SZÜLŐSÉG

Már a fénytől is hízik a gyerek!

2016. január 14., csütörtök 12:21

Elsőre tényleg furán hangzik, de egy a PLOS ONE című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a fénynek igenis van köze az óvodáskorú gyerekek súlygyarapodásához, ami azért is fontos felismerés, mert a világon ma mintegy 42 millió kisgyerek túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. (Magyarországon ma háromszor több a kövér gyerek, mint húsz éve.)

A Queenslandi Műszaki Egyetem Egészségügyi és Orvosbiológiai Innovációs Központjának kutatói először két héten át vizsgálták 3-5 éves gyerekek alvásmennyiségét –és minőségét, a nap közben végzett tevékenységüket, és azt, hogy milyen gyakran, illetve milyen mértékben vannak kitéve valamilyen fényhatásnak. Emellett az alanyok magasságát és testsúlyát is megmérték, hogy kiszámolhassák, és hosszabb távon nyomon követhessék a BMI értékek változását.

„A kéthetes periódus alatt megfigyeltük, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a nap korábbi szakaszában, délelőtti órákban voltak kitéve mérsékelt intenzitású megvilágításnak, egyértelműen magasabb, míg azoknak, akiket délután ért a legnagyobb mértékű fényhatás, alacsonyabb volt a testtömegindexe” – magyarázza Cassandra L. Pattinson, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértők arra is kíváncsiak voltak, hogy egy év elteltével milyen különbségek mutatkoznak a két csoport között. „Azt találtuk, hogy 12 hónap elteltével is sokkal magasabbnak mutatkoztak a BMI értékek azoknál a gyerekeknél, akik több fényhatásnak voltak kitéve. Mivel az elhízás a kisgyerekek körében is egyre komolyabb probléma, érdemes figyelembe venni ezeket az eredményeket.

A tabletek, mobiltelefonok, számítógépek, televíziók és más mesterséges fényt kibocsátó használati eszközök mindennapjaink részévé váltak, ezért a mai gyerekek sokkal több környezeti fénynek vannak kitéve, mint a korábbi évtizedek fiataljai. (A modern kütyüknek köszönhető ráadásul, hogy a tizenévesek nem alszanak eleget.) A mesterséges fényforrások növekedésével párhuzamosan sajnos az elhízás mértéke is folyamatosan nő” – fűzte hozzá a szakértő.

Korábbi állatkísérletek is bizonyítják, hogy akár természetes, akár mesterséges fényforrásról van szó, az időzítés, az intenzitás és az időtartam is befolyásolja az emlősök biológiai működését. „Eredményeink alapján ugyanez igaz az emberi szervezetre is. Az, hogy mikor és milyen mértékben ér minket fényhatás, befolyásolja cirkadián ritmusunkat (azaz testünk belső óráját), alvási szokásainkat, a hormonális változásokat, hangulatunkat és a súlyingadozást is.

Mindennek tudatában a következő lépés a megelőzés, a tanulmány szerzői szerint pedig az elhízás kapcsán ezentúl - a kalóriabevitel, a testmozgás, a stressz és az alvás mellett - érdemes a különböző fényhatásoknak való kitettséget is befolyásoló tényezőként számon tartani - írja a Science Daily

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.14 13:11:42háténimmár

  Biztosan a fénytől híznak.
  És nem attól, hogy cukrozott "jóéjszakát-papi" tápszert nyomnak beléjük pár hónapos kortól, meg reggelire ahogy az első foga kinő, kinderpingvint esznek túrórudival, a tízórai pedig vagy kakaóscsiga, vagy valami 7days tartósítószeres croissantnak látszó tárgy.

  Másodikos a fiam, de felháborító, hogy 30 osztálytársából 25 édességet kap tízóraira otthonról. És ez egy sporttagozatos osztály, nincsenek túlsúlyosa! Mi lehet máshol?
  Én vagy ok az UFO-anyuka, mert nem édes péksüteményt veszek reggelire neki, hanem szendvicset csomagolok.

  De szerencsére mindig jön valami űber-tudományos iz, amivel a sok elhízott gyerek szülője önigazol, ahelyett hogy szembenézne a valósággal, hogy a gyereke nem vastagcsontú, meg erős, hanem mondjuk ki: KÖVÉR.

 • 2016.01.14 13:31:39zserzsenne

  @háténimmár Nagyon jól mondod!

 • 2016.01.14 13:37:44zizi77

  Hàtènimmàr, nàlunk tilos pèksütiket meg ilyen kèsz cuccokat csomagolni a gyereknek. Ezt màr a legelsô szülôin kifejtettèk. Ja ès büfè sincs. Ettôl függetlenül azèrt van így is pàr túlsúlyos gyerek az osztàlyban.
  A cikkel kapcsolatban inkàbb a technikai kütyükkel való foglalkozàst vennèm figyelembe, ès nem a fènykibocsàtàst. Amíg jàtszik a tableten, addig is csak ül a seggèn, ès nem rohangàl. Ennyi az egèsz.

 • 2016.01.14 13:44:25háténimmár

  @zizi77: Nem a tiltásban látom a megoldást, hanem a szülők felvilágosításában. Bár legalább a többi gyereket megóvjuk a sóvárgástól (az enyém is reklamál néha, hogy neki miért "csak" szendvicse van...
  Ha az iskolában tiltod, akkor megeszi majd otthon. És nem hiszem el, hogy van bárki az én korosztályomból +/- 40, aki ha visszagondol a gyerekkorára, akkor kapott volna naponta édességet. Akkor Ők miért gondolják helyesnek, ha az Ő gyerekük kap?
  A fiamnak van heti 6+2 testnevelésórája és ehhez 3x 1,5 óra edzése, és ennek ellenére nem jutna eszembe, hogy napi rutin legyen akár csak egy túrórudi is. Néha kap persze ezt-azt, hogy mégis jófej is lehessek vele, de a kulcs a RUTIN-on van.

 • 2016.01.14 13:49:51zizi77

  Hàtènimmàr, ezt èrtettem kifejtès alatt. El is magyaràtàk, hogy mièrt. A tiltàs meg azèrt kell, mert mindig van nèhàny elmegyenge szülô, aki nem èrti.

 • 2016.01.14 14:28:51Lapcsánka

  És az nem lehet hogy nem a fénytől hízik, hanem attól hogy telefonálás, tv-zés vagy számítógépezés közben ül és nem mozog? csak kérdezem

 • 2016.01.14 14:35:33navacicc

  Tiltani nem kell, de hogy tényleg édességet esznek csipszekkel, az gáz. Iszonyat mennyiségű cukrot, fehérlisztet esznek a gyerekek, nem véletlen a sok hiperaktív, később a helyhez kötött életmód miatti cukorbeteg gyerek, elhízott felnőtt. És bizony, ez a szülő hibája.

 • 2016.01.14 18:09:04egysmás

  Ezek szerint sötétben kell tabletezni és minden rendben lesz.

 • 2016.01.14 18:16:13háténimmár

  @egysmás: minimális kijelző-fényerő esetén ha a szobai világítást lekapcsoljuk, a kinti fényeket kizárjuk, lehet, hogy még fogyni is lehet :)))

 • 2016.01.14 19:47:47Izo

  Azért ez a cím, így az agárdi fényevős ügy árnyékában nem annyira vicces.
  Nem úgy, mint maga a cikk. Milyen az, amikor valakit mérsékelt intenzitású megvilágításnak tesznek ki? Az valami kínzás?
  Máshol azt olvastam, hogy ha nem éri elég erős (természetes) fény a szemet, akkor romlik a látás.
  Szóval nagyszerűek a kilátások: ha sötétben nő fel a gyerek, akkor vak lesz, ha világosban akkor meg dagadt.

 • 2016.01.15 06:26:58HondásHeni

  Az oviban 3/4 9-kor van reggeli és (az igazolt táplálékallergiások kivételével) mindenkinek kötelező leülnie enni.
  Ennek ellenére az anyukák-apukák reggel 1/4 9-kor tuszkolják a 3-6 éves gyerek kezébe a túrórudit, pinguint, fornettit, sőt még chips-es zacskót is szoktam látni, a 0,2 dl-es szívószálas 12% gyümölcstartalmú itókáról nem beszélve...
  Szóval ezt betolja a gyerek 8 körül, így nem reggelizik, majd fél 1-kor kap ebédet, amit persze nem eszik meg, mert anyu/apu szerint sz...r a menzakoszt, inkább hozzák neki a nyalókát és a fornettit délután, mert "szegény gyereknek nem ízlik a menzakoszt"...
  És én vagyok az ufo, amiért itthon reggel 7-kor zabpelyhet esznek a gyerekeim joghurttal és nem viszek be nekik semmit, max. vizet, a menzán pedig esznek rendesen. Jó, nem mindent, de jóval többet, mint a többiek. A sulisnak még csomagolnom sem kell, nem szokott kérni semmit, mert jóllakik a suliban.

 • 2016.01.15 20:45:48BéLóg

  Hova tűnt a kommentem?
  Azt írtam, a képlet rohadtul eccerű:
  Kalóriabevitel > Kalóriafelhasználás = HÍZÁS
  Kalóriabevitel = Kalóriafelhasználás = állandó súly
  Kalóriabevitel < Kalóriafelhasználás = FOGYÁS

  Egy erőművész megehet napi tízezer kalóriát is ha emel hozzá többtíz tonnát, lefut egy maratont meg megúszik és lebiciklizik egy triatlon távot.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta