes fürdő és a kalcium életmentő volt számára, a súlyos, egész testre kiható reakció következtében ugyanis a tüdő és légutak is ödémásodhatnak, ami akár fulladással is járhat. 

Az anafilaxia

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Csak az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Alapjában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. A hajlamosító tényezők és a kialakulás mechanizmusai még nem kellően ismertek. Azonnali beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettsége ismeretében megfelelő, állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak használatáról megfelelően kioktatják, de ezt követően is orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre van szükség.

(Forrás: Wikipédia)

Nagyon nehezen találtunk olyan orvost, aki hallott volna a hidegallergia jelenségéről, a legtöbben csak vakargatták a fejüket és találgatásokba bocsátkoztak. Mostanra úgy tűnik, jó kezekben van a kislány, bár még nincsenek meg a vizsgálatok eredményei, vagyis pontosan nem tudjuk, mi okozza ezeket az ijesztő tüneteket. A betegségnek kétféle változata ismert: az egyik örökletes, a másik pedig szerzett, vagyis egy később kialakuló forma, utóbbi a gyakoribb. Oka lehet akár ételallergia és gócfertőzés is, ezt laborvizsgálatokkal ki lehet deríteni, és ha az alapbetegség ismert, a hidegallergia is kezelhető. 

Lehetőségeink addig is limitáltak, konkrétan szobafogságban van a gyerek, mert életveszélyt jelent számára egy rövid séta is a téli hidegben. Ha esetleg bent is anafilaxiás sokk érné a még fel nem tárt allergén miatt, már van kéznél antihisztamin tartalmú készítmény, ami segít, de enyhíti a tüneteket a kalcium is, és sok hidegallergiás használ adrenalint is.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.19 10:54:47pboro_x

  Kedves marilla! Nekem is van hideg allergiám, ha télen megyek be fűtött üzlethelyiségbe, akkor meleg allergiám is. Bíztatásul annyit, hogy időszakos, most pl. kifejezetten enyhe, alig okoz tüneteket. Öcsém is örökölt hasonlót, csak ő "pikkelyesedik" ha hideg éri. Szóval csak annyi, hogy tapasztalatom szerint nem kell megijedni. Amikor előjön, megkell tenni mindent, kalcium, megfelelő öltözet (nem szabad túlmelegen öltözni, mert nagyobb a hőingadozás. Pl. nagykabátban bevásárlás az halál..). Később ezek jó eséllyel enyhülnek, hozzászokik. Volt még kétféle allergiám, amiket nem tudtak bizonyossággal beazonosítani egyik teszten sem. Ezek is elmúltak idővel. Szóval kitartás és türelem.

 • 2016.01.19 11:01:55Mészáros Laci

  Nincs más megoldás, el kell költöznötök a Zöldfoki szigetekre.
  Állandó 25 fok.

 • 2016.01.19 11:27:25Bobor81

  Nekem is szükségem lenne egy orvosra, aki foglalkozik hidegallergiás felnőtt beteggel.De eddig még nem találtam.

 • 2016.01.19 11:57:52Advanced Flight

  Mészáros Laci: ez is jó ötlet, de talán kevésbé radikális lenne, ha novembertől áprilisig a trópusokon utazgatna a család :-) persze szigorúan OEP-költségen XD

 • 2016.01.19 12:17:49Asszertív Szivi

  És azt hallottátok, hogy a négyéves Józsi meg az eddigi információk alapján annyira rossz volt , hogy az óvónő csak úgy bírt vele, hogy egy piros fonállal gúzsba kötötte. (un. "Józsiallergia")

 • 2016.01.19 12:20:14Scapozs

  Légyszíves felejtsétek el a kálciumot. Soha senki nem bizonyította hogy bármi hatása lenne.(azt viszont igen, hogy semmi hatása nincs...)
  Egyedül Magyarországon van ez a téveszme...
  Ha életveszély van akkor epinefrin (adrenalin) kell. Vannak auto injektorok. (önbelövő toll; laikus, gyerek is be tudja adni vészhelyzet esetén; pl Epipen)
  Svábhegyi gyerekklinika Kft; III. ker Bokor utca(?)
  üdv

 • 2016.01.19 13:42:10Elle Woods

  Azt bezzeg nem támogatja az OEP, h kocsival járok dologzni, pedig még munkaundorom is van... ki érti :D

 • 2016.01.19 14:35:57dr. pretender

  ez a kalcium dolog tényleg érthetetlenül elterjedt, bár gondolom valami placebo hatása azért van :)

 • 2016.01.19 15:27:53Kgb007

  @Scapozs A kalciumnak nincsen véletlenül gyulladáscsökkentő hatása?

 • 2016.01.19 15:55:01retinax

  Tényleg milyen vicces már, hogy egy kétéves gyereket egyáltalán nem lehet kivinni télen. Gondolom, ez akkor különösen szórakoztató, amikor mégiscsak menni kéne mondjuk bevásárolni, vagy több gyerek is van, akikkel szintén lenne teendő házon kívül, télen is. Nehéz elképzelni, de azért megy. Hatalmas poénokat nyomtok, gurulok a röhögéstől.
  Látom, van itt együttérzés.

 • 2016.01.19 17:44:44cardiobascuralis

  Asszertív Szivi:
  Mivel meg nem pofozhatja, valamit tennie kell. A valószínűleg nem idén nyáron lebarnult, sokadik generációs migráns szülőket nem hívhatja be, mert őt verik meg, ahogy ez már nem egy esetben előfordult.

  Scapozs:
  Bizony, a kálciumot el kell felejteni. De gyorsan!
  Már csak azért is, mert a magyar nyelvben nincs ilyen. Kalcium van és kálium (utóbbi túladagolása szívleállást okozhat).

 • 2016.01.19 18:02:58BPE

  Kedves marilla! Ilyen nekem is volt, bár nem ennyire durva, azért szépen varacskosra felhólyagosodott a bőröm. Hidegre és melegre is. Elmúlott, pontosabban elmulasztottam. Hogyan tudok segíteni nektek is megszabadulni tőle?

 • 2016.01.19 19:45:00Noni

  Sziasztok! Én is hidegallergiás vagyok, immár 33 éve. A SE Bőrklinikán van olyan orvos, aki jó ebben a témában, én is ott voltam egy hetet kivizsgáláson 15 éve. A kalcium nem használ, és a hirtelen nagy meleggel is ajánlatos szerintem vigyázni, nálam ez fokozza a viszketést, és kibírható, de bőrfájdalmat okoz. Nyáron is oda kell figyelni erre, mert nekem a tengerben, vagy a Balatonon is kijön, ha nem elég meleg. Ja, azóta enyhébbek a tüneteim, mióta a kivizsgálás eredményeként a mandulámat kivették.

 • 2016.01.20 01:24:40nyalógép

  @Scapozs, @Kgb007 "A Kalciumnak soha senki nem bizonyította hogy bármi hatása lenne."
  Az orvosi könyvekben mást írnak, plusz saját tapasztalatom is van a jó hatásáról.
  Hisztamin antagonista, tehát az allergiás reakciót tompítja és ödéma csökkentő hatása is van.
  Viszont a ilyen irányú hatását nagyban befolyásolja, hogy milyen kémiai kötésben van. Rovarcsípésre és ilyen problémákra legjobb a Calcium glukonikum ami nagyon gyorsan felszívódik. Patikában a kék dobozos "Calcium Sandoz" pezsgőtablettaként lehet megtalálni.

 • 2016.01.20 07:04:53Cogito sum

  A "hideg allergia" alapvető oka a kötőszöveti lerakódás, toxikus anyagok bőralatti felhalmozódása.
  Hidegben a bőr összehúzódik, így a felhalmozódások a pórusokban jelennek meg, illetve nyirokfolyadékkal próbálja a szervezet "hígítani". Ez az ödéma. Melegben a fokozottabb párolgás hozza a felszínre.
  Amikor ez étellel nem beazonosíthatóan jelentkezik Hisztamin intolerancia-ra kell gyanakodni!
  Sajnos nálunk az orvosok 90 %-a mégcsak nem is hallott erről a tünetcsoportról, tehát jön a fejvakargatás.
  Elég csak rákeresni - hisztamin intolerancia - és máris tisztább lesz a kép.
  A megoldás nem egyszerű, de odafigyeléssel teljesen tünetmentesen lehet élni!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta