SZÜLŐSÉG

Űrkiállítás a Millenárison: a kamaszok imádni fogják

2016. január 15., péntek 15:56

Űrrepülő, Darth Vader és Мир űrállomás, na meg egy csomó furcsaság- ezek fogadtak minket csütörtök reggel a sajtóbejárás alkalmával a Millenárison. Ugyanis ma nyílik meg a B csarnokban a Gateway to Space Nemzetközi Űrkiállítás, amelyről sugárzik, hogy amerikai modell alapján készült. A NASA és a US Space and Rocket Center utazó kiállítása számos európai nagyváros után landolt nálunk. 

Az alapgondolat az űrkutatás és az űrutazások bemutatása, a NASA tevékenysége a holdraszállástól napjainkig. A kiállítás infotainment jellegű, szinte mindenbe bele lehet ülni, ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, ha meg nem, akkor is menő fél méterről bámulni a Lunar Roving holdjárót, amiről persze kiderül, hogy csak makett, viszont a magyarok nélkül ez sem készülhetett volna el. Ezzel, és a kedves kezeslábasba öltöztetett lánykákkal vége is a lelkesedésünknek, felnőtteknek a wow élmény elmaradt.

Valahogy nem áll össze a kiállítás, ahogy a többiekkel egyeztetve kiderült, laikusoknak túl szakmai, hozzáértőknek túl kevés. Nincs koherencia, nincs egy vonalvezetés, hacsak az nem, hogy a szovjet űrkutatás úgy különül el az amerikaitól, mint anno a berlini fal. Vannak másolatok, amikről ordít a sufnituning, bár kétségtelenül imádnánk, ha 10 évesek lennénk, mert kicsi, menő, és lehet benne fotózkodni.

A kétnyelvű magyarázatok még a kamaszok számára sem igen érthetőek, kisebbekkel nem is érdemes kísérletezni, ugyanakkor azok, akik kenik vágják az űrről szóló információkat, szintén csalódni fognak. Mi például lelkesen mentünk egy labirintusban, ahol minden tök sötét volt, csak a led fények irányítottak, tapsikoltunk, hogy majd itt biztosan valami igen fantasztikus dologra bukkanunk, de nem, az út egy űrsikló szerű ablakhoz vezetett, ahol a földet nézhettük, messziről.

Persze nem rossz látvány ez se, de egyrészt nem exkluzív és ritka, másrészt valami bámulatosra számítottunk a szuper elsötétítés láttán, minimum a Hold stilizált talajára vagy valami hasonlóra. Ha már Hold, lehetett holdkőzetet taperolni, amit valószínűleg már több centi réteg ujj-zsír fed, de persze kevesen mondhatják el magukról, hogy holdkövet fogdostak, úgyhogy ezt mindenképp ki kell próbálni. A vitrinbe zárt kő mellett egy csomó oszlop áll, ahol mindent megtudhat az Apolló programról - ha beszél angolul.

Ami sokakat foglalkoztat, hogy mit esznek az űrhajósok, és hogyan mennek vécére. Ezt sem hallgatták el szemérmesen, hanem a szemünk elé tárják az űrvécét, amiben egy szippantyú igyekszik a székletet gyorsabban kiszívni, mint ahogy az űrhajós fenekéhez ér.

Az sajnos nem derült ki, miért van szükség speciálisan feldolgozott ételekre, és az ételek nevét sem fordították le magyarra, pedig elég szórakoztató ételek kerülnek az űrhajósok asztalára, nem is beszélve a Coca-cola automatáról.

Hasonlóan meghökkentő Darth Vader figurája a kiállítás közepén, a meglovagolandó Star Wars lázon kívül nincs rá magyarázat. Okés, hogy köze van az űrhöz, de akkor hol marad a Star Trek, vagy az űrgolyhók, vagy ezen az alapon a Galaxis útikalauz. Tudjuk be az amerikai koncepciónak, csakúgy mint az F18-as vadászgépes repülést, ami tényleg jó móka ha az ember szeret repülőset játszani.

De ez legalább kipróbálható, bár tuti hatalmas sorok lesznek előtte, pont úgy, mint a giroszkópot, amin forogva valaki biztosan hányni fog. Szintén jó játék a súlytalanságot modellező szerkezet is, már előre sajnáljuk azokat a dolgozókat, akik napi 8 órán tologatják majd a szerkezetet.

A kiállítás tehát szórakoztató, de akinek fogalma sincs az űrhajózásról, az ebből biztosan nem fogja megérteni, ha pedig hétvégén nézné meg, készüljön fel a tömegre, mert ki ne akarná egy űrsikló kabinjából irányítani a földre szállást?

Űrkiállítás

Millenáris B. épület

2016 január 15 - március 15
Nyitva tartás: 10:00 - 20:00 Jegyek: családi hétvégén (2+2 fő) - 9400 ft Felnőtt: 3600 ft gyerek 10 év fölött 2900 ft. Érdemes online megvenni a jegyet, mert biztosan nagy tömeg lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.15 16:50:32onderon

  na, akkor ezt sem nézzük meg, köszi a cikket :D

 • 2016.01.15 21:01:18cardiobascuralis

  onderon:
  Voltam, láttam, szerintem kurva jó!

  És tök jó, hogy ki lehet próbálni a 3 szabadságfokú pörgettyűt (hülyébbeknek giroszkóp), amivel a pilóták készülnek, meg lehet repülni F-18-as szimulátorban.
  Ráadásul az oroszokkal is elég sokat foglalkozik a kiállítás, és elég látványos is.

  A célja biztos nem is az, hogy az űrhajózást innen ismerje meg valaki, ahogy egy Munkácsy-kiállításnak sem az a célja, hogy valaki abból tanuljon meg festeni.
  Biztos telepakolhatták volna Ciolkovszkij- meg von Braun-képletekkel is, de akkor max. néhány szakértőnek lenne érdekes, itt meg a nagyközönségre számítanak.

  A cikk nagyon felületes, a tartalmánál már csak a helyesírása rosszabb.

  "De ez legalább kipróbálható, bár tuti hatalmas sorok lesznek előtte, pont úgy, mint a giroszkópot"

  Baszd meg, ez mégis milyen nyelven van? Mert kurvára nem magyarul.

  Az én asztalomra bizony nem kellene Coca-Cola-automata (így írják).
  Ráadásul az is ott van mellette a leírásban, hogy egyszer próbálták ki, nem vált be.

  Emellett egy csomó érdekes infó van mindenfelé, csak el kellett volna olvasni (meg tudni kellett volna egy részükhöz angolul, az tényleg nem jó ötlet, hogy van, ami nincs meg magyarul, másrészt a fordító időnként egetverő baromságokat fordított, látszik, hogy köze nincs az egészhez).

  "űrsikló szerű ablakhoz" - a szerű mikor lett önálló szó? Legközelebb már a ban ragot is különírod, hogy ablak ban?

  Az ujjzsír mióta kötőjeles? Több mint 6 szótagból és legalább 3 szóból áll? Melyek azok?

  A Мир pedig magyarul írandó, így: Mir.

  Aki ennyire látványosan nem tud írni, miért nem keres másik szakmát magának?
  Alaposabban megnézve egyetlen hibátlan mondat sincs az egész firkálmányban.

 • 2016.01.15 21:59:08A kulcslyuk szelleme

  Egy másik, egész más hangvételű cikk a kiállításról:[link]

 • 2016.01.15 22:18:54jürgen baromartz

  cardiobascuralis

  Ugyan már, olvastam itt egy Szirmai-Kiss duóval készített interjút nemrég. Elkezdtem kommentbe kigyűjteni a suta, magyartalan mondatokat, kb. a cikk felénél meguntam és inkább hagytam a picsába az egészet.

 • 2016.01.15 23:10:49cardiobascuralis

  A kulcslyuk szelleme.
  Hát ez már közelebb van a valósághoz.
  Ami az F-18 szimulátort illeti, az viszont nem valami jó, időnként hozzá sem érsz a bothoz (izé, joystickhez), mégis manőverezik a gép, máskor meg koppanásig tolod, és repül tovább egyenesen - szóval vagy a szoftvert nem lőtték még be, vagy úgy szar az egész, ahogy van. Ha így működne az igazi gép, a legprofibb pilóta is 2 másodperc alatt verné oda a földhöz.
  (Majd egyszer később kipróbálom még, hátha addigra rendbe teszik.)

  A pörgettyű meg kicsit lassú, én próbáltam a vadászpilótákét is (igaz, az álló, nem üléses), az kicsit vadabb, de a Szigeten a mutatványosé, az az igazi. Ahhoz képest ez az amcsi változat elég visszafogott. És mivel az évek során összehaverkodtam vele, velem csinált extra pörgést vagy 5 percen át (amikor épp nem volt sor), kimondottan élveztem. :-)

  jürgen baromartz:
  Nem tudom, már én is gondolkoztam azon, hogy tényleg felvételi követelmény-e az írástudatlanság az Indexnél, vagy elég a fitymaszűkület által nem fenyegetett hímtag. De szerintem a kettő együttes megléte az alap.

 • 2016.01.16 04:19:04cardiobascuralis

  Mondjuk az is érdekelne, hogy ez a cikk miért a Dívány - Kölyök rovatban van...
  A Tech rovatosok közül nem ért rá senki, hogy ezt a műszaki tárgyakból felmentett csajt kellett/lehetett elszalajtani a sajtostájékoztatóra?

  (Mondjuk a Tech rovatosok közül sem ért senki a műszaki részekhez, vagy legalábbis ahhoz egyáltalán nem, amiről ír, Dzsingisz Magdolna például totál hülye mindenhez, az írást is beleértve, de ez nagyjából a többiről is elmondható, bár Tóth Balázson érezni a fejlődést, írni már kezd megtanulni, mondjuk a technikához még mindig sík hülye, de a Kolbert-Hegyeshalmi kettős szintén a minden téren analfabéta kategória (műszaki terület és írás), Hanula Zsolt dettó, ami azért érdekes, mert ő pár éve még legalább írni tudott, műszakilag akkor is nulla volt. Tényleg ennyire futja az Indexnek ekkora fizetésekkel? Röhej. Ennyiért már újságírókat is lehetne kapni. Még szakújságírókat is. Nekem nagyon égne a pofám, ha ilyen minőségű munkát adnék ki a kezemből. Mondjuk hamar ki is rúgnának, de az más kérdés. Pedig az én munkáim közt is csak évente néhány olyan van, amibe belehalhatnak emberek, ha rosszul csinálom, és akkor is csak sok körülmény különösen kedvezőtlen együttállása esetén.)

  Egyébként a magyar helyesírás nem annyira bonyolult, hogy 100-as IQ-val ne lehetne megtanulni mondjuk 1 hónap alatt, munka mellett. Nincs 100 oldal az egész.
  Akinek ez 6-8-10 év alatt sem ment, ráadásul úgy, hogy ez egyben a munkája is, az azért vonja le a megfelelő következtetéseket, és cselekedjen aszerint.

 • 2016.01.18 09:51:58Kong.Kinga

  Ami jó vlt: MIR űrállomás makettje, amibe be lehetett menni.
  Ami rossz volt: a gyerek szaladt, nem bírtam végigolvasni, se megállni, és elmélkedni a látottakon.
  A kiállított dolgok nagy része makett, vagy annak tűnt, ez kissé csalódás, de gondolom olcsó jegyért ennyi járt, az igazi tárgyak esetén 20.000 lett volna egy jegy.

 • 2016.01.18 09:54:42Kong.Kinga

  Azért érdemes végigszaladni rajta.

 • 2016.02.08 19:06:03Indiecrawford

  Én is inkább kritikai szellemben tudtam nyilatkozni róla...
  [link]

 • 2016.02.17 12:16:35Monty H.

  Nagyjából egyetértek a leírtakkal. Én is többet vártam.
  Amúgy az Apollo-programnál ki van írva minden magyarul is, csak nem a képes molinókra, hanem az ezeket tartó oszlopok keskenyebbik oldalára.
  A vadászgépszimulátort kissé átverésnek éreztem, irányítani nehézkes, leszedni valakit szintén, a gázkar nem igazán reagál... Ech.

 • 2016.02.28 09:19:06felakasztom magam ettől a nőtől

  Bærcsak másra költöttük volna a belépők árát, borzasztó gagyi az egész, senkinek nem ajánlom ezt a csodálatos élmény.

 • 2016.03.30 08:13:25Mephike

  Szégyen, hogy egy szegényebb család, akinek ez a 10ezer forint igen is sokat jelent, elmegy erre az űrszemétre és nem kap semmit. Pontosabban, de kap...agyvérzést... :)
  Ha volna 10 ezer forintom inkább vennék egy eredeti Windows 95-öt legközlebb... :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta