Hidegallergia: belehalhat a gyerek, ha kiviszem télen

Mivel magam is gyerekkorom óta allergiás és asztmás vagyok, meggyőződésem volt, hogy simán szakvizsgázhatnék allergológiából, annyi mindent tudtam már a betegségről. Kétéves lányom különös tünetei viszont nem csak engem ejtettek kétségbe, hanem a legtöbb általam elért specialista is vakargatta a fejét. A gyerek hidegallergiás, számára a hideg levegő végzetes következményekkel is járhat. 

Az egész két hónapja kezdődött, amikor a kicsi testét egyik pillanatról a másikra ellepte a csalánkiütés, ami minden kezelés nélkül el is tűnt egy éjszaka alatt. Orvosi tanácsra innentől kezdve elkezdtünk az ételekkel kísérletezni, teszteltük és figyeltük, mitől jöhetnek elő a foltok. Kevés sikerrel. Amikor már szinte biztosak voltunk abban, hogy a tejmentes étrend beválik, a kiütések ismét előjöttek, ráadásul arra jöttünk rá, hogy legfőképp a hideg levegő hatására. 

A tünetek nem sokkal azután jelentkeztek, hogy a kislányom bőre ki lett téve a gyors hőmérsékletesésnek - általában séták alkalmával, öt perccel az indulás után. A csalánkiütésnél nagyobb probléma nem is volt mindaddig, míg be nem köszöntött az igazi, cidris tél. Aznap este jó melegen beöltöztettem a gyereket és kivittem az udvarra, de nem sokáig mulattunk a hóesésben. A kicsi bőre tíz perc után nem csak kiütéses lett, hanem ödémásodni kezdett, ajkai, szemei beduzzadtak, közérzete megváltozott, ásított, lehangolt volt és rosszul érezte magát. 

shutterstock 329274719

Mostanra már tudjuk, hogy az azonnali meleg vizes fürdő és a kalcium életmentő volt számára, a súlyos, egész testre kiható reakció következtében ugyanis a tüdő és légutak is ödémásodhatnak, ami akár fulladással is járhat. 

Az anafilaxia

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Csak az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Alapjában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. A hajlamosító tényezők és a kialakulás mechanizmusai még nem kellően ismertek. Azonnali beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettsége ismeretében megfelelő, állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak használatáról megfelelően kioktatják, de ezt követően is orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre van szükség.

(Forrás: Wikipédia)

Nagyon nehezen találtunk olyan orvost, aki hallott volna a hidegallergia jelenségéről, a legtöbben csak vakargatták a fejüket és találgatásokba bocsátkoztak. Mostanra úgy tűnik, jó kezekben van a kislány, bár még nincsenek meg a vizsgálatok eredményei, vagyis pontosan nem tudjuk, mi okozza ezeket az ijesztő tüneteket. A betegségnek kétféle változata ismert: az egyik örökletes, a másik pedig szerzett, vagyis egy később kialakuló forma, utóbbi a gyakoribb. Oka lehet akár ételallergia és gócfertőzés is, ezt laborvizsgálatokkal ki lehet deríteni, és ha az alapbetegség ismert, a hidegallergia is kezelhető. 

Lehetőségeink addig is limitáltak, konkrétan szobafogságban van a gyerek, mert életveszélyt jelent számára egy rövid séta is a téli hidegben. Ha esetleg bent is anafilaxiás sokk érné a még fel nem tárt allergén miatt, már van kéznél antihisztamin tartalmú készítmény, ami segít, de enyhíti a tüneteket a kalcium is, és sok hidegallergiás használ adrenalint is.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra