SZÜLŐSÉG

Menekültügyi óra az iskolákban - közösségi finanszírozásból

2016. január 17., vasárnap 09:08

A kormányzati menekültellenes kampány alaposan megdolgozta a közvéleményt, és jól felvértezte migránsellenes érvekkel, aki erre fogékony, vagy csak nem tudta elég gyorsan elkapni a fejét a mindenhonnan előugró propaganda elől. Sőt úgy látszik, a gyerekeknek is jutott bőven a menekültellenességből, mivel ők különösen ki vannak téve annak, hogy kritika nélkül elfogadják és továbbadják, amit a szüleiktől, a tévéből vagy az iskolában hallanak.

Ezért a másik oldalt is szeretné szóhoz juttatni egy kicsit az Artemisszió Alapítvány, akik azt találták ki, hogy megismertetik az iskolásokkal, hogy mi járhat azoknak a fejében, akik valami miatt kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Indítottak egy közösségi gyűjtést is az Indiegogo-n, azt szeretnék, ha összejönne tizenöt ilyen iskolai alkalomra elegendő pénz.

A terv a következő: az alapítvány kidolgozott egy másfél órás programot, melynek célja, hogy tanulókat érzékenyítsenek a migráció témájára, és felszínre kerüljenek a gyerekek kérdései, félelmei a menekültekkel kapcsolatban. Az előadások megtartására önkéntes jelentkezőket, elsősorban fiatal felnőtteket várnak, akik szívesen vállalják, hogy a felkészítésük után a programot az alapítvány munkatársaival együtt viszik el az iskolákba. Őket egy már beilleszkedett menekült is elkísérné, aki a saját történetén keresztül mutatná be ezt az élethelyzetet, és válaszolna a kérdésekre. 

Csáky Erzsébet, az alapítvány egyik koordinátora elmondta, tapasztalataik szerint a kamaszok ezeken az alkalmakon szerencsére nem kötnek csomót a nyelvükre, és felteszik a legrázósabb kérdéseket is. A foglalkozáson így kibeszélik az ellenérzéseiket, a félelmeiket, és általában kiderül az is, hogy még nem találkoztak menekültekkel, tapasztalatuk ezért egyáltalán nincs velük kapcsolatban, csak azt tudják róluk, amit hallottak. A személyes találkozás pedig általában más megvilágításba helyezi a dolgokat.

A beszélgetéseknek valójában éppen ez lenne a célja: hogy ne a félelmek, az előítéletek, vagy a gyűlölet vezesse a diákok tetteit és érzelmeit ezen a téren sem.

A gyűjtésből pár nap még hátra van, és már összegyűlt a szükséges összeg. Ha viszont több pénz jönne össze a tervezettnél, akkor még több ilyen beszélgetésre lenne lehetőség. Az alapítvány jelenleg 15 ilyen alkalmat tervez, feltettük a kérdést, hogy mi alapján választják ki a szerencsés iskolákat. A koordinátor elmondta, hogy habár már több iskola is jelentkezett, a túljelentkezés veszélye még nem áll fenn. 

A tavalyi tanév tapasztalatai azt mutatták, hogy sok iskola aggódik a szülők reakciói miatt, mivel a téma megosztó. Idén azonban, a kampány erősebb kommunikációjának hatására több megkeresést kaptak, ezért úgy látják, ha még több emberhez el tud jutni a program híre, össze fog gyűlni a tervezett számú partneriskola. 

Az iskolák mellett olyan szülők megkeresését is várják, akik gyerekeik tanárainak figyelmébe ajánlják a programot, vagy az iskolai közösségben akár lobbizni is hajlandóak lennének azért, mert a foglalkozás megvalósulását fontosnak tartják. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.17 14:10:23wmiki

  Érdeklődnék, hogy az index, 444, hvg, nol félhülye propagandistái mennyi pénzt kaptak a migráns simogató cikkeikért?

  Az a baj, hogy továbbmennek...

 • 2016.01.17 21:08:36Andráska8

  szuper!

 • 2016.01.18 09:51:04NekemNemEzKell

  Őszinte leszek! Bevallom engem baromira nem érdekel senkinek a propagandája! Az érdekel, hogy az elmúlt 40 évben bármikor mentem külföldre, én mindig a határátkalő helyeken mentem át. Sőt, amikor megszűnt az útlevél használata, a schengeni határon belül szabadon mozoghattunk, akkor sem a szántőföldeken az erdőn mentem át( pedig megtehettem volna!) hanem közúton.Így engem, maradi gondolkodású egyént, riasztott az, hogy azok az emberek, akik a saját hazájukban vacogva álltak vigyázzban a saját hatóságuk előtt, itt úgy akartak jönni, menni,mintha már rájuk tartozna, az érvényben lévő európai beléptetési szabályok.Azaz, úgy akarták az európai unió törvényeit átvenni, betartani, integrálódni, hogy már a legelső találkozáskor, sem tartanak be semmit abból, ami a világon ( nem. hogy Európában!) szokás! A jószándékukat azzal mutatták ki, hogy elmondták "mi jár nekik" s az ő részükről mit kell tenni: elfogadják a "járandóságot"! ( Ha az megfelel nekik!) S azt nem merje mondani bárki is, hogy ez kormánypropaganda! Amit az ember a saját szemével lát az, nem propaganda!

 • 2016.01.18 14:23:10Guszty

  Nagyon jó program, csak ennek keretében azt is el kéne mondani, hogy a most Európába özönlő emberek 99,9%-a NEM menekült.

 • 2016.01.22 00:35:18fércnél maradandóbb

  Migránsok, maradjunk ennyiben. Minek már eleve csúsztatással indítani egy őszintének beharangozott beszélgetést?

  Európa minden bajával együtt sokaknak vonzó, de ahogy egy régi könyvben írva vagyon: sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak. Legyen az a zsinórmérték a migránsokkal kapcsolatban is

 • 2016.01.22 19:19:03Lady Scarlett

  Csak óvatosan gyerekek a tulzott oszinteseggel a kommentekben. Ennel kevesebbert is kitiltottak mar innen usereket orokre.

 • 2016.01.22 20:09:44Mansell

  A medvéről is éppen eleget hall az ember ahhoz, hogy ne akarjon vele találkozni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta